Last news in Fakti

21 Септември, 2021 20:43 1 942 9

Военна рокада! Талибаните назначиха крайни полеви командири на ключови постове в Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул

Според доклад на Съвета за сигурност на ООН от юни и Закир, и Садр са командвали значителни свои сили, наречени махаз, които традиционно са действали в няколко провинции

Военна рокада! Талибаните назначиха крайни полеви командири на ключови постове в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните, управляващи Афганистан, обявиха днес няколко назначения на високи постове, като назначиха двама полеви командири ветерани от южните части на движението за заместници във важни министерства, информира "Ройтерс".

Говорителят на талибаните Забихулла Муджахид уточни, че молла Абдул Каюм Закир ще бъде заместник-министър на отбраната, докато Садр Ибрахим е назначен за заместник-министър на вътрешните работи. Очакваше се и двамата мъже да заемат важни позиции в новото правителство, но нито един от тях не беше посочен в списъка с министрите, обявен този месец.

Двамата бяха идентифицирани в доклади на ООН като полеви командири, лоялни към бившия главатар на талибаните молла Ахтар Мансур, които са притискали ръководството да засили войната срещу подкрепяното от Запада правителство.

Назначенията допълват списъка от хардлайнери в основната група министри, която включваше фигури като Сираджудин Хакани, ръководител на екстремистката мрежа "Хакани", обвинявана за поредица от атаки срещу цивилни цели.

Но назначенията също така отразяват загрижеността на талибаните за осигуряване на единство чрез балансиране на регионалните и личните различия, които се появиха при преминаването на движението от военна партизанска сила към администрация в мирно време.

Според доклад на Съвета за сигурност на ООН от юни и Закир, и Садр са командвали значителни свои сили, наречени махаз, които традиционно са действали в няколко провинции.

Те бяха смятани за толкова влиятелни и независими, че имаше опасения сред ръководството, че това може да разпали напрежението във връзка с лоялността на определени групи, особено в южната и югозападната част на страната.

Закир, бивш арестант във военния затвор на САЩ в залива Гуантанамо в Куба, е бил близък сътрудник на покойния основател на талибаните молла Омар. Той беше заловен, след като предвождани от САЩ сили доминираха в Афганистан през 2001 г. и беше затворен в Гуантанамо до 2007 г. според информации в медиите.

Той беше освободен и предаден на афганистанското правителство и масово се очакваше да стане министър на отбраната в новото правителство, преди синът на молла Омар, молла Мохамед Якуб, да бъде назначен на поста.

Садр, бивш ръководител на талибанската военна комисия от южната провинция Хелманд, ще бъде заместник на Сираджудин Хакани, чието семейство идва от източните погранични райони с Пакистан.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАЛИБАН

    2 1 Отговор
    ......... ТАЛИБАН... ТАЛИБАН.... ВЕЧНО..... НЕ.... Е... ХИ ХИ...
  • 2 Каракуртин Ямазагъзафанилулла

    2 2 Отговор
    Ко ни дреме за тамилите ве !
  • 3 ТЕЗИ ДВАМАТА ОТ СНИМКАТА

    1 1 Отговор
    АНТИ ВАКСИ ЛИ СА,А МАЙ МАЙ ДА ТЕ НАЛИ ТАЛИ БАНАНИТЕ ОТРИЧАТ ВСИЧКО ЧОВЕШКО
  • 4 Какви имат тези афгани...

    0 3 Отговор
    Също като на българските ханове и кафкани...
  • 5 Какви имена имат тези афгани...

    4 1 Отговор
    Също като на българските ханове и кафкани...
  • 6 Бяла Слатина

    3 3 Отговор
    60 хиляди талибани командват 40 милиона Афганистан, една прогнила партия на Ердоган командва 85 милиона хибриден народ от 100 националности, а в България шепа бивши сегашни и всякакви комунисти наречени балканските талибани командват 7 милиона България
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Боко

    1 0 Отговор
    В Авганистан се случва същото като при нас през 1944г.
  • 9 грую

    1 0 Отговор
    ц, ц, ... ей тоз афганистан по 15 статии на ден. изглежда, че това ще да е най-важната държава във светът.
Новини по държави: