10 Октомври, 2021 19:43 17 661 59

Джонсън за недостига на стоки и кадри във Великобритания: "Това е промяната, за която хората гласуваха"

  • брекзит-
  • ес-
  • европа-
  • борис джонсън-
  • британци-
  • недостиг-
  • стоки-
  • лондон

Във Великобритания се усеща недостиг на някои стоки, а бизнесът се оплаква от липса на кадри

Джонсън за недостига на стоки и кадри във Великобритания: "Това е промяната, за която хората гласуваха" - 1
Снимка: Shutterstock

По лавиците в супермаркетите във Великобритания все още зеят празнини. Допитване показва, че според 43 от британците през последните две седмици предлагането на стоки е намаляло. Британското правителство първоначално отричаше, че има криза в снабдяването, но междувременно премиерът Джонсън смени тактиката. Той вече твърди, че проблемите всъщност са добър знак.

Джонсън: За това гласуваха хората

"Понякога може да е трудно, но през 2016 година хората гласуваха тъкмо за тази промяна", заяви Джонсън, препращайки към референдума за излизане от ЕС. Премиерът твърди, че липсата на работна ръка във всички сектори - от селското стопанство, през социалните грижи, та чак до ресторантьорството и логистиката - всъщност било нещо като родилните мъки на новата икономика, от която се нуждае страната. Високи заплати, висока квалификация, висока производителност - така трябва да изглежда тази нова икономика. И всичко това само с местни кадри и с целенасочен внос на определени професионалисти от чужбина, казва Борис Джонсън. "Не бива да се връщаме към старите механизми и да позволяваме неконтролирана имиграция, която снижава равнището на заплатите. Имаме нужда от контролиран прилив на високо квалифицирани кадри. Евтината работна ръка не бива да води до отлагане на най-важното: спешно необходимите инвестиции."

Брекзит забави растежа, пандемията го събори

Според Джонсън, британският трудов пазар се е пристрастил към евтината работна ръка, а бизнесът все е гледал как да прави колкото е възможно по-малко инвестиции. Но числата показват обратното: от края на финансовата криза до 2016 година инвестициите нарастват. И едва несигурността, възникнала от Брекзита, спря устрема им, а началото на пандемията окончателно ги събори на дъното. Икономистът Хауърд Дейвис, директор на престижното Лондонско училище по икономика, казва, че за последните 5 години, след решението за Брекзита, Великобритания има най-ниския обем инвестиции в Европа, ако не броим Гърция. Великобритания има проблем с производителността, която стагнира от 2008 година насам. В резултат от това стагнира и заплащането. Но дали причината наистина бяха евтините чуждестранни работници? Франция и Германия, където също важи свободата на придвижване и пристигат работници от чужбина, имат по-висока производителност на труда от Великобритания. В групата на Г7 Япония се намира на последно място по производителност, а там на практика няма никаква евтина работна ръка от чужбина.

Очаква се ръст на цените на хранителните продукти

Ето защо да повишаваш заплатите без да повишиш производителността е опасен план, предупреждава Дейвис. "Това води да висока инфлация, каквато вече наблюдаваме." А тя удря портмонетата на потребителите. На сходно мнение е и Ричард Уокър, шеф на веригата супермаркети "Айсланд": "Споделям дългосрочната визия на премиера. Но да плащаш по-високи заплати без да повишаваш производителността, и то в условията на растящи енергийни цени - това ще оскъпи хранителните продукти". Самият Уокър през 2016 година гласувал за Брекзит, защото искал повече контрол над миграцията и по-изгодни търговски споразумения с цял свят. Нито за миг обаче не си представял, че Брекзит толкова сериозно ще разтресе икономиката.

Икономическата несигурност разколебава привържениците на Джонсън и Брекзит

Предприемачът Саймън Уолфсън също гласувал за Брекзит. Лорд Уолфсън е член на горната камара на британския парламент, консерватор и собственик на верига за конфекция. Той смята, че в сектори като хотелиерството, ресторантьорството и социалните грижи Великобритания и занапред ще има нужда от чуждестранна работна ръка. Нещо повече, според него в тези браншове в момента цари паника и отчаяние. В същото време обаче лордът иска такова законодателство, което да насърчава наемането на местни кадри. Британските консерватори открай време са партията на бизнеса. Днес обаче предприемачите имат чувството, че премиерът им е обърнал гръб. "В момента положението е доста обезкуражаващо", признава Уокър. Според него политиката не си правела дори труда да проучи какво бреме носи в момента бизнесът и пред какви огромни предизвикателства е изправен.

Автор: Габи Бизингер


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hoho Boho

    144 2 Отговор
    Тоя да накара войниците, докато не карат нафтата, да ходят да копат на полето, а през почивката да работят в кланиците.

    Коментиран от #43

  • 2 Ами то и ние така

    90 5 Отговор
    от 30 г.за това си гласуваме..

    Коментиран от #50

  • 3 Раданч Татлъту

    46 126 Отговор
    Британците са Империя и за 2-3 месеца ще си решат проблема.Но бай Ганьо кво го чака,не ми се мисли!🤡🤡🤡

    Коментиран от #9, #10, #59

  • 4 Каква ирония и

    109 3 Отговор
    цинизъм! Вие гласувахте, вие сте си виновни! Сам по себе си той е прав! Но да казваш това на онези, които са те избрали не е здравословно....

    Коментиран от #44

  • 5 Дойче ВеЦе пропаганда

    87 21 Отговор
    Първо няма какво да ги жалим нагросаксонците и еничарите им. Второ, не е чак толкова драматично, имам близка, работеща в магазин на голяма верига и от нея знам. И вижте нагласената снимка: опразнили са този ругал, а другите на заден фон са пълни. Чини ми се, че ни облъчват с пропаганда колко е зле ако някой напусне ЕС.

    Коментиран от #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рошко

    43 3 Отговор
    Дано родилните им мъки продължат вечно, само си го избраха
  • 8 Пучо Капучо

    42 1 Отговор
    Боре, що така стана бе, ефенди? Що така се омазахте? И айде, за празните магазини, разбирам, ама за пеперудките дет намаляа...що сте такива садисти бе, Боре? Какво са ви виновни пеперудките?
  • 9 Бяха империя

    41 2 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    нещо като древния Рим, но и на тях им се развали компресора,на кислородна маска са вече..
  • 10 охооо

    72 13 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Бай ганя е със свалени гащи от поне 10г. Стане ли проблем с храните, ще има умиращи, щото всичко е внос. Благодарение на ГЕРБ-ДПС се затри бая голям процент от животновъдството и растениевъдството.
  • 11 Шифти

    69 4 Отговор
    Хората не искат да работят.Няма значение какви пари ще им предложиш.Там всеки си гледа рахата на първо място.До това води живота в сигурна уредена държава.
  • 12 Само споко

    21 26 Отговор
    Статията е от изключително несигурен и манипулативен източник! Може и да е фейк нюз.

    Коментиран от #46

  • 13 Този подход

    25 3 Отговор
    ми прилича на началото на националсоциализма в Германия миналия век. Докъде ли ще стигнем.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Джонсън въобще

    60 1 Отговор
    не е наясно какво следва, вървейки по този път! Квалифицирани местни кадри за черната работа, това го няма в никоя държава. Няма как да сложиш човек с образование да бере марули, още повече от мееееестното население. Младият английски безделник на полето или в кланицата!? Това и да го видя, няма да го повярвам! Няма как мръсната работа да се върши от други, освен от подходящата класа. А такава в Англия по начало няма. Трябва такава отвън. И това Джони ще го разбере, по трудния начин.....
  • 16 ИЛЮМИНАТ

    43 3 Отговор
    БОГАТА ДЪРЖАВА СТАНА ЗА СМЯХ СЛЕД БРЕКЗИТ.....САМИ СИ ГО СЛОЖИХА

    Коментиран от #47

  • 17 КОМУНИЗМА ПОБЕДИ

    43 1 Отговор
    ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ПРАЗНИ МАГАЗИНИ, ЛИПСА НА БЕНЗИН, НИКОЙ НЕ БАЧКА И НЯМАТ СЕСТРИ ДА ГИ....УТЕШАТ....
  • 18 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    17 6 Отговор
    БРЕКЗИТ =ГЛАДУВАНЕ.....

    Коментиран от #23

  • 19 Сега

    30 2 Отговор
    е ред на разпадането им на графства!А Фараж ще управлява това в "Средната земя" без орки за бачкане!!!
  • 20 аьаьа

    14 31 Отговор
    Тази новина е доста далеч от истината във Великобритания нямам подобни проблеми .Всичко си върви нормално .
    Време да спрете със невярната информация която разпространявате.
    Мислители че Англия ще попадне в подобна криза

    Коментиран от #33, #40

  • 21 Мале мале

    16 1 Отговор
    Джони, а ти предупреди ли хората? Как може да знаят за какво са гласували? А и едни други данни за психообработка по фб също показват, че сте облъчвали хората!
  • 22 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    12 14 Отговор
    БУЛГАРЗИТ = УМИРАМЕ

    Коментиран от #55

  • 23 От кого

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    ни брани НАТЮ? Както опази Кипър ли?!

    Коментиран от #26, #29

  • 24 Киро

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Дойче ВеЦе пропаганда":

    А дали ти се чини, че можеш да четеш....Я прочети още веднъж и наблегни на "някои"....

    Коментиран от #45

  • 25 Jacques Yves Moineau

    11 1 Отговор
    Хитрата сврака... с двата крака.
  • 26 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    4 9 Отговор

    До коментар #23 от "От кого":

    ЧЕ КВО МУ Е НА КИПЪР...В НАТО СА СИ.....И ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ СА В НАТО И ХЪРВАТИЯ И СЛОВЕНИЯ.....СА СИ В НАТО....ВЪТРЕ ДА СЕ ЦЕПЯТ КАК СИ ИСКАТ.....
  • 27 От страни

    19 2 Отговор
    Тия се провалиха напълно. Скоро ще се окаже че няма никви работници освен офисният планктон. А те за съжаление не са нищо.
  • 28 хич не ми е

    19 0 Отговор
    до англичаните, но имам гадно предчувствие какви свинщини са ни подготвили "надзирателите" от Брюксел.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Георги

    25 0 Отговор
    Кога ще накарат тези мързели който вече пет поколения работят безработни
  • 31 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    4 7 Отговор
    БУЛГАРЗИТ = ЗАГИВАМЕ

    Коментиран от #35

  • 32 Лулу

    32 1 Отговор
    Мързеливите англичани никога няма да се научат на работа.Голяма част от тях са наемодатели и това им стига,друга голяма част са на социала,а индусите и пакитата получават всичко нужно да преживеят прилично месеца…квартира,издръжка за храна,консумативи!С Джонсън Велика Британия пълзи бавно към съдбата си от 13 век!
  • 33 Айде бе

    39 0 Отговор

    До коментар #20 от "аьаьа":

    Така ли? Аз съм в Англия и проблем оптеделено има. Трябва да си сляп да не забележиш, какъв дефицит и малък избор има по магазините и как растат и данъците и цените. Да му мислят тези с ипотеките.
  • 34 България

    13 0 Отговор
    Този либерален продажник незнае ли че закопава Великобритания на три нации с това си безхаберие
  • 35 голява работа

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Ще те изядем и няма да умрем от град!
  • 36 Курд Околянов

    26 0 Отговор
    Там местните кадри с поколения не работят и са на социални помощи. И с тия помощи обикаляха света. Въпроса е отсега - нататък кой ще изработва помощите !?
  • 37 Седят си в кабинетите,

    25 0 Отговор
    бъркат си в ушите, а стаите в хотелите стоят неоправени а наличния персонал го изгърбват. Непрекъснато производителноста, та производителноста. Човек има граница на възможностите. И как да виниш паразитите им на социалната система, като работодателите им те скършват с свръх натварване? Просто управляващата им класа си живее на облак и няма реална представа за много бизнеси.
  • 38 Много ми хареса статият :

    9 1 Отговор
    "По лавиците в супермаркетите във Великобритания все още зеят празнини"
  • 39 юрист

    27 0 Отговор
    ....Caмият Уoкър прeз 2016 гoдинa глacувaл зa Брeкзит, зaщoтo иcкaл пoвeчe кoнтрoл нaд мигрaциятa и пo-изгoдни търгoвcки cпoрaзумeния c цял cвят. Нитo зa миг oбaчe нe cи прeдcтaвял, чe Брeкзит тoлкoвa ceриoзнo щe рaзтрece икoнoмикaтa.... Ми щото е тъп и прост, щото не е учил нито икономикс, нито макроикономика и няма реална представа за британската икономика- един изкуствено надут розов балон, който беше надуван и от ю.к., и от ЕС....И този бил шеф на фирма- хахахаха, как точно ще си направи средносрочни планове за развитие, след като няма елементарна представа от последиците от брекзит;0 Смешни островитяни, на всичко отгоре- прости, неуки, необразовани, свикнали да гледат на всички останали като не бели трудови роби- е, сега ще сте поставени в условията на ИСТИНСКИЯТ пазар- фирмите ви ще се бият за работници и висококвалифицирани специалисти от ЕС, и сега ще изпитате на собствен гръб какво значи истинска пазарна икономика;0
  • 40 Daily mail

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "аьаьа":

    Daily mail:Великобритания е изправена пред множество кризи, тъй като неволите по веригата на доставки, причинени от недостига на шофьори на тежкотоварни автомобили, се съчетават с нарастващата инфлация, нарастващите цени на газа, недостига на гориво в Лондон и Югоизточния регион и увеличаването на данъците през пролетта ще донесат за милиони семейства зима от недоволство .
  • 41 UKingdom

    17 1 Отговор
    Наблюдаваме залеза на една империя
  • 42 Умният

    20 0 Отговор
    Алчни са много..
  • 43 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Hoho Boho":

    Дойче Зеле - еврейска медия за лъжи, дезинформация и пропаганда. Евреинът Джонсън е само изпълнителен директор на Ротшилд.
  • 44 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Каква ирония и":

    Еврейските банкери умишлено саботират иккономиките на държавите с цел упражняване на политически натиск и ограбване на населението - гоите.
  • 45 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Киро":

    А ти случайно да знаеш, че Дойче Зеле е еврейска (не германска) медия за дезинформация и пропаганда?
  • 46 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Само споко":

    Така е. Дойче Зеле е еврейска (не германска) медия за дезинформация и пропаганда.
  • 47 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "ИЛЮМИНАТ":

    Британците не са виновни, че еврейските банкери-глобалисти начело с Ротшилд ги манипулират и умишлено им съсипват икономиката.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Панайот

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ами то и ние така":

    Криво да седим, но право да съдим. При над криза с рафтовете няма от 1991-1993. Виж кризата с кадрите наистина я има и в това отношение не сме по-различни от британците. Но дори не сме гласували за това, а то се случи някак си естествено в резултат на приемствената политика на всички управляващи за последните 30г.
  • 51 Libre comment air

    11 1 Отговор
    Ами от голям тарикатлък и сметки цез кръчмар англичаните сами се прецакаха...с този брекзит....може да са си спестили някой паунд от вноски в ЕС но пък ке загубят милиарди от липса на работници защото това което работят чужденците те никога няма да го работят защото за тях е унизително и да духат супата с тяхните статуси..
    Матуси...и простотии..

    Коментиран от #53

  • 52 robi

    7 1 Отговор
    Половината , така и не разбраха за какво гласуваха.
  • 53 Паки

    15 0 Отговор

    До коментар #51 от "Libre comment air":

    Тези са тръгнали по светлия път на развитие на С.Корея,но гладът през 2030 ще е по силен от тока на фотоволтаиците в пустинята...според сър Тери Пратчет,англичаните са рядко тъп и мързелив народ.
  • 54 хаха

    2 0 Отговор
    Как лъже нагло Донсънчето за това, че Англия напусна гейсъюза.
    Проблема не е в напускането на това котило на зло, а това, че Ханглосите приеха закони, с които направиха така, че да не може да работят гастарбайтерите.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Искали

    1 0 Отговор
    По изгодни споразумения.
    Ама те не стават с магия и искане.
    Споразуменията се постигат и няма как да са изгодни само за едната страна ама това не ви го казаха нали.
    Оправяйте се Ваш си е проблема никой не е длъжен да ви помага сега….
    Станалото станало сами си го направихте
    Dont cry for me Argentina…
  • 57 Вуте

    3 0 Отговор
    Тия мързеливи тупани да започнат да работят, а не да се дембелят само на социални помощи! Курц вече евтина работна ръка от източна Европа. За тия пари и мама на тате не дава.
  • 58 Оня

    3 0 Отговор
    Боли ме фара за кралицата и всичките и поданици , а най-много за борката. Кога е референдума на шотландците ? За един преАтел питам!
  • 59 Не е сигурно

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Те и гърците са били империя , ама без милиардите отпуснати им от ЕС щяха да са по-зле от нас ! От много високо се пада много по-лошо !
Новини по държави: