Last news in Fakti

25 Януари, 2022 17:25 3 018 18

Пет причини защо цената на петрола може да стигне 100 долара

  • петрол-
  • барел-
  • икономика-
  • енергетика-
  • цена на петрола-
  • сащ-
  • иран-
  • саудитска арабия

Експерти предупреждават, че съвсем скоро цената на петрола може да нарасне сериозно

Пет причини защо цената на петрола може да стигне 100 долара - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на петрола се доближават до психологическата граница от 90 долара за барел - цена, която не е достигана от 2014 година насам. Водещи причини за ръста в цената са голямото търсене и надеждите, че новият вариант на коронавируса няма да предизвика големи сътресения.

Миналата седмица суровият петрол тип Брент достигна цена от близо 88 долара за барел. А това е с около 25% повече, отколкото през декември, когато той поевтиня значително след появата на Омикрон. Към 25 януари Брент се търгува за над 86 долара за барел. Миналата седмица американският WTI достигна 86 долара за барел, а на 25 януари се търгува за над 83 долара. Анализатори, сред които и експерти от американската инвестиционна банка Goldman Sachs, прогнозират, че цените на петрола могат да задминат 100 долара за барел тази година, което още повече ще усложни проблема с инфлацията в развитите икономики като САЩ и Германия. На следващите редове изреждаме петте най-важни причини, поради които петролът може да достигне цена от над 100 долара за барел.

1. Голямото търсене въпреки Омикрон

Търсенето на петрол е голямо - опасенията, че Омикрон ще намали сериозно потреблението, не се оправдаха. Въздушният транспорт все още не е достигнал предпандемичните нива, но далеч не се е сринал заради разпространението на новия вариант. Цената на дизела също се покачва заради използването му като гориво за отопление на фона на покачващите се цени на природния газ, както и на транспортните и индустриални горива. В началото на летния туристически сезон се очаква и още по-голямо търсене на петрол.

2. Недостигът и проблемът с доставките

Недостигът е дългосрочен проблем, който се подсилва от временните прекъсвания на доставките в Либия, Казахстан и Еквадор. Държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) така и не успяват да наваксат рекордния спад в добива, който беше предизвикан от слабото търсенето в началото на пандемията през 2020. И въпреки че ОПЕК увеличава производствените си капацитети с 400 000 барела на ден всеки месец, реалното увеличение на производството е много ограничено, тъй като вторият по-големина производител Русия, се бори с липсата на инвестиции и оперативни проблеми. В същата ситуация е и Нигерия. Единствено Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Ирак разполагат с капацитет за увеличаване на производството в кратък срок. Твърди се обаче, че резервният капацитет е на най-ниското ниво от години. Така сред търговците се засилва несигурността, свързана с рисковете от прекъсване на доставките - особено след като световните запаси от петрол спаднаха под предпандемичните нива и продължават да се свиват.

3. Напрежението на руско-украинската граница

Напрежението между Русия и Запада също представлява сериозен риск за пазара на горива. Вашингтон предупреди за сериозни ответни мерки, ако Русия, която струпва войски на границата с Украйна, нападне западната си съседка. "Евентуална война между Русия и Украйна най-вероятно ще повиши драстично цените на природния газ, а така и петролът ще бъде косвено засегнат поради преминаването от газ към петрол в производството на електроенергия", каза за ДВ Клаудио Галимберти, анализатор в Rystad Energy.

4. Геополитическата несигурност

Геополитическата несигурност се отразява тежко и на пазарите за горива. Ако ситуацията в сериозни производители като Казахстан и Либия се усложни допълнително, цените могат да тръгнат рязко нагоре. Доставките на ценната суровина се влияят и от напрежението между Саудитска Арабия и Иран. "Геополитическото напрежение влияе драматично на цените на суровия петрол и вероятно ще бъде основният катализатор за поддържане на по-високи цени", смята анализаторът Едуард Моя.

5. Ролята на "Уол Стрийт"

Според колумниста на "Блумбърг" Хавиер Блас достигането на цена от 90 долара за барел ще доведе до ентусиазъм на "Уол Стрийт", който сам по себе си пък ще покачи още повече стойността на суровината. "Търсенето и предлагането са определящи за цената на петрола. Неща като продукционните планове на ОПЕК+ и моделите на поведение на САЩ имат силно влияние до един определен момент", пише Блас. "Докато магията на "Уол Стрийт" влезе в играта и качи или понижи цените отвъд определените обективни условия."

Блас говори за силен интерес от страна на петролни търговци със стабилно портфолио от кол опции - договори, които им дават право да купуват петрол на конкретна цена на определена дата. Много от техните кол опции са за цени на петрола над $100 за барел. "Много хедж фондове и други големи инвеститори търпеливо очакват много по-голяма печалба - цените на петрола да се повишат допълнително, за да могат да приложат напълно своите кол опции и да се възползват от правото да купуват суров петрол под пазарната му цена", обяснява Блас.

Автор: Ашутош Пандей


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факти

    20 1 Отговор
    Евреинът държи борсата и банката, така че ако пожелае, може и по 300$ да пусне петрола.
    А уж електромобилите са бъдещето и този петрол какво ще се прави...би трябвало да се търгува вече по 40$ за барел, и да бързат да го добият и продадат държавите, щото после няма.

    Коментиран от #5

  • 2 asd

    17 2 Отговор
    6. Зелената Сделка
    7. Целенасоченото сриване на икономиката с цел нова индустиална революция и заробване на населението (Виж WEF)
    8. Политически натиск над Русия и Иран
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 логично

    17 0 Отговор
    Ми , замирише ли на война и ... всичко /ама всичко/ поскъпва. Оставете петрола /не се яде/ ами вижте какво става с храните , щото без кола може да минем ама без гризкане - не.
  • 5 asd

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "факти":

    Ти знаеш ли как се добиват литий и олово за батериите на електричките? А как се добива тока? Само за съвсем невежите/неинформираните там е бъдещето. Ако някога вземем насериозно проблемите си и почнем да ги решаваме, а не да пълним джобовете на една шепа "елити" ще видим че бъдещето са микро-ядрените реактори и прехода към водородна икономика (соларно разцепване на вода, горивни клетки, порести резервоари и тн.)

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Хихи

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "asd":

    Бъдещето е в тока, а батериите могат да се правят по много различни начини! А и най-добрата батерия, все още не е измислена!

    Коментиран от #10

  • 7 kaptain Morgan

    15 6 Отговор
    Може ли някой от ЛукОйл да обясни, как преди 5-6 год. когато петролът стигна 160 долара за барел цената на бензина беше същата както сега/ 80$/??? Отделен въпрос е, че ЛукОЙЛ не плащат данъци И работят с руски петрол със коренно различно по-ниска цена.
  • 8 ббб

    12 1 Отговор
    Стане ли това всичко ще поскъпне до невъзможност да си купиш храна, и тогава ще започне човекоядството! Това няма да стане сега, но до 30 - 40 години ще стане
  • 9 село

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "asd":

    За водородната икономика, дето я сънуваш няма ефективна технология, няма логистика /тръбите от нефт и газ не стават/, няма атомни централи. Май няма нищо. Водродните икономики ще станат нерентабилни и ще се превърнат в китайски колонии. Урсула фон... ще вкара Европа в третия свят, ако отреже АЕЦ.

    Коментиран от #11

  • 10 asd

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хихи":

    Ехаа, научи ме на нещо ново, господин ЕнжИнерна мисъл. Горивните клетки произвеждат ток и обезсмислят скъпите, тежки и изключително замърсяващи природата батерии. И да най-добрата батерия още не е измислена, но и най-добрата каляска също. Дай да пуснем да финансираме проект за каляска на Ферари.

    Коментиран от #13

  • 11 asd

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "село":

    Знаеш ли за какво друго няма логистика или поне не е имало? За петролната икономика, за комерсиални авиолинии и коли с двигател с вътрешно горене. Въпреки противниците на всяко от тези неща (а те са били много) някак сме се справили.

    Коментиран от #18

  • 12 Чудно

    7 0 Отговор
    Нещо уж всичко минава на ток, а се харщи повече бензин. Нещата не се връзват. Според мен просто глобалната спекула създава изкуствен дефицит и пишат тотална простотия за да забогатяеят последно на макс!
  • 13 Хихи

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "asd":

    Горивните клетки обезсмислят батериите, но водорода обезсмисля горивните клетки! Ти знаеш ли как се прави водорода! Само ще ти кажа, че не се прави от сол във вода! 😂
  • 14 5иция

    4 0 Отговор
    Това са 5е причини 6та е заради Турция че все още не могат да я сломят по друг начин и сега създадоха енергийна криза. Те големите режисьори пак си печелят. Невероятно но може и така да е
  • 15 1944

    1 5 Отговор
    "вторият по-големина производител Русия, се бори с липсата на инвестиции и оперативни проблеми" - рашка нема пари и технологии. а щатите са най големия производител. и имат пари и технологии.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Огпгл

    0 1 Отговор
    по-скъп петрол, повече инвестиции в електротранспорт.
  • 18 село

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "asd":

    До тук само говорите в бъдеще време. И не сте направили нищо. Причината е една. Тези гръмки решения се взимат не от специалисти, а от чиновниците в Брюксел.
    Повтарям: Урсула и Грета ги бива само в приказките. Едната е гинеколог, а другата е дете с доказани медецински отклонения.