Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 08:52 11 853 34

Франция заплаши да дръпне шалтера на Великобритания

  • великобритания-
  • ток-
  • франция-
  • ес-
  • европа-
  • риболов-
  • рибари

Отново напрежение между двете държави

Франция заплаши да дръпне шалтера на Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

ЕС може да спре енергийните доставки за Великобритания и остров Джърси поради отказа на Обединеното кралство да предостави достатъчно лицензи за риболов на френските рибари, пише The Guardian, като се позовава френския министър по европейските въпроси, предаде агенция "Фокус".

Клеман Бон, който е близък съюзник на френския президент Еманюел Макрон, заяви, че действията ще бъдат предприети в рамките на дни и дискусиите вече са в ход. Франция настоява ЕС да заеме по-твърда позиция срещу Обединеното кралство по повод твърденията, че правителството на Борис Джонсън действа в нарушение на задълженията си относно достъпа до риболов във водите на Ламанша. Миналата седмица една трета от френските лодки, кандидатстващи за лиценз във водите на Джърси, бяха отхвърлени от правителството на острова.

Преди седмица правителството на Обединеното кралство предостави разрешителни за своите крайбрежни води само на 12 от 47 френски кораба. Властите на Обединеното кралство и Джърси заявиха, че отхвърлените кораби не са предоставили доказателства за работа в съответните води. „Стига вече, имаме споразумение, договорено от Франция, от Мишел Барние, и то трябва да се приложи на 100%. Но това не се случва. През следващите няколко дни, и вчера разговарях с моите европейски колеги по този въпрос, ще вземем мерки на европейско ниво или на национално ниво, за да окажем натиск върху Обединеното кралство“, закани се Бон.

„Ние защитаваме нашите интереси. Правим го добре и дипломатично, но когато това не работи, ние вземаме мерки. Островите в Ла Манша, Обединеното кралство, зависят от нас за енергийните си доставки. Те смятат, че могат да живеят самостоятелно и да навредят на Европа. И тъй като не може да стане, те се отдават на еднокранни действия и то по агресивен начин“, добави той. Великобритания е нетен вносител на енергия от френските атомни електроцентрали. Париж по-рано предложи да намали доставките за Джърси, чиято енергия се осигурява чрез подводни кабели по търговски договор между френската компания EDF и Jersey Electricity Company. Съгласно споразумението за търговия и сътрудничество след Брекзит, сключено на Бъдни вечер, в случай на спор по въпроса за Джърси ЕС може да предприеме едностранни мерки „пропорционални на предполагаемия провал на ответната страна и на икономическото и социалното въздействие от това“.

Споразумението за търговия и сътрудничество също създава връзка между продължаващия достъп на ЕС до британските води до 30 юни 2026 г. и достъпа на Обединеното кралство до електрическата и газовата мрежа на блока. Енергийната част на споразумението позволява на Обединеното кралство на практика непроменен достъп, но това изтича на същата дата като сделката за достъп, което повишава опасенията, че това може да се използва като лост. Нивото на квотата за риболов ще бъде определено чрез годишни преговори след 2026 г.

Говорител на Комисията се опита да омаловажи спора, като добави, че в Брюксел са „в постоянен контакт с властите на Обединеното кралство, за да гарантират, че всички заявления за лиценз ще бъдат разгледани възможно найскоро“. "Отбелязахме съобщенията от миналата седмица, но съжаляваме, че с броя на предоставените лицензи все още не е възможно да се сложи край на този въпрос", каза той. „Обединеното кралство публикува тяхната методология и сега обсъждаме различията с властите на Великобритания и Джърси по отношение на правата на съответните лодки. От наша страна ще продължим да се ангажираме в интерес на нашите рибари и жени, така че да бъдат предоставени допълнителни лицензи“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    101 4 Отговор
    Айде дърпайте им шалтера на тия индо-пакита и да се губят в мъглата.
  • 2 нема лошо

    98 8 Отговор
    Скоро западните хиени ще се сдаваят помежду си.Свърши лапачката и краденето от колониите и разбойниците се започнаха един друг.Досущ като в една банда пирати.

    Коментиран от #22

  • 3 факт

    19 40 Отговор
    Чрез васала си франция Германия се опитва да накара ВБ да се върне под немски диктат и да осъществят немците мечтата на Хитлер за контрол над Европа ама англичаните не искат немски заповеди.
    Лесен начин да се разбере товя е фактът че франция не възроптава срещу Германия.

    Коментиран от #24

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    110 12 Отговор
    😃😃😃 Значи когато ЕС реално ЗАПЛАШВА със спиране на енергийни доставки е демократично, а когато Русия МОЖЕЛА ДА ЗАПЛАШИ страните от ЕС сподобно нещо е "О УЖАС" ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #32

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 фон Шмидт

    20 13 Отговор

    До коментар #5 от "гошо":

    И как ще го спрът като Англия строи Аец с френски реактори като се има предвид че френската атомна индустрия е пред колапс.
    Под немският диктат за фотоволтаици и перки фрянцузите спряха развитието на атомна енергетика и навсякъде биват изместени от руснаците а вече дори и от корейци и японци.
    Та освен францистан пак да се прецака друг вариант не виждам.

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ддддд

    56 4 Отговор
    Да им го дърпат шалтера-и без това англо-саксите заслужават само шут..е най-големите интриганти и лицемери заедно със САЩ са те--що проблеми,смърт и разрушения са донесли на човечеството не е истина...

    Коментиран от #12

  • 9 СулюПосито

    36 1 Отговор
    Дърпай,какво чакате!? След време ще съжалявате,че не сте.
  • 10 електрошок

    20 2 Отговор
    Отново има напрежение от 380 волта между двете държави.
  • 11 мими

    74 5 Отговор
    Закриха ни четири реактора на АЕЦ „Козлодуй”, които можеха още да работят, не ни позволиха да построим АЕЦ „Белене”, в същото време Франция с над 35 електроцентрали построи в Румъния подобна електроцентрала, отказаха ни от „Южен поток”, но „Северен поток” за Западна Европа – може, не ни позволиха проекта „Бургас-Александруполис”. Съсипаха ни икономиката, селското стопанство, образованието, здравеопазването. И къде е сега модерното европейско мислене – Възпитаване на просветени граждани, ценящи правото на избор, свобода на изразяване, толерантност в отношенията с другите и т.н. За едни може,за други ,не!!!

    Коментиран от #18, #33

  • 12 Еееее

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ддддд":

    Аааа, руснаците не могат да ги бият
  • 13 глоги

    12 2 Отговор
    "нашите рибари и жени" ТЕХНИТЕ РИБАРИ С ЖЕНИТЕ СИ ЛИ ХОДЯТ ДА ЛОВЯТ РИБА?

    Коментиран от #27

  • 14 Радени вълнения

    10 13 Отговор
    А бе, къде е Мунчо?
  • 15 бушприт

    24 3 Отговор
    Така е в Европейския съюз,Мими,ситият на гладния не вярва. Бедният в ЕС е без внимание. Толкоз.

    Коментиран от #21

  • 16 stoio

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "фон Шмидт":

    пред колапс ама строят в Англия и ти не знаеш какво пишеш и си отговори защо не им го строят азиатците..

    Коментиран от #19

  • 17 mi6osp

    20 2 Отговор
    Междувременно на газовата борса в Европа цената на фючърси на газ премина нивото на 1600$/1000куб.метра. А ОПЕК и Русия са отказали на САЩ да вдигнат рязко добивът на нефт, за да се смекчи енергийната криза.
  • 18 един от многото

    26 6 Отговор

    До коментар #11 от "мими":

    Това са само част от "придобивките" ни от ЕС. В замяна на това осигуриха безметежно крадене на фондове от съюза , успешно усвоени от управляващите.
  • 19 фон Шмидт

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "stoio":

    ми пред колапс я у Финландия строят реактор с 10 години закъснение.но под немски диктат толкоа
  • 20 !!!!

    21 5 Отговор
    Китай взема пазарите на западняците и сега потъват и почват да се карат
  • 21 Ролфог

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "бушприт":

    Мъдро казано...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 спирайте тока

    27 3 Отговор
    На този остров има ло поне половината да са истински англичани? Повече от половината са от Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка, Китай, бившите съветски републики, от Източна Европа и Балканите. Най-много са индийците. Индия е прародината на циганите.
  • 24 Ха ха

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    Разрешенията са за риболов край Ла Манша и островите .Едва ли трябва Германия да ги решава,но явно си англофил ( американофил) и просто защитаваш пиратските действия на ингилизите.А те друго и не знаят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 отегчен

    12 0 Отговор
    Сингапур на Темза, а? Тъй както върви, ще станете Бангладеш на Темза.
  • 27 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "глоги":

    Жените ги изпращат сутрин за риба и ги чакат по цели дни да се върнат.Явно ако няма рибари жените ще трябва и да работят нещо.
  • 28 Танас

    5 1 Отговор
    Ей така се прави! Вярно, че сме малки, но трябва по този начин да се отстояват позиции. А не каквото ни кажат или поискат веднага се съгласяваме без никакви условия. Говоря за политиците ни.
  • 29 Ха ха

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "50евро тскса":

    Всички жени се продават,но руските си знаят цената .Не ги бъркай с украинки,полякини,българки.Не съм видял и чул рускиня да мие кенефи и да бърше задници.Касиерка в супер също.
  • 30 Айдеее

    4 5 Отговор
    отиде коня у ряката ...!!! Коментариите на всички по-горе показват колко далеч сме от идеята, че сме ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, т.е. глупаци мили ние сме общност на която всички други, ВСИЧКИ са ни конкуренти, съперници, а дори някои и противници - Русия, САЩ, Англия с цялата и великобританска общност( Кнада, Австралия и т.н. страни с ред облекчения, икономически и полштически обвързаности, нещо като ЕС!!), Китай, Япония и т.н. !!!! Колкото по бързо тъпите ви главици го прумеят толкова по бързо ще се развиваме, а няма да робуваме и да се противопоставяме и злорадстваме! Какво ще стане ако Франция,Германия и т.н. гуцят икономически противоборства с който и да е било, ще има повече средства за преодоляване на кризата, фондове за ...., помощи и т.н., няма да има и откъде да красат шефовете Ви бе тролчета просаксонски, проруски и т.н. и т.н !!!

    Коментиран от #31

  • 31 Ъхмм

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Айдеее":

    Ама те пак ще си крадат !Кой ще ги спре?Кьовеши,ей сега!?Ъхмм!
  • 32 стоян

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    До 4 ком -Тук става въпрос за спор на държави от ЕС -какво общо има с темата азиатска Русия
  • 33 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "мими":

    По същия начин ще съсипят и Западните Балкани,то за какво е мислите цялата тая врява? Още икономики за съсипва е, грабен и приватизация, евти а работна ръка за тях и място дето ще набутат мигрантите
  • 34 наполеон

    1 0 Отговор
    по-добре да им обяви война и да си вземе островите,също и гибралтар да мине към испания да видят наглите англичани колко струват
Новини по държави: