Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 12:40 1 029 3

Отношенията между Пекин и Брюксел се затоплят

  • си дзинпин-
  • шарл мишел-
  • отношения-
  • подобряване-
  • разговор

Разговорът между Китай и Европа идва на фона на подобряването на отношенията между Вашингтон и Пекин

Отношенията между Пекин и Брюксел се затоплят - 1
Снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин ще разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, което е последната индикация, че Пекин и Брюксел се опитват да подобрят отношенията си след противоречията, които имаха относно нарушаването на правата на уйгурите в Синдзян, пише Bloomberg.

Разговорът един от няколкото, които бяха обявени от висши китайски и европейски представители през последните седмици, докато Пекин се подготвя за оттеглянето на Ангела Меркел от канцлерския пост. Телефонният разговор с Шарл Мишел е един от опитите на Китай да засили алтернативните си линии на комуникация, тъй като се стреми да разреши спора относно наложените санкциите без Меркел, която беше един от най-предпочитаните партньори на Пекин за преговори.

Споровете между двете страни забавиха одобрението от страна на Европейския парламент за знаков китайски инвестиционен пакт, който беше започнат от Меркел и подписан през декември. Брюксел се надява Пекин да облекчи пандемичните ограниченията на пътуванията за своите корпоративни ръководители. ЕС се надява да постигне по-голямо сътрудничество с Китай по ваксините и екологичните въпроси, като например изменението на климата.

Си разговаря с Меркел в сряда. Срещата им беше определена разговор за сбогуване между двама лидери ветерани. Меркел ще напусне поста си след сформирането на следващото правителство в Берлин, като победителят в изборите социалдемократът Олаф Шолц се стреми да изгради тристранна коалиция между партии, които все още не са казали как смятат да подходят към Китай.

Разговорът между Китай и Европа идва на фона на подобряването на отношенията между Вашингтон и Пекин и последните действия на президента на САЩ Джо Байдън, които обтегнаха връзките му с Брюксел. Докато Байдън планира да проведе видео среща с китайския президент по-късно през тази година, неговата подкрепа за излизането на Австралия от френски договор за подводници и внезапното изтегляне на американската армия от Афганистан предизвикаха нови критики в Европа.

„Ако европейците видят, че американците подобряват отношенията си с Пекин, тогава те ще се запитат „ защо искаме да бъдем съперници на Китай? “, Каза Уан Хуейяо, президент и основател на изследователската група на Центъра за Китай и глобализацията в Пекин.

Един европейски дипломат в Пекин предупреди да не се търси твърде дълбок смисъл зад решението на китайския президент да говори с председателя на Европейския съвет.

Въпреки че последният разговор на Си с Мишел беше през декември като част от срещата на върха с Меркел и френския президент Еманюел Макрон, която доведе до всеобхватното споразумение за инвестициите, китайският президент се е срещал и сам с европейските лидери и преди това. През декември 2019 г. Си Дзинпин проведе разговор с Мишел и посрещна тогавашния председател на Европейския съвет Доналд Туск. През юли 2018 г. той проведе среща и с тогавашния шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Пекин.

Срещата между Си Дзинпин и Шарл Мишел се случва преди европейската среща на върха на 21-22 октомври, когато се очаква лидерите да обсъдят въпроси, свързани с подхода на блока към Индо-Тихоокеанския регион. Очаква се китайският президент да пропусне предстоящата среща на високо равнище на страните от Г-20 в Рим и преговорите на ООН по климата в Глазгоу, тъй като продължава да избягва международните пътувания по време на пандемията.

Брюксел замрази одобрението на инвестиционния пакт, след като Пекин санкционира някои европейски законодатели в отговор на собствените мерки на блока да накаже Китай за обвинения в принудителен труд и други злоупотреби с човешките права в провинция Синдзян. Китай отрича малтретирането на мюсюлманското малцинство уйгури и описва политиката си като опит за предотвратяване на екстремизма, борбата с тероризма и намаляване на бедността.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вие поне

    1 0 Отговор
    Прелъстената и изоставена ЕС поглежда към жълтоликият левент с последната надежда на стара мома на селски панаир.

    Коментиран от #2

  • 2 7537

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вие поне":

    Па ха ха
  • 3 Госあ

    0 0 Отговор
    “ Разговорът между Китай и Европа идва на фона на подобряването на отношенията между Вашингтон и Пекин” хахахаха без коментар.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания