Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 18:02 5 611 33

Ценови шок: докога ще растат петролът и горивата

  • петрол-
  • цени-
  • горива-
  • икономика-
  • газ-
  • ценови шок-
  • акциз

Цените на суровия петрол продължават да се повишават и оскъпяват не само отоплението, но и горивата. Дизелът, например, в Германия е толкова скъп, колкото никога досега. Какво кара цените да растат така неудържимо?

Ценови шок: докога ще растат петролът и горивата - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на бензина и дизела удрят тежко германците в портмонето. Според автомобилния клуб ADAC, дизелът в Германия е достигнал исторически рекордната цена от 1,55 евро за литър. Цената на бензина също пълзи към исторически рекорд. Един литър супер в края на седмицата струваше 1,67 евро, а най-високата стойност е била достигната през август 2012 – 1,70 евро за литър.

Повишено търсене

Цените на горивата растат вече от месеци и подклаждат инфлацията. За 12 месеца нафтата за битови нужди е поскъпнала с цели 76,5%, а горивата – с близо 30 на сто. Не случайно само през септември животът в Германия поскъпна с около 4,1%. Цената на петрола продължава да върви нагоре. В понеделник един барел (159 литра) струваше на борсата 83-86 долара – рекорд за последните три години. Само през октомври тази цена се удвои. Една от главните причини е повишеното търсене, защото икономиката в световен мащаб се възстановява след ограниченията, наложени заради пандемията. Друга причина са растящите цени на въглищата и газа, поради което много електроцентрали минаха на нафта. Виновна обаче е и политиката на държавите от ОПЕК, които наистина увеличиха производството, но увеличението далеч не покрива нарасналото търсене.

Ролята на акцизите

Още няколко фактора играят роля за шока по бензиностанциите. От началото на годината влязоха в сила по-строгите ограничения за отделянето на въглероден двуокис, които трябва да стимулират преминаването към климатично неутрални енергийни източници. В резултат от тях обаче на бензиноколонките цените на горивата скочиха с допълнителни 6-8 евроцента на литър.

Специално в Германия данъците и акцизите формират една съществена част от цената на горивата: около 50%, а понякога и повече. В Европа цените на горивата значително се различават, като при бензина Германия е сред най-скъпите държави. По-скъпо е например в Дания и Нидерландия, където цените са с около 25 евроцента по-високи. В Австрия и Чехия обаче бензинът струва с около 35 евроцента на литър по-малко, отколкото в Германия. За шофьорите, които карат дизели, обаче, Германия е относително изгодна държава в сравнение с повечето страни в Западна Европа. При цените на горивата роля играе и обменният курс между долара и еврото. От началото на годината курсът на еврото леко спадна, а това означава, че се оскъпяват онези продукти, които на борсата се търгуват в долари. Такъв продукт е суровият петрол.

Поскъпването ще продължи умерено

Взети в тяхната съвкупност, тези фактори показват, че цените на нафтата и бензина ще продължават да растат и през идните месеци. В същото време редица експерти са убедени, че страните производителки на петрол нямат интерес да задушават възстановяването на световната икономика чрез прекалено високи цени на суровия петрол. Водещите германски икономически институти очакват, че през 2022 година цените на горивата ще се увеличат само с около 13% - при положение, че през тази година скочиха с цели 59 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докато

    37 1 Отговор
    Преяждащите се задавят.
  • 2 Шперца

    52 2 Отговор
    В Германия 1.55 евра тука 1.25 евра, толкова малка лие разликата в стандарта на доходите ни?

    Коментиран от #6, #10

  • 3 Вовича

    15 7 Отговор
    Докато АЗ кажа..

    Коментиран от #23

  • 4 Мдааааа

    12 33 Отговор
    Горивата ще поскъпват докато не пуснат Северен поток 2. Тогава най-после ще се успокоят цените. Целият този цирк го разиграват руснаците.

    Коментиран от #11

  • 5 Сандо

    21 3 Отговор
    Докато икономиката и бъде пречупена,а оттам и европейската.Ударът срещу Германия е отдавна подготвен и многопосочен.Нека си припомним,че според плановете на англосаксите след ВСВ Германия е трябвало да стане аграрна държава с мижава промишленост.Планът е променен с настъпването на Студената война.Сега вече ги няма СССР и е време да бъде срината Германия,а това значи и стара Европа като конкурент.Не е толкова трудно като се има впредвид че тя е окупирана,военно - слаба,финансова не е независима,а голяма част от политическия елит - опитомен.Дано да не се случи този,все пак,вероятен план!
  • 6 ДържавиЕС

    43 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шперца":

    айде стига сте гледали крайната цена ... нали се сещаш че 50% от цената е акциз, има и ДДС ... ами като цяло цената на петрола не е определяща, определяща е алчността на министрите в ЕС държавите, само и единствено това.
  • 7 Берач на лайка

    40 0 Отговор
    Преди 3 месеца пълнех бутилката газ на колата за 20 лева, а сега не ми стигат 30 лева. Това е увеличение от 50% както и да го смяташ. Бутилката ми е същата, не вярвам да се е раздула.
  • 8 Къде е

    33 4 Отговор
    герберасткият трол да каже Радев вдигна цените в Германия хахахаха
  • 9 ццц

    40 0 Отговор
    За какво възстановяване на икономиките бе изроди, какъв глад ни чака с тия "зелени бембени сделки" на сбърканяците либерали от пропадналата германия свят ще ви се извие, аман от либерали, пе?али и всякаква сбъркана в главата западняшка сган, знаете ли тока колко ще стане от нова година, ами като затворят мариците и въгедобива колко десетки хиляди семеаства остават на улицата кой кретен подписа за България зелената измишльотина
  • 10 оня с коня

    14 8 Отговор

    До коментар #2 от "Шперца":

    Ти не разбираш - Това КАПКАТА,от която чашата прелива!Та сложи му на Гърба на германеца едни 40% Данък върху "голямата" Заплата,вземи му ПОЛОВИНАТА от останалото ЗА НАЕМ/там само 48% от населението са във собствени жилища/,натовари го със всякакви такси и удръжки/Глобите на КАТ там са 5-6 ПЪТИ по-високи от нашите,Метрото пък е 5лв срещу нашето 1,60лв/,сложи му и едни яки Акцизи на някои "популярни стоки"/Цегарите им са 12лв кутия срещу 5лв от Същите в БГ/ и КАКВО МУ ОСТАВА накрая?Ами освен да се нареди на Опашката за Бълг. гражданство,друго не виждам !

    Коментиран от #16

  • 11 Цените

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааааа":

    на газа и горивата скочиха,защото САЩ не изпълняват договорите си към Европа ,не доставят шистов газ и го пренасочват за Китай и Индия. Газпром доставя 10 15% повече от договореното!Кой прави кризата според теб?Защо Унгария си доставя за 290 щ.д. ,а ние минаваме през борсата при условие ,че имаме тръба?!Не ли ви идва на акъла?

    Коментиран от #15

  • 12 Гошо

    13 1 Отговор
    ДВ що си задавате въпроси на които вие и такива като вас отговарят едно и също веднага без да се замислят -Докато Путин реши
    Макар че отговора е, докато Брюксел реши е до тогава ще растат И за да спрат ,най добре да отпадне енергийната зависимост на Европа от брюкселската администрация Меко казано
  • 13 Сесесере

    7 1 Отговор
    Какви Германци бе там зимата по 5 .6 хиляди лева тук 550 лв в провинцията елате да видите как се живее с на СЕ ГАВРЯТ ЦИНИЧНО ТОВА Е СПЕКУЛАТИВНО ИЗМАМНО ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ
  • 14 Сесесере

    10 0 Отговор
    ВЧЕРА КАЗАХА ЗА КРАЖБА НА 8 МЛ ЛЕВА ОТ ДЕТСКИ ЛАГЕРИ КОЙ ШЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА НИКОЙ НАЛИ ТОВА Е БГ БРАВО САМО ТАКА НИ СЕ ПАДА
  • 15 Копипасте

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Цените":

    И откакто е "короната" не са спрели да "печатат" долари като замаяни от което следва износ на инфлация от същите тия Щати, от което следва пукане на балона към 2024-5 година! Надявам се да греша!

    Коментиран от #24

  • 16 Дзверо

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Не пиши глупости! Нищо не знаеш за Германия! Перво средната работна заплата е около 2500 евра нето. От 20 г. съм в Германия и взимам 1800 евро. Съпругата ми взима 1250 евро. Плащаме 650 евро наем и консумативи за двустаен апартамент. С останалите пари си живеем много добре, има за дрехи, за алкохол и екскурзии 2 годишно. Остават и за буркан банк. Представи си как живеят германците 2-3000 евро на човек, че и отгоре.

    Коментиран от #19, #25, #26

  • 17 The Beyonder PR

    8 1 Отговор
    САЩ: 20% от американците печелят по-малко от 850 долара месечно, 50% по-малко от 3000, и това преди плащане на данъци и ипотеки
    Интересна статистика - ако имате в картата си поне 35 хиляди рубли (800 лева - бел. прев.) и нямате дългове, то значи сте по-богати от 82% от американците .

    Ето я и официалната статистика на Администрацията за социалното осигуряване по заплати на американците през 2020 година, съгласно която:

    -20,7% имат годишен договор под 10 хиляди долара (тоест по-малко то 833 долара месечно)

    - 50,4% (тоест повече от половината) имат годишен договор между 0 и 34999 долара (което по-малко то 2916 долара месечно)

    И това е преди изплащането на данъците, ипотечните и други вноски по кредити, разходи за медицина и отопление на жилищата.

    А предстои скок на инфлацията, след която доходите на населението очевидно няма да скочат.

    Общо взето средната класа на САЩ стремително мигрира в положението на “работещи бедни” и това още преди краха на пирамидата с Държавните ценни книжа, изхвърлянето на долара от международната търговия и прочее нещица, завишаващи жизнения стандарт. Какво ще стане утре?
  • 18 Търновец

    11 0 Отговор
    Преди 10 години в Демократическа партия имаше 2 сенатори от династията Рокфелер – това е само пример колко е силно свръх богатото нефтено лоби в USA – UK. Преди половин – една годинa цената на суровия петрол беше много ниска – дори един грамаден танkер плуваше от едно на друго пристанище и нямаше купувач. Богати хоpа инвестираха в евтин нефт, и сега създават паника на борсите – с изкуствено високо търсене. Бидън може да смъкне цената на нефта за 2 часа ако иска – USA имат запаси за 3 месеца – но няма да го стoри. При Тръмп този номер нямаше да минe.
  • 19 оня с коня

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дзверо":

    Имам Един - единствен въпрос:Гласуваш ли на Българските избори?

    Коментиран от #20

  • 20 Дзверо

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Не мисля, че съм длъжен да ти отговарям, но да, гласувал съм винаги освен един път по независещи от мен причини. Всеки път пътувам по 150 км в едната посока и обратно. Гласувм, заради приятлите, децата ни и близките ни хора. Друг е въпроса, че всеки път ибора е разочароващ, особено в последно време след като гласувах за ИТН.
  • 21 Харесвам 🎃, само сготвени

    2 0 Отговор
    Ще растат, докато технологиите направят цените на фотоволтаиците по джоба и на бедните, а цената на елавтомобилите стане на половина от сегашната. Още 5-6 години и чао Гергино. След това за бензиностанциите, маскирани като държави, настава глад...
  • 22 не може да бъде

    5 0 Отговор
    Цените ще се повишават и ще падат,но всичко май ще става по сценариите които са предвидени от Маркс и Енгелс!Не искам да кажа че те са симпатични и добри хора,но че са много прозорливи вече е факт!Като друг прозорлив човек виждам също Оруел/Фермата/!
  • 23 За вовича

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вовича":

    Докато каже стига,че ще ми гръмне аспуха!
  • 24 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Копипасте":

    Да грешиш не е 2024-2025, а е 2022-2023.
  • 25 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дзверо":

    Да те питам и аз нещо- След като 2500 е средна работна заплата ,защо общо ти и жена ти взимате горе долу толкова общо Казваш от 20г си там

    Коментиран от #27

  • 26 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дзверо":

    Я кажи и за апартамента дето е наема с консумативите е 650 евро То нещо излиза по евтино от при нас

    Коментиран от #28

  • 27 Дзверо

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гошо":

    Ти знаеш ли какво е средна стойност? Това значи, че има както под неа, така и над нея. Нормално е германците да взимат по-високи заплати от нас чужденците, защото ние извършваме по- ниско квалофициран труд.
  • 28 Дзверо

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    Толкова е наема. Апартамента е 57 кв. с почти никаква кухня /нещо като бокс/, но се води двустаен. И това е последното което пиша, защото стана като разпит. Който не вярва да отиде да провери.
  • 29 Мда

    2 0 Отговор
    Докато спрем да го купуваме...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тъп съм като чехъл

    0 0 Отговор
    За това трия всичко!
  • 33 1122

    0 0 Отговор
    Единствено АЛЧНОСТА е причина за увеличаването на едни цени.Нито петрола е станал по хубав,нито по различен,но алчноста за по вече пари ,води до увеличение на цената.