24 Септември, 2021 11:00 3 121 18

Военният министър на талибаните признава, че са извършвали убийства за отмъщение

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул

На 7 септември те обявиха състава на новото си правителство, в което влизат само високопоставени представители на ислямисткото движение и няма жени

Военният министър на талибаните признава, че са извършвали убийства за отмъщение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изпълняващият функциите на министър на отбраната в правителството на талибаните молла Мохамед Якуб призна, че представители на ислямисткото движение са извършвали в Афганистан убийства за отмъщение, съобщи "Свободна Европа".

Информацията е базирана на аудиозапис, съдържащ глас, идентифициран като гласа на Якуб.

На записа се чува, че "наскоро някои хора бяха преднамерено убити в някои части на страната" , като става дума за действията на талибаните.

Мъжът отправя съвет към тях да проявят сдържаност. Той ги призовава да не взимат правосъдието в свои ръце след обявяването на обща амнистия.

"Нито един от нашите бойци няма право да нарушава тази амнистия и да прибягва към разчистване на сметки или мъст. Ако някой се чувства лично засегнат от някого, може да се обърне към в съда... Но да убива или заплашва някого, това не е политиката на Ислямското емирство." - заявява Якуб, като напомня, че това противоречи на закона на шариата.

Уточнява се, че призивите на Якуб са разпространени от няколко публични фигури от движението на талибаните.

На 15 август талибаните обкръжиха столицата Кабул и я превзеха за броени часове, без бой. Малко по-късно те обявиха, че контролират цялата територия на страната.

На 7 септември те обявиха състава на новото си правителство, в което влизат само високопоставени представители на ислямисткото движение и няма жени. То се оглавява от молла Мохамед Хасан Ахунд - началник на съвета на ръководството на талибаните и министър на външните работи през периода 1996-2001 г., когато те управляваха страната.

На 9 септември новата власт забрани протестните акции в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гочето

    16 7 Отговор
    Що не ги приключат тия животни? Тва не са хора.

    Коментиран от #9, #13

  • 2 Абдул от Кабул

    8 1 Отговор
    Първото изпитано демократично чувство като гръмнеш цивилен в Авганистан е отката на АК-47.

    Коментиран от #15

  • 3 гадно

    10 0 Отговор
    Тия май забравят, че нещата се връщат утре и тях ще ги одумкат за отмъщение.
  • 4 Демократите

    11 4 Отговор
    ТОВА Е НОУ-ХАУ-то НА БАЙДЪН, ВМЕСТО ДА ВОДЯТ ВОИНИ ОСТАВЯТ ТАЛИБАНИТЕ ДА ВОДЯТ КОНФЛИКТИ И ДА НАВОДНЯТ С ДРОГА ЦЯЛА ЕВРАЗИЯ.
  • 5 ТаУмВзе

    13 5 Отговор
    Краварите също разстрелват за отмъщение в Капитолия. От кого да се поучат талибани на демокрацията? Бухахаха
  • 6 Сатъра На Хана

    12 1 Отговор
    АЗ ЛИЧНО НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ АКО ПОСМЪРТНО ИЗДИГНЕМ ПАМЕТНИЦИ НА АХМЕД БОРИСОВ И 40 ТЕ МУТРЕТА , като жертви на Социалистическата Революция
  • 7 КОЙТО НЕ Е ВИЖДАЛ АНТИ ВАКСЪРИ

    7 7 Отговор
    ДА РАЗГЛЕДА ВНИМАТЕЛНО СНИМКАТА ЕДНО КЪМ ЕДНО КАТО ВИЗИЯ И КАТО МАНТАЛИТЕТ И ТОВА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ
  • 8 БОРУНА ЛОМ

    11 2 Отговор
    АБЕ ТИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМ ГОТОВО! А НИЕ КВО ПРАЙМЕ?

    Коментиран от #12

  • 9 Животни ли

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гочето":

    Каква е разликата между тях, които си отмъщават за 20 години окупация, бомбардировки и убийства от дрон и американците? Талибаните са у дома си, тачат традициите си, американците за какво бяха там и каква "демокрация" занесоха?
  • 10 Питам

    7 4 Отговор
    Не че ми пука за тия чалмари-ама що си мълчите за убийствата на САЩ???
  • 11 Соросоидче

    7 3 Отговор
    Ааа не може "братята ни талибаните" да са правили такива работи - те режат глави съвсем демократично. За това им оставихме достатъчно въоръжение и сега помощи ще им даваме - та те са ни братя. Най малко един милиард ще получат "хуманитарна помощ" да не гладуват че полетата са засети с мак а той не става за ядене. Ще вземат да го унищожат и да си засеят жито и ние какво ще правим.
  • 12 Антитрол

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "БОРУНА ЛОМ":

    То и нашето се пече - коалиция от ГЕРБ, ДБ, ПП и ИБГНИ. Сега оплюват активно ИТН че да съберат проценти и да имат мнозинство.
  • 13 То тоя въпрос

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гочето":

    Еми питай американците бре-талибите са тяхно отроче...па сега и оръжие им оставиха за една 250-хилядна армия...Задай въпроса си дирекно на Козяк-на Муставата....
  • 14 Е поне

    4 2 Отговор
    и те като американците си признават.... ,че са сбъркали,ама човещинка кво да правиш!
  • 15 Политкомисар

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абдул от Кабул":

    Талибаните са техните партизани! Сега ще спретнат един Народен съд и положението там ще стане същото като в България след 9 9 1944г. ! Единствената разлика е че талибаните сами взеха властта, а ние с помоща на съветската армия!:)
  • 16 ДаЗдраПерМа

    0 0 Отговор
    продължавайте с тоягите докато си признае как с лъкове и прашки прогониха най уникалните и най изключителните в света
  • 17 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ТАПАНАРИКУСИТЕ АМЕРИКАНИКУСИ ---ТРЯБВАШЕ ДА ВЪОРЪЖАТ ЖЕНИТЕ НА АВГАНИСТАН , А НЕ ТАЛИБИТЕ !!!!!!!!!!! 10 000 000 ЖЕНИ СРЕЩУ 70 000 ТАЛИБИ ИЗХОДЪТ Е ЯСЕН !!!! НО НЕ- САЩ СИ ПРАВИ ГНУСНАТА ПОЛИТИКА -УБИВАЙКИ НАРОДИ ---ДОБРЕ Е, ЧЕ ГИ ИМА РУСИЯ И КИТАЙ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 Мизантропчо

    1 0 Отговор
    Абе и ти не си хора, ама те на, живееш си...
Новини по държави: