Last news in Fakti

27 Септември, 2021 07:03 4 830 19

Най-лошият резултат за консерваторите на Меркел

  • германия-
  • избори-
  • ангела меркел-
  • християндемократически съюз-
  • социалдемократи-
  • алтернатива за германия

Партията "Алтернатива за Германия" пада до пето място

Най-лошият резултат за консерваторите на Меркел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, като се позова на данни, публикувани на уебсайта на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове, съобщи БТА.

ГСДП получава 25,7 процента от гласовете, което е най-добрият ѝ резултат от години. Блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24,1 процента, което е най-лошият му резултат. Зелените са на трето място с 14,8 процента - най-доброто им изборно представяне.

Свободната демократическа партия получава 11,5 процента, отбелязвайки увеличение на своята подкрепа в сравнение с предишните избори. Партията "Алтернатива за Германия" пада до пето място с 10,3 процента. Партията "Левите" получава 4,9 процента, отбелязвайки спад в своята подкрепа.

Депутатското място на германския канцлер Ангела Меркел беше спечелено от кандидат на социалдемократите за първи път от 1990 г., предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Прекият депутатски мандат, който Меркел държеше в своя избирателен район в провинция Мекленбург-Предна Померания, беше спечелен от Анна Касауцки от съперническата Германска социалдемократическа партия (ГСДП). Кандидатът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел за този мандат Георг Гюнтер се нареди на второ място.

В германската избирателна система избирателите имат два гласа: първият е за кандидат по техен избор в избирателния им район; вторият е за предпочитаната от тях партия. Меркел беше избрана в германския парламент с пряк мандат от този избирателен район за първи път през 1990 г. и оттогава го печелеше на всички следващи избори. Тя не се кандидатира на сегашните избори. Загубата на този мандат е още един удар за християндемократите, които претърпяха поражение на вчерашните парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БиБи

    4 23 Отговор
    Ще и помагам с каквото мога. Моята партия ще е първа сила в България!
  • 2 НОВИТЕ ГЕРМАНЦИ.

    47 1 Отговор
    Покани ни. Дойдохме. Храниш ни с помощта на целия ЕС. Да ни беше дала и немски паспорти за да гласуваме за теб! Ааа, искаме и по едно жилище, заедно с влогче за джобни.
  • 3 Консерваторите,истинските

    50 1 Отговор
    никога не биха разтворили германските врати като ханджийска порта,да влиза куцо и сакато,както направи плюшената мечка!
  • 4 реалистъ

    29 2 Отговор
    Голяма работа, очаквам пазарлъци между двете "водещи" партии и "конкурентни" и прегръдка "в името на Германия" А канцлера го назначава Канцлер акт.
  • 5 Незнайко

    23 1 Отговор
    Да попитам - на кое място беше "Алтернатива за Германия" (1-во, 2-ро, 3-то, 4-то), че е "паднала" до 5-то място? Не е ли по-коректно да се каже, че АзГ "остава" в Бундестага и е на 5-то място?
  • 6 РЕАЛИСТ

    33 3 Отговор
    Турците в Германия още ли не са си регистрирали една ДПС там. Какво чакат. Електорат бол. Засега подкрепят зелените, щото ги виждат, че са меки Марии, но трябва да мислят за бъдещето.

    Коментиран от #9, #10, #18

  • 7 ????

    16 0 Отговор
    А дано и тука храненика не на второ, а извън спечелилите! Да е на хайрлия!
  • 8 ученик

    31 1 Отговор
    нищо не направи тази леля, само едни усмивки и селфита, тежките реформи ги направи Шрьодер преди нея, тя дойде на пълна гайда да свири, сума ти изгубени години за Германия, и слугуване на интересите на едрия капитал, нейните години са години на застой, ако сме най благосклонни към нея, спонсорката на баце

    Коментиран от #17

  • 9 До реалист

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Повечето турци подкрепят SPD,зелените са защитници на кюрдите и арабите.
  • 10 Jacques Yves Moineau

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Турците??? Да не би в България турците да са направили ДПС? ДПС е проект на ДС. Турците са само пълнеж, ако не си разбрал още.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 хъхъ

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Jacques Yves Moineau":

    ДПС е проект на ДС и КГБ. Неслучайно е под контрола на агент Сава.
  • 12 РЕАЛИСТ

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Jacques Yves Moineau":

    Стига сте писали глупости. СДС помогна за регистрацията на ДПС , Каза им се първа, че нямат право на етническа партия и почнаха едни совалки от седесари по западните посолства. Наскоро се писа, че и до президента на Франция са ходили за молба. Свидетел съм на събитията. Зад всяка трънка само ДС виждате.

    Коментиран от #14, #19

  • 13 Госあ

    4 4 Отговор
    Би трябвало БСП да спечели и у бгто, но ме съмнява. Народът прост - живота тежък, скучен…
  • 14 Румен

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Ми то в СДС-то си беше пьлно с ДС
  • 15 ЧОЧО

    1 5 Отговор
    ДПС е създадена от комунягите, иначе
    СДС щеше да спечели с голямо мнозинство.
  • 16 А реално ГСДП беше в управленската

    1 0 Отговор
    коалиция. Демек ако Меркел е виновна за нещо, то и те са толкова виновни. Но... Племе
  • 17 0808

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ученик":

    ++++++++++++++++++. Прав сте абсолютно..Тя отвори широко вратите на Европа пред муджахидините (все инженери, физици и дизайнери) и нагло искаше да накара всите европейци да хрантутят тази мързелива паплач. Много родители на изнасилени деца ще я проклинат и с право.
  • 18 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Зелените въобще не са меки Марии що се отнася до заканата им, че ще спират Северен поток 2.И че ще увеличават цената на бензина. Ако турците масово са гласували да Зелените, значи ли това, че болшинството от тях не карат коли, а се придвижват пешком? Но както посочват и немските медии, за Зелените гласуват предимно младите около 20 години. На тях в главите още им е хаос, а и родителите вероятно им плащат бензина.
  • 19 Jacques Yves Moineau

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Ами виждаме, защото от всяка трънка изкача по някой агент на ДС.
Новини по държави: