Last news in Fakti

30 Септември, 2021 15:00 4 731 20

Коронавирус: Своенравните шведи и техният необикновен успех

  • швеция-
  • коронавирус-
  • успех-
  • скандинавци-
  • пандемия-
  • мерки-
  • стокхолм

Швеция е едно голямо изключение: докато на много други места в света все още има строги мерки срещу пандемията, в Швеция от днес отпадат всички ограничения. Как го постигнаха?

Коронавирус: Своенравните шведи и техният необикновен успех - 1
Снимка: Shutterstock

Да започнем оттам, че скандинавците не се погаждат много помежду си. Ако разговаряте с датчани, ще научите и без да ги питате, че шведите били арогантни. Шведите пък смятат датчаните за ексцентрици, а двата народа (шведи и датчани) ги свързва общата им завист към норвежците – заради техните огромни залежи на петрол и газ.

Модел на отговорния гражданин

Но някои стереотипи и предразсъдъци важат само донякъде, което допълнително усложнява общата картина. Така например шведите разработиха свой по-различен модел в битката срещу пандемията: там не политиците решаваха какво трябва да се направи, за да се държи коварната болест под контрол. Тази задача шведите оставиха изцяло на учените.

А експертите редовно раздаваха чрез медиите съвети на гражданите: как да си мият ръцете, да спазват дистанция, да си стоят вкъщи. Гражданите обаче не бяха длъжни да се съобразяват с тези препоръки. Строгият локдаун или високите глоби за неизпълнение на предписанията изобщо не се вписваха в шведския модел за отговорния гражданин, който сам се грижи за своята сигурност. Това обаче имаше фатални последици, както се видя по-късно.

Учените отначало успокояваха населението, че е малко вероятно пандемията да се разпространява из една слабо населена страна, каквато е Швеция. Ресторантите, училищата и магазините останаха отворени, но вирусът не се спря пред никакви граници. Също както и в останалия свят, той плъзна навсякъде и най-вече из домовете за възрастни и болни хора. Броят на заразените и починали от коронавируса шведи се оказа многократно по-висок от този в съседните страни. Но най-забележителното в случая беше, че този неуспех не подкопа авторитета на експертите в страната. Нещо повече - те и до днес изразяват съмнение в препоръките на Световната здравна организация (СЗО), според които носенето на предпазна маска защитава от инфекцията.

Край на ограниченията

От днес (29 септември) шведите отменят почти всички ограничения – както преди тях направиха и датчаните, и норвежците. Експертите обясняват решението си с високия дял на ваксинираните хора, особено сред по-възрастното население. Всеки, който искаше да се ваксинира, можеше да го стори през последните няколко месеца. А който не е пожелал, сам си е виновен. Всички скандинавски държави имат развита и дигитализирана здравна система, както и достатъчен брой свободни легла в интензивните отделения. Въпреки по-високия брой жертви в сравнение с други страни, повечето шведи са доволни от избраната от тях стратегия за борба с коронавируса и се доверяват на държавата. Те изтъкват факта, че пандемията е навредила на шведската икономика далеч по-малко, отколкото в редица други държави и посочват, че през цялото време училищата и детските градини са останали отворени. Дори учители, заразени с коронавирус, но без тежки симптоми, в Швеция можеха да продължат да преподават. Подобно нещо бе немислимо в другите страни от ЕС, където заразените задължително се карантинират.

От друга страна шведската социална държава функционира, само ако детските градини и училищата работят. Заради високите данъци и такси родителите просто нямат друг избор: бащите и майките трябва да печелят пари, за да могат да издържат семействата си. Жилищната плащ в Стокхолм е скъпа и не достига. Ще рече, че трябва да има кой да се грижи за децата през деня, за да могат и двамата родители да работят.

Сдържани медии

За разлика от журналистите в Германия, Франция или Великобритания, тези в Швеция не критикуваха яростно грешките на правителството, а предпочитаха да разясняват обстойно причините за едно или друго решение. Този вид конструктивна журналистика гледа да не поставя под въпрос държавата, осигуряваща на гражданите добър живот. Тъкмо това е и една от причините, поради които на шведите им е по-трудно да осмислят собствените си грешки в битката срещу пандемията.

Да, наистина е вярно: шведите действително са по-различни.

Автор: Миодраг Сорич


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    77 3 Отговор
    Към 25.09.2021 г. държавите без намеса Швеция и Беларус се нареждат на 43-о и 111-о място по отношение на смъртността от COVID на 100 000 души население.

    Отново възниква въпросът:

    Ако Швеция и Беларус успяха да надминат другите нации, като просто не предприемат нищо, какво точно са постигнали всички тези интервенции на „експерти по обществено здраве“?

    Коментиран от #5, #10

  • 2 честен ционист

    5 38 Отговор
    Шведите са изпята песен. Нито имат книжни пари, нито искат да се множат, а на всичкото отгоре са и измислисли Стокхоумския синдром.

    Коментиран от #7

  • 3 ВСЕКИ СИ Е

    4 7 Отговор
    САМ ВИНОВЕН👌
  • 4 Майна

    50 1 Отговор
    Швеция, Норвегия ,Дания приключиха със всякакви Мерки и обявиха НЕИЗИСКВАНЕ НА ПАСПОРТИ ЗА ИМУНИЗАЦИЯ!

    Коментиран от #20

  • 5 ЕС Наровец

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Отговорът е много прост. Просто нямам наряд в тяхното небе.
  • 6 Човека Коза

    25 11 Отговор
    Ковид е измама
  • 7 Казва се

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    СтокхоЛмски синдром. Стокхолм! Време е да се образоваш малко! Следя ти от известно време тъпизмите и се отчайвам! Дерзай!

    Коментиран от #8

  • 8 честен ционист

    2 14 Отговор

    До коментар #7 от "Казва се":

    Няма значение как се казва, нали не си стъпвал там.

    Коментиран от #9

  • 9 За твое съжаление и завист

    17 5 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Съм! Често пътувам точно до там и до Франкфурт. А ти до село Горно Пърдяло, от където произхожда цялата ти проста рода! Трагедия! Лекувайте се! Има хубави газове. Дишайте ги дълбоко!
  • 10 ЪРП

    47 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Е, КАК КАКВО ...?...В БЪЛГАРИЯ ПОЛОВИН ГОДИНА СЛЕД ПАНДЕМИЯТА ,ЦЕЛИЯТ СВЯТ НИ СЕ ЧУДЕШЕ , ЧЕ СМЕ С НАЙ-НИСКА СМЪРТНОСТ ОТ КОВИД И ГО ОТДАВАХА НА ТОВА ,ЧЕ СМЕ НАЙ-ВАКСИНИРАНАТА НАЦИЯ С БЪЛГАРСКАТА БЦЖ ВАКСИНА!!!!!!!!
    ........ПОСЛЕ, ГОСПОДАРИТЕ НА ЧЕКМЕДЖЕЕЕГЕРБЕРАСОПИТЕКА МУ ЗАПОВЯДАХА ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ СРЕЩУ НИСКАТА СМЪРТНОСТ И ТОЙ И ПОДЛОГИТЕ МУ ИЗВЪРШИХА МАААСОВ МОР НАД ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ХРОНИЧНО И ОНКО БОЛНИ , КАТО ИМ ЗАБРАНИХА ЛЕЧЕНИЯТА В ОТДЕЛЕНИЯ, ЗАТВОРИХА НАЦЯЛО ВСЕВЪЗМОЖНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ И ЗАБРАНИХА ОПЕРАЦИИТЕ!!!!!.......РЕЗУЛТАТА: БЪЛГАРИЯ №1 НА ПЛАНЕТАТА ПО УМРЕЛИ ЗА СЛЕДВАЩАТА 1 ГОДИНА!!!!!!!!!!!
    ЧЕКМЕДЖЕЕЕГЕРБЕРАСОПИТЕКА, ПОДЛОГИТЕ И ГОСПОДАРИТЕ МУ ИЗВЪРШИХА МАСОВО И БРУТАЛНО ИЗТРЕБЛЕНИЕ НАД БОЛНОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 Мислещ

    26 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това обаче имаше фатални последици, както се видя по-късно.

    Напротив, видя се, че смъртността за целия период се оказа по-ниска, отколкото при локдауннатите в Европа. Затова и толкова месеци си мълчахте за там, ама сега все пак се е намерил някой ентусиаст да опита да изкара бялото - черно.
  • 12 Поредна

    25 1 Отговор
    "който не е пожелал, сам си е виновен" ето това щеше да е мотото, ако имаше истинска пандемия, а не глобалистки опит за покоряване на света.
  • 13 😷😷😷

    41 2 Отговор
    Кажи речи същото в България, само където шведите имат здравеопазване и не абдикираха от лечението на всички останали болести и не пишат всяка жертва "ковид" ! Малоумниците от DW сега завиждат, но не спират да бълват и пропаганда за ковида и "ваксинирането" ! В Швеция никой не е уволняван, преследван и репресиран за това, че не е "ваксиниран", защото шведите разбраха едни от първите, че маски, "ваксини" и пр. са Пунта Мара срещу модифицирания и изкуствено пуснат вирус! Схванаха "идеята" и минават през това с ясно виждане за последствията без да драматизират, "защото това е положението"! Гърци, французи, германци, израелци и пр. продължават да се закопават благодарение на малоумните им политици, които са се клели в нечисти сили и власт и стават все по-зле и по-зле и колкото повече се въртят в подвижните пясъци толкова повече затъват!

    Коментиран от #14

  • 14 Мислещ

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "😷😷😷":

    Именно. Умните хора съзнават, че от една страна вирус има, но от друга - не е реалистично да се предпазят от него или поне не без да платят непоносима цена за това "предпазване". Някои ги наричат "Бай Ганьовци", но истинските Бай Ганьовци винаги са били "умните", които са на принципа "Щом има вирус, трябва да се прави всичко, независимо има ли полза или не, и независимо какви са последствията".
  • 15 Майна

    29 1 Отговор
    Президентът на Хърватия ,заяви ,че да се ,,ваксали,, над 50% и колкото ,толкова няма повече да се ,,ВАКСАТ,, ако ще и с телена ограда да ги ОГРАДЯТ..ФА ПИТАМЕ НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ,СЛЕД КАТО НАРОДЪТ ОТКАЗВА ПОВЕЧЕ ДА СТАВА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ПОЛЕ НА ЧАСТНИ КОМПАНИИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ЛИ ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ С ТЕЗИ ПОГУБВАЩИ ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА МЕРКИ? И ЧИИ СЛУЖИТЕЛИ СА ТЕ , НА БЪЛГАРИТЕ ИЛИ ...ОТ КОГО СИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ???
  • 16 В Борисов

    25 4 Отговор
    Учудващо е, че още има мерки срещу фалшивия грип, че все още има идиоти които вярват в тази измама и се ваксинират с няакави менте течности, това е учудващо. Разбира се продажни журналисти, лекари и математици продължаат да всяват паника с платени статии, но не се бойте идва и вашия ред да обяснявате защо вършите тези престъпления срещу човечеството.
  • 17 Кака Мара

    3 19 Отговор
    С две думи- те са всичко , което ние не сме.
    И въпреки ужасяващата смъртност всеки ден тук пишат пълни кретени. Мангъров ги даваше за пример , но млъкна защото и мерки въведоха и обясниха на хората си защо трябва да се ваксинират и отмениха ограниченията.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Дедо Грую

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "Кака Мара":

    Не се напиняй да мислиш. Не е за тебе този сизифов труд. Ще се изгубиш в лабиринта на мислите си.
  • 19 Ко видя

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Кака Мара":

    Не знам какво са им обяснили но до момента не съм чул едно разумно обяснение защо трябва да се ваксинирам. Обясненията са все едно лъжем деца за да си изядат закуската а причините и цифрите си противоречат. А темата "какво има във ваксините" няма да я почвам защото никой от тези които ни я предлагат не знае.
  • 20 Брой напълно

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    ваксинирани:
    Дания - 75%
    Норвегия - 66%
    Швеция - 64%
    България - 19%
Новини по държави: