Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 20:50 7 192 40

Ердоган: Сменяме тактиката в Сирия!

  • турция-
  • сирия-
  • реджеп ердоган

В понеделник снаряди, които се смята, че са изстреляни от район под контрола на СЗН източно от Тал Рифат, паднаха в турския град Каракамъш /окръг Газиантеп/, причинявайки леки щети

Ердоган: Сменяме тактиката в Сирия! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в бъдеще борбата на Турция в Сирия ще продължи по много по-различен начин, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, цитиран от БТА.

"Терористичната организация ПКК/СЗН/ПДС се вихри в Сирия и коалиционните сили, Америка, са начело на страните, които им оказват подкрепа", каза Ердоган пред журналисти в Истанбул след петъчната молитва. Той посочи, че тези организации сеят терор с подкрепата, която им се оказва с оръжие и боеприпаси.

"Търпението ни продължи до някакъв момент и последно двама наши полицаи загинаха там", посочи Ердоган, визирайки нападение в Северна Сирия в края на миналата седмица, извършено от бойци на сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/, при което бяха убити двама турски полицаи.

"Занапред борбата ни срещу тях ще продължи по много по-различен начин", изтъкна Ердоган и посочи, че Анкара ще води всякаква борба, която е нужно, срещу тези терористични организации и срещу силите на сирийския режим. "Ние сме изпълнени с решимост по този въпрос", подчерта президентът.

Според Анкара бойците от СЗН, които се ползват с подкрепата на САЩ, и сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз /ПДС/, са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия /ПКК/. Кюрдската работническа партия /ПКК/ е призната за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. От 2016 г. Турция предприе три операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа - "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Извор на мира" (2019 г.).

Турция се подготвя за евентуална военна операция срещу подкрепяната от САЩ сирийска кюрдска милиция СЗН, ако преговорите по въпроса със САЩ и Русия се провалят, са заявили двама турски официални представители, цитирани от Ройтерс.

По-рано тази седмица президентът Ердоган обяви, че Анкара е решена да елиминира заплахите, идващи от Северна Сирия, и че нападението на СЗН, при което бяха убити двама турски полицаи, е било "последната капка".

Анкара заяви, че полицаите в района на Азаз в Сирия са били убити при нападение в неделя с ракета, изстреляна от Тал Рифат от бойци от СЗН.

От основно значение е районите, специално районът на Тал Рифат, от които непрекъснато се извършват нападения срещу нас, да бъдат прочистени, е посочил пред Ройтерс високопоставен турски представител. САЩ разглеждат СЗН като ключов съюзник в борбата срещу "Ислямска държава", припомня Ройтерс.

Няма яснота за времето и вида на евентуална турска военна операция в района, отбелязва агенцията.

Турският представител е изтъкнал, че армията и Националната разузнавателна организация /МИТ/ извършват подготовка. "Решението за това е в процес на взимане и необходимата координация ще бъде направена с определени страни. Този въпрос ще се обсъди с Русия и САЩ", е казал източникът.

Турските представители са посочили, че Ердоган ще обсъди въпроса с американския президент Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Рим в края на месеца.

Друг турски представител е заявил, че СЗН трябва да бъдат изтласкани на най-малко 30 километра. Той е посочил, че Русия изцяло контролира районите, от които са били извършени последните нападения, наред с някои ирански елементи. Източникът е казал също, че Ердоган ще разговаря с руския президент Владимир Путин след срещата с Байдън.

"Ако няма резултат от дипломацията и ПДС не напусне тези райони, операция изглежда неизбежна", е посочил турският представител, визирайки Тал Рифат и "няколко други района".

В понеделник снаряди, които се смята, че са изстреляни от район под контрола на СЗН източно от Тал Рифат, паднаха в турския град Каракамъш /окръг Газиантеп/, причинявайки леки щети.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😆😆😆😆😆😆😆

    37 9 Отговор
    На лов за кюрди! Кво го извърта и го усуква!
  • 2 КОТарАК

    38 15 Отговор
    какъв циркаджия-отидоха с няколко бетеера , с напълно деморализиран аскер в разграден двор и ги направиха смешни

    Коментиран от #5

  • 3 АТАКА

    29 8 Отговор
    Сменяме тактиката, вече няма да подкрепяме терористи а ще ги внасяме в Турция
  • 4 Нрав

    56 13 Отговор
    Турците си търсят повод и оправдание да завземат чужди земи. Каква работа имат в Сирия?

    Коментиран от #18

  • 5 Котенце

    18 16 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Ти не разбираш от тези работи, не държал оръжие, не си бил войник, ама пишеш ли пишеш глупости

    Коментиран от #6

  • 6 КОТарАК

    19 14 Отговор

    До коментар #5 от "Котенце":

    не-точно щото съм държал оръжие ги пиша тия неща

    Коментиран от #10, #20

  • 7 НИЯ

    26 15 Отговор
    ТИЯ ИСКАТ ДА ЗАВЗЕМАТ ТЕРИТОРИИ. ТЕ СА СВИКНАЛИ НА ОКУПАЦИЯ. УМИРАТ ДА СИ РАЗШИРЯТ ТЕРИТОРИЯТА.
  • 8 бах Киро

    29 12 Отговор
    Само още повече затъват комшиите в това блато.Хич не им желая злото,но по разумно ми се вижда да охраняват своята територия.На сирийска земя са като пушечно месо,пък и не им е мястото там.Като в капан са...От една страна Сирииската армия с подкрепата на Русия,от друга кюрдите с подкрепата на САЩ и по средата турския аскер.А бе дано не свърши зле за аркадашите това заиграване на Ердоган.Като цяло турците не са лоши хора съпоставено с руснаци,американци,кюрди и араби.Определено зад всички тези золуми(Москва и Вашингтон) стоят еврейте.

    Коментиран от #30, #39

  • 9 5иция

    6 5 Отговор
    След посещението му в САЩ и Русия очаквахме меки стъпки пък кво се оказва сменя тактикат. Ха сега де. Що ще сторим.
  • 10 Ярак Токмаков

    14 8 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    потурчо, американската армия е най силна в света, но 20 години не можаха да се справят в Афганистан и посред нощ избягаха оставяйки им подарък от оръжия за милиони долари, а преди това същото се случи с руснаците. И с Турция е така с кюрдските терористи, от години водят война с тях, но не могат да ги елиминират

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 един там

    31 15 Отговор

    До коментар #10 от "Ярак Токмаков":

    Леки забележки: Руснаците не са победени в Афганистан, а просто напуснаха и никакво оръжие не са оставяли там, нито са зарязвали цивилни хора, нито са предавали такива, нито са водили преговори със създадените, финансирани, обучавани и въоръжавани от САЩ талибани. Там просто беше война на запада с Русия и руснаците видяха, че няма никакъв смисъл от тази война. При американците е друго. Оставиха не за милиони, а за милиарди оръжие. За 20 г се увеличи в пъти производството на опиум под тяхното мъдро ръководство, а държавата стана още по-зле и още повече народ я напуснаха. Това беше един голям срам за целият запад и те си показаха истинските лица. Колкото до турците, те нямат абсолютно никаква работа в Сирия. А кюрдите са толкова терористи, колкото са били терористи нашите воеводи и четници по времето на турското робство. кюрдите са 45 млн. народ, а си нямат държава. Турците ги мачкат и избиват. Турците са терористи, а не кюрдите.

    Коментиран от #14, #15, #21

  • 13 Ярак Токмаков

    9 12 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Аз съм от тези, които спат с роднините ти от женски род, но бих ти ударил и на теб един токмак с голямо удоволствие
  • 14 втори там

    16 18 Отговор

    До коментар #12 от "един там":

    Че от къдья на къдья турците ще дават на кюрдите земья, че видите ли били 45 милиона, ами дай им ти, че видите ли сте пет милионьа

    Коментиран от #16

  • 15 Седесарят.

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "един там":

    Вярно ,пич!. Никой, не може да победи ,,Червената армия,,.!!.Изтегли се,и остави стабилно правителство,до 1996,г...Ходеше с костюм,Наджибула,Янките ,създадоха талибан ,и Афганистан, падна...Мъкааа .
  • 16 Седесарят.

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "втори там":

    Точно за това ,че не дават ,фесовете,и за това е ,Борбата..!!.Нормално!.Ако, ,Русия ,ги подкрепи ,,кюрдите,,и ще направят ,Нова държава .Зависи!!

    Коментиран от #17

  • 17 Fortuna

    20 5 Отговор

    До коментар #16 от "Седесарят.":

    Предпочитам турци за комшии отколкото кюрди.
  • 18 ФАКТ

    20 12 Отговор

    До коментар #4 от "Нрав":

    ,,АМИ ТУРЦИЯ ИМА СЪЩАТА РАБОТА..КАКВАТО ИМАТ РУСИЯ И АМЕРИКА..ДА СИ ПОДЕЛЯТ ТЕРИТОРИИ..ТОЛКОВА ЛИ ТИ Е СЛОЖНО ДА ГО РАЗБЕРЕШ...ДА НЕ АМЕРИКА И РУСИЯ ДА ИМАТ НЯКАКВА РАБОТА ТАМ...???..АМЕРИКА ОТИДЕ СЪЗДАДЕ СИ НЯКАКВА ИЗМИСЛЕНА ТЯХНА СИ ОРГАНИЗАЦИЯ НАРЕЧЕ Я "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА",,ПОСЛЕ ОТИДЕ СЪСИПА ЦЯЛА СИРИЯ ЕЙ ТАКА БЕЗ ДА ИМ ПУКА УЖ БОРЕЙКИ СЕ СРЕЩУ "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"..КОЯТО Е СЪЗДАДЕНА ИМЕННО ОТ ТЯХ..И ПО НЯКАКВА СТРАННА ПРИЧИНА..ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ БУКВАЛНО СЕ Е НАСТАНИЛА В ЕДИН ГРАД ОТ ОКОЛО 20 000 ЧОВЕКА..И АМЕРИКА И РУСИЯ ВОДЯТ ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ ВОЙНА С ТЯХ...ИНТЕРЕСНО КАК ТАКА АМЕРИКА И РУСИЯ ОГРОМНИ ДЪРЖАВИ С ОГРОМНИ ВОЕННИ ВЪЗМОЖНОСТИ..СИ ИГРАЯТ НА ВОЙНА С ГРАД ОТ 20 000 ЧОВЕКА..???МАЛКО СМЕШНО НЕ МИСЛИШ ЛИ..??..ТОВА Е РАБОТА ЗА ИМА НЯМА И ДЕН..А ТЕ УЖ ВОЮВАТ 5 ГОДИНИ,АМИ ТО Е ЯСНО ЗАЩО ГО ПРАВЯТ..ДА НЕ СА ЛУДИ ДА ИЗБИЯТ СВОИТЕ СИ ХОРА..:)ТЕ СА СИ СЪЗДАЛИ ОРГАНИЗАЦИЯТА,С ТЕХНИ СИ ХОРА.ОТ КАКЪВ ЗОР ДА ГИ ЗАЛИЧАВАТ ЗА 1 ДЕН...САМО ЧЕ ПОЛОВИНАТА НАРОД ОТ СИРИЯ СЕ ИЗНЕСЕ..ЗАРАДИ ИГРИТЕ НА РУСИЯ И НА АМЕРИКА..ДА СИ ПРЕВЗЕМАТ ТЕРИТОРИИ..САМО ЧЕ НА ТУРЦИЯ И ПИСНА ДА ГЛЕДА ТОЯ ЦИРК..ТА РЕШИХА И ДА СИ ИЗМИСЛЯТ ПОДОБЕН ФИЛМ..И ТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ПОДЯЛБАТА...ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ СИРИЯ Е СЪСЕД НА ТУРЦИЯ,,ТАКА ЧЕ КАТО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗАЩО И ТЕ ДА НЕ СИ ПРЕВЗЕМАТ МАЛКО ТЕРИТОРИЯ..ЩОМ АМЕРИКА МОЖЕ ДЕТО Е НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА..ЩО ПЪК ТУРЦИЯ ДА НЕ МОЖЕ..????/
  • 19 ФАКТ

    9 17 Отговор
    ,,И ТЪЙ КАТО ЯВНО ХОРАТА ТУК СА МНОГО МАЛКО ЗАПОЗНАТИ С ГЕОГРАФИЯТА..ДОБРЕ Е ДА СЕ ПОИНТЕРЕСОВАТЕ..ДА РАЗБЕРЕТЕ..РЕАЛНО В ТАЗИ ТОЧКА..АФГАНИСТАН,СИРИЯ,ПАКИСТАН,ТУРЦИЯ,КАЗАКСТАН,КОИТО СА ВСЕ ИСЛЯМСКИ..САМО ТЕЗИ 4 ДЪРЖАВИ СЕ СЪСТОЯТ ОТ НАД 500 МИЛИОНА НАРОД..И ПО ВАЖНОТО Е ЧЕ ИМАТ МНОГО ПАРИ И МНОГО ОРЪЖИЯ..А В ЦЯЛА ЕВРОПА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ НЕ МОГАТ ДА СЪБЕРАТ ТОЛКОВА ХОРА..КОЛКОТО ТЕЗИ ЧЕТИРИ ДЪРЖАВИ..НЯМА ДА КАЗВАМ ЧЕ КИТАЙ СА НАД МИЛИАРД..И ИНДИЯ СЪЩО..А В ИНДИЯ ИМА ВЕЧЕ МНОГО МЮСЮЛМАНИ..ТА КАТО СЕ ЗАМИСЛИТЕ МАЛКО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ РУСИЯ МАКАР И ГОЛЯМА..СЕ СЪСТОИ ОТ ЕДВА 150 000 ЖИТЕЛИ..САМО 150..А САМО В АФГАНИСТАН ИМА 250....ОСВЕН ТОВА КИТАЙ НИКАК НЕ ХАРЕСВА НИТО АМЕРИКА НИТО РУСИЯ..ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ НЯКАК СИ НЕ Е РЕДНО 150 МИЛИОНА ДУШИ ДА ЖИВЕЯТ НА ПЛОЩ 5 ПЪТИ ПО ГОЛЯМА..ОТ ПЛОЩА НА КИТАЙ В КОЯТО ПЪК ЖИВЕЯТ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ХОРА..СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ИНДИЯ..ТАКА ЧЕ..РАНО ИЛИ КЪСНО НА КИТАЙ И ИНДИЯ ЩЕ ИМ ПИСНЕ ДА СЕ ТЪПЧАТ КАТО МРАВКИ В МРАВУНЯК..И ЩЕ СИ ВЗЕМАТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ..КОЯТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ИМ Е В МНОООГО ПОВЕЧЕ....ОТ КОЛКОТО ТРЯБВА..МОЖЕ ДА НЕ Е ТОЗИ ВЕК..НО ЕДИН ДЕН ТОВА ЩЕ СТАНЕ..И ТОГАВА МАКАР И СИЛНА ВОЕННА ДЪРЖАВА ДА Е РУСИЯ..КОГАТО СРЕЩУ ТЕБ СЕ ИЗПРАВЯТ 3 МИЛИАРДА..ЩЕ МИ Е ИНТЕРЕСНО ТОГАВА РУСИЯ С ТЕХНИТЕ УМРЕЛИ 150 МИЛИОНА..КАКВО ТОЧНО ЩЕ НАПРАВИ ЧЕ ДА ОТЪРВЕ КОЖАТА ЗА ДА НЕ Я ЗАТРИЯТ ТОТАЛНО..СИГУРЕН СЪМ ЧЕ СЪЩОТО ГИ ЧАКА И АМЕРИКАНЦИТЕ..

    Коментиран от #27, #31, #32, #40

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тежки забележки

    7 17 Отговор

    До коментар #12 от "един там":

    Руснаците не бяха победени, бяха разгромени в Афганистан. И то така разгромени, че чак се разпаднаха . И досега оцелелите ветерани се напикават нощем като чуят за Афганистан.

    Коментиран от #22, #28, #29

  • 22 Тоа па

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тежки забележки":

    Горбачов ги прибра принудително,защото не можеше да ги издържа.Съботажа в Чернобил глътна милярди.
  • 23 1 долар = 9,30 турски лири

    9 7 Отговор
    предстои много лоша зима за турците. идва голям глад и студ за тях. старецът трябва да промени дневния ред. обеднелите турци трябва да се занимават с нещо друго, за да не го изядат.
  • 24 Землянин

    7 13 Отговор
    Султанът скоро ще изчиства американци, мужици и асадовци всички заедно, само гледайте...

    Коментиран от #26

  • 25 де жаву

    8 5 Отговор
    Русия и САЩ са си извоювали правото да контролират територии като победители от конфликт завършил със смъртта на 70 000 000 души . Коя е Турция , че да се бута там в "А" група. Турция има важно стратегическо разположение , и това и дава възможност да балансира умело , един път със САЩ , един път със Русия , но нито САЩ нито Русия биха я оставили да си разиграва коня , и от време на време я преплющяват . САЩ икономически , чрез обезценяване на лирата , Русия от въздуха в Сирия . Ударите са премерени , така леко напомнящи , какво може да се случи , ако не върви в правилните коловози . Япония от 1945 година може да се повтори в турски вариант.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Марчинко

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тежки забележки":

    Разликата в това да напуснеш спокойно и планирано , и да избягаш панически , изоставяйки своите хора на милостта на главорезите е баят голяма. Както казва един герой от екшън роман - О С И Р А Н Е без възможност за почистване.
  • 29 Сигурно

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тежки забележки":

    Като американските спец части , дето се измъкваха преоблечени като жени с фереджета .
  • 30 Там

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "бах Киро":

    Е проблема, че ги обстрелват от там, докато си бяха на турска територия ги гърмяха от Сирия, сега поне се гърмят само в сирия
  • 31 Също

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "ФАКТ":

    Значи Русия ще се разшири още с териториите на нападналата я държава. Отдавна човешкият фактор не решава изхода от войната, а умственият капацитет насочен към създаване на ужасни оръжия , и огромните количества собствени суровини впрегнати в конфликта . Кое от тези неща няма в Русия ? Няма държава , нито блок от държави , дори целият свят да се обърне срещу руснаците резултата ще е един - Няма да има свят без Русия .
  • 32 pbdan

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "ФАКТ":

    Населението на държавите няма никакво значение при наличието на ЯО. Един пример - ракета с 10 бойни глави по 1Мт. Радиус на пълно унищожение - 5км. 10 такива хвърлени през 10км унищожават една полоса от 10Х100км. 2-3 такива ракетки ще се справят със струпаните по границата вражески войски. Евентуалното подкрепление трябва да мине през унищожената площ. Ще се нагълтат с радиация и ще се нагледат на ужаси, особено ако бомбичките са с кобалтови корпуси.
  • 33 Землянин

    1 0 Отговор
    Къде ми са хапчетатааааа?
  • 34 Хастор

    3 1 Отговор
    Това си е чиста военна офанзива на територията на чужда държава. политически диктатора се чувства нестабилен и му е необходима война каквато и да е , а за момента там просто си търси мотиви и причини. нищо не му пречи да си метне и две бомби в празно село за да ореве орталъка пред света и да навлезе в чужда територия . Както с разчистването на терена срещу политическите си опоненти преди диктатурата му да лъсне в цялата си прелест на султан.
  • 35 5иция

    6 0 Отговор
    Една нощ ненадейно може да дойдем
    ето това са думите им от които се страхуват.
  • 36 Жан Виденов

    1 0 Отговор
    Турция е агресивна завоевателна държава но шъ ядат кютек в Сирия най скоро време
  • 37 5иция

    0 0 Отговор
    Една нощ ненадейно може да дойдем ето това са думите им от които се страхуват.
  • 38 истинко

    0 2 Отговор
    Мръсни турчуля! И в червата даже! Мразя ги тие османлийски главорези!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 резервист

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ФАКТ":

    Освен че допускаш много грешки в правописа (това си е твой проблем ) , разсъжденията са ти на ученик от гимназиален клас . И аз не се славя с кой знае какви познания по военно дело но мога да ти кажа че ако има пълно мащабна война то тя ще е последна още повече ако в тази война е въвлечена Русия .На нашата планета има оръжие да погребат 10 такива планети като нашата условно казано и дай боже никой никога да не му се налага да го използва.
Новини по държави: