Last news in Fakti

10 Септември, 2021 20:30 1 226 0

Над 2200 хектара са обхванати от пожара в испанската област Андалусия. Загина човек

  • андалусия-
  • пожар-
  • испания

Според учените зачестилите пожари се дължат не само на човешка грешка, а и на измененията на климата

Над 2200 хектара са обхванати от пожара в испанската област Андалусия. Загина човек - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Един пожарникар загина при опит да бъде потушен бушуващият вече трети ден пожар в испанската провинция Малага, област Андалусия. Ситуацията се усложнява от силния вятър, които достига до 50 км. в час и възпрепятства работата на екипите, участващи в гасенето.

Пожарът е избухнал в 21.40 часа в сряда вечерта и вече е обхванал над 2 200 хектара средиземноморска гора. Засегнати са четири общини в провинция Малага, от които са евакуирани близо 940 души.

В потушаването му участват девет тежки превозни средства и 26 самолета. Мобилизирани са пожарникари от Кадис, Кордоба, Гранада и Севиля, както и войскови части. Заедно с местните над 250 пожарникари те се опитват да овладеят огъня в планинската верига Сиера Бермеха преди да е достигнал до ценните растителни видове, които са обявени за изчезващи.

На два пъти се е наложило трафикът по магистрала AP-7 да бъде спрян, заради липса на видимост. Част от трафика вече е възстановен, но не и по второстепенните пътища.

Според учените зачестилите пожари се дължат не само на човешка грешка, а и на измененията на климата и ако не се вземат спешни мерки, при увеличение от 3 градуса на глобалната температура в Испания обитаемо ще е само крайбрежието в Кантабрия и около Пиренеите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: