Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 21:30 7 909 38

Турция: Ердоган е слаб. Както никога досега

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

В момента 54% от избирателите смятат, че на редовните парламентарни избори през 2023 година Ердогановата Партия на справедливостта и развитието ще слезе от власт

Турция: Ердоган е слаб. Както никога досега - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Популярността на Ердоган спада, а инфлацията се покачва. Носят се и слухове за здравословното му състояние. Турският президент е в слаби позиции и само чудо може да му помогне, за да опази властта си.

"Непрекъснато се повтаряш. Добре ли си?" - такъв въпрос зададе Кемал Кълъчдароглу преди няколко дни на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Кълъчдароглу е лидер на светската центристка Републиканска народна партия в Турция и лидер на опозицията в парламента. Той не за пръв път поставя под съмнение здравословното и психическо състояние на Ердоган.

А турският президент напоследък често изглежда уморен, дори направо изтощен по време на публичните си изяви. Походката му прави впечатление на провлачена, а дори рекламното видео, което го показва да играе баскетбол, поражда повече недоверие, отколкото увереност в доброто му здраве.

Популярността на президента спада стремително

Времето на Ердоган изтича, при това не само по здравословни причини. Всички допитвания от последните месеци показват, че одобрението за президента устремно върви надолу. Според едно проучване, в момента 54% от избирателите смятат, че на редовните парламентарни избори през 2023 година Ердогановата Партия на справедливостта и развитието ще слезе от власт.

В същото време осезаемо нараства популярността на опозиционната нацоналистическа формация на име "Добрата партия". Бившата министърка на вътрешните работи и сегашна лидерка на тази кемалистка партия Мерал Акшенер очевидно придърпва разочаровани привърженици на Ердоган. Различните допитвания измерват 15-20% подкрепа Акшенер и нейната партия.

Страхът от бежанците

Новите националисти имат любима тема: бежанците. В това отношение Акшенер е безкомпромисна: бежанците трябва бързо да бъдат депортирани. Републиканската народна партия на Кълъчдароглу заема сходна позиция. Когато става дума особено за бежанците от Афганистан, двете опозиционни партии, които са в коалиция, вече дни наред изтезават Ердоган с войнствени лозунги като „Границата – това е нашата чест!“.

Много турци изпадат в истинска паника, когато гледат кадрите с хора, идващи явно от Афганистан, които прекосяват пешком иранските планини, за да достигнат до Турция. Ердоган се видя принуден решително да увеличи числеността на силите за сигурност по границата, за да възпре бежанците. По този начин обаче той сериозно увреди един свой имидж, за който се бори вече от години: като закрилник на всички мюсюлмани.

Според допитванията, двете големи опозиционни партии в момента събират общо 40% подкрепа – толкова получава и правителствената коалиция. Третата голяма опозиционна партия, прокюрдската Народно-демократична партия към днешна дата събира 10% от гласовете. Тя участва в общи срещи с партиите на Кълъчдароглу и Акшенер, които вече интензивно обмислят как да турят край на ерата „Ердоган“ в турската политика.

Икономиката е в криза

От президента се отдръпват дори част от най-възторжените му някогашни привърженици – главно заради лошото икономическо положение в страната. Според демоскопа Йозер Сенджар, 80 процента от турците смятат, че стопанската ситуация е лоша. За да укрепне властта на Ердоган, е нужно икономическите показатели да тръгнат нагоре. Вместо това обаче нагоре върви инфлацията и курсът на долара и еврото спрямо все по-отслабващата турска лира.

Преди няколко дни Ердоган каза, че в Германия и във Франция хората се редели на опашки за хранителни продукти, докато в Турция такова нещо нямало. Подобни изцепки изобщо не накланят везните на общественото мнение в негова полза, напротив – те му навличат само подигравки в социалните мрежи.

Куцука и амбициозната външнополитическа претенция на Ердоган да превърне Турция във велика сила. Наскоро той отново заплаши, че турските войски ще навлязат на сирийска територия, за да се бият срещу въоръжените кюрди, но това едва ли му носи някакви червени точки сред избирателите, смята социологът Сенджар. Негативната тенденция за президента може да бъде обърната единствено от някакви необичайни събития, като опита за преврат през 2016 година. Или пък, ако опозицията издигне неподходящ кандидат, смятат наблюдателите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    10 31 Отговор
    Слаб е като пале... само да го подритне някой и е аут. също като рундьо.

    Коментиран от #16

  • 2 Българофил

    10 28 Отговор
    Ердоган ще спчели, в ислямскатата терористична държава населението никога не е имало шанс срещу корумпираната власт , затова през годините имаше много военни преврати но Ердо спря превратите като унищожи кемалистите от армията и сега ще си царува докато не се разпадне Турция още веднъж като Османската империя но този път Путин няма да го спаси от натовски преврат
  • 3 истина е

    22 7 Отговор
    Глад мори добитъка в Турция .И тук при боковата хунта беше така !
  • 4 ФЕН

    39 19 Отговор
    Дано турците имат късмета да се освободят от Ердоган и да си върнат държавата от преди 20г. Ние свалихме ББ от влас поне за сега ....дано и на 14.11 не се върне ,че злобата му към България е огромна и ще ни затрие за 1-2г.

    Коментиран от #18

  • 5 Ердоган

    38 20 Отговор
    Слаб съм но по световни прогнози до 2030 или до 2050 г Турция ще стане от 17та на 11 място по икономика и вътрешен брутен продукт но за Ганьо от България може би ще бъде на 450 място след някой остров в Антарктида, дори Франция и Великобритания няма да ги има нито в топ 10 нито в топ 20

    Коментиран от #14, #15

  • 6 Анонимен

    3 8 Отговор
    Добрата Партия - националистическа партия. IYI Parti.

    Коментиран от #10

  • 7 Турска мъка

    19 21 Отговор
    Ердоган е слаб...Турция е слаба. Всеки народ има лидера, който заслужава. Гърците Мицотакис, турците Ердоган. Хаотична разлика. Гърция cи cътрудничи c Фрaнция, Aмeрикa, Индия, Изрaeл, Eгипeт a Турция c тaлибaнитe oт Aфгaниcтaн, иcлямиcтитe oт Либия, джихaдиcтитe oт Cирия и пирaтитe oт Coмaлия. Зaтoвa e мнoгo лoгичнo тaзи oгрoмнa рaзликa в мaнтaлитeтa и възприятиeтo дa ce oтрaзявa в cтaндaртa нa живoт и културaтa нa двaтa нaрoдa.

    Коментиран от #19, #25, #29

  • 8 Нищо ново

    12 15 Отговор
    Дружбата с болшевиките води до покачване на инфлацията и обедняване на раята.
  • 9 Судоку

    10 9 Отговор
    Ердоган страда от деменция, защото не изостря ума си.
  • 10 мдда

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Вие турците окупирахте и нашето полит пространство с това IYI. Уж че било на прабългарите.. ама май са турци.

    Коментиран от #12

  • 11 И Шиши

    9 2 Отговор
    и той линее !
  • 12 Анонимен

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "мдда":

    Кайъ е огузко тюркско племе, част от племенния съюз Бозок. Символ IYI. В ПРЕВОД ОТ ТУРСКИ - ДОБЪР. КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА IYI НА БЪЛГАРСКИ? НИЩО!

    Коментиран от #21, #33

  • 13 TURKIYE 🇹🇷

    20 10 Отговор
    Сорософилистици и техните брътвежи и мечти немцуги тъпи и долняци еврейски щом меките китки женствените сатанисти и сорософилистиците в Европа и джендърите в Краваристан реват значи ТУРЦИЯ е на прав път🇹🇷🇹🇷💯
  • 14 В статията пише за Турция

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Ердоган":

    А не за България, ама злобата те е изяла отвътре, машалла бре!
  • 15 Киро Питоня

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ердоган":

    Тез прогнози да не ти ги е правила дъртата гледачка от Столипиново. Че тя бая послъгва..е , ще почакаме да видим дали ще е вярна прогнозата . До към 2145г. Хахахаха..ако не станело до към 2-30, начи щяло да стане до към 2050 година...да ти имам прогностиците. Сладур....

    Коментиран от #17

  • 16 Bulgur

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Мечтиииии
  • 17 Ердоган

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Киро Питоня":

    Напиши за двете години прогнозите ги има в интернет и са писани от специалисти и експерти а не някакви гледачки и гадателки като Ванга в България на ГАньо

    Коментиран от #26

  • 18 Рошко

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "ФЕН":

    Глупостите на дойче зеле нямат край, коя държава когато в болно ат се влизаше с рушвети и чакаш за лекарства по две седмици на опашка ли, когато имаше само един мост над Босфора и няколко еврейски подлоги смучехс кръвта на народа, на тебе харесва ли ти такъв комшия, погледни се в огледалото и погледни първо в твоя двор
  • 19 Гост

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "Турска мъка":

    Пишеш за турската мъка, но нищо не си писал за българската ТРАГЕДИЯ, защо така избирателно, другарю?
  • 20 Механик

    18 2 Отговор
    Ох, дойчевеле! ох как ви се се иска путин, ердоган, ким, лукашенко и онзи с големият М@ДУРО да умрат и на тяхно място да ПОСТАВИТЕ някой тамошен Горбачов!!!! Ехххх, мечтиии! какво лапане ще падне, а?
    Ма нямааааааааааа!
  • 21 5иция

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Това разбирaне на синвола не става с негоеото четене на турски. IYI е символ на род и в средата е лък а отстрани 2 стрели. И това IYI си няма нищо общо с онова партийно iyi.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 5иция

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "5иция":

    Добавка пък и онова партиино iyi може и да е поръчково.
  • 24 5иция

    4 1 Отговор
    Та това партийно iyi го превеждат като добро(а) но може и така да е но неи за турския народ и Турция. IYI - ПОРЪЧКОВЦИ.
  • 25 Атина Хабер

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Турска мъка":

    Всеки ден гърците се молят на Бог да пази Ердоган, за да стане Гърция още по-силна. Страхът им е, че ще се върнат по-рационалните кемалисти, които ще отхвърлят екстремистките ислямисти и терористите и ще се върнат в обятията на Запада, който от своя страна ще ги гали и ще се грижи за тях в ущърб на гръцките интереси, точно както стана в миналите десетилетия. Това е истината.

    Коментиран от #28, #36

  • 26 Киро Питоня

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "Ердоган":

    Какво да пиша бе, булгур. Като гледам как се е засилила лиретката , до Нова година май ще подмине 0,10ст. Какви прогнози, какви пет лева бе. Все пак има нещо хубаво в това- до година, сите турчак милионери ще станат. Както преди 20 години.
  • 27 Щом зелето вие

    7 6 Отговор
    Значи Ердоган е на прав път 🤣🤣🤣
  • 28 Мишин

    2 9 Отговор

    До коментар #25 от "Атина Хабер":

    Тя тая приключи. Достатъчно се омазахте със Путин, така че не Кемалисти, а който и да дойде на власт, тая свърши, Никой не вярва вече на пуйките..
  • 29 Хапченцата оли

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Турска мъка":

    Не ги пропускай 🤣🤣🤣🤣
  • 30 Тодор живков

    3 4 Отговор
    Слава на турция ердоган саш и нато
  • 31 Пишман

    3 0 Отговор
    Нищо вечно няма!Тиквите падат!Първо нашата,после тяхната...
  • 32 попара

    0 0 Отговор
    Кълъчка в дар не е оглушка. Сериозна работа е.
  • 33 грес

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА IYI НА БЪЛГАРСКИ?
    Синоним на Фашизъм и Лумпелизъм. Най-мързеливите и най-крадливите лентяй български. На запад се водят рокери!
  • 34 Слаб 2

    4 2 Отговор
    15 октомври 2016 г. ....... 1 долар = 3,10 турски лири

    15 октомври 2021 г. ....... 1 долар = 9,25 турски лири
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Атина Хабер":

    Кое му истината по времето на кемалистките партий хората от сутрин до вечер се редяха на опашка да купуват хляб, болниците бяха в окаяно положение и не можеха да обслужват клиентите , пътищата също бяха в окяно положение, въобще като погледнеш тази грозна сцена как хората се движат по улиците с дрипави дрехи окаяни и бедни ,ще си помислиш че тези хора току що се освободили от някаква световна воина .....? Та мисълта ми ако се погледне Турция каква е била по управлението на кемалистките партии,..и сегашна Турция управлявана от ЛИДЕР като Ердоган.А разликата е много голяма ..идеални пътища и болници ,язовири военната индустрия ,въобще тези мега проекти бяха израдени по времето на Ердоган.А,...та вие искате да върнете Турция в мезозйската ера ли ,тези невежи безбожници кемалисти ако превземат властта ще разпарчатосат Турция и ще я продадат на безценица на западните фашисти.

    Коментиран от #38

  • 37 Бнт

    2 0 Отговор
    Сега е момента Карадая да си отиде в прародината .За която толкова говореше.
  • 38 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Анонимен":

    .... страхувам се, че ердо може да свърши като друг комшия -Чаушеску.
Новини по държави: