Last news in Fakti

10 Септември, 2021 23:10 2 692 20

Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици

  • талибани-
  • афганистан-
  • кабул

Също така са били сплашвани журналисти, отразяващи демонстрациите

Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Службата на ООН за правата на човека обяви, че талибаните отговарят с все по-голямо насилие на мирните протести в Афганистан, използвайки бойни муниции, палки и камшици. Това е довело до убийството на най-малко четирима демонстранти, информира "Ройтерс".

Протестите и демонстрациите, често предвождани от жени, представляват предизвикателство за новото ислямистко правителство на талибаните, които се стремят да затвърдят контрола си, след като завзеха столицата Кабул преди почти месец.

"Виждаме как талибаните реагират по един, за жалост, суров начин", подчерта говорителката на службата на ООН за правата на човека Равина Шамдасани на пресконференция в Женева, уточнявайки, че ООН е документирала четирима застреляни протестиращи.

Тя обаче каза, че някои или всичките случаи може да са станали при опити за разпръсване на демонстрантите със стрелба.

Говорителката посочи още, че ООН също така е получила информации, че са претърсвани домовете на участници в протестите. Също така са били сплашвани журналисти, отразяващи демонстрациите.

"В един от случаите се съобщава, че докато са ритали журналист в главата, са му казали: "Имаш късмет, че не си обезглавен", разкри Шамдасани и изтъкна: "Наистина се упражнява голямо сплашване върху журналистите, които просто се опитват да си вършат работата."


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ааааа

    18 5 Отговор
    А ТЪЙ ЛИ АЗ СИ ПОМИСЛИХ ,ЧЕ СТАТИЯТА Е ЗА КОВИД ПРОТЕСТ ОТ ЕВРОПА!

    Коментиран от #8

  • 2 Халвазян

    16 3 Отговор
    ПУТИН каза че Афганистан заслужи правото си на независимост!!!! Какво искате от независимата държава? Ако искат могат да изколят всички...

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Интелектуалец

    37 4 Отговор
    Има видеа в тубата как френски полицаи повалят протестираща млада жена на земята и я ритат в корема. Така демократично я ритат. А на 1-ви Май една година имах "честта" да видя митинг на леви организации в Истанбул. Носеха знамена с лика на Ленин и Сърпове и чукове. Скрих се в магазин за смартфони и през стъклото наблюдавах как полицаите налагат демократично с палки дето сварят. Удряха ги дори по лицето, главата абе където се сетите. Такава ярост и агресия не съм виждал на живо. Ама демократично беше.

    Коментиран от #14

  • 4 Антитрол

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "Халвазян":

    Е така де ама според ООН (разбирай САЩ) в Афганистан е демокрация и ще им пращат помощи освен че им оставиха цялото си въоръжение а в Русия е диктатура и Путин е диктатор незачитащ правата на човека и за това само санкции. Лукашенко също.
  • 5 Нане

    18 2 Отговор
    банда разбойници с чалми
  • 6 Антитрол

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Халвазян":

    В Русия трябва да се помогне на опозицията (Нахални) която иска да свали Путин от власт но в Афганистан никой не помага на муджахидините (опозицията) и видиш ли американците нямат нищо против талибаните да са на власт. Опозицията срещу Лукашенко също среща голяма подкрепа но видиш ли с талибаните трябвало да се установяват дипломатически отношения.
  • 7 ПОСТРАДАЛИТЕ

    7 1 Отговор
    ДА ПИШАТ ПРОШЕНИЕ ДО КОМИСИЯТА ЗАД ТОНКОЛОНИТЕ НА ХАДЖИ ГЕНОФ📰📰📰
  • 8 Хаха хаха ха

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "ааааа":

    Плямпалото Борисов го е страх да се кандидатира за президент!
    Защото ще загуби катастрофално от Радев!
    И ще стане за резил!
  • 9 Ехааа

    9 10 Отговор
    Това по скоро ми прилича на нашата комунистическа диктатура. И ние нямахме право на демонстрации, но ни задължаваха на манифестации. Уж всички гласувахме за ОФ, а винаги БКП печелеше изборите с 99,99%. Хиляди невинни българи умряха в лагерите на смъртта....
  • 10 Пиздамътифак

    8 1 Отговор
    Натам са се запътили и щатите с тоя ковид идиът Байдон
  • 11 Ляв плюс

    15 0 Отговор
    Хайде, хайде - видяхме как сназват мирните протести и в западно-атлантическите държави. По-добре с палки и камшици, отколкото да те мъкнат по съдилища и да ти дадат 10-ки години затова, че си протестирал срещу изборни измами
  • 12 И те

    4 1 Отговор
    като Ганьовите милиционери ! Ислямска милиция !
  • 13 яяяяяя

    4 2 Отговор
    А пък в САЩ бият и убиват негрите! На всичкото отгоре сме съюзници с престъпният режим там!!! Докога ?
  • 14 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Интелектуалец":

    Ходи там да го видиш от близо кво е. После ще си мечтаеш да те рита френски полицай…
  • 15 петрович

    1 3 Отговор
    Тези действат също както нашите комуняги след 9ти-1944.
  • 16 на село

    3 0 Отговор
    Талибаните небойни муниции нямат. Америте не са им оставили такива.
  • 17 Tik Tok

    3 0 Отговор
    Грешно разбираемия запад защо не критикуваше властите в Индия по време на пандемията когато милиони хора бяха пребивани от бой с пръти по улиците или само Авганистан е в полизрението....
  • 18 37372892

    4 0 Отговор
    Вече ми е ясно ,че Китай ще строи градове в Афганистан,магистрали,железопътни линии,ще имат и място за живеене, знаем вече за колко дена могат да вдигнат една сграда ще им разработват мините за мед,кобалт ,литий ,всичко необходимо за високотехнологичния им сектор.И най -големия проект Лисабон - Пекин (пътят на коприната)ще напредва без пречки ако фишеците не им пречеха.
  • 19 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Някой да е изненадан? / освен американците /
  • 20 Гръка

    0 0 Отговор
    талибаните с палки и патрони а в китай с танкове а в саудитска арабия с ножлето а в америка с инжекция кой както намери за добре
Новини по държави: