18 Септември, 2021 16:44 2 163 6

Атентат! Най-малко 2-ма убити и 18 ранени при взривове в Джалалабад

  • джалалабад-
  • афганистан-
  • талибани-
  • ислямска държава

Талибаните изключиха момичетата от средните училища в Афганистан

Атентат! Най-малко 2-ма убити и 18 ранени при взривове в Джалалабад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

При серия взривове в афганистанския град Джелалабад са убити двама души и 18 са ранени. Атаките са били насочени срещу автомобили на талибаните.

Джелалабад е смятан за бастион на групировката „Ислямска държава“ - тя извърши бомбеното нападение в района на летището в Кабул в края на август, когато загинаха повече от 100 души.

Сред ранените от взривовете в Джалалабад има жени и деца, казал пред АФП представител на талибаните, пожелал анонимност.

Междувременно момичетата и жените в Афганистан бяха изключени от средните училища, след като талибаните наредиха само момчета и учители-мъже да се върнат в класните стаи, предаде Франс прес.

Твърдолинейната ислямистка групировка, която отново е на власт в страната след изтеглянето на американските войски и свалянето на подкрепеното от САЩ правителство, обещаваше по-мека форма на управление, отколкото през 90-те години. Тогава жените в голяма степен бяха лишени от образование и работа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    17 4 Отговор
    Айде, почна се!!!
    Дългосвирещият концерт, по заявки на фащ , нека да започне!! Сега!!
  • 2 Гост

    13 2 Отговор
    Дроновете в действие и поетапен отстрел на брадатите.....
  • 3 Дългият

    10 4 Отговор
    Тези индидвиди идващи от Средните векове, че и по рано, нямат място в 21 век...И руснаците и Американците се опариха там.Наказание от разстояние...

    Коментиран от #5

  • 4 Ддддд

    10 2 Отговор
    Аааа не на нас тия новини-това го пратете на сащ-исаните та да видят каква демокрация им донесоха
  • 5 Антитрол

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дългият":

    Тези индивиди не идват от средните векове - и талибаните и ал Кайда са продукт на американците и са много по съвременни. Талибаните баха създадени да се бият срещу лошите руснаци и тогава бяха "братята ни талибаните", лидерът на ал Кайда Осама бин Ладен е възпитаник на ЦРУ. ДАЕШ беше създаден за "борба" против "диктатора" АСАД, "Мюсюлмански братя" ги създадоха за арабската пролет. Свалиха шейхин шаха на Иран и докараха аятоласите от Франция.

    Та така - до края ВСВ радикален ислям нямаше никъде по света - Ромел и Монтгомъри са се били в северна Африка и никой не споменава местните мюсюлмани и араби.
  • 6 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Ще е прекалено хубаво, ако чалмите се изтрепат взаимно, но надали.
Новини по държави: