Last news in Fakti

27 Септември, 2021 08:14 1 868 6

Германците са изгубили доверие в християндемократите

  • германия-
  • ангела меркел-
  • доверие-
  • избори-
  • олаф шолц-
  • християндемократи-
  • бундестаг-
  • армин лашет

Германците вече не вярват, че християндемократите могат да управляват добре

Германците са изгубили доверие в християндемократите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Прогнозните резултати не дават категоричен отговор на въпроса кой ще е първи на изборите в Германия - Съюзът между ХДС и ХСС или Германската социалдемократическа партия. Но те показват, че след сериозния срив в допитванията, ХДС/ХСС са успели поне малко да наваксат. Не се променя обаче фактът, че това са най-лошите резултати на избори за Бундестаг в историята на християндемократите.

Германците вече не вярват, че християндемократите могат да управляват добре

Сривът на гласовете при жените е двойно по-голям от този при мъжете. Това може да се обясни с оттеглянето на Ангела Меркел. Но освен него, резултатът е както наказание за кандидата за канцлер Армин Лашет, така и свидетелство за политическата работа на ХДС/ХСС през последните години. Загубата на доверие е драматична. Оценките за икономическата компетентност на партията са се сринали с 25 процента. Лоши са и оценките за данъчната и външната политика. Ако се търси една причина за провала на Съюза, ето я: Доверието, че ХДС и ХСС могат да управляват добре, е изгубено.

Заслугата за по-добрия резултат на социалдемократите е на Олаф Шолц

ГСДП успя да се възстанови от рекордно слабия резултат, който регистрира през 2017 година. Най-голямата персонална заслуга за това има номинацията им за канцлер - Олаф Шолц. Основната част от новите избиралите на партията посочват него като основна мотивация за вота им. Резултатът на ГСДП обаче няма нищо общо с цялостната оценка на избирателите за политиките на партията. Що се касае до основната тема за ГСДП - социалната справедливост - оценката на избирателите се покачва само с два процента и продължава да е на исторически ниски нива.

Шолц и неговата партия печелят точки при избиралите над 60 и 70 години. Те привлякоха традиционни избиратели на християндемократите, за които социалните въпроси като гарантирането на пенсиите са особено важни. Изводът: Най-силният кандидат е покачил съвсем леко оценката за компетентността на партията, но това е достатъчно за значително подобряване на резултата на ГСДП в сравнение с 2017-а година. Дали е достатъчно и за победа, предстои да видим.

Автор: Йорг Шьоненборн


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    10 2 Отговор
    Затова и ще продължат със сатанистдемократите
  • 2 надарена кака

    5 2 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки какво са изгубили! Да си го потърсят.
  • 3 ВсеДС

    18 2 Отговор
    Тези бандити не са нито християни, нито демократи, нито консерватори.
  • 4 закривай

    13 1 Отговор
    Баце нито е християнин, нито демократ, а кабалистки диктатор комунист.
  • 5 Роберт Кух

    17 1 Отговор
    А българите отдавна изгубиха доверие в "сестринската" им партия - ГРОБ.
  • 6 въпросче

    4 1 Отговор
    А кога ще има Хайл?
Новини по държави: