Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 09:44 1 989 10

Съдия блокира забраната за аборти в Тексас

  • тексас-
  • съд-
  • сащ-
  • съдия-
  • аборт-
  • аборти-
  • жени-
  • закон-
  • изнасилване-
  • aleteia

Законът в Тексас забранява абортите и в ситуации, когато бременността е настъпила след изнасилване

Съдия блокира забраната за аборти в Тексас - 1
Снимка: Shutterstock

Федерален съдия временно блокира спорен нов закон в американския щат Тексас, който ефективно забранява на жените да правят аборт на територията на щата, съобщи Aleteia.org. Той нарече закона "обидно лишаване от толкова важно право".

Окръжният съдия Робърт Питман уважи искане от администрацията на президента Джо Байдън да предотврати всяко прилагане на закона, докато неговата законосъобразност се оспорва. Законът беше лансиран и одобрен от републиканските законодатели в Тексас. Белият дом нарече решението на съдията "важна стъпка" за възстановяване на конституционните права на жените в Тексас. Съдия Питман от Остин пише в становище от 113 страници, че от момента, в който законът влезе в сила на 1 септември, "жените са незаконно възпрепятствани да упражняват контрол върху живота си по начини, които са защитени от Конституцията".

"Това, че други съдилища могат да намерят начин да избегнат този извод, е тяхно решение; този съд няма да санкционира още един ден от това обидно лишаване от толкова важно право", изтъква съдията. Това е първата правна спънка за Тексас след като закона влезе в сила, като се очаква щатските власти да обжалват решението на съдия Питман. Администрацията на Байдън предприе съдебни действия, след като Върховният съд, в който мнозинството от съдиите са консерватори, отказа да попречи на Тексас да приеме закона. Министерството на правосъдието заведе спешно дело за блокиране на прилагането на закона, докато то предприеме съдебни действия.

Съдът отбеляза, че не възнамерява „нито ден повече да позволи толкова обидно отнемане на такова важно право“. В същото време, независимо от победата на федералното правителство, републиканските власти в щата най-вероятно ще оспорят съдебното решение в други инстанции. Законът в Тексас забранява абортите и в ситуации, когато бременността е настъпила вследствие на изнасилване или кръвосмешение. Освен това той позволява практически на всекиго да подаде жалба в съда срещу който и да е човек, за когото се предполага, че е помогнал на жената да направи аборт, като изискуемата компенсация е минимум 10 000 долара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робърт Питман

    8 1 Отговор
    явно е чел повечко книги от политиците им!
  • 2 въпросче

    6 1 Отговор
    Къде е движението "МИ ТУУ"? Какво чакат тия дами? Да ги дупят на всеки ъгъл ли?

    Коментиран от #4

  • 3 иди ми дойди ми

    8 1 Отговор
    "жените са незаконно възпрепятствани да упражняват контрол върху живота си по начини, които са защитени от Конституцията". ПОСЛЕ СЕ ЗЪБЯТ НА ТАЛИБАНИТЕ В АФГАНИСТАН,ЧЕ ВЪЗПРЕПЯТСТВАЛИ ЖЕНИТЕ СИ.
  • 4 факт

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    Тия движения са политическинплатени и изкарвани в удобен момент което обезсмисля всякакви права и тн.Ясно е че правата се използват само с цел политически облаги и всичко е платено
  • 5 Ненчо бате

    1 5 Отговор
    Вероятно съдията е от тия с къдравите бакенбарди. "спорен нов закон"- браво на вас. Не е спорно да забраниш убийствата на неродени деца.

    Коментиран от #7

  • 6 Ужас

    6 2 Отговор
    На религиозните фашоидни примати им трябват повечко дечица за да си упражняват педофилските ценности и това е единственото логично обяснение за опитите да се узурпира нечий живот и да му се налагат и да се задължава от невежеството на купчина ментално изветрели политици и религиозни диктатори
  • 7 Тъй ли

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ненчо бате":

    А убийството на жена носеща увреден плод застрашаващ нейния живот ???

    Коментиран от #8

  • 8 Ненчо бате

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тъй ли":

    Невероятен аргумент. Увреден плод, застрашаващ нейния живот с три броя въпросителни. Стотици милиони убити неродени деца, в България почти 6 000 000 след 1953г. Сатанаил ще ви възнагради, но в деня на страшния съд какво ще правите???

    Коментиран от #10

  • 9 плевен

    1 1 Отговор
    Гъдел! Републиканците забраняват абортите, а Демократите не харесват секса между мъжа и жената.
  • 10 Не разбрах

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ненчо бате":

    Кой е тоя Сатанаил и какво е това ,,Денят на страшния съд,, ? Патриархалните мании трябва да се лекуват, докато не са ви подбудили към малтретиране на жени