Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 20:51 1 055 5

Трудна сделка! СДП, Свободните демократи и Зелените в Германия започват официални коалиционни преговори

  • германия-
  • правителство-
  • ангела меркел

Подобна тристранна коалиция - първата по рода си на федерално ниво - би изместила консерваторите след 16 години управление на канцлера Ангела Меркел, която не се кандидатира за преизбиране

Трудна сделка! СДП, Свободните демократи и Зелените в Германия започват официални коалиционни преговори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Партията на свободните демократи на Германия се присъедини в понеделник към социалдемократите (СДП) и Зелените, одобрявайки решението на партийните лидери да продължат с тристранни коалиционни преговори за формиране на това, което те наричат "правителство в центъра", съобщава Ройтерс.

Ръководството на Свободните демократи и членовете на парламента гласуваха в подкрепа на началото на преговорите след първоначалните проучвателни разговори, при които трите партии се съгласиха с пътна карта. Зелените и лявоцентристката СДП вече бяха дали одобрението си за официални тристранни коалиционни преговори.

Източници от партията заявиха, че преговорите за създаване на алианс „светофар“ - кръстен на червения, жълтия и зеления цвят на партиите - могат да започнат от четвъртък, с цел новото правителство да положи клетва до Коледа.

Подобна тристранна коалиция - първата по рода си на федерално ниво - би изместила консерваторите след 16 години управление на канцлера Ангела Меркел, която не се кандидатира за преизбиране.

Лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер обаче заяви, че неговата партия ще гарантира, че това няма да предвещава промяна на немското управление вляво. Вместо това тяхното трипартийно управление ще бъде "правителство в средата".

"Виждаме възможности, но виждаме и предизвикателства", посочи Линднер, добавяйки, че има големи различия между отделните страни и че ще е необходима "много толерантност".

Партийният алианс ще бъде ръководен от СДП на Германия, която стана първа на изборите през миналия месец, като лидерът на партията Олаф Шолц вероятно ще замени Ангела Меркел на канцлерския пост.

В момента Шолц е финансов министър и заместник-канцлер в отиващата си коалиция между десницата на Меркел и младшия партньор в лицето на социалдемократите.

Той и лидерите на по-малките партии на Зелените и Свободните демократи обявиха в петък, че имат за цел да преминат към официални коалиционни преговори, публикувайки пътната карта на точките, по които са се договорили, и компромисите, които вече са постигнали.

Наред с другите мерки, трите партии се договориха да предложат излизане на Германия от електроенергията, добивана от въглища, да се избегнат увеличенията на данъците и да се повиши минималната работна заплата.

Зелените и Свободните демократи все пак оставиха отворена възможността да се обърнат към консерваторите – Християндемократическата партия и Християнсоциалния съюз, ако преговорите със Социалдемократическата партия се провалят.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 1 Отговор
    Малко бие на началото на края на Ваймарската република.
  • 2 ᛞᚱᚨᚲᚢᚹᚨᛋᛋᚨᚨᛗᛒᚨ

    3 0 Отговор
    Тия партии ми наприличват на съкращенията на нашите десни партии които ни вкараха в НАТО и ЕС и ликвидираха оръжията ни и аеца
  • 3 Айде хаирлия да е

    2 0 Отговор
    Това много напомня на тройната коалиция (3-5-8)преди време у нас по времето на която българите живееха що годе добре
  • 4 Перо

    4 0 Отговор
    Меркел унищожи ХДС и ХСС сега ще управлява бъркоч от случайни некадърници!
  • 5 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    Тези трите партии на коалицията"светофар" ще довършат Германия. Студията им са жалка картинка. Политкоректното говорене доминира и е жалко да ги гледаш и слушаш. Все едно не са на себе си и ги е завладял суициден синдром.
Новини по държави: