ФАКТИ.БГ
  • заплата-
  • германия-
  • депутати-
  • германски депутати-
  • пари-
  • облаги-
  • бундестаг-
  • берлин-
  • депутатски заплати

Колко печелят депутатите в Германия? И какви облаги получават?

Заплатата на германския депутат трябва да е толкова висока, че да не му се налага да работи допълнително

Публикувана: 17 Септември, 2021 13:18
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3348
Колко печелят депутатите в Германия? И какви облаги получават? - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Депутатската професия се различава доста от останалите. Депутатите заемат висок обществен пост с определен мандат и на всеки парламентарни избори трябва да се кандидатират отново. Според Конституционния съд, те могат да упражняват паралелно и старата си професия, но за това не им остава много време. Защото според закона за народните представители, депутатският мандат трябва да е в центъра на тяхната дейност.

В някой професии - например адвокат, земеделец, икономически или данъчен съветник, е много по-лесно депутатът да упражнява паралелно и старата си професия, защото той лесно може да определя обема на своята дейност. Това обаче е почти невъзможно за служители или държавни чиновници - било то в администрацията, в полицията или в образователната система. Комбинирането на депутатския мандат с подобна трудова дейност е доста сложно.

Основно и допълнително възнаграждение

Основният закон определя в член 48, алинея 3, че размерът на депутатската заплата трябва да е толкова висок, че на народните представители да не им се налага да работят и нещо друго. За основа се взема заплатата на един редови съдия във федерален върховен съд. Размерът на депутатското възнаграждение се актуализира всяка година на 1 юли. В момента то възлиза на 10 012 евро месечно. То е малко по-ниско, отколкото през 2020 година. Тази сума подлежи на данъчно облагане.

Всеки депутат има право и на необлагаема с данъци сума за покриване на разходите, произтичащи от изпълнението на депутатските задължения. Един депутат има две работни места: в Бундестага в Берлин и в избирателния си окръг, където възникват разходи за поддържането на кабинет и съответен екип от сътрудници. В Берлин пък трябва да се наеме второ жилище, което също струва пари. Този вид възнаграждение цели да покрие всички тези допълнителни разходи. То също се актуализира веднъж годишно. В момента тази сума възлиза на 4 560,59 евро месечно и не се облага с данъци.

Средства за обзавеждане на работното място

Най-малко през 20 седмици от годината в Бундестага се провеждат пленарни заседания. През това време депутатите са длъжни да присъстват. За изпълнение на служебните си задължения те имат право на собствена канцелария с площ от 54 квадратни метра, сътрудници и съответното оборудване – техника и мебелировка. Освен това те могат да ползват служебен автомобил за придвижване в Берлин. Допълнително получават безплатна карта за пътуване с влак. А пътните разходи за пътувания със самолет по вътрешни линии биват възстановявани - стига тези пътувания да са във връзка с депутатския им мандат.

Допълнително депутатът има право на максимално 12 000 евро годишно за работни материали. Сумата не се изплаща в брой, а служи за покриване на разходите - например за лаптопи или мобилни телефони, пишеща техника или IT-оборудване за кабинета на депутата в неговия избирателен окръг. След тъй наречената "афера Монблан" през 2009 година от списъка с позволените канцеларски материали бяха премахнати луксозните стоки. Тогава над 100 депутата си бяха поръчали луксозни писалки на едноименната известна фирма за общо 68 000 евро.

Странични доходи

На депутатите не им е забранено да имат допълнителни доходи. Но който от тях продължава да работи по предишната си професия, е длъжен да обяви този доход. В сегашния парламент странични доходи са декларирали около 1/3 от депутатите.

Редица скандали около страничните доходи на депутатите доведоха да промяна на правилата. В бъдеще всеки депутат, който има страничен доход или доход от участие в компания, е длъжен да декларира пълния размер на приходите си до последния цент. Това важи, ако въпросният допълнителен доход надхвърля 1000 евро на месец или 3000 евро на година. Фирмените участия пък трябва да се обявяват при повече от 5 процента дялово участие.

По време на пандемията депутати от ХДС/ХСС си докараха тлъсти комисионни на обща стойност милиони евро като посредници при доставките на предпазни маски за министерства на федерално или провинциално ниво. След тази тъй наречена „афера с маските", на депутатите вече им е забранено да се явяват в ролята на платени лобисти спрямо Бундестага или спрямо федералното правителство.

Разрешено ли е да се приемат подаръци?

След като през тази година бяха затегнати и правилата за прозрачност, депутатите вече не могат да приемат подаръци без ограничение. Но и досега важеше правилото, че подаръкът не се дава срещу някаква услуга в замяна, а подкупването и корупцията винаги са били третирани като престъпление.

Ново е това, че депутатите вече нямат право да получават парични дарения или хонорари за лекторска дейност, ако лекцията има пряко отношение към тяхната дейност като депутати. И понеже депутатите пътуват много, те могат да задържат подаръците, които получават по време на тези пътувания, стига стойността им да не надхвърля 200 евро. Депутатът е длъжен да предостави по-скъпите подаръци на председателя на парламента. Но може и да ги задържи - стига да изплати пълната им стойност.

Автор: Сабине Кинкарц

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бреееййй
1 Отговор
Те тия депутати са като богопомазани.

Коментиран от #4


Оценка:
-1 +21

Друга тема
2 Отговор
В Бългaрия трябвa дa ce cъздaдe инcтитуция, кoятo дa пoмaгa нa нac - бългaритe !
Нa рoмитe пoмaгa Eврo Рoмa, a нa турцитe пoмaгa ПП ДПC !
A зa нac - бългaритe трябвa дa ce cъздaдe нaпримeр oтдeлнa cиcтeмa или инcтитуция, кoятo дa ни пoмaгa и дa живeeм дocтa пo дoбрe в територията на България , но да живеем нe кaтo прoceци, a кaтo принцoвe !

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +18

Даммммм
3 Отговор
Че и там са търтеи е ясно--ама нашите няма кой да ги мине...В Русия например са 450 депутата на почти 145 мил.човека а у нас са 240 на има-няма 7 мил.......

Оценка:
-0 +19

Живко
4 Отговор

До коментар #1 от "Бреееййй":


Да ама КАТО !

Оценка:
-0 +5

в кратце
5 Отговор
"Заплатата на германския депутат трябва да е толкова висока, че да не му се налага да работи допълнително." И българските депутати си мерят заплатите с германските. А на работещите българи подхвърлят минимална заплата,която се облага с данъци.

Оценка:
-1 +17

хе хе хе
6 Отговор
На никой не му пука германия е вече пренаселена а цените на имотите космически в добавка към това и новите мигранти които са недолюбвани от старире идващинот расисткият пост Съветски блок.

Коментиран от #8


Оценка:
-3 +10

в кратце
7 Отговор
Последното преброяване на руските граждани е от 2020-та година и те са на брой 146 745 098 милиона човека.

Оценка:
-0 +4

Таратор
8 Отговор

До коментар #6 от "хе хе хе":


Ти приятелю къде си се учил да пишеш на български? Трагедия!

Оценка:
-1 +1

док
9 Отговор
Русия е най-голямата по територия държава в света. Обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Русия граничи с 18 държави – с 16 по суша (12 в Европа и 4 в Азия) и с 2 по вода (със САЩ/срещу п-в Аляска/ при Беринговия пролив и с Япония при Южнокурилския пролив). Общата дължина на държавните й граници възлиза на 57 946 kм. Северната и източната ѝ граница представляват Северния ледовит (19 240 kм.) ,и Тихия океан (12 280 kм.). Има излаз на Каспийско море (920 kм.), Азовско море (672 kм.), Черно море(430 kм.), Балтийско море(135 kм.), вкл. Финския залив (540 kм.). Със 17 098 242 kм.2 Русия е най-голямата страна по територия в света, като покрива 1/8-ма от обитаемата площ на Земята. Използва 11 часови зони.

Оценка:
-1 +3

joro
10 Отговор
Май пак жабата е видяла че подковават коня! Германия е с една от най-мощните икономики. БГ няма икономика, ако кредитите са икономика! На нашите депутати и 3000 лв. са им много за това което правят а имено убиват бъдещето на хората. В Дания ползват 4 автомобила по заявка, а тук при умряла икономика всеки има кола и шофьор, да не споменавам за другото. В държавния сектор щата е огромен и заплатите са по-големи от частния сектор без да има ефект .от това. и т.н. и т.н.

Оценка:
-0 +12

от Мюмюнхен
11 Отговор

До коментар #2 от "Друга тема":


Бе ти гласувай за комунисти, тикви и чалгари, пък чакай да се създава институция, която да те защитава от тъпият ти избор. Нали я имаш, бе! Република България се нарича!

Оценка:
-2 +0

БАЙ Х@Й‼
12 Отговор
Колко са депутатите в Германия ❓ Колко трябва да са нашите депутати спрямо населението на Германия и България ❓

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +3

пешо
13 Отговор
"Тогава над 100 депутата си бяха поръчали луксозни писалки на едноименната известна фирма за общо 68 000 евро."

като се има извнапредвид цената на тия играчки, не може да се каже, че са били чак пък толкова разточителни. осреднено.

Оценка:
-0 +2

пешо
14 Отговор

До коментар #12 от "БАЙ Х@Й‼":


тук осредняване не върви. законодателството, промените в него и пр. - те са си на практика едни и същи навсякъде.
това, с броя на дупетатите, се пробутва редовно по ето тези причини:
- заради пълната неграмотност на популацията за това, що е държава, какви структури има, как се управлява и пр.;
- заради дивата балканска завист;
- 120 дупетата се купуват при всички случаи по-евтино от 240. да ги направим 12 тогаз!

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +2

БАЙ Х@Й ‼️
15 Отговор

До коментар #14 от "пешо":


Ами що не ДВЕ ХИЛЯДИ И ЧЕТИРИСТОТИН ‼️ По-трудно ще се купуват ! Виж, че един единствен човек еВа м@м@т@ на 240-те и на цялата държава ‼️ "Той е куче, ама наше куче!" - помниш ли го ?

Оценка:
-0 +2

оцеляваща
16 Отговор
Скоро научих,че германските политици нямат почивен ден.
А българските, повече ваканции и от децата имат.

Оценка:
-0 +6

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Златан Ибрахимович
Нападателят на Манчестър Юнайтед коментира мача срещу Андерлехт от Лига Европа.
Лига Европа става Шампионска лига в момента, в който аз стъпя на терена"

Още бисери
ТОП 5