22 Октомври, 2021 18:01 6 907 17

Китай предупреди Словакия и Чехия с отмъщение заради...

  • китай-
  • тайван

Заради натиска на Пекин много страни не желаят да приемат високопоставени тайвански министри

Китай предупреди Словакия и Чехия с отмъщение заради... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай предупреди Словакия и Чехия, че никой не трябва да таи каквито и да е илюзии относно "необходимите мерки", които Китай ще предприеме, за да защити суверенитета си, преди посещението в двете страни през следващата седмица на външния министър на Тайван, информира "Ройтерс".

Китай, който има претенции към демократично управлявания Тайван като своя собствена територия, винаги е ядосан от посещенията на високопоставени тайвански официални лица в други страни, разглеждайки го като прикрита подкрепа за претенциите на острова да бъде държава.

Тайванският външен министър Джоузеф Ву ще посети Словакия и Чехия следващата седмица, като първо ще присъства на форум в Словакия, организиран от местен мозъчен тръст, а след това ще отиде в Прага, за да се срещне с председателя на горната камара на чешкия парламент Милош Вистрчил и кмета на Прага Зденек Хриб.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин заяви, че ще наблюдават изкъсо посещението на Ву.

Запитан дали Китай ще предприеме стъпки срещу чехите и словаците, той подчерта, че Китай "ще предприеме подходящи и необходими мерки за твърда защита на националния суверенитет и териториалната цялост. Никой не трябва има илюзии за това".

Ван не даде подробности.

Китай вече е в спор с Литва, след като тя се договори с Тайван да отворят де факто посолства в столиците един на друг.

Китай и Литва отзоваха своите посланици в съответните страни.

Тайван няма дипломатически отношения с нито една европейска страна освен Ватикана.

Заради натиска на Китай много страни не желаят да приемат високопоставени тайвански министри, въпреки че Ву посети Дания през 2019 г., за да говори на срещата на високо равнище за демокрацията в Копенхаген.

Китай засили военния и дипломатическия си натиск срещу Тайван, за да го принуди да приеме китайския суверенитет.

Тайван казва, че е независима страна с право да бъде третирана като такава в международен план и че ще се защитава от Китай, ако бъде атакувана.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 херодот

    25 19 Отговор
    Поднебесната Империя има над 3000 години непрекъсната държава и история ! Учители !

    Коментиран от #3, #16

  • 2 отегчен

    18 36 Отговор
    Китай май само плямпат. Щом лилипути като Словакия и Чехия, си позволяват да говорят с Тайван, работата ясна.

    Коментиран от #12

  • 3 хкблн

    29 18 Отговор

    До коментар #1 от "херодот":

    А Словакия и Чехия са държави суздадени след ПСВ малко над 100 години има китайци по-възрасрни от тях за японци да не говорим
  • 4 Комунисти долни

    26 37 Отговор
    Китайското правителство отричаше опасността от Ковид! Затвориха доктора, който предупреждаваше свеъа за надвисналата опасност в Ухан. А сега не били те виновни, че целия свят им сърба попарата. Долу Китай.

    Коментиран от #10, #15

  • 5 big

    24 9 Отговор
    Каква демокрация? В Далечния изток "ценностите" на тази утопия са тотално липсващи! При тях има тотално подчинение на висше стоящия.
  • 6 От страни

    21 5 Отговор
    (много го обичам тоя лаф) Китайски войници, на малки групички по 10 милиона......Ууууххххаааа.
  • 7 Тъй др Си

    25 8 Отговор
    Същите тези чехи и словаци не признават Крим и това ако не е лицемерие.
  • 8 Хахаха

    20 11 Отговор
    Китайците вече почнаха да диктуват в Европа, европейски държави с кого да се срещат с кого не. Европа не трябва да мълчи

    Коментиран от #9, #14

  • 9 246

    13 9 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Китайците не диктуват на никого с кого да се среща. Но имат право на ответна реакция. Тя ще бъде икономическа. След като микроскопичната Литва с 2 800 000 жители отвори тайванско посолство в столицата си, Китай спря вноса на селскостопански продукти от Литва . И препоръча на бизнесмени те си да я заобикалят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 психо

    4 1 Отговор
    от няма нужда от голяма армия а от подходящ вирус например, който имаш васина...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Жгмъц

    4 1 Отговор
    Мдаммм Мустафата щедро раздава на модерите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чук

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Комунисти долни":

    Шъ духа супата "колективния запад" и мнението на некъв таратупняк е без значение, много густо майна
  • 16 I LOVE THIS GAME

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "херодот":

    И какво от това наведи им се. Това го умеем, защото,, герба ни е лъв, но живеем като мишки" както се пее в една песен. Вишеградската 4 са истински европейци другите няма да коментирам ще ме изтрият
  • 17 ивелин

    1 0 Отговор
    Това е работата на "Световното зло" наречена Америка ." Подтиква" на провокации тези страни или срщу Русия или Китай. Истината е днес за съжеление ние сме в далечната 1938 година( вижте историята) целият " прогресивен Запад" срещу Съветският съюз.Тогава целият Запад с нейната икономческа мощ подкрепена и финансирана от Америка тръгнаха на Изток.( само в заводите на Форд в Гермния са произведени помече от 400.000 хиляди товарни автомобили (камиони) а Рено е прозвела за Источният фронт около 250.000 хиляди(за немската армия) товарни автомобии в начало на войнта всеки 3 танк е произведно в Чехословакия..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания