Last news in Fakti

10 Септември, 2021 19:10 1 895 3

Проблем! ЕС не е съгласен Протоколът за Северна Ирландия да се предоговаря

  • великобритания-
  • северна ирландия-
  • брекзит

Еврокомисар Шевчович отбеляза, че много добре разбира недоволството на юнионистите, но няма алтернатива на Протокола, след като правителството на Борис Джонсън е предпочело твърд Брекзит

Проблем! ЕС не е съгласен Протоколът за Северна Ирландия да се предоговаря - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

ЕС отхвърли британското искане за предоговаряне на търговската сделка за Брекзит и евентуално премахване на Протокола за Северна Ирландия с аргумента, че това може само да доведе по по-голяма нестабилност и несигурност. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович, който бе на двудневно посещение в Северна Ирландия, заяви в Белфаст, че единственото решение е правилното прилагане на Протокола.

Съгласно Протокола за Северна Ирландия Великобритания се съгласява някои от правилата на ЕС да останат в Северна Ирландия и приема проверки на стоките, пристигащи от останалите части от Обединеното кралство. Всичко това, за да се избегне твърда граница на остров Ирландия. Лондон обаче твърди, че Протоколът не функционира и иска промяна.

През първите 6 месеца на годината бе договорен гратисен период за някои стоки по отношение на митническите проверки. След изтичането му Великобритания едностранно го продължи, което разгневи Брюксел, който впоследствие се съгласи гратисният период да остане до края на септември. Сега британците обаче пак обявиха едностранно ново удължаване на гратисния период.

Марош Шевчивич прекара два дни в Северна Ирландия в опит да се намери компромис и решение. Той заяви, че е убеден, че може да се работи съвместно, ако „бъде туширана реториката и от двете страни“, допълвайки, че „духът на компромиса трябва да бъде взаимен“. С нетърпение се очакваше каква ще бъде реакцията на Брюксел на новото удължаване на гратисни период.

Ето отговорът на Шевчович на дадената преди малко пресконфенция в Белфаст:

"В понеделник, когато бе направено изявлението на правителството от Лондон за удължаване на гратисния период, ние го разгледахме и решихме да не предприемаме събедни мерки, защото искаме да създадем необходимото политическо пространство за водене на преговори. Надявам се това отново да бъде прието в Белфаст като жест на добра воля, защото ние наистина искаме намиране на решение, а не да ходим по съдилища".

По-рано през деня лидерът на най-голямата пробританска партия - Демократичнат юнионистка партия, заплаши, че юнионистите ще се оттеглят от подялбата на властта в провиницията, ако не бъдат премахнати всички търговски бариери. По този повод Шевчович отбеляза, че много добре разбира недоволството на юнионистите, но няма алтернатива на Протокола, след като правителството на Борис Джонсън е предпочело твърд Брекзит.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вън ингилизите

    6 1 Отговор
    Ингилизите да надуят яко шотландската гайда, защото само това ще им остане. Първо сключват договори после започват да се усукват като се стигне до тяхното изпълнение и пробват с жалки опити да ги предоговарят. Браво на ЕС, че не им го позволява и така трябва да бъде. Тяхната работа е като да си продадат апартамента и след 1 година да кажат, ама хайде сега да развалим сделката и да ни го върнете. След като веднъж сделката е минала през нотариуса и е изповядана връщане назад няма. Ингилизите живеят с мисълта, че са с нещо повече от всички останали и за тях правилата не важат. Е да, ама не. Те трябва да бъдат научени, че трябва да спазват поетите ангажименти и място за преговаряне на каквото и да било НЯМА.
  • 2 От страни

    3 1 Отговор
    Борко Рошавия е голяма заплаха както за Европа така и за България. Британия напуска ЕС щото в рамките на ЕС няма да може да си построи валутната зона, До последно не искаха да приемат еврото и на края излезнаха. Те са заплаха за нас. Имат сценарии да пускат хаос с помоща на брадатите в Германия.
  • 3 От страни

    1 1 Отговор
    Борко Рошавия е голяма заплаха както за Европа така и за България. Британия напуска ЕС щото в рамките на ЕС няма да може да си построи валутната зона, До последно не искаха да приемат еврото и на края излезнаха. Те са заплаха за нас. Имат сценарии да пускат хаос с помоща на брадатите в Германия.
Новини по държави: