Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 15:10 1 525 3

Втори кръг от преговори след изборите в Германия

  • германия-
  • избори-
  • зелени-
  • преговори-
  • коалиция-
  • социалдемократи-
  • олаф шолц

Коалиционните преговори целят да помогнат на двете партии да открият общи позиции

Втори кръг от преговори след изборите в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Германската партия "Зелени" и Свободната демократическа партия започнаха втори кръг на двустранни преговори днес, осъзнавайки, че вероятно ще определят следващата правителствена коалиция, предаде ДПА.

Коалиционните преговори, определяни като предварителни, целят да помогнат на двете партии да открият общи позиции. "Зелените" спечелиха 14,8 на сто от гласовете, оставайки на трето място, но изпревариха свободните демократи, които получиха 11,5 на сто. Първият кръг на преговорите премина зад затворени врати във вторник. Те се споразумяха да запазят поверителни сегашните дискусии, съобщи БТА.

Германската социалдемократическа партия, която получи 25,7 на сто и консервативният блок (ХДС/ХСС) на готвещата се за оттеглянето си канцлерка Ангела Меркел, който получи 24,1 на сто, ще се присъединят към преговорите в неделя. И двете партии искат да оглавят новото правителство, като създадат трипартийна коалиция със "Зелените" и свободните демократи.

След изборите през 2017 г. коалиционните партии между останалите на трето и на четвърто място се провалиха. Канцлерката Меркел заяви тогава, че те имат "изключително различни начини на водене на преговори". ХДС/ХСС създаде нов вариант на "голямата коалиция" с ГСДП след близо пет месеца на преговори. Подобен вариант остава възможен и след тези избори, макар че и двете партии искат да го избегнат, отбелязва ДПА. Според публикуваното днес проучване "Дойчландтренд" за А Ер Де, 51 на сто от германците подкрепят "светофарна" коалиция, съставена от ГСДП, свободните демократи и "Зелените". Само 18 на сто подкрепят коалиция на двете партии с ХДС/ХСС. 66 на сто от запитаните смятат също, че консервативният кандидат Армин Лашет трябва да подаде оставка заради допуснатите грешки по време на предизборната кампания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук и Гек

    6 1 Отговор
    Елате и питайте ИТН как се работят опонентите! Събуждаш се от наркотичен унес среднощ на изборната нощ, четеш едно правителство, подадено ти от сарая на Доган и ако не подкрепят, да ходят на следващи избори!
  • 2 гост

    2 1 Отговор
    Зелените в правителството като втора сила , което е абсолютно сигурно и в двата варианта , значи смърт за потоците и петролките !!! И то в най-скоро време !
  • 3 От страни

    1 0 Отговор
    Тия ще преговарят до НГ. Те си казаха че мама Меркел има да си позрави германците за НГ. Зелените се очаква да вземат постовете на отбраната и външните работи - ще гледаме сеир - как ли ще се оправят с потоците. То айде русняците ще си го върнат от скъпа газ а тия германци, австрийци и жабари още повече ще загубят от същата скъпа газ. На майтап го казах за хилядарката преди месец сега даже не ми се майтапи за 1800. Щото по тая цена го бутат краварите на Япония - най малко 1600. Половин Европа производството ще се закрие.
Новини по държави: