Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 13:35 3 348 42

В Тексас стана страшно: Забрана за всички аборти

  • аборт-
  • аборти-
  • сащ-
  • тексас-
  • забрана-
  • деца-
  • права на жените-
  • нелегални аборти

Дори изнасилени нямат право да прекъсват бременността, а доносите за нелегални аборти се поощряват с премия от 10 000 долара

В Тексас стана страшно: Забрана за всички аборти - 1
Снимка: Shutterstock

От 1 септември в американския щат Тексас е в сила нов закон срещу прекъсването на бременността – тъй нареченият Heartbeat Act (Закон за ударите на сърцето). Той забранява абортирането от момента, в който вече могат да се доловят първите сърдечни тонове на зародиша. Обикновено това се случва в шестата седмица от началото на бременността.

Изключение не се прави дори за случаите на бременност след изнасилване или при кръвосмешение. Авторът на закона – сенаторът-републиканец от град Остин Брайън Хюс обаче има обяснение за това: „По този начин можем да предотвратим още една травма и още една жертва – на неродено дете“. През 1973 година Върховният съд постанови, че прекъсването на бременността е позволено без никакви ограничения до 12-та седмица, а в някои случаи и до 24-та седмица.

Премия от 10 000 долара за донос

Консервативни политици като Хюс обаче измислиха начин как да подкопаят това конституционно право, вкарвайки в закона нова клауза. Според нея, ако дадена жена бъде хваната в нарушение на закона, тя трябва да плати парична награда от 10 хиляди долара на човека, който я е издал на властите. Сенатор Хюс не се трогна особено от това, че тази клауза породи възмущение в цялата страна. За него по-важно е това, че законът работел. Американското правосъдно министерство подаде съдебна жалба срещу закона, защото го намира за противоконституционен. Тази събота (2 октомври) във Вашингтон се провежда протест – шествие на жени, които настояват за правото сами да решават. С темата ще се занимае също и Върховният съд. През декември той ще разгледа подобен случай от щата Мисисипи. Привържениците на рестриктивната мярка се надяват, че мнозинството консервативни върховни съдии ще решат казуса в полза на движението Pro-Life („За живота“). Съществува опасност някои щати с републикански правителства като Флорида, Охайо и други да възприемат примера на Тексас и дори да копират клаузата за паричните премии на доносниците.

За правото на аборт

Ракел Фейшък от Хюстън живее с травмата, за която мъже като сенатор Хюс говорят като за нещо чисто теоретично. Преди 10 години, когато била на 22, била изнасилена, след като на едно парти ѝ сипали нещо упойващо в питието. Единственото, което си спомня жената, е че после се озовала на задната седалка на някаква кола заедно с непознат мъж. А тогавашният ѝ приятел, вместо да прояви съчувствие, също поискал секс. Фейшък забременяла и решила – не без помощ от психолог – да абортира. „Прекъснах тази връзка и бременността. А според новия закон щях да съм длъжна да износя детето и завинаги да остана свързана с мъжа, който ме е изнасилил“, казва тя.

Днес Ракел Фейшък има нова стабилна връзка и дори е станала майка. В работата си оказва помощ на жертви на сексуално насилие. Включително и поради това, че е имала правото на избор, тя е успяла да намери обратно пътя си в живота. Така се наричат и привържениците на правото на избор – движението Pro Choice (За избор) се застъпва за правото на аборт. Мнозинството американци са на мнение, че това право трябва да остане в сила. Но за републиканците изглежда са по-важни онези 40 процента от американците, които стоят на страната на Pro-Life и се застъпват за правото на неродения живот. Особено евангелистките християни не са склонни на никакъв компромис по този въпрос. Например Холи Скот, която е родила 8 деца, а през януари очаква девето. За нея всеки живот е дар от Бога.

Смъртни заплахи срещу лекари

„Тук в Тексас всеки има оръжие“, казва Джим Джоунс. Лекарят вече е получавал смъртни заплахи и се страхува какво може да се случи, ако войнствени привърженици на движението Pro-Life проучат кой е той, как се казва и къде се намира кабинетът му. Защото това не е истинското му име. Той си спомня как през 1960-те години много жени от отчаяние прибягвали до нелегални методи за прекратяване на бременността, например с белина или метални закачалки за дрехи. „Връщаме се точно към тези времена“, казва той.

Според Джоунс, новият закон ще засегне между 80 и 90 процента от жените, които идват в неговия кабинет. Той нарича това нечовешко. Повечето от неговите пациентки просто не могат да си позволят лукса да пътуват 7 или 8 часа с кола до някой съседен щат. А социално слабите и травматизирани жени са още по-онеправдани, допълва той. „Хората твърдят, че са „за“ живота. Но всъщност са „за“ раждането – за раждане на всяка цена. Джим Джоунс може с часове да разказва случаи от практиката си на лекар. Например за едно 9-годишно момиче, изнасилено и забременяло от собствения си баща. „Нямам думи да опиша всичко това“, казва той. Човек като него, който цял живот е помагал на другите хора, няма да спре да оказва помощ. Но и не бива да го разгласява, защото в Тексас вече е станало страшно.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    27 4 Отговор
    Днес е един добър ден за Тексаските презервативи!🤡👍
  • 2 Глупаци

    35 19 Отговор
    Тия са откачили.
  • 3 гадно

    34 11 Отговор
    Какъв им е проблема, ако толкова държат отиват в съседния щат и въпроса е решен.
  • 4 факт

    46 12 Отговор
    щом немците квичат начи Тексас се движи в правилната посока

    Коментиран от #31

  • 5 сила

    20 5 Отговор
    НА КОЙТО НЕ МУ ИЗНАСЯ ДА ЗАПОВЯДА В АФГАНИСТАН И ПАКИСТАН

    Коментиран от #21

  • 6 Край

    7 16 Отговор
    Като първобитни хорица българите не могат да разберат колко сложен филосовски въпрос е аборта. Така е и за ромите. Като питаха една как се предпазва от нежелани бремености каза - ни с аборт. Има такива с по 20 аборта.

    Коментиран от #8, #16, #32

  • 7 Blackthorn

    14 15 Отговор
    НЕ на абортите!!!
  • 8 Емил

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Край":

    Какво му е философското на този въпрос?! Явно си невежа по въпросите на философията!
  • 9 Анонимен

    23 8 Отговор
    Тексасците са едни от малкото ми симпатични американци , но в този случай малко са пресолили манджата . Не може да не се правят изключения за изнасилвания и други престъпления поне .

    Коментиран от #18

  • 10 Павел пенев

    11 9 Отговор
    Цигани аборти правят ли бе тъпанари?

    Коментиран от #22, #23

  • 11 въпросче

    12 7 Отговор
    Всяка жена има право на избор. Как за по-тъмните по цвят имаше движение:"Блек ливес матер!",а сега за жените "Уимин ливес матер!" няма?Защо?
  • 12 в кратце

    6 5 Отговор
    САТАНИСТИ,СЪР!
  • 13 Грульо

    17 2 Отговор
    Изнасилените имат 6 седмици да направят аборт, предостатъчно да разберат дали искат или не искат. :D
  • 14 Емил

    5 5 Отговор
    Талибаните не са само в Афганистан!
  • 15 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    8 2 Отговор
    По -лошото е, че въпросният закон не е директно против аборта, а позволява на индивидите да атакуват (анонимно) граждански (следователно срещу пари, минимум 10 000 долара) хора, които позволяват аборт ... Така че няма наказание само за парите! Имате право на аборт/друга държава , щат/но всеки, който ви помогне (клиника, лекар и т.н.), ще бъде преследван не от държавата, а от лица, които се борят с абортите.Темата е спорна каво биха казали жени насилени дали ще са доволни от такава бременност ?Такива деца в децки дом и други изоставени поради куп причини кое е по лошото?Питам се кога ще има закон за трансформация ,забрана на лекарства помагащи да се случи ?????Много по важен проблем и защо църквата Ватикана мълчи -  „Мълчи като пукал"-след загубата на оригиналното значение на думата, пукал става профанно. Ето защо следващия път, когато някой ви каже, че гледате като пукал или мълчите като пукал, да знаете, че ви прави, макар и неволно, комплимент. Вие сте мъдреца на птичия свят. И продължавайте да си гледате като пукали.
  • 16 Хаха

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Край":

    Какво е "филосоВски"??? Аман от неграмотници!
  • 17 дидо

    8 7 Отговор
    това не са жени - тва са изруди убиици да искат аборти
  • 18 Да ама не

    13 7 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Една изнасилена за месец и половина все ще разбере дали е бременна или не, за всички останали има предпазни мерки. Браво на Тексас, след като забраниха всички ковид ограничения сега и това!
  • 19 Аз Буки

    12 10 Отговор
    Аборта е отнемане на човешки живот (предумишлено убийство), точка.
  • 20 От страни

    4 4 Отговор
    Тия там са доносчици и без пари. Триста милиона мишлета правят се взаимно ченгета, а котараците подмятат досиета и си пият кафето...А това с забраната е добре.
  • 21 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    Там е бърза работата - прибиване с камъни. Камъните падат, падат от небето...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Груйо

    6 8 Отговор
    Браво на Тексас! Убийството е престъпление, без значение дали е на неродено бебе или 90 годишен старец.
  • 25 Нане

    1 3 Отговор
    ш.бъни католици

    Коментиран от #37

  • 26 Hahahah

    3 0 Отговор
    Павлик Морозов бил американец. И не само той. А САЩ стават като извадени от романа на Оруел.
  • 27 Небесен

    6 3 Отговор
    Браво на Тексас, дори изнасилена трябва да роди и детето да го отгледа държавата която е жадна за имигранти и работна ръка за чистене на кенефи

    Коментиран от #28

  • 28 От страни

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Небесен":

    Кой знае за кво ги искат тия дочурлига. Та и тия осиновявания от деца от ял свят. Техните закони са много либерални - осиновените деца могат после спокойно да се дават на други и ..... и да исчзват. Я органи, я адренохрома - кой им знае сатанинските работи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЕвроСтат

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "бузю":

    Не 80% а 95% са, предимно пенции антиваксъри и анти-наука. Такива да ги пращат да живеят обратно в пещерите и по клоните.
  • 31 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "факт":

    Дойче Зеле - еврейска медия за лъжи дезинформация и пропаганда.
  • 32 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Край":

    А вие като първобитен не-българин марш от България.
  • 33 А стига бе

    4 1 Отговор
    Аз разбрах , чак в четвъртия месец, че бях бременна- бях качила 2 кг и дотогава цикъла ми идваше най - редовно на датата. Има и други подобни случаи...Е кажи ми как да разбере жената, че е бременна ? Да си прави тест за бременност всеки месец ли ? Ами и те не са винаги точни ...Свекърва ми , още на втория месец ми каза , че съм бременна, въпреки че теста беше отрицателен. А преглед на Ултразвук се извършва в 3тия месец за първи път ...
    И ще ми кажат те , че бебето което е заченато чрез изнасилване и жената трябва да го износи няма да се притеснява и бъдещето дете няма да бъде с травмирана психика още от зачеването си ? Е затова е пълно с разни откачалки , психопати стрелящи в училища , църкви и събори , щото ембриона попива всичките чувства и настроения на майката , особено в първите 3 месеца...

    Коментиран от #36

  • 34 Анонимен

    3 1 Отговор
    Браво на Тексас ,че са забранили абортите! Все още има читави хора в САЩ! Долу абортаджийките, куррвите и разпоррретинитее!!!
  • 35 Анонимен

    3 0 Отговор
    Абортът е УБИЙСТВО на невинно ЧОВЕШКО същество! Абортът Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НЕ СЕ ОПРАВДАВА!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор
    KУPВИ ДOЛУ!
  • 41 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    БРАВО ТЕКСАС! KУPBИ ДOЛУ!
  • 42 плевен

    0 0 Отговор
    Хайде да не се лъжем. При тях, всяка която се прибере на сутринта от купона без гащи, казва на майка си, че е била изнасилена. А майка й кима разбиращо: Знам чедо, знам. Преживяла съм го.
    Между другото, колко сълзливи статии се публикуваха тук за този закон? Не е ли време Факти да даде гледната точка и на тексасци, в същия обем? Е така- от самоуважение.