8 Септември, 2021 07:51 3 693 8

Студентите от ЕС във Великобритания се стопиха

  • студенти-
  • великобритания-
  • ес

Като основна причина за отлива на европейците се посочват новите имиграционни правила, изискващи визи и по-високи такси за обучение

Студентите от ЕС във Великобритания се стопиха - 1
Снимка: shutterstock

Рекорден брой 18-годишни британци постъпват в университети тази година. Рязък спад обаче има на студентите от Европейския съюз.

По данни на Службата за прием на кандидати в университетите и колежите /UCAS/ тази година ще постъпят 272 500 18-годишни британци, което е със 7% повече от миналата година. Ръководителката на UCAS Клеър Марчант каза за Би Би Си, че студентите са работили много упорито за местата си въпреки изключително трудните обстоятелства, визирайки най-вече пандемията от Ковид-19. Има увеличение и на студентите от Нигерия и Китай.

Като цяло обаче студентите са по-малко от миналата година, което се отдава на 56-процентното намаление на студенти от страни от ЕС, като Франция, Германия и Италия. Като куриоз се посочва, че ще има повече студенти от Перу, отколкото от Дания или от Кувейт, отколкото от Нидерландия.

От Китай ще има повече студенти, отколкото от всички страни от ЕС. Като основна причина за отлива на европейците се посочват новите имиграционни правила, изискващи визи и по-високи такси за обучение.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    43 2 Отговор
    Ще им пратим от Афганистан и студенти и шофьори
  • 2 БоДжо

    33 0 Отговор
    Чудесно, да се учат и работят в ЕС, не да пълнят гушката на ингилизите.
  • 3 Притеснен Еврором

    20 0 Отговор
    Ех,на Цецко Кънчев сина дето през ваканцията го хванаха да бере желязо дали завърши милия Кеймбридж!?
  • 4 Горд Българин

    17 2 Отговор
    И нашенци пращат вече децата на почивка с елементи на занималня и обучение не в Англия, а в Холандия и Германия предимно. Така и така файда няма, поне да си починат децата, пък и може да се оженят :-)
  • 5 гръндж

    9 2 Отговор
    Те и ледовете на полюсите земни се топят,ама на никого не му прави вчепатление.

    Коментиран от #8

  • 6 проф дмн Ушиков

    6 0 Отговор
    А при нас в медицинското даскало у филибе разширяваме бройката гост-студенти от Англия, благодарение на професионализма и нискотарифните рушвети на родопските ми колеги.
  • 7 Demonaz

    5 0 Отговор
    Ще си внесат направо готови кадри. Кеф ти от афганистан, кеф ти от сомалия или ел салвадор.
  • 8 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гръндж":

    лято е!
Новини по държави: