Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 18:50 2 615 18

Китайският президент говори за обединение с Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • армия-
  • сащ-
  • сигурност

Обединението трябва да се постигне мирно, каза президентът

Китайският президент говори за обединение с Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено, докато засиленото напрежение около острова продължава, съобщава News.bg, цитирайки Би Би Си.

Обединението трябва да се постигне мирно, но предупреди, че китайският народ има славна традиция да се противопоставя на сепаратизма. В отговор Тайван заяви, че бъдещето му е в ръцете на неговия народ. Тайван се смята за суверенна държава, докато Китай го разглежда като провинция, която се отцепи. Пекин не изключи възможната употреба на сила за постигане на обединение.

Намесата на Си идва след като Китай изпрати рекорден брой военни самолети в зоната на ПВО на Тайван през последните дни. Някои анализатори казват, че полетите могат да се разглеждат като предупреждение към президента на Тайван преди националния ден на острова в неделя. Министърът на отбраната на Тайван заяви, че напрежението с Китай е най-голямото от 40 години насам. Забележките на Си в събота са по-спокойни от последната му голяма изява срещу Тайван през юли, когато той обеща да разбие всички опити за официална независимост на Тайван.

Говорейки на събитие, отбелязващо 110-годишнината от революцията, която свали последната имперска династия на Китай през 1911 г., той каза, че обединението по мирен начин е "най-много в съответствие с общия интерес на китайската нация, включително тайванските сънародници". Но той добави: "Никой не трябва да подценява твърдата решителност, твърдата воля и силната способност на Китай да защитава националния суверенитет и териториална цялост на китайския народ". "Историческата задача за пълното обединение на родината трябва да бъде изпълнена и определено ще бъде изпълнена", каза той.

Си Дзинпин иска обединението да се осъществи по принципа "една държава, две системи", подобен на този, използван в Хонконг, който е част от Китай, но има известна степен на автономия. Президентският офис на Тайван заяви, че общественото мнение е много ясно, като отхвърля една държава, две системи. В отделно изявление Тайванският съвет по въпросите на континенталната част призова Китай да се откаже от "провокативните стъпки на нахлуване, тормоз и унищожаване". Малко преди Си да се изкаже в Пекин, премиерът на Тайван Су Цзен-чанг обвини Китай, че "разтяга мускулите си" и разпалва напрежението.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Саабръй

    14 0 Отговор
    Пусти микрочипове ....
  • 2 гадно

    19 3 Отговор
    Такова понятие зона на ПВО в международно право не съществува така, че спрете да драскате глупости .

    Коментиран от #4

  • 3 Пучо Капучо

    8 2 Отговор
    Българският президент и той скоро ше проговори за обединяване със скопяните. Най-вероятно Луна ше е...
  • 4 Саабръй

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Има ве ,питай пиянжаците в Хмеймим колко им е зонът на ПВЦ то
  • 5 asd

    6 17 Отговор
    "Обединение" друг път, Мечо Пухльо.
    Хахахахахахаахахахаха!
    На острова е било и последното легитимно китайско правителство.
    Останалите сте една измет-метежници с наклонност да убива,плячкосва и да гори книги.
    ККП е най-обикновена мафия.
    Дън Сяопин и Ху Яобан се въртят в гробовете си сега.
  • 6 драми

    6 5 Отговор
    Хонконг едва ли е добър пример..не знам защо в 21 век хората си слагат беля на главата да завладяват други хора..този остров даже не им е нужен защото е пренаселен и в момента

    Коментиран от #7, #12

  • 7 гадно

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "драми":

    Грешиш покрай острова слагат ръка и на икономическата зона около него която май е 200 мили, ако не греша.

    Коментиран от #9

  • 8 Анонимен

    7 11 Отговор
    Мирно няма как да стане при положение, че на острова има американски бази. Де факто тайванците са окупирани от САЩ, както и южнокорейците. Си да се подготви за война. Тъкмо ще видим прехвалената китайска армия на какво е способна.
  • 9 Толкова

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "гадно":

    Не е само зоната, а технологиите на Тайван, ASUS, ACER, Тайван микрочипове и прочие за трилион и кусур долара.

    Че и излза на море е важен, важен е, нп те и сега Китай са доминантна сила в морския регион там.
  • 10 Behemoth

    17 2 Отговор
    Въпрос на време е Китай да прилапа жълтата Македония.....
  • 11 Аналитик плюс

    7 5 Отговор
    Не само САЩ, Светът всячески ще се опита да се противопостави на обединението на Тайван с Китай, защото това ще направи Китай прекомерно силен.

    Коментиран от #14

  • 12 зрител

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "драми":

    вероятно, защото напоследък краварите притискат все повече островните власти да се еманципират от континента. а тов. си подобни неща няма как да е склонен да допусне.
    друг е въпросът чий го дири кравария там.
  • 13 Зевс

    4 8 Отговор
    Китай съществува като държава благодарение на великите сили, Япония вместо срещу СССР и САЩ трябваше да воюва докато и последния китаец изчезне след японската окупация, а Хитлер вместо да принизява славянските бели брятя нарече тъмнокожите анадолци арийци вместо да ги унищожи
  • 14 Груйо

    4 11 Отговор

    До коментар #11 от "Аналитик плюс":

    За какво обединение говориш, имаш предвид окупация. Не виждаш ли че тайванците не искат и да чуят за КНР, богати са и си имат демокрация, за какво им е притрябвал миризлив комунистически ботуш.

    Коментиран от #15

  • 15 Тоа па

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Груйо":

    Комунистическия ботуш е залял кочината с техника и магазини от пиле -мляко.Ходи до wc да си излееш мъката !
  • 16 Иван

    2 1 Отговор
    Главната част на Китай трябва да е не Тайван, а Австралия и Нова Зеландия.
  • 17 Онзи

    0 1 Отговор
    За един км гранична зона се полагат еди колко си морски мили на вътре в морето и т.н. С една дума претендират за Тайван, понеже после много морска територия ще им се полага.
    Китай има някаква стратегия явно, за да е пълен първенец в икономиката, трябва да има сериозни позиции в морето и май това и целят
  • 18 гжишг

    0 0 Отговор
    Тайпе е китайска Македония. Отказват им самоопределение даже.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания