Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 10:33 1 583 5

Австралия приветства решението на Франция да върне посланика си

  • франция-
  • австралия-
  • подводници

През септември Франция извика за консултации посланиците си от САЩ и Австралия, заради сключената между Вашингтон и Канбера сделка за производство на подводници за австралийската страна

Австралия приветства решението на Франция да върне посланика си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австралия приветства решението на Франция да върне посланика си. Това съобщи в четвъртък министърът на финансите Джош Фрейденберг в ефира на телевизионния канал 9News.

Фрайденберг изрази надеждата, че Австралия и Франция ще успеят да преодолеят различията си след завръщането на френския посланик в Канбера. "Приветстваме това завръщане на посланика", каза членът на австралийското правителство, отбелязвайки, че "връзката между двете страни остава силна през годините".

Припомняме, че новината вчера съобщи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

"Помолих нашия посланик да се върне в Канбера, за да предефинира условията на нашите отношения", каза Льо Дриан пред френските депутати.

През септември Франция извика за консултации посланиците си от САЩ и Австралия, заради сключената между Вашингтон и Канбера сделка за производство на подводници за австралийската страна.

Австралия заяви, че се отказва от договора с френската компания Naval Group за сумата от близо 50 милиарда долара, в рамките на който се предвиждаше доставка на дизелови подводници. Вместо това тя ще получи най-малко осем атомни подводници с американски и британски технологии.

Същия ден САЩ, Великобритания и Австралия обявиха, че създават алианс в сферата на сигурността - AUKUS, в противовес на Китай.

Премиерът на Австралия Скот Морисън обаче напомни, че и преди създаването на алианса е заявявал, че страната му може да се откаже от сделката с френската компания.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи тогава Франция като най-важен партньор в индо-тихоокеанския регион. От Белия дом заявиха, че САЩ съжаляват за решението на Франция и се надяват да разрешат проблема.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    1 1 Отговор
    Франсетата са петли без перушина и вирят гребена за самочувствие.
  • 2 Пучо Капучо

    1 2 Отговор
    Озитата и те се оказаха едни мекерета...ама какво да очакваш от англосакси? Кажи му англосаксонец и не го обиждй повече. Не че франсетата не са си заслужили някой да се гаври с тях, особено пък с геронтоф.илчето Макарончо...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мунчо

    1 1 Отговор
    Напъна се френския петел и снесе запъртък! Джендъризъм в действие!
  • 5 кочо

    1 1 Отговор
    ФРАНЦУЗИТЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДОКАЗВАТ ЧЕ СА ПОДЛОГА НА САЩ И АНГЛИЯ.МИКРОН Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО.
Новини по държави: