Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 11:00 3 160 11

Грандиозен скандал! Алжир настоя Франция да "деколонизира" историята си

  • алжир-
  • франция-
  • колония-
  • колонизация-
  • рамтан ламамра

Вчера президентът Макрон отбеляза, че се надявал на успокояване на напрежението с Алжир и че отношенията му с президента Абделмаджид Тебун са "наистина сърдечни"

Грандиозен скандал! Алжир настоя Франция да "деколонизира" историята си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Алжирският външен министър Рамтан Ламамра каза на Франция да "деколонизира" своята история, в поредната сериозна словесна свада между Париж и бившата негова колония в Африка, информира "Франс прес".

По време на посещение в Мали, чиято управляваща хунта беше ожесточено разкритикувана от Франция, Ламамра подчерта, че френският президент Еманюел Макрон страдал от "забрава на историята".

"Нашите чуждестранни партньори трябва да деколонизират собствената си история", настоя Ламамра.

"Те трябва да се освободят от определени нагласи, определени поведения, определени визии, които са неразривно свързани с некохерентната логика, движена от претендираната от Запада мисия да донесе цивилизация", изтъкна още той.

Той твърди, че тази мисия била "идеологическото прикритие, използвано за опит да се получи признание за престъплението срещу човечеството, което е колонизацията на Алжир от Франция, колонизацията на Мали и колонизацията на толкова много африкански народи".

Язвителната забележка на Ламамра изглежда е насочена към коментари на Макрон през миналата седмица, в които той подчерта, че "политико-военната система" на Алжир след независимостта "изцяло е пренаписала" историята на страната.

Макрон каза на потомците на войната за независимост на Алжир, че версията на историята, предавана на алжирците, не се основавала на "истини", а "на дискурс на омраза към Франция".

Алжир през уикенда отзова посланика си от Париж и забрани на френските военни самолети да навлизат във въздушното му пространство, което Франция редовно използва за достигане на своите сили в борбата с джихадистите в региона Сахел, който се намира южно от Алжир.

Вчера Макрон отбеляза, че се надявал на "успокояване" на напрежението с Алжир и че отношенията му с президента Абделмаджид Тебун били "наистина сърдечни".

Макрон също така е в конфликт с хунтата в Мали, която свали избрания президент на страната Ибрахим Бубакар Кейта през август 2020 г.

Франция се намеси, след като джихадисти завзеха контрола над северната част на Мали през 2012 г., а оттогава Париж изпрати хиляди войници в Сахел за борба с въоръжения бунт.

През юни Франция обяви голямо намаляване на войсковите си части в Сахел - ход, който накара Мали миналия месец публично да обяви, че нейният съюзник е решил да я "изостави".

Вчера Макрон призова хунтата да възстанови държавната власт върху територията, която беше оставена на джихадистите и след това възстановена.

"Не е ролята на френската армия да запълва "неработата", ако мога да го определя, на малийската държава", изтъкна той пред френските медии.

Външното министерство на Мали привика френския посланик в Бамако, за да регистрира "възмущението" си от коментарите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лицемери

    25 7 Отговор
    същото което е направила турция на балканите, без цивилизацията, а обратното, в калта 500 г

    Коментиран от #8, #10

  • 2 френски галфон

    32 5 Отговор
    Прочетете за френския геноцид в Руанда, режат крайници, ако робите не изпълнят нормата си. Наглост е западните колонизатори да се имат за люлка на цивиризацията и демокрацията. И е глупаво да мислим, че млот тях може да се очаква нещо различно. Все още ка с колонизаторско поведение.

    Коментиран от #5

  • 3 &$?";$

    8 1 Отговор
    всичко е мангизи бе всеки е рязал глави и тн.Вадене на кирливи ризи за извличане на дивиденти
  • 4 НЯКОЙ

    20 1 Отговор
    Сега да видим как г-н Макрон ще се пече на бавен огън за всичко, което френските колонизатори са вършили в заграбените насилствено територии - за зверствата и за ограбените им богатства!
    Стига са ни поучавали т.н. "западни цивилизации", че трябва да се откажем от историята си, с която се гордеем като народ!
  • 5 Пучо Капучо

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "френски галфон":

    В Руанда са вилняли германци и белгийци, франсетата другаде са бесняли - Алжир, Мароко, Тунис, Индокитай и т.н...А, ако говорим за геноцида в Руанда през 1994г. - да, Франция носи вина с бездействието си, но по-скоро с отделни личности, както и САЩ, с Бил Клинтън, ООН-то също и т.н......
  • 6 плевен

    9 2 Отговор
    А сега де! Насред най- тежката газова криза, Франция се чувстваше незасегната благодарение на алжирските нефтопроводи и газопроводи към нея. Те затова и туземците взеха да знаят много. А като прибавим и унижението с подводниците, на Макрон му остава само риториката срещу Русия.
  • 7 Значи скоро да очакваме

    1 0 Отговор
    Поредният преврат организиран от макрон.
  • 8 Всъщност турците те измъкват

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "лицемери":

    От калта и землянките и ти докарват култура и хигиена. 🤣🤣
  • 9 Кой ваа

    4 0 Отговор
    Франките ли? Ни мой да бъди,ония са най шукаритетните ора на свето. Още не приключила ВСВ те решават да освободят Индокитай и региона от местното население и ресурси,да ама ония се вземат у ръце и им теглят един пердах и те се обръщат към сащ да им ударят 1 рамо. Така се стига до виетнамската война чрез демократичните ценности на франкия. Що ли сега воплите им ми напомнят ония времена
  • 10 Еврогейските съюз

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "лицемери":

    Турция ако е искала за пет години щеше да ви смени вяра, религия и имената а не за 500...така че недей да говориш с омраза и анализира нещата защото колонистите за 45 години забраниха на малцинствата религия, вяра и ги прекръсти ха с християнски.
  • 11 надарена кака

    0 0 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!