22 Октомври, 2021 15:35 1 869 11

156 пункта за продажба на наркотици в Марсилия - полицията е безпомощна

  • франция-
  • марсилия-
  • дрога-
  • наркотици

Президентът Еманюел Макрон включи града в предизборната си кампания и обеща 1,5 млрд. евро за жилища и инфраструктура

156 пункта за продажба на наркотици в Марсилия - полицията е безпомощна - 1
Снимка: shutterstock

В марсилския квартал Ла Кастелан продажбата на наркотици е ежедневие, а полицията там е безпомощна.

"Цените на дрогата са изписани по стените на блоковете. Черни стрелки по стените на блоковете сочат пътя към дрогата. Цените също са изписани: 1 грам, 2 грама - 10, 20, 30 евро", пише още "Дойче веле".

По данни на полицията на всеки от 156-те пункта за продажба в Марсилия се изкарват между 10 и 60 000 евро на ден.

От юли тази година до сега е имало 13 смъртоносни спречквания между конкуренти в бизнеса, като най-младата жертва е 14-годишна - убита с "Калашников".

"Ако арестуваш някого от високите нива на йерархията на наркобандите, веднага десетки искат да заемат неговото място.Това са момчета, които наистина са готови на всичко, дори да изгорят хората живи", казва Руди Мана, говорител на най-големия полицейски синдикат "Алианс".

Смъртоносните сблъсъци на бандите, водещи война за влияние, по парадоксален начин са резултат от стратегията на вътрешния министър: постоянен тормоз и атаки спрямо дилърите. Така се създава несигурност, която води до кървавите териториални войни.

Според Мана допълнителните средства, обещани от президента, също не помагат.

"Нови коли, нови камери, повече персонал, двама нови комисари. Всичко, което мога да кажа, е: Браво, господин президент! Но какво решение всъщност предлага всичко това? Абсолютно никакво", добави тя.

Един от главните проблем е състоянието на правната система. В съдилищата не достигат на кадри - от задържането до присъдата обикновено минават две до три години.

"Ако искаме да влезем в някой квартал, трябва да го направим с 2, 3 или дори 4 полицейски коли. В 99% от случаите ни посрещат с камъни и коктейли "Молотов". Ако за щастие никой не пострада, автомобилите със сигурност ще бъдат повредени", разказва Мана.

"Нощите тук са тежки. Постоянен шум, писъци, състезания с коли, фойерверки. Няма педиатри, няма офталмолози. Тук липсва всичко, което може да се намери в една нормална среда. Хората нямат пари, а и не разполагат с инфраструктура", обяснява директор на училището там Ерик Брунду.

Защото вместо най-накрая да построи линия на метрото от северните квартали до центъра на града, дългогодишният консервативен кмет Жан-Клод Годен предпочете да направи пристанището по-лъскаво.

Президентът Еманюел Макрон включи града в предизборната си кампания и обеща 1,5 млрд. евро за жилища и инфраструктура. Той ще преговаря с новия социалистически кмет Беноа Паян за допълнителна помощ от 1,2 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ертъер

    3 12 Отговор
    купувам зелен сертификат,дайте някакво инфо къде се предлагат?

    Коментиран от #2

  • 2 На хура

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "ертъер":

    ми отгоре!
  • 3 лицемери

    21 1 Отговор
    помиткоректно не се казва какъв е майчиния език на всички престъпници във франция, не е френския... каквито си ги внесеш такава ще ти е държавата. искаш бяла и уредена държава, изселваш всичкото маргинал.
  • 4 Радка пиратка

    13 2 Отговор
    А, то пък тук продажбата на наркотици не е ежедневие. За Марсилия сте се закахърили! Я, не се ядосвайте за тази Марсилия, я по-спокойно! Кво ви пука?
  • 5 Въпрос

    12 1 Отговор
    А ДВ да мъцнат с какъв произход са хората в този квартал,а и като цяло в Марсилия????
  • 6 Пучо Капучо

    4 0 Отговор
    Пак малко пунктове са. Но, ако им трябват повече, ще си направят. Нормално, Марсилия е пристанищен град, там наркотици бол. В този квартал Ла Кастелан е израснал Зинедин Зидан, но...колко от тях са станали читави хора, като него...
  • 7 Грульо

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Цените на дрогата са изписани по стените на блоковете. Черни стрелки по стените на блоковете сочат пътя към дрогата.

    :D

    Коментиран от #9

  • 8 Display

    6 0 Отговор
    Ко ревът, то само у Столипиново има повече пунктове......аматьори...........
  • 9 Display

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Грульо":

    Хахахаха нали, ама полицията била безпомощна.........
  • 10 Наркос

    8 0 Отговор
    При положение , че е нелегално печалбата се вдига с над 1000%... те вече и полицаите разбраха колко е изгодно да работиш за мафията вместо за държавата ,)
  • 11 въпросче

    0 0 Отговор
    С това бялото правят ли ваксинация и издават ли горски,зелени като вятърна ел.централа сертификати?
Новини по държави: