Last news in Fakti

20 Септември, 2021 16:24 8 465 52

"По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи": над 1 милион незаети работни места във Великобритания

  • великобритания-
  • брекзит-
  • пандемия-
  • икономика

“Британските работни места за британците” - това беше един от лозунгите, който изигра сериозна роля в дебата около Брекзит

"По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи": над 1 милион незаети работни места във Великобритания - 1
Снимка: shutterstock

На полето, в здравния сектор, зад волана на камиона: след Брекзита Великобритания страда от остър недостиг на работна ръка. Няма кой да прибира реколтата, няма кой да кара камионите. Незаетите места са вече над 1 милион.

Събирането на реколтата е в разгара си. Но Ели Капър, която притежава ферма в Херефордшър, е силно разочарована. На около една трета възлиза недостигът на работници в бранша, а заради липсата на персонал плодовете гният, оплаква се Ели Капър.

"Поляци, румънци, българи - много дружелюбни и трудолюбиви работници"

“Бяхме пуснали обяви, че търсим 73-ма работници за прибиране на реколтата. Кандидатстваха девет човека, от които обаче само една жена беше още свободна. Накрая и тя започна работа на друго място“, разказва Ели Капър и добавя: “Не успяхме да наемем нито един британски работник. Чрез посредници сега имаме поляци, румънци, българи, руснаци, украинци - много дружелюбни и трудолюбиви сезонни работници. Не са толкова, колкото искахме, но поне можем да се справим горе-долу с прибирането на реколтата”. Британското правителство издаде допълнително 30 000 визи за чуждестранни работници в сектора. Но според Ели Капър това е твърде малко.

“Британските работни места за британците” - това беше един от лозунгите, който изигра сериозна роля в дебата около Брекзит. Но реалността след Брекзита изглежда по съвсем различен начин.

От остър недостиг на работна ръка се оплаква и Даниел Браун, който предлага перални услуги за хотели в Лондон. Преди Браун е имал 60 клиенти, но му се наложило да прекрати договорите с част от тях, защото не му достигат поне 30 служители. При това причината не е в заплащането - през летните месеци средната седмична надница е нараснала с над 8% в сравнение със същия период през миналата година.

“Просто не успяваме да намерим служители”, казва Браун и допълва: "Заради Брекзита няма достатъчно хора, които да се интересуват от такава работа. Един хигиенист в хотел получаваше преди около 9 паунда на час. Днес вече се предлагат по 15 паунда, но пак няма желаещи”.

Във Великобритания икономическото възстановяване след пандемията върви по-бързо, отколкото в Германия. Но това означава и рекорден недостиг на работна сила: над 1 милион служители и работници са били спешно необходими през последните три месеца. След рекордно увеличение през август броят на заетите във Великобритания вече надхвърля нивата отпреди пандемията. Според британската статистическа служба ONS през август този брой е достигнал 29,1 милиона души, а безработицата е спаднала до 4,6%. Експерти изчисляват, че недостигът на работна ръка ускорява ръста на заплатите.

Търсят се 100 000 тираджии

Особено осезаем е недостигът на тираджии, тъй като в резултат от това в редица сектори се стига до сериозни забавяния. От асоциацията на превозвачите пресмятат, че към момента са необходими още около 100 000 шофьори. И предупреждават, че ако проблемът не бъде решен, може да се стигне до покачване на цените и сериозна инфлация. Затова от бранша настояват за специални визи за чуждестранни работници.

Без основателна причина пожертвахме един добре работещ икономически кръговрат, казва Ели Капър. “Досега ситуацията беше печеливша и за двете страни - при нас идваха хора, които след това използваха изработените пари за построяване на къща в родината си или за образованието на децата си. Сега обаче имиграционната политика се ръководи единствено от идеологически съобръжения.”


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От страни

    43 12 Отговор
    Ми да канят българи - ша ги оправим на раз. И ягодите и камионите и бабичките. Ще берем бабички и ще мием ягоди. От воле.

    Коментиран от #37

  • 2 Грульо

    99 3 Отговор
    Е как да няма бре, малко ли мигранти от цел свет преплуваха Ламанша, а и наскоро талибани от Афган дойдоха. :D
  • 3 мрънкяч

    30 24 Отговор
    Стига са мрънкали не е теудно да се направи ягодокомбайн и да се създаде алгоритъм за управляващ го софтуер
  • 4 Паки Бангладешки

    97 4 Отговор
    15 паунда на чсс 2400 месечно минус данъци и осигуровки,=1500.....друго си е 1200 паунда социални, и англичаните ти плащат наем,ток,вода,отопление...

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мислещ

    84 4 Отговор
    Англичаните се оказаха "умни" колкото южноафриканците. Изгониха работливите бели хора и останалите ще тънат в мизерия.

    Коментиран от #52

  • 7 пнвмл

    72 2 Отговор
    Що британците не искат да работят на полето, нали за тях пазят работните места. Мързи ли ги британците или работата на полето е непривлекателна за тях.
  • 8 Димо

    74 1 Отговор
    Найджъл Фараж къде се покри?Ревеше ,че чужденците вземали работата на местните...е видя се ,че местните не им се излиза от пъба и се чувстват добре на социала отколкото да излязат и да поработят!
  • 9 шматароци

    61 2 Отговор
    Да работят пиратите бе , какво се ошлянкват. А и пълно с чернокожи от Сомалия, Пакистан .... . Те пък какви са ? Банкери ? Никой там не иска да работи. Търсят на хляба мекото.
  • 10 Тая

    33 1 Отговор
    мигрантска вълна за какво е? Нали искат по-добър живот в Европа? Ами хайде де, нека се хващат на работа или и тея са хитреци и искат да чакат на социални?
  • 11 ????

    25 2 Отговор
    Защо ревете на чужди гробища? И те и вие от немско имате достатъчно работна ръка! Паразитите, които ви налазиха, бездомници те, които ровят по кофите за буклук и още работяги. Ще се намерят кой да им прибере реколтата, кой да им превозва стоките и т. н! Както са се оправяли преди да влезнат в ЕС така ще се справят и сега. Нали не вярвате на перфектни те условия, които предоставят, за да няма работници.
  • 12 НямакъщавБарцел

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Паки Бангладешки":

    Грешно смяташ, почивката също се плаща, значи 15х9 прави 135 на ден или 3000 на месец, удържат 20 процента, но внушителна част ти я връщат обратно април месец. Така че реално данъците са около 10 процента. Това е при около 25 000 годишно. Ако работиш само няколко месеца и не надхвърлиш 7000 годишно, няма никакъв данък, сам осигуровки по 3 паунда седмично.

    Коментиран от #20

  • 13 ДанъкАкъл

    34 5 Отговор
    Запда реши, че ще печата пари и ще идват хора да му работят с/у тези хартии, а в края на месеца, ще оставят 90% от спечеленото за наеми, храна и данъци ... ами сметката не им излезе, уж високата заплата се вижда че отива за разходи и никой не иска да ходи да работи за без пари. В Българиа за 5 пъти по-малко пари е по-изгодно, ако имаш собствено жилище и по-ниските данъци.

    Коментиран от #15

  • 14 Чупка

    45 8 Отговор
    Какви 15 паунда на час ? Приятели работиха и в Англия , и в Шотландия и повече от 8 паунда на час няма друга тарифа.

    Коментиран от #18, #41

  • 15 😛😛😛

    24 11 Отговор

    До коментар #13 от "ДанъкАкъл":

    300 работни часа за 1300лв на 3лв бензин и 2 лв хляб. Да ти имам сметките
  • 16 труиъу

    14 4 Отговор
    Браво Ели, това е чистата истина,политиката НИКОГА не трябва да се смесва с икономиката,защото страда, страдат и хората - "Бeз ocнoвaтeлнa причинa пoжeртвaхмe eдин дoбрe рaбoтeщ икoнoмичecки кръгoврaт, кaзвa Eли Кaпър. “Дoceгa cитуaциятa бeшe пeчeлившa и зa двeтe cтрaни - при нac идвaхa хoрa, кoитo cлeд тoвa изпoлзвaхa изрaбoтeнитe пaри зa пocтрoявaнe нa къщa в рoдинaтa cи или зa oбрaзoвaниeтo нa дeцaтa cи. Ceгa oбaчe имигрaциoннaтa пoлитикa ce ръкoвoди eдинcтвeнo oт идeoлoгичecки cъoбръжeния.”
  • 17 Васил

    26 5 Отговор
    15 паунда ама като ти ги обложат с данъци ще вземеш 8-9 а квартирите са по 600 паунда и то само за стая тези пари за Англия са мизерни.
  • 18 edi

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Чупка":

    лъжа е е ,че дават 15 паунда ако дават по толкова ебите в магазините ще експлодират ама няма кой да мисли ..
  • 19 6596ф

    31 2 Отговор
    Между другото, има много българи, поляци и други бели източноевропейци в Англия, изтеглят качественото, бяло население, докато източна Европа опустява и затова са виновни само нашите политици и алчни олигарси,никой друг!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гошо

    9 7 Отговор
    ДВ ,а в Германия ,5 евро на ден и че се изтрепат да работят Е това е да си в ЕС Хак им на англичаните
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 2665

    33 1 Отговор
    "Поляци, румънци, българи - много дружелюбни и трудолюбиви работници" .... Ай стига бе! Това от кога е така? Май е от скоро. Нали ни изгонихте? На ви сега мигрантска паплач!

    Коментиран от #45, #50

  • 24 Гошо

    15 3 Отговор
    ДВ ,абе нещо англета бая ще да са в бръкнали отзад, щом така сте се из по загрижили за тях За вас избори в Русия няма ли ,та само за Англия пишете Я се поправете
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сатана

    16 3 Отговор
    Факти Бг както винаги бъркат понятията между видовете труд и заплащане в Кралството.Това,че фермите вече плащат по 15£на час значи,че и другите бизнеси са вдигнали рейта на почасовото заплащане ,което е според търсенето и предлагането. А в селското стопанство винаги ще има недостиг,въпреки добрите пари.Помня,че Източно европейците работеха на половината и пак бяха доволни.Сега им трябват около 2000£ начален капитал за да си платят разходите в Англия.В Бг ще бъде леш след изборите и ще бъде кой от къде е.
  • 28 Ревлю

    7 2 Отговор
    Аз съм на 25 на час и пак ривъ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    45 0 Отговор
    Братя англистанци, спешно Ви пращаме 500 000 мургави много работни, добре обгрижвани от ЕС българи/БАРАБАР С КАРУЦИТЕ ЗА ДА НЕ ХОДЯТ ПЕШ ДО ОБЕКТИТЕ/

    Коментиран от #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 пешо

    18 0 Отговор
    "Великобритания страда от остър недостиг на работна ръка"

    при толкова инженери, лекари, хуманитари в бившите колонии - хич бива ли така! да канят! като танте. :D
  • 34 Уса

    14 2 Отговор
    В сащ и за 20 на час вече не искат
  • 35 Местния

    7 2 Отговор
    ТО ХОРА ИМА ОСОБЕНО В БУЛГАРИШ НО ТРЯБВА ДА Е ЧРЕЗ БЮРАТА ПО ТРУДА И ВСИЧКИ РАЗНОСКИ ДА ПОЕМА РАБОТОДАТЕЛЯТ С ДОГОВОР В РАКАТА ТРЪГВАНЕ ОТ БГ .ИДВАТ АНГЛИЧАНИТЕ НА МЯСТО СЪБИРАТ ГРУПАТА НА САМОЛЕТА И ТАМ.МЕДИЦИНСКО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. И В БУЛГАРИШ ЩЕ ОСТАНАТ САМО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИТЕ ОСНОВНО ТЕ СА И БАРИЕРА И ПРОБЛЕМ.

    Коментиран от #38

  • 36 ТаУмВзе

    21 2 Отговор
    Роби нема за британските мишоци! Да свикват.
  • 37 Ами да

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "От страни":

    работят те .
  • 38 Да,бе,да,

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "Местния":

    ей сега ще хукна да им ставам слуга . Няма как да стане . Слугинажа не ми допада.
  • 39 Тези с каруците

    15 0 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    ще поемат функциите на тираджиите .
  • 40 дявола

    9 2 Отговор
    ТЕЗИ ТЪПАНАРИ ДА СЕ НАУЧАТ ДА РАБОТЯТ
  • 41 НямакъщавБарцел

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Чупка":

    Аз получавам 23 паунда на час. И не съм професор или нещо такова. Жичкаджия на строеж.

    Коментиран от #42, #43, #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Jeep

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "2665":

    Дружелюбни ca, зaщото в бaрaкa зa тримa cпят 15 човекa. От техните и зa двойно нямa дa нaмерят кaндидaти.
  • 46 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Стига сте лъгали хората за това че Великобритания успя да избяга от този идиотски съюз. И сега всичко е много лошо а ЕС цъфти от благополучие с нашите и румънските цигани.
  • 47 незнайко

    1 0 Отговор
    Британците ги МЪРЗИ да работят тежката работа на полето а за тираджии да не говорим ! ТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ КОЛОНИЗАТОРИ !!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 червената брада

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "2665":

    Кой те е гонил? Там останаха над четвърт милион българи, идват си но за месец лятото.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 екшъна

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    Никой не са гонили и никой не си е тръгнал, тука сме 260 000 българи, сега вземам по 20-25 на час, боли ме ханша кой щял да бере ягодите за 10-15.
Новини по държави: