Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 15:35 2 489 37

Ядрено напрежение! САЩ готови за действия, ако дипломацията с Иран се провали

  • сащ-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей

Президентът Доналд Тръмп се отказа от сделката през 2018 г. и израелското правителство се противопоставя на усилията на САЩ да я съживят

Ядрено напрежение! САЩ готови за действия, ако дипломацията с Иран се провали - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Висши американски служители са подготвени да уверят израелските си колеги във вторник, че администрацията на Байдън остава ангажирана с дипломацията с Иран, но ако е необходимо, ще бъде готова да предприеме "други пътища", за да гарантира, че Техеран няма да се сдобие с ядрено оръжие, коментира високопоставен американски служител, цитиран от "Ройтерс".

Посещението във Вашингтон от израелския съветник по национална сигурност Еял Хулата ще позволи на двамата съюзници да споделят разузнавателни данни и да разработят "базова оценка" докъде е стигнала ядрената програма на Техеран, каза служителят.

Съгласно споразумение от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, възможен път към ядрените оръжия, в замяна на отмяна на икономическите санкции, но след това САЩ с президента Доналд Тръмп се отказа от сделката през 2018 г. и израелското правителство се противопоставя на усилията на САЩ да я съживят.

Американските експерти смятат, че времето, необходимо на Иран за постигане на "ядрен пробив" - достатъчно обогатен уран за изграждане на ядрена бомба - "е преминало от около 12 месеца до период от около няколко месеца", откакто Тръмп се изтегли от пакта, коментира длъжностното лице, говорейки при условие за анонимност.

"Очевидно това е доста тревожно", каза служителят пред репортери преди разговорите на Хулата със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Иран постоянно отрича, че разработва ядрени оръжия. Повтаряйки коментарите на президента Джо Байдън на среща в Белия дом с Израелският премиер Нафтали Бенет през август, американският представител заяви: "Разбира се, ние оставаме ангажирани с дипломатически път". "Но очевидно, ако това не работи, има други пътища, които трябва да се преследва, и ние сме напълно ангажирани да гарантираме, че Иран никога няма да разработи ядрено оръжие."

На въпрос какви действия се обмислят и дали това включва военни действия, служителят отговори, че "ще бъдем готови да вземем необходимите мерки", но не уточни подробно. Длъжностното лице заяви, че Иран "изпраща индикации на редица страни, че се готвят да се върнат във Виена", където САЩ и Иран проведоха непреки преговори по-рано тази година.

Сигнализирайки, че пречките остават, външният министър на Иран заяви в събота, че САЩ трябва първо да освободят 10 милиарда долара от замразените средства на Техеран в знак на добра воля, нещо, което администрацията на Байдън не прояви желание да направи.

Бенет, крайно десен политик, който сложи край на 12-годишния мандат на Бенямин Нетаняху като премиер през юни, даде да се разбере, че иска Байдън да затвърди позицията си срещу Иран, главен регионален враг на Израел.

Съществува и несъгласие относно противопоставянето на Байдън на по-нататъшното разширяване на еврейските селища в окупираните земи, които палестинците искат за бъдеща държава.

На въпрос дали въпросът ще бъде част от разговорите във вторник, американският представител каза, че Израел е наясно с мнението на администрацията на САЩ за необходимостта да се въздържа от действия, които биха могли да се разглеждат като провокативни и да подкопаят усилията за постигане на решение за две държави между Израел и палестинците.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моджерип

    46 7 Отговор
    Иранците отдавна ви чакат да се пробвате по др път говедари!

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    43 4 Отговор
    Епохална грешка пак на краварите. За Генерал Солеймани, персите няма да ви простят!
  • 3 Habiby

    36 5 Отговор
    Ще свирите на кавала ирански !

    Коментиран от #37

  • 4 Хахах

    6 51 Отговор

    До коментар #1 от "Моджерип":

    Те така и руснаците рязправяха... ама като им свалиха самолета нещо се покриха. НЕДИКАТОРА два дена ни жив ни умрял гоннямаше. В бункерчето разтреперен. А след това и една пиратка не метнаха. Пред Н.А.Т.О всеки свежда глава

    Коментиран от #9, #25

  • 5 Последния Софиянец

    15 6 Отговор
    Това засяга и България.Иранските ракети са с обсег до Дунав.
  • 6 гадно

    35 2 Отговор
    Деменцията вече е забравил, че се наакаха в Афганистан. Персите не са като палестинците иначе евреите отдавна щяха да се пробват.
  • 7 БОРУНА ЛОМ

    26 4 Отговор
    И ЩЕ ИМА ПРИКАЗКА ЧУДНА ЗА ЕДНИ КРАВИ КОИТО ОТЛЕТЕЛИ ЗАВИНАГИ НА МАРС!

    Коментиран от #8

  • 8 Хахах

    4 18 Отговор

    До коментар #7 от "БОРУНА ЛОМ":

    Те на думи и в интернет много ги бият американците, и Кубинците и Северна корея и Русия а всички изглеждат все едно вече са загубили войната хахахах

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БОРУНА ЛОМ

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахах":

    А ВИЕТНАМ И АФГАНИСТАН?

    Коментиран от #11, #15

  • 11 гадно

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "БОРУНА ЛОМ":

    Тоя е гледал Рамбо повече от колкото трябва.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахах

    1 14 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Само това ли можеш??? Да не си руснак хахаха

    Коментиран от #16

  • 14 Минувач

    17 1 Отговор
    Докато се туткат и умуват Иран ще е готов с ядрена бомба. Със сигурност по-напреднал е в изработването и от колкото си мислят САЩ и Израел.
  • 15 Хахах

    2 13 Отговор

    До коментар #10 от "БОРУНА ЛОМ":

    Е какво окупират, наливат от няколко трилиона на военната индустрия и всичко е по старо му. Какво Афганистан и Виетнам не са имали ядрено оръжие ли??? Не са решили не са изпепелили . Не забравяй че те са единствените на които им е стискало да го използват ( не го одобрявам) казвам ФАКТИ.

    Коментиран от #23

  • 16 Бесен Язовец

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хахах":

    Ама не се плашиш от салам влажен поглед!

    Коментиран от #18

  • 17 big

    20 2 Отговор
    САЩ са безпомощни като дечица в настоящия момент! Ядреното оръжие в момента не е никакъв вариант за САЩ конкретно в този момент, по-скоро е вариант за края на САЩ като държава и територия!
  • 18 Хахах

    1 15 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    Тея в селската кръчма... повярвай ми - и на простотия ще те засенча. Да не си 6-клас хахахах просто когато човек ви каже истината и се опитвате да смените на глупости. Така е за толкова рубли толкова нали хахахсхха предателче на България

    Коментиран от #20

  • 19 Зевс

    1 19 Отговор
    Аз предпочитам война да гледам, да видя нещо ново по телевизията, ясно е едно в дългосрочен план че няма да победят Иран но поне ще го смачкат за колкото време е нужно
  • 20 Бесен Язовец

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хахах":

    Опа опа хас хас Факултета - Красна Поляна.
  • 21 Техеран

    20 4 Отговор
    А за Израел има ли някаква подготовка? Израел окупира целия арабски полуостров. Има атомни бомби. Ежедневно убива невинни жени и деца в ивицата Газа. Ще има ли някакви действия срещу Израел в името на демокрацията и хуманността?
    Преди да предприемете нещо попитайте Джими Картър какво го сполетя. И си спомнете за Виетнам и Афганистан. Ще е още по-горещо в Иран.

    Коментиран от #22

  • 22 Зевс

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Техеран":

    Демократично е Европа да гледа как се избиват два семитски народа
  • 23 Хохохо

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хахах":

    Вервай ми Русия ще им нанесе много повече щети с ядренно, отколкото те на нея, добре че са по-човечни и не търсят войни, освен ако не се налага

    Коментиран от #24

  • 24 Хахах

    2 16 Отговор

    До коментар #23 от "Хохохо":

    Руското ядрено оръжие: е по- ядрено от американското хахахаха на тая палачинка ли ще лежим сега , когато дадоха задна . Че са по -човечни -руснак и човечност хахахах ако нямаха геополитически интерес спрямо османската империя нямаше и пръста да си мръднат да освобождават България . Човечност хахаах 500 години чакаха от човечност не е от политическа изгода хахахах или реваншизъм за Кримската война. Друго измисли не ти се получи тива с човечността Всеки помислил за атака срещу Н.А.Т.О ... мисли просто за самоубииство ;-)

    Коментиран от #26, #27, #33

  • 25 ГРУХ

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хахах":

    Много ми е интересно кой си ти...

    Коментиран от #34

  • 26 грух

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хахах":

    мършичке, радвам се и за двама ни, че не зная кой си...

    Коментиран от #28

  • 27 хаха

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хахах":

    Това "ах" говори всичко, само не е ясно от силна болка, или от пълна уста?

    Коментиран от #29

  • 28 Хахах

    2 11 Отговор

    До коментар #26 от "грух":

    Смел си като всички в интернет. Не се притеснявай ;-) на живо давате задна като руснак пред Н.А.Т.О хахах интернет бабаити. Аз знам кой си ти- поредния национален предател продал за копейки България . Имилееш пак България да има в химна Москва както преди 1989.

    Коментиран от #31

  • 29 Хахах

    0 6 Отговор

    До коментар #27 от "хаха":

    Ммммм Н Е. Не ти се получава - нито е смешно нито остроумно. Копирай виц от интернет може поне да е смешен. Другото не ти се получава.. откажи се
  • 30 МНОГО КЪСА ПАМЕТ

    5 1 Отговор
    Байдън на другият ден след като начуснсха Афганистан опищя света по тв че САЩ никога никъде няма да се месят вече
  • 31 Психиатър от Курило

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хахах":

    Спри белото или ела на преглед
  • 32 Байдъне

    10 0 Отговор
    Къде отиде обещанието ти,че никога никъде няма да семесите след смъртта на 13 войника???????
  • 33 Хохохо

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хахах":

    Първо русия има три пъти повече територия от сащ и е много по-рядко населена ама в пъти гъстотата на населението в сащ е повече. Сещай се, че с много по-малко точно удари ще постигнат много повече. За твое сведение Русия става голям фактор в началото на 18 век при Петър Велики, тоест не е чакала 500 а 150 години и ако не неше сега ти щеше да говориш на един друг език дето му викаха Югославски
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ГРУХ":

    Как кой? ПСИХОПАТ И УБИЕЦ!
  • 35 Реалист

    1 1 Отговор
    Свърши се тя. Времето на наглите Хегемони попремина. Ционистите и атлантиците само да пипнат Иран, Китай и Русия веднага ще сложат по едно рамо и ще си развържат ръцете
  • 36 Мумията

    1 1 Отговор
    Всички други пътища минават през Москва! Иран в момента се намира във Военен съюз и с Русия който е с отбранителна цел! И ако някой иска да посегне на Иран Първо ще трябва да разрешение от Путин! Ако не вярвате питайте Мадуро!
  • 37 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Habiby":

    Ще използват за топка тюрбана на аятуллаха!