Last news in Fakti

18 Май, 2022 10:28 1 049 3

"Моето тяло - моят избор": Ще имат ли жените в САЩ право на аборт?

  • аборт-
  • аборти-
  • жени-
  • тяло-
  • сащ-
  • протест

В Ню Йорк се готвят за още по-активна съпротива

"Моето тяло - моят избор": Ще имат ли жените в САЩ право на аборт? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Моето тяло - моят избор“: Това е най-популярният лозунг на кампанията за правото на аборт, която набира скорост.

„Ню Йорк трябва да се изправи на протест. Тъжно е че историята се повтаря по този начин“, казва 78-годишната Линда, която се е борила за правото на аборт и преди 50 години. “След толкова години жените отново са в опасност. Това ми разбива сърцето. Що за общество сме? Пука ли им за жените изобщо?”.

А Сара, която е на около 20 години, е категорична: “Ако забранят абортите, ще се замисля дали да не емигрирам. Без достъп до възможност за аборт не бих се чувствала в безопасност”.

Ню Йорк е бил пионер и преди

„Но каквото и да е решението на Върховния съд, жените, на които се налага да прекъснат бременността си, ще продължат да бъдат посрещани с отворени обятия, независимо откъде са“, обещава губернаторката на щата Кати Хочул.

Така Ню Йорк смята да си възвърне славата отпреди 50 години, когато стана един от първите щати в САЩ, вдигнали забраната за аборти - много преди знаковото решение по делото “Роу срещу Уейд”, което направи абортите легални в цялата страна. През 1970 г. две трети от жените, които абортират в щата Ню Йорк, идват от други места. Възможно е това да започне да се случва отново, ако Върховният съд реши да отмени правото на аборт в цялата страна.

Фонд за предоставяне на финансова помощ

Губернаторката Хочул и министърката на правосъдието Летисия Джеймс вече се подготвят. Фонд за финансова помощ, който разполага с 35 милиона долара, ще помага на клиниките за репродуктивно здраве да се снабдят с по-добро оборудване и да покриват нуждите на хората, които търсят помощ при тях. “Забраните не спират абортите. Забраните спират единствено безопасните аборти. Затова ние ще продължим да предоставяме подкрепа за безопасни аборти тук”, казва Летисия Джеймс.

Когато слуша новините, лекарката Сюзан има чувството, че се е върнала назад във времето. Тя иска да остане анонимна, защото неведнъж е била заплашвана. Нюйоркчанката е извършила много аборти – тя е в екип от лекари, които снабдяват американските жени с хапчета, предизвикващи аборт.

Сюзан получава много обаждания от Тексас, където законодателството е най-строго. “Жени, които през сълзи ми казват: „Вече имам две деца, а нямаме повече пари, нито кола, за да стигна до Оклахома или Ню Мексико. Не знам какво да правя. Вече съм в шеста седмица и всички клиники в Тексас отказват да ми помогнат”.

Ако изпраща хапчета в Тексас и някой разбере за това, лекарката ще бъде съдена, защото по законите на Тексас това е престъпление. „От Тексас могат да се свържат с щатската полиция в Ню Йорк и да ме арестуват и екстрадират в Тексас”, казва Сюзан. Лекари като нея предупреждават - такива спорни правни въпроси трябва да се изяснят от законодателните органи в Ню Йорк, за да бъдат медиците в безопасност.

Правото на аборт ще зависи от пощенския код?

Сюзан все още не може да повярва, че това се случва. Откакто е завършила медицина, консервативните политици в страната неизменно се опитват да ограничат правото на аборт. “Навремето си мислех, че няма как да отменят закона, но те започнаха да въвеждат все повече и повече рестрикции. И сега правото на аборт в САЩ може да зависи от местожителството”.

Автор: Анте Пасенхайм


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    2 2 Отговор
    Много малко жени знаят, че абортът е окултен ритуал-жертвоприношение към Сатаната !! Чрез аборта,жената се отрича от Бога в човека и от Първосъздателя на вечния живот! Абортът е подпис -споразумение/договор между Сатана и жената,направила аборт-прекъснала човешки живот,даден от Господа !
    Жени,добре си помислете,преди да направите аборт! Договорът си е договор и няма Излизане от него!