Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 07:25 3 643 44

Размирици и изстъпления на антиваксъри в Италия

  • италия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Синдикалистите припомниха как преди точно 100 години въоръжените банди на Бенито Мусолини щурмуват сгради на синдикатите в цялата страна - няколко месеца преди Мусолини да дойде на власт през 1922 година

Размирици и изстъпления на антиваксъри в Италия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италия изисква от всички, които работят, да имат "Зелен сертификат"- че са ваксинирани, преболедували или тествани. Това породи изстъпления на антиваксъри, в които участва и най-голямата неофашистка партия в Италия.

Двама от предполагаемите организатори на изстъпления, последвали демонстрация на антиваксъри, са били задържани от полицията в Рим. Роберто Фиоре, председател и основател на неофашистката партия “Нова сила”, и неговият заместник Джулиано Кастелино са обвинени в нанасяне на материални щети, плячкосване и оказване на съпротива срещу органите на реда.

Италия задължи всички работещи да притежават "Зелен сертификат"

Кадри, включително на националната телевизия RAI, показват как стотици противници на ваксинациите, начело с Фиоре и Кастелино, щурмуват централата на профсъюза CGIL. Преди това хиляди протестираха на „Пиаца дел Пополо” срещу новото правило, според което работещите в Италия трябва да притежават „зелен сертификат“, т.е. да са ваксинирани, преболедували или с негативен тест за коронавирус. Пред събралите се Кастелино заяви: “Престъпниците, екстремистите, опасните не са на този площад, а в палатите на властта”.

“Нова сила” е основана през 1997 година. Смята се за най-влиятелната неофашистка партия в Италия. Тя бе сред организаторите на протеста, съвместно с организации на антиваксъри и ресторантьори, които се обявяват против изискването за представяне на зелен сертификат в заведенията.

Според вестник “Ла Република” в демонстрациите са се включили над 10 хиляди души. Част от тях първоначално са потеглили към двореца Киджи, резиденцията на премиера Марио Драги, но полицията ги е отблъснала с водни оръдия. Затова група демонстранти, водени от ръководителите на “Нова сила”, са се насочили към сградата на CGIL.

Стотици са щурмували централата на профсъюза, разбили са прозорците и са унищожили компютри, телефони и документи. CGIL стана мишена на антиваксърите в Италия, след като се съгласи да подкрепи въвеждането на зелени пропуски, според които от 15 октомври в Италия могат да работят само тези, които са ваксинирани, преболедували или тествани.

Ръководителят на CGIL Маурицио Ландини е шокиран от вълната на насилие: “Това е акт на главорези и фашисти”, заяви той. “Това е рана за демокрацията и акт, който иска да нанесе вреди на трудещите се и техните права.”

И главорезите на Мусолини са щурмували профсъюзи

Синдикалистите припомниха как преди точно 100 години въоръжените банди на Бенито Мусолини щурмуват сгради на синдикатите в цялата страна - няколко месеца преди Мусолини да дойде на власт през 1922 година. Ландини настоя за забрана на “Нова сила”, а управляващите социалдемократи обявиха, че ще внесат съответното предложение в парламента.

Макар влиянието на “Нова сила” да е ограничено и те да получиха под 1% на последните избори, представители на партията и преди са участвали в размирици. След атаките срещу централата в Рим членовете на профсъюза организираха нощни бдения пред многобройни сгради на синдикати в Италия, за да ги предпазят от нападения. В Рим пееха “Бела Чао”, химна на антифашистката съпротива в Италия по време на Втората световна война.

Освен в централата на CGIL, до инцидент се стигна и в близка болница. Ранен демонстрант се съпротивлявал срещу теста за коронавирус, който е трябвало да му бъде направен преди да го приемат в лечебното заведение. Към него са се включили още 30 души, които са ранили две медицински сестри и двама полицаи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    73 3 Отговор
    А кога в Гермината ще има Хайл?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НАТО ВЕЦ

    169 4 Отговор
    Само Гьобелсови "медии" могат да наричат съпротивата срещу фашизма "размирици".

    Коментиран от #13, #35

  • 4 Хаха

    170 4 Отговор
    Значи бодеш всички в името на демокрацията, а протестиращите били фашисти. А дали не е обратното?
  • 5 провинциалист

    75 4 Отговор
    Антиваксар - човек, който е против използването на вакса (за обувки).
  • 6 РСR не paзлuчaва ГPИП от кopoнкa

    98 3 Отговор
    Факти, народът забавя, но не забравя.

    Коментиран от #27

  • 7 Продай България

    103 1 Отговор
    Отново лъжи и пропаганда стачките са в 30 града а полицията еничари като нашите .Правителство от всички партии ам. Подлоги срещу народа
  • 8 Некой друг

    102 2 Отговор
    Нямат абсолютно никакво основание да правят сравнение с 1922 година. Тогава със сигурност не е имало ни Пфайзер ни Модерна!
  • 9 cmp75

    66 1 Отговор
    браво
  • 10 Петърчо

    101 1 Отговор
    Това е дезинформация ! Фалшива новина ! Протестите са против ЗЕЛЕНИТЕ ПАСПОРТИ . има разлика от написаното!

    Коментиран от #36

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    34 1 Отговор
    Не го ли отразявате малко....като след дъжд качулка???
  • 12 Някой

    79 2 Отговор
    Впечатли ме думата "изстъпления"... Това как да го разбирам? Че, са изпаднали в транс и са започнали да колят и бесят невинни ваксинирани минувачи?
    Защо, когато стане дума за протест против дискриминационни практики по половили расов признак, медиите започват да възхваляват участниците, но когато има протест по други дискриминационни признаци, като принудителната ваксинация, пее друга песен? Мислят си, че не е видно отчетливото прилагане на двоен стандарт.
    Да, ама не. Народът, не само българският, може да мисли и да определя кое е правилно и морално, и кое - не. Не се сърдете после, когато се разпалят граждански войни в много държави. Виновни ще са и медиите, освен "политиците".
  • 13 Ярост

    79 2 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    Протестите не са на антиваксари, а на хора нежелаещи да бъдат принудени да участват в експеримент, толкова е просто и логично, само, че няки се правят на неразбрали и представят фактите по удобен за тях начин.

    Коментиран от #24

  • 14 Просветен илюминат

    34 3 Отговор
    - Нима има нещо по-скъпо от здравето?
    - Разбира се че има - лечението!
  • 15 Жабешки бутчета в спагети

    3 30 Отговор
    Знаете ли какво правят много италианци на едно място? Крякат!

    Коментиран от #17

  • 16 robin

    60 1 Отговор
    Това не са антиваксери,това са борци за свобода!
  • 17 Франсоа

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Жабешки бутчета в спагети":

    Знаеш ли,че французуте нямат нужда от будилник?
  • 18 Унуфри

    46 2 Отговор
    Какво значи антиваксар ве, журналя? Нали всички сме ваксинирани, само с тоя БЪРКОЧ никой не иска да се ваксинира. "Антиваксър" каква проста пропаганда
  • 19 Правда

    46 1 Отговор
    Не само в Италия а цялото човечество трябва да се натигне срещу геноцида на СЗО и да премахне тази ялова и крадлива организация Трябва да си извоюва свободата от тезе терористи
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мнение

    11 6 Отговор
    Нека гладуваме за Възраждоне

    Коментиран от #37

  • 22 Абе

    52 1 Отговор
    “Антиваксъри” - това някакви извънземни ли са ?
    Не е ли правилно да се напише ХОРА не искащи да разпишат “информирано съгласие” да са Експеримент ?
  • 23 Българин

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "фейк нюз":

    Бугарчртата нямат нужда да протестират щото не се ваксинират а и не ги задължават.всяко нещо има цена жабите и сродните им са си продали душите на дявола за земни блага и комфорт и сега реват. нали знаете кой е принца на този свят.
  • 24 кирилчо

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ярост":

    То поне да бяха вакси това, че да ги наречеш антиваксъри. Немското зеле мирише толкова на гнило, че предизвиква само смях. Възмездието идва.
  • 25 Браво

    23 1 Отговор
    Народа се пробужда . Има надежда !
  • 26 само питам

    19 2 Отговор
    а къде са българските будители против юдейския нов световен ред?

    Коментиран от #30, #33

  • 27 Голям Слон

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "РСR не paзлuчaва ГPИП от кopoнкa":

    …защото няма разлика :-)
  • 28 Истинските

    16 1 Отговор
    фашисти са във властта на Италия,начело с Марио Драги.
  • 29 Хамонавида

    18 1 Отговор
    Някой очаквал ли е нещо друго от Дойче зеле"???
  • 30 Хай левел

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "само питам":

    На друго ниво.
  • 31 Госあ

    5 1 Отговор
    Е ? А после простолюдието бърка картелния капитализъм с фашизма !!!
  • 32 Да вярваме ли ?

    13 1 Отговор
    КовидФашистите не протестират. Те са във властта, СЗО, Световната банка откъдето всъщност идва италианския премиер Марио Драги
  • 33 Ххх

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "само питам":

    Ако имаше очи и уши щеше да знаеш . ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 34 Ковидарите

    24 1 Отговор
    Забележете точно ковидарите фашисти DW наричат останалите "фашисти" !?!?!? "Изстъпления", "антиваксъри" цял речник от определения за едни обикновени хора, които не искат "новият световен ред" на Ковидарите! Гьобелс би се гордял с внуците си от DW!
  • 35 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    А и на кое викат антиваксери
  • 36 Костова

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Петърчо":

    Не новината е фалшива, а интерпретацията.Опитват да лепнат етикет фашист или терорист на всеки, който не
    желае да участвува в медицинския им експеримент. Категорично в редиците на излезлите на протест срещу грипната ваксина има провокатори. Точно те трябва да създадат свирепият, антизаконен образ на протестиращите.

    Коментиран от #40

  • 37 хахахахахахаха

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Мнение":

    А Възраждане ще гладува ли за нас?
  • 38 Аватар

    5 1 Отговор
    "Това е рана за демокрацията и акт,който иска да нанесе вреди на трудещите се и техните права." Как Ландини коментира задължителният зелен сертификат,който е наложен, за да могат трудещите се да работят????!Общественото недоволство трябва да е насочено към лобистките кръгове,които са двигателите на политическите решения.А зад лобистките кръгове стоят малко на брой паразити,които консумират огромни ресурси и не произвеждат нищо.
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Полека-лека БИГ БРАДЪР се материализира. Скоро ще се пръкне и отрочето му....ЧИПА (БЕЛЕГА НА ЗВЯРА)....
  • 40 Ъхъ ъхъ

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Костова":

    21 000 сухи съчки отказаха да участвуват в медицинския им експеримент.
  • 41 Верно ли

    6 1 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си! То бива пропаганда, ама вие (заедно със Зелето) съвсем за мало.мни ни взехте, бе, мисирки!
  • 42 неграмотница

    2 1 Отговор
    кой е собсвеника на дойчевеле,ъ
  • 43 зара

    1 1 Отговор
    "ков"...отдавна обяви война на човечеството
  • 44 От страни

    2 0 Отговор
    Две мишки си приказват?
    - Ти ще се ваксаш ли?
    - Не, ще почакам, още не са минали експериментите върху хората...
Новини по държави: