16 85812

$249 милиона за незавършен път и $85 милиона за хотел, който не е открит

 • афганистан-
 • сащ-
 • война-
 • пари-
 • талибани-
 • кабул-
 • данъкоплатци-
 • хотел-
 • път

Къде са отишли парите на американските данъкоплатци в Афганистан

$249 милиона за незавършен път и $85 милиона за хотел, който не е открит - 1
Снимка: Shutterstock

Самолети за половин милиард долара, които са летели около една година. Огромен хотел за 85 млн. долара, който така и не беше открит и се намира в окаяно състояние. Камуфлажни униформи за афганистанската армия, чийто модерен десен би струвал допълнителни 28 млн. долара. Здравно заведение, посочено като разположено в Средиземно море…

Това е част от каталога с оплаквания за "разхищение, измама и злоупотреба" срещу усилията на Съединените щати за възстановяване на Афганистан - усилия на обща стойност 145 милиарда долара за 20 години - направени от главния инспектор на самите Съединени щати за войната. Но задълбочените одити, в които се описват тези констатации, в по-голямата си част са изключени от интернет по искане на Държавния департамент, позовавайки се на съображения за сигурност, пише Ник Патън Уолш от CNN, предаде БНР.

Общата стойност на войната според Пентагона е 825 млрд. долара, което е най-ниската оценка: дори президентът Джо Байдън цитира оценка, според която сумата е над два пъти по-голяма - повече от 2 трилиона долара, като тази цифра включва дългосрочните разходи, като например грижите за ветераните. Лихвите по дълга вече възлизат на стотици милиарди.

Усилията за възстановяване на стойност 145 млрд. долара не бяха достатъчно добре контролирани, което накара Конгреса да създаде през 2008 г. специален генерален инспектор за възстановяването на Афганистан (SIGAR). Критиците твърдят, че SIGAR публикува тримесечни доклади, които по онова време се радваха на по-малко внимание, отколкото съответстваше на разходите, които разглеждаха, и че понякога Пентагонът им отказваше необходимата информация - особено когато ставаше въпрос за оценка на сигурността в страната.

Говорител на Държавния департамент заяви пред CNN, че са помолили SIGAR "временно" да премахне докладите поради "опасения за безопасността и сигурността във връзка с продължаващите ни усилия за евакуация". Те добавиха, че SIGAR има право да ги възстанови, "когато сметне за необходимо".

Следват 10 забележителни случая, лишени от идентификационни данни, събрани от CNN през годините.

1) Зимното одеяло за Кабул

Електроцентралата "Тарахил" е въведена в експлоатация през 2007 г. като резервен генератор за столицата, в случай че доставките на електроенергия от Узбекистан бъдат компрометирани.

Огромна, модерна структура, тя работи с турбини, захранвани с дизелово гориво, доставени от марков инженерен гигант. Има една уловка: Афганистан разполагаше с оскъдни собствени запаси от дизел и трябваше да доставя горивото с камиони, което правеше работата на централата твърде скъпа.

Изграждането на самото съоръжение струваше 335 млн. долара, а годишните разходи за гориво се изчисляваха на 245 млн. долара. В последната оценка на SIGAR се казва, че в най-добрия случай капацитетът на обекта е бил използван само на 2,2 %, тъй като афганистанското правителство не е могло да си позволи горивото. USAID отказва коментар.

2) Флотилия от товарни самолети за половин милиард долара, която летя в продължение на една година

Новосъздадените военновъздушни сили на Афганистан се нуждаеха от товарни самолети. През 2008 г. Пентагонът избра G222 - самолет, предназначен за излитане и кацане по неравни писти. През тази първа година, според изказване на ръководителя на SIGAR Джон Сопко, който се позовава на офицер от USAF, самолетите са били много натоварени.

Но … самолетите били забелязани от SIGAR едва когато Сопко ги забелязал паркирани на летището в Кабул и попитал какво правят там.

Шест години след стартирането на обществената поръчка 16-те самолета, доставени в Афганистан, бяха продадени за скрап за 40, 257 милиона долара. Цената на проекта е 549 милиона долара.

3) Щабът на морските пехотинци в пустинята за 36 милиона долара, който нито е искан, нито използван

Сопко заяви в речта си, че този контролен център с площ 64 000 кв. м в Хелманд е олицетворение на това, че когато един проект започне, той често не може да бъде спрян.

През 2010 г. морските пехотинци увеличават броя на войниците в Хелманд, най-смъртоносната част на Афганистан. Като част от това усилие е посочено изграждането на команден и контролен център в основната база Кемп Ледърнек, въпреки че Сопко си спомня, че командирът на базата и двама други генерали от морската пехота са заявили, че той не е необходим, тъй като няма да бъде завършен достатъчно бързо.

Сопко каза, че мисълта за връщане на отпуснатите от Конгреса средства е била "толкова отвратителна за командването, което е сключвало договори, че той все пак е бил построен. Обектът никога не е бил използван, Кемп Ледърнек е бил предаден на афганистанците, които са го изоставили".

Той е струвал 36 млн. долара, никога не е било използван и изглежда по-късно е бил разграбен от афганистанците, които също така никога не са се появили, за да го използват.

Майор Робърт Лодуик, говорител на Министерството на отбраната, заяви в изявление, че докладът на SIGAR съдържа "фактологични грешки", възрази срещу това, че в него се намеква за "злоупотреби" от страна на някои офицери, и заяви, че сумата от 36 млн. долара включва допълнителни разходи като пътища до щаба.

4) 28 млн. долара за неподходящи камуфлажни униформи

През 2007 г. се поръчват нови униформи за афганистанската армия. Афганистанският министър на отбраната Вардак заявява, че иска рядък камуфлажен десен - "Spec4ce Forest", от канадската компания HyperStealth.

Поръчани са общо 1,3 млн. комплекта, като всеки от тях струва 43-80 долара, за разлика от първоначално предвидените 25-30 долара за подмяна на униформите. Униформите никога не са били тествани или оценявани в полеви условия.

В показанията си Сопко заяви, че закупуването на униформите с патентован модел е струвало на данъкоплатците допълнителни 28 млн. долара, а през 2017 г. SIGAR прогнозира, че друг избор на модел би могъл да спести потенциални 72 млн. долара през следващото десетилетие.

Говорителят на Министерството на отбраната Лодуик заяви, че докладът "надценява" разходите и "неправилно дискредитира стойността на избрания тип десен", като добави, че голяма част от боевете в Афганистан се водят в гористи райони.

5) 1,5 милиона долара дневно за борба с производството на опиум

САЩ харчат по 1,5 млн. долара дневно за програми за борба с наркотиците (от 2002 г. до 2018 г.). Според последния доклад на SIGAR през 2020 г. производството на опиум е нараснало с 37 % в сравнение с предходната година. Това е третият по големина добив от началото на воденето на статистика през 1994 г.

През 2017 г. производството е било четири пъти по-голямо от това през 2002 г. Говорител на Държавния департамент отбеляза, че "талибаните са основният фактор, който допринася за запазването на мака през последните години" и "че талибаните са поели ангажимент да забранят наркотиците".

6) 249 млн. долара за незавършен път

Обширният околовръстен път около Афганистан беше финансиран от множество безвъзмездни средства и донори, възлизащи на милиарди в хода на войната. Към края на проекта за 233-километров участък в северната част на страната, между градовете Кесар и Ламан, са раздадени 249 млн. долара на изпълнители, но са построени само 15% от пътя, съобщава одит на SIGAR.

Между март 2014 г. и септември 2017 г. в този участък не е имало строителство, а състоянието на построеното се е влошило, се казва в заключението на доклада. USAID отказва коментар.

7) Хотел за 85 млн. долара, който така и не е открит

В непосредствена близост до посолството на САЩ в Кабул беше поръчан обширен хотелски и апартаментен комплекс, за който правителството на САЩ предостави заеми на стойност 85 млн. долара.

През 2016 г. SIGAR заключи, че "85-те милиона долара под формата на заеми са изчезнали, сградите никога не са били завършени и са необитаеми, а посолството на САЩ сега е принудено да осигурява охрана на обекта с допълнителни разходи за американските данъкоплатци".

Одитът заключава, че изпълнителят е дал нереалистични обещания, за да осигури заемите, и че клонът на американското правителство, който е контролирал проекта, никога не е посетил обекта, както и компанията, която по-късно е наета да контролира проекта. Говорител на Държавния департамент заяви, че те не са управлявали строителството и то е било "частно начинание".

8) Фондът, който похарчи повече за себе си, отколкото за Афганистан

През 2009 г. Пентагонът създаде Оперативната група за бизнес и стабилизационни операции (TFBSO), разширена от Ирак и включваща и Афганистан, за чиито операции в Афганистан Конгресът отдели 823 млн. долара.

Повече от половината от реално изразходваните от TFBSO средства - 359 млн. от общо 675 млн. долара - са "изразходвани за непреки и спомагателни разходи, а не директно за проекти в Афганистан", заключава SIGAR в одита си.

Те са прегледали 89 от сключените от TFBSO договори и са установили, че "7 договора на стойност 35,1 млн. долара са сключени с фирми, в които бивши служители на TFBSO работят като висши ръководители".

Одитът също така стига до заключението, че фондът е похарчил около 6 млн. долара за подпомагане на кашмирената индустрия, 43 млн. долара за станция за компресиран природен газ и 150 млн. долара за луксозни вили за своите служители.

Говорителят на Министерството на отбраната Лодуик заяви, че SIGAR не обвинява никого в измама или злоупотреба със средства, обърна внимание на "слабостите и недостатъците" в одита и заяви, че "28 от 35-те проекта на TFBSO са постигнали или частично са постигнали предвидените цели".

9) Здравното заведение в морето

В доклад от 2015 г. за финансирането на здравни заведения в Афганистан от USAID се казва, че над една трета от 510-те проекта, чиито координати са посочени, не съществуват на тези места. Тринадесет от тях "не са се намирали в Афганистан, а един е бил разположен в Средиземно море". Тридесет проекта "са били разположени в провинция, различна от тази, която USAID съобщава".

И "189 не показват никаква физическа структура в рамките на 400 фута от съобщените координати. Малко по-малко от половината от тези местоположения не показват физическа структура в рамките на половин миля от отчетените координати." В одита се казва, че USAID и афганистанското министерство на здравеопазването могат да осигурят "надзор над тези съоръжения, [ако] знаят къде се намират". USAID отказва коментар.

10) Най-малко 19 млрд. долара са загубени заради "разхищения, измами и злоупотреби"

В доклад от октомври 2020 г. беше представена стряскаща обща сума за войната. По това време Конгресът е отпуснал 134 млрд. долара от 2002 г. насам за възстановяване на Афганистан.

SIGAR е успял да прегледа 63 млрд. долара от тях - почти половината. Заключението им е, че 19 млрд. долара от тях - почти една трета - са "загубени поради разхищение, измама и злоупотреба".

Говорителят на Министерството на отбраната Лодуик заяви, че те и "няколко други министерства и агенции на правителството на САЩ вече официално са оспорили някои от тези доклади като неточни и подвеждащи" и че заключенията им "изглежда не отчитат разликата между усилията за възстановяване, които може да са били управлявани неправилно умишлено/недобросъвестно, и тези усилия, които по време на доклада просто не са постигнали стратегическите цели".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Ленин

  14 9 Отговор
  Велика нация, 2 милиарда бълха ги ощипала!!!

  Коментиран от #3, #5

 • 2 БАЙ Х@Й‼

  26 3 Отговор
  Това е само върхът на айсберга‼️
 • 3 БАЙ Х@Й‼

  35 3 Отговор

  До коментар #1 от "Ленин":

  Толкова и Буци хвърли за едни ГОЛИ обещания ❗ Абе да не сме платили ние тази война ‼️
 • 4 Запознат

  15 6 Отговор
  Парите са на Боко в шкафчето.
 • 5 УСА

  34 6 Отговор

  До коментар #1 от "Ленин":

  2 трилиона, не 2 милиарда. Боко сега го е яд, че не е бил там, а си е губил времето като премиер на РъБъ
 • 6 БОРУНА ЛОМ

  13 7 Отговор
  ТЕЗИ ПАРИ СА МНООООГОО ПО МАЛКО ОТ ЦЕНАТА НА НАШИТЕ МАГИСТРАЛИ

 • 7 ⒶⓇⒼⓄⓃ

  33 6 Отговор
  Странно е да се види критична статия за САЩ, защото повечето статии са хвалебствия по техен адрес.
 • 8 ⒶⓇⒼⓄⓃ

  29 2 Отговор
  Гоите бачкат и плащат данъци, а евреите крадят на поразия. Войните са най-печелившият бизнес за еврейските банкери от рода на Ротшилд, Рокфелер, Морган, Вартбург и пр. сатанисти.
 • 9 Просветен илюминат

  17 0 Отговор
  Милиарди,трилиони за тях няма значение,контрола е важен и печеливш.
  Другото са инструменти за да робуват робите.
  Все повече падат завесите официално вече и това ли осмисля живота ви?
  И Бог да иска няма как да ви помогне,защото проблема е все няма пари,а като попитал какъв е този ценен ресурс и да им помогне на хората,те му отговорили-Ние ги печатаме.
 • 10 Рашку

  10 0 Отговор
  Явно, голямата част от парите са местни от единия джоб в другия. Толкоз пари-ако ги подредиш в редичка по едничка, ще обиколят земното кълбе много пъти....... Амин им.
 • 11 Мнение

  3 0 Отговор
  За мен, това не може да бъде класифицирано като война, понеже война се провежда с основна цел да приключи, колкото се може по-бързо, особено като се има предвид, че единия опонент е прекалено слаб т.е. до ден днешен не разбирам какви проблеми е имала американската войска, че за 20 години така и не завърши подобаващо, а само са харчени пари. Германия например през ВСВ е приключила буквално за седмици, месеци в Европа, давам го за пример, защото си мисля, че ВСВ е война, а това в Афганистан ми прилича на пародия
 • 12 Антикомунист

  1 1 Отговор
  Така е: когато се нагърбиш да оправяш света.
Новини по държави: