7 Октомври, 2021 09:33 1 344 4

Крехко сближаване! Байдън и Си Дзинпин провеждат виртуална среща до края на годината

  • джо байдън-
  • сащ-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайван

Американски служители поискаха лична среща, но Си не е напускал Китай от близо две години и няма да присъства на срещата на високо равнище на Г-20 в Рим този месец

Крехко сближаване! Байдън и Си Дзинпин провеждат виртуална среща до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин ще проведат виртуална среща до края на тази година, предаде New York Times. Това ще бъде първата им официална среща на върха. Не е ясно кога точно тя ще се проведе.

Съобщението за срещата дойде след шестчасова среща между Джейк Съливан, съветник по националната сигурност и най-близкия му китайски колега Ян Джичи, най-висшия дипломат на Пекин.

Американски служители поискаха лична среща, но Си не е напускал Китай от близо две години и няма да присъства на срещата на високо равнище на Г-20 в Рим този месец.

Припомняме, че военното напрежение с Китай е най-лошото от повече от 40 години, заяви тайванският министър на отбраната в сряда, дни след като рекорден брой китайски самолети влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на острова, съобщава "Ройтерс".

За период от четири дни, започващ миналия петък, Тайван съобщи, че близо 150 самолета на китайските военновъздушни сили са влезли в зоната му за противовъздушна отбрана, част от модела на това, което Тайпе нарича продължаващия тормоз на Пекин над острова.

Китай вече има способността да нахлуе в Тайван и може да извърши пълномащабна инвазия до 2025 г.

САЩ, основният военен доставчик на Тайван, потвърдиха своя твърд ангажимент към Тайван и също критикуваха Китай. Пекин обвинява политиката на Вашингтон в подкрепа на Тайван с продажби на оръжия и изпращане на военни кораби през Тайванския проток за повишаване на напрежението.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много зле

    2 1 Отговор
    Сидзи и с преводач няма да разбере, какви ги дъни байо. Срещи с него са безсмислени.
  • 2 ристю

    3 0 Отговор
    Бай Издън и Си Дзинпин ще проведат виртуална среща до края на годината. Защото отблизо ако е,Си ще го ухапе.
  • 3 Блаженни миротворците

    2 0 Отговор
    Те ще се нарекат Синове божи
  • 4 Всичко е цирк за балъци

    6 0 Отговор
    Тези са си партия