Last news in Fakti

21 Септември, 2021 21:52 2 009 14

ЕС отлага ключова среща със САЩ заради отбранителния пакт АУКУС

  • европейски съюз-
  • сащ-
  • австралия-
  • подводници

Брюксел и Вашингтон обявиха създаването на Съвета по търговия и технологии, който трябва да изработи обща антикитайска стратегия на трансатлантическа среща на върха през юни

ЕС отлага ключова среща със САЩ заради отбранителния пакт АУКУС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заради отбранителния пакт АУКУС между САЩ, Великобритания и Австралия Европейският съюз отложи подготовката на първата среща на новия Съвет по търговия и технологии със Съединените щати, която трябваше да се състои следващата седмица. За това е настояла Франция, която се чувства ощетена от военната сделка.

ЕС и САЩ обявиха създаването на Съвета по търговия и технологии, който трябва да изработи обща антикитайска стратегия на трансатлантическа среща на върха през юни. Така трансатлантическите съюзници искат да отговорят на доминиращия в областта на технологиите на бъдещето Китай.

Срещу китайското въоръжаване в Тихоокеанския регион е насочен пактът АУКУС, който ще позволи на Австралия да произвежда подводници с ядрен двигател по американска технология. Но по този начин Франция загуби сделка за продажбата на ядрени подводници на Австралия за милиарди евро.

„Една наша страна-членка беше третирана по начин, който е неприемлив за нас и затова искаме да разберем, какво и защо се е случило, преди да се върнем към обичайния дневен ред“, каза пред Си Ен Ен председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, обяснявайки защо Брюксел е отложил срещата на новия Съвет със Съединените щати.

Тя допълни, че добре разбира разочарованието на Париж и подчерта, че „приятелите и съюзниците трябва да обменят информация помежду си“.

„Разбирам гнева на нашите френски приятели“, коментира германският външен министър Хайко Маас и подчерта, че Европа трябва да укрепи суверенитета си.

Маас призна, че въпреки радостта си от изборната победа на Джо Байдън срещу Доналд Тръмп никога не е имал илюзията, че „няма да имаме проблеми с новия американски президент“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    9 0 Отговор
    НАТО ще става европейско, демек Е6НАТО.... Европа без НАТО.
  • 2 Госあ

    20 1 Отговор
    "обща антикитайска стратегия ".... олигофрени. Как може Европа да се съобразява с един изкуфял старчок и банда конекрадци.

    Коментиран от #10

  • 3 НАТО

    6 12 Отговор
    НАТО се разпада. Англосаксите си правят свой съюз. Не искат Изперкел да купува руска газ, а Путин с кинтите да си финансира хиперзвуковите ракети.
  • 4 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    Изобщо не е отбранителен пакт а Офанзивен, срещу Русия и Китай. Бай деменция куклата, няма никаква идейка какво прави. Не му се и налага!
  • 5 Госあ

    19 3 Отговор
    Краварите са слаби и страхливи и като лешояди се възползват от войните, когато приключат. Показали са то и ПСВ на гърба на Франция и с бомбардировките над цивилни над Дрезден и Хамбург, чиито жертви не са по малко от тези в Хирошима и Нагасаки в края на войната изнесена на гърба на руснаците. Като всички страхливци и слабаци са и много подли и безскрупулни, което го показаха и с последните събития със съюзниците си.

    Коментиран от #7

  • 6 Хахаха

    11 1 Отговор
    Франция и Германия ще правят приятел Китай и Русия на ЕС, вместо САЩ, ОК и Австралия, барабар с Канада ???
    Сорос и ЛГБТИК+ просто не са познали !!!
    Очаквам въоръжени бунтове в Западна Европа.
    Сорос ще бъде приравнен на Хитлер
  • 7 Хахаха

    3 21 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    САЩ спасяват Европа ДВА пъти от Първа и Втора световни войни, предизвикани от национал-социалисти и комунисти.
    Русия още един път, след разпада на СССР.
    Сега обаче прошка няма да има за празните кратуни последователи на Сорос

    Коментиран от #8, #13

  • 8 Госあ

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Да де, написал съм как спасяват Европа. Накрая на войната да изсипат тонове бомби над цивилни граждани включително над София и да пратят няколко каубоя във Франция през ПСВ.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    краварите искат да спасят Европа от самите европейци, но няма как да стане. Както вече писах, слаби и страхливи са. Те не успяха да спасят Виетнам от виетнамците, въпреки тоновете напалм и канцерогени над цивилните (отново), та Европа ще спасят ХаХа. Скоро ще бъдат изгонени като мръсни котета от Европа както бяха изгонени от Париж от социалиста дьо Гол
  • 10 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Исторически, Китай дарява на Европа откритията, които дават безспорен цивилизационен тласък на европейците (всеки може да види кои са,ако не знае) включая и театъра и философията. Понастоящем, Китай осигуриха научнотехническия прогрес да достигне до по голямата част от хората в Европа със своето производство и цени, благодарение на ценностите си и кадрите си. Сега тея антикитайска коалиция тръгнали да правят…. пмияри
  • 11 ДаЗдраПерМа

    5 0 Отговор
    ако ЕС не покаже солидарна позиция то франсетата биха последвали примера на северния им съсед.

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДаЗдраПерМа":

    Тази солидарна позиция ще е от ден до пладне, колкото да замажат положението, а и не съм сигурен доколко либерала Макрон защитава националните интереси на Франция. Дано да се лъжа.
  • 13 Маde inBg

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Да ,бе да! Поне в БГ Сащ и Англия бомбандира мирно население, спасява и завладява,където може и така по целия свят! Както и Русия ! Където има продажни политици по мирен път,а ако държавата е много важна за тях и политиците не поддават то ,ако не се застъпят силни за денят държави завладяват по военен път,🙂! И Русия и САЩ са все едно- "Разделяй и владей" 🙂 На тях роби им трябват ,а не силни икономики,защото те трябва да са силата,а ние .....Да🙂
  • 14 Kcaniba

    4 0 Отговор
    Европа няма ли да въведе санкцти сркщу фащ, австралия и лГБт???
Новини по държави: