Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 16:18 2 124 19

Русия защити правото на Китай да тества хиперзвукови оръжия

  • китай-
  • ракета-
  • сащ-
  • русия

Американските военни са били впечатлени от проведеното изпитание, което е демонстрирало съществен напредък от страна на китайските учени в разработването на хиперзвукови оръжия

Русия защити правото на Китай да тества хиперзвукови оръжия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия не разглежда разработването на хиперзвукови оръжия от страна на Китай като заплаха. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че проведеното изпитание на такъв тип оръжие не нарушава нито едно от международните задължения на Пекин.

Освен това Песков посочи, че Съединените щати също разработват подобни оръжейни системи.

Припомняме, преди дни "Файненшъл таймс", че с помощта на ракета носител Китай е изстрелял планиращ хиперзвуков самолет, способен да носи ядрено оръжие. Той е прелетял през ниското орбиталното пространство, но не е успял да достигне планираната цел, а се е отклонил на няколко десетки километра. Независимо от това обаче американските военни са били впечатлени от проведеното изпитание, което е демонстрирало съществен напредък от страна на китайските учени в разработването на хиперзвукови оръжия.

Впоследствие обаче от китайското външно министерство отрекоха тези твърдения и уточниха, че е било проведено изпитание на космически кораб, а не на ядрена хиперзвукова ракета.

От ведомството обясниха, че става въпрос за "рутинен тест" с цел изпитване на технология за повторно използване на превозно средство. Освен това подчертаха, че изпитанието е било извършено през юли, а не през август, както съобщава "Файненшъл таймс".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хах

    10 19 Отговор
    Съвсем скоро Русия ще разбере върху гърба си Китай, който иска да се разширява и на север.

    Коментиран от #13

  • 2 The Beyonder PR

    10 7 Отговор
    Русия все още няма силата на СССР, затова и защитава Китай, ако беше Сталин който беше по нисък и от Путин нямаше да цепи басмата дори и на комунистически сюзник, злобата му беше по голяма от ръста, но путин е заобиколен от либерали може и да е против китай но засега това му е най близкия съюзник който по принцип му е враг

    Коментиран от #4

  • 3 Атрактант

    6 7 Отговор
    Руските братя отдавна споделят с Китай новите оръжия.

    Коментиран от #5

  • 4 И защото

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "The Beyonder PR":

    ... беше злобен ни подари оръжия!!! Странна логика!!!

    Коментиран от #7, #12

  • 5 Явно

    2 17 Отговор

    До коментар #3 от "Атрактант":

    Доста братя имат руските окупатори в тази страна. Все пак добре че не сме 16 република. Добре че не сме им и съседи че нямаше да се различаваме от Крим.
  • 6 История

    8 8 Отговор
    За Китай и Русия и Запада са еднакво противни.След Сталин дълги години си бяха открити врагове.Царска Русия 19век се възползва от слабоста на Китай и заграбва Приморския край и половин Сибир.Китайците не са забравили това.Съюзът сега е по принуда.

    Коментиран от #9

  • 7 The Beyonder PR

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "И защото":

    По принцип дори беше по умен от теб, ние сме славяни и ни е дал а от китайците какви приятели могат да са освен приятели по духом идеологически като комунизма
  • 8 Nostromo

    5 2 Отговор
    Преди година гледах Руска телевизия един военен с мноо зведи го запитаха възможно ли е. Русия и Китай да войуват отговорат беше ясен и точен не дали може да влезем във война а кога ще започне!!!???

    Коментиран от #11

  • 9 The Beyonder PR

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "История":

    Браво, един да знае история
  • 10 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    РУСКИТЕ ХИПЕРЗВУКОВИ ОРЪЖИЯ НА КИТАЙ - СА САМО КАМУФЛАЖ !?!?!? " ЕХ САЩ -ИЕШЧО САЩ ---ТЕЖЕЛО ВАМ БУДЕТ " !!!!!!!!!!!!
  • 11 The Beyonder PR

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Nostromo":

    Надявам се Русия да си върне териториите от съветско и имперско време от Европа първо защото либерали много и да разшири в Азия като китай, твърде много власт и китайци не е на добре
  • 12 О да

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "И защото":

    Голям подарък защото без тях щяхме да умрем от глад. Видях какво изнасяха и внасяха фериботите (сега спряни и бракувани), които бяха по два на денонощие. Те освен ракети, бомби, оръжия и газ нямат друго. А за руснаците тук е като за нас Германия.

    Коментиран от #15

  • 13 mi6osp

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хах":

    Хич и не се надявай, Русия и Китай няма какво да делят и не се заплашват един друг. Китай е сложил на мушката САЩ , защото САЩ заплашват Китай.
  • 14 Диктаторите

    4 0 Отговор
    един друг се вардят нищо ново.
  • 15 Lol

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "О да":

    В Германия дрискаш в една тоалетна с още 5 други, но руснаците са в Б-я на ваканция или със собствено жилищте.
    Лижи зад.... и WC, но не се напъваи да бъдеш умник!
  • 16 Рашавия

    4 3 Отговор
    Путин не пропуска да се подмаже на големият брат.
    😊
  • 17 развийш ли

    3 0 Отговор
    Много са слабички да им противоречат
  • 18 Тра-ла-ла

    1 0 Отговор
    Чудесна новина! Когато войната влезе в гореща фаза ще приключи хипер бързо! 😂😂😂
  • 19 Българин

    0 1 Отговор
    На Русия ѝ остават още около 10 години живот и тогава китайския дракон така ще я захапе, че ще я умори.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания