20 Октомври, 2021 18:18 3 070 32

Путин: Европейската газова криза може да навреди и на Русия

  • газ-
  • газпром-
  • владимир путин-
  • северен поток 2

Москва не е заинтересована от безкрайно повишаване на цените на природния газ

Путин: Европейската газова криза може да навреди и на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската газова криза все още може да навреди на Русия, ако скокът на цените доведе до инфлация, допълнително повишаване на разходите за стоки от първа необходимост като храна или до намаляване на търсенето на гориво, което е ключов източник на държавни приходи, посочи в сряда президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Европейски спот цени на природния газ се повишиха близо пет пъти от началото на годината, като глобалното търсене изпреварва предлагането, тъй като икономиките се възстановяват от кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия. Това накара някои производители на електроенергия да преминат към въглищна енергия въпреки по-големите вредни емисии на въглероден диоксид.

"Това има определени последици и за нас", каза Путин пред висши държавни служители. "Ако има спад в търсенето, това би се отразило на нашите компании производители, включително и на "Газпром".

"Газпром" е крайъгълният камък на руската икономика, заедно с петролните производители, ръководени от държавния гигант "Роснефт", напомня Ройтерс.

Няма признаци, че търсенето и предлагането на европейския пазар на газ ще бъдат балансирани в краткосрочен план, отбеляза на същата среща с Путин вицепремиерът Александър Новак.

От своя страна Путин каза по време на срещата, че по-високите цени на газа също така могат да доведат до скок на цените на торовете, което от своя страна би добавило към вече по-високите разходи за храна. Инфлацията в Русия наскоро се ускори до 7,63%, което е нейното най-високо ниво от февруари 2016 г.

"Ние не се интересуваме от безкрайно повишаване на цените на енергията, включително и на газа“, каза Путин, който наскоро нареди да се предоставят още 420 милиона долара социални помощи на руските домакинства, за да се справят с покачващите се цени.

В сряда той също така нареди на правителството да предприеме мерки за защита на местните селскостопански производители, които трябва да помогнат за ограничаване на цените на храните.

Очаква се в петък Руската централна банка да повиши основния си лихвен процент за шести път тази година, тъй като инфлацията надхвърли съществено целевото ниво от 4 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    5 17 Отговор
    Те това е Х@йло ... Настаяшчий ..
  • 2 Шерлок Холмс

    29 3 Отговор
    Търсят газ щото си спират ТЕЦовете заради
    зелените договирки, то това е уловката!
  • 3 Хахаха

    11 42 Отговор
    Какво станА бре гросмайсторе ...
    Сам падна в капана ....
    Високите цени на газа допълнително тласкат странита да търсят бясна алтернатива и мисля е намерена....
    ЕС спре ли да купува газ от Русия, за два месеца и сти капут.
    Дългосрочни договори никой няма да подпише ... Е Орбан не се брои ...нашият е до 2030г ...

    Коментиран от #7, #10, #11, #16, #19, #21, #27

  • 4 Киев

    5 11 Отговор
    Ху@ло
  • 5 оня

    26 5 Отговор
    Всичко е спекула:)) Изкуствено нагнетяване на напрежение:)) Еурогейщина:)):))
  • 6 на прав път

    9 27 Отговор
    хем боли,хем сърби!товарищ путин,ти си умен и прозорлив човек,отвори кранчето,защото може после да няма на кого да продаваш газ!
  • 7 оня

    35 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Много мразиш Русия и не разсъждаваш трезво:))
  • 8 Рошко

    26 4 Отговор
    Газ има ама нали се правят на интересни и не сертифицират северен поток 2 да почакст още някоя годинка па да видим тогава, пак какво ли мазаллоо ще стане ако спре кранчето през Украйна
  • 9 Мъка

    4 12 Отговор
    Епа че им навреди, нема къде да кътат толко парата.
  • 10 Рошко

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    И от обора ли ще купува вечно? Че не мога да разбера

    Коментиран от #20

  • 11 Лудогорец 9

    33 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    азия купува много повече газ от ЕС така да знаеш ЕС е като капка в морето за Русия
  • 12 Като спре да купува ес

    6 26 Отговор
    И ошанките умират прави.

    Коментиран от #13

  • 13 хихихихихи

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Като спре да купува ес":

    Ще почакаш малко!
  • 14 Бамбука

    8 9 Отговор
    Тактика и стратегия. Преди да преебеш ЕС, помисли за търговския обмен в ЕС. Китай си е Китай, но това е нож с две остриета. Утре Китай, няма да бъде вчерашния с икономическата си и военна мощ. Голяма население, голяма нужа от нов територии.

    Коментиран от #22

  • 15 Centyrion

    10 5 Отговор
    Оформя с тенденция за намаляване на ползването на газ,за отопление на немските домове.От 2000 г насам спадането с малко над 20%,но по-голямото потребление е за икономиката.Европа има ресурса и технологията за ядрени централи и за заместване на газа с Ел.енергия.Това ще доведе до по голяма независимост и до подобрения в екологията на месно ниво.Русия до 15/20 години ще се лиши от постъпления от въглеводороди,но това си е техен проблем,и те го знаят с оглед на переспективата за развитие и въвеждане на нови стандарти.Ще са необходими както ВИ така и Атомни централи.Но до като Азия и САЩ не спрат да бълват отрови,усилията на Европа ще имат символично значение.
  • 16 Мародер

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Хахаха, изсмя се жабата и цопна в помийната яма...
  • 17 стоян

    10 7 Отговор
    Путин е познал че нямат изгода от високата цена -защото конкурентите с втечнения газ ще му вземат пазара при тази цена

    Коментиран от #23

  • 18 Активист на БКП

    3 8 Отговор
    Другарят Путин е велик! Венсеремос БСП! Венсеремос КПСС!!!
  • 19 vinety$

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    ма си прозд....абе аланколу, Путин сам се жалва, че му дават много пъти повече пара отколкото някога си е представял, че може да вземе. ти го плашиш " видели какво стана!" кажи ми верно колко си плосък?
  • 20 Рошеее ,

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Ти разбираш само от любов ... Анадолска любов ..😆😁😁
  • 21 Гошо

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Путин го раздава в ролята на палач съчувстващ на жертвата и предлага примка от копринено въже ,за да не драска вратлето на епропеичето
  • 22 Гошо

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бамбука":

    Абе не виждаш ли че ги бъзика тия евроглупаци бе И тук форумци заслепени от омраза към Русия си измислят какви ли не сценари Факта е че Путин ще го цепне на ЕС и то като му е изгодно на него Е и тия хухавели поляците взеха да се усещат Я как се утраяха за катастрофата на Качински а ония с другия самолет от Холандия до къде го докараха Виждал ли си котарак какво прави с мишката като я хване Е те същото и Путин сега прави

    Коментиран от #29

  • 23 Гошо

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    Е и, като как ще стане това с втечнения газ
    Тоя който кара влака е Путин бе, а другите са да хвърлят кюмюра Колко каже Путин толкова лопати ще хвърлят ,една -една ,десет -десет
  • 24 абе

    6 1 Отговор
    незнам ,но вчера Путин каза че ще прати колкото е нужна газ ,а от утре цената на ток пада с 26%,незнам дали тези който пишат тук на са на някакви хапчета или са били сексуално малтретирани от мъже,но факт е че основния играч е русия,в германия от утре ще плащат 60 евра за киловат,умния богат бгпитек ще плаща като поп,щото е най хитря
  • 25 абе

    3 3 Отговор
    да ви е честито,толкова сте хитри,че сте най бедни,махнах се навреме преди 10 години с семейството и на почивка не ходя дори в бг,испания предлага нормална почивка без идиоти и тъпи муцуни
  • 26 не може да бъде

    4 1 Отговор
    Тук във форума се вижда до какви висоти може да стигне простоията на някои,които се изявяват като русофоби и путинофоби .А грешката им в случая е ,че реагират на новината като жабата на електрическия ток.И затова ще помогна за изясняване на въпроса .В руските медии в /т.ч.Независимая газета/ вече се обсъжда новината ,че Газпром ще строи газопроводът Восток -от Ямал през Монголия до китайската западна граница.Капацитет над 60 млрд.куб.м. годишно .Създадената проектна фирма вече работи,прогноза за начало на строителството -1 тримесечие на 2022 г.Путин нееднократно казва,че не им трябват високи цени на газа ,а предсказуем и коректен партньор,какъвто ЕС вече не е!За останалото може да се досетите и разбира се да намерите материали в руските медии.
  • 27 Ватникът.

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Омразата ,може да те тласне ,да си посегнеш сам ,себе си..Ееех,пази боже!!
  • 28 Watchdog

    6 0 Отговор
    Европейската комисия трябва да ревизира директивата си за електрическата енергия и природните газ. На европейските вносители на газ следва да се позволи свободно договаряне с търговците износителки, без задължение за без ограничения за срокове на договорите и без задължение за включване на цената на съмнителни виртуални борси в договорите с производителите. За Ел енергията е подобно... Никой не може насила да бъде принуждаван да котира на измислените борси, нито страните страни по договори да са длъжни да сключват сделките си на борсов пазар. Корупцията е обхванала целия Брюксел. Правят се закони които се налагат на всички народи за да може някой друг банкет да направи пари, част от които да ритне обратно към европейските администратори.

    Коментиран от #32

  • 29 Землянин

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Гошо":

    Пий си хапчетата и се успокой, Путин е просто един клоун. Родните ошанки даже не са разбрали техния Бог какво се опитва да каже. Та да ви обясня на прост език. Парите от газа не отиват при бедния мужик, а до няколко олигарха, с покачването на цената се увеличава инфлацията, т.е. бедния мужик става още по-беден. Всички родни ошанки да се чувстват поканени в рашка да помагат на тамошните си сънародници. Хайде, бегом!

    Коментиран от #30

  • 30 11223

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Землянин":

    Ясно, парите от ес, които ние внасяме, не се връщат към бедния българин, а отиват към някой ес олигарх, затова ние сме най-бедната и мизерна държава от 32 г. насам. Добре, че ни отвори очите. Ако не беше ти, щяхме да си мислим че ес ни мисли доброто, а не ни ограбва. неее, не сме си го и помисляли!!!

    Коментиран от #31

  • 31 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "11223":

    ЕС ни ограбва.Краде ни скъсаните цървули.
  • 32 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Watchdog":

    И кой ги отвори на тази далавера повече от 12 години.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания