22 Октомври, 2021 18:20 4 849 15

Когато унгарците бягат в Австрия от съветските танкове

  • унгарско въстание-
  • унгария-
  • ссср-
  • танкове-
  • русия-
  • виктор орбан-
  • европа-
  • история-
  • унгария 1956-
  • съветски танкове-
  • австрия-
  • бежанци

През 1956 г. бежанците все още са добре дошли - и Австрия посреща избягалите от съветските танкове унгарци с отворени обятия. Те получават правото да работят още от първия ден след пристигането си.

Когато унгарците бягат в Австрия от съветските танкове - 1
Снимка: Wikipedia

Хората пристигат масово в австрийската провинция Бургенланд - повечето пеша и с малко багаж. Австрийците даряват пари и играчки за децата, армията и неправителствените организации осигуряват храна. Годината е 1956-а, а бежанците идват от Унгария, където съветските танкове са влезли, за да потушат недоволството срещу комунистическия режим, разказва "Ди Цайт". В резултат от инвазията 180 000 унгарци бягат и преминават границата с Австрия. Тогавашната готовност на австрийците да помогнат е повод за гордост и до днес. И когато се отправят критики към рестриктивната политика на Виена по отношение на мигрантите, австрийците често припомнят зимата на 1956-а година.

"Това беше Австрия"

Какво се случва тогава и как са приети унгарците наистина? Отговорите на този въпрос се намират в т.нар. унгарски квартал, разположен във виенския район Флоридсдорф. "Посрещането беше изключително дружеско", спомня си 83-годишният Ищван Хохбаум. След като преминава границата на 27-и декември 1956-а, възрастен жандармерист го води при други бежанци на гарата. Там им дават коледни сладки, портокали и банани, а на следващия ден ги отвеждат до бежанския лагер в град Трайскирхен. Оттам Хохбаум решава да тръгне пеша към Виена. "Но съвсем скоро един шофьор ме качи и ме нахрани", разказва възрастният мъж. "Това беше Австрия."

В този период в Австрия се изграждат над 200 бежански лагера, разказва ORF. Част от тяхса разположени в бивши руски казарми. Още на 26-и октомври 1956-а година социалдемократът Оскар Хелмер, тогавашен министър на вътрешните работи, постановява, че всички бежанци от Унгария трябва да получат убежище без изключение. В края на октомври се създава Австрийският национален комитет за Унгария под председателството на архиепископ Франц Кьониг.

Споменът за руската окупация е пресен

В основата на готовността за помощ са антикомунистическите нагласи в Австрия, пише "Ди Цайт". Те от една страна са наследство от времената на националсоциализма, от друга - хората в източните части на страната добре си спомнят руската окупация, приключила само година преди Унгарското въстание от 1956-а. "Повечето унгарци не бягаха от репресии, а просто се надяваха на по-добър живот", казва историчката Иболя Мурбер, която от години работи по темата. Но докато властите възприемат бежанците от Унгария като икономически мигранти, за австрийците те са борци за свобода. Правителството на Австрия използва възможността, за да подобри имиджа на страната. Управляващите във Виена очакват, че много от пристигналите скоро ще напуснат държавата. Така и става - в началото на 1957-а година 70 процента от унгарските бежанци вече не са в Австрия.

Бежанците имат право да работят още от първия ден

Около 30 хиляди унгарци все пак остават в Австрия. За разлика от днес, те получават правото да работят още от първия ден. Дават им се стипендии за университети и възможност да пътуват безплатно в градския транспорт. Който иска, след няколко години се сдобива и с австрийско гражданство. А с помощта на ООН се изгражда и унгарският квартал във Флоридсдорф, Когато Ищван Хохбаум пристига в Австрия, той почти не говори немски. Но въпреки това само след няколко седмици си намира работа като чертожник. Когато след няколко години бъдещата му съпруга Енико започва да работи в същата фирма, първо решава, че е австриец, тъй като владее добре местния диалект.

След няколко месеца обаче нагласите започват да се променят. Във вестниците започват да описват унгарските бежанци като мързеливи и неблагодарни - щом могат да си позволят да обикалят кафенетата. А когато в края на 1957-а година става ясно, че някои от напусналите Австрия унгарски бежанци искат да се върнат обратно, консервативният канцлер Юлиус Рааб казва: "Не можем да бъдем благодетелите на света". Но за отказ от интеграция в Австрия не се говори - австрийците свързват унгарския акцент по-скоро с романтични клишета. Днес във Флорисдорф почти не се чува унгарски. Някогашното унгарско селище сега е обикновен виенски квартал.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    16 7 Отговор
    А Евреите защо бягаха от Германия и Обединена Европа?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А Ганьо

    17 1 Отговор
    ги посрещаше с цветя , преди тях - германците !
  • 4 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    7 12 Отговор
    КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ....АРМИЯТА ПАЗИ КОМУНИСТИТЕ В УНГАРИЯ
  • 5 Горски

    28 8 Отговор
    А бе странна работа! - Дойче Веле говори повече за руската окупация отколкото за техните окупации от 39 до 43 година.
    Много ми се ще да видя пространни статии, които да публикуват точно толкова регулярно колкото тези за руските окупации и гнилият Соц.
    Да обяснят за навлизането в Полша, Чехословакия, после да говорят за Унгария и всички останали.
    Не ме разбирайте погрешно! - Не съм някой върл русофил, но хайде да бъдем обективни! Добре знаем, че в т.нар. Запад има доста гонения на инакомислещите, лагери има също! - Но никой от Запада не говори за тях! - Защо ли? Защо никой не говори, че всички световни кризи идавт основно от едно място, на уш развитият капитализъм. - Защо не разглеждат постоянното печатане на пари и трупането на дългове на уж развитите? С колко нарастват дълговете на ЕС, САЩ, Япония от 90-те години насам? Защо постоянно Запада предизвиква икономическите кризи и по какви причини?

    Коментиран от #8

  • 6 Верно

    8 4 Отговор
    Същото като в Хаити, Доминика, Панама и др.
  • 7 Сандо

    16 4 Отговор
    А ДВ,а и другите пропагандни СМИ няма ли поне веднъж да напишат кой и защо организира събитията в Унгария и какво целеше?Иваче руските танкове са ясни,както и други средства за справяне с неудобни противници от кого ли не.
  • 8 де юре

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Горски":

    Хубав коментар с наистина интересни въпроси !
  • 9 Софиянец

    6 20 Отговор
    СъвеЦката армия от пияни полуидиоти не окупира, тя освобождава ;) нас на няколко пъти ни освободиха.... от свободата, златото частната собственост и каквото се сетите.

    Коментиран от #13

  • 10 Ей,модьо русофобски

    10 0 Отговор
    Мен все ме триеш,а тая огризка Софиянеца все го толерираш,докога така? Ще се срещнем на Орлов мост,ей!
  • 11 Перо

    11 1 Отговор
    Може ли да сравняват европейските,унгарски политически бежанци със сегашните,неграмотни икономически мигранти /чавета/. Австрия и Унгария са били една империя! Германия,ако иска мигранти,да си организира въздушен мост за директни доставки на афганистански чавета!
  • 12 дончичо

    2 1 Отговор
    А защо ,след като и Австрия е окупирана от руснаците ,те,последните се изнасят от там ?И защо до ден днешен Австрия и Россия са в прекрасни отношения!? ЗАЩО,ЗАЩО,ЗАЩО!?!?! Нямате отговор!!!!!НЯМАТЕ!!!Ами,потърсете!!!От какво подскачат австрийците насън? От две неща!!!" Русские идут!!!" И "итлер капут!"
  • 13 дончичо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Аланкоолу,ако не беха рушняците сега щеше да си къса пушка!С мека шапка на главата...с три букви "Ф" е първата
  • 14 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Да не забравяме, че е имало и Австро-унгарска империя и до днес почти всеки маджарин говори немски. Австрия след ПСВ става скромна неутрална република с площ по-малка от РБ с около 30 х.кв.км. През ВСВ е под хитлериска окупация. След войната до 1955 год е под съюзническа / САЩ,Англия, СССР/ окупация.. Същата година австрийския Парламент приема Декларация за вечен неутралитет. А на следващата година /ТОЧНО ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 65 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА УНГАРСКОТО ВЪСТАНИЕ/ започват въпросните събития. ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ СЪСЕДИТЕ УНГАРЦИ И НЕКАНЕНИТЕ АФГАНЦИ !!! И Австрия я прави тази разлика !!
    С един професор от САЩ дойде и един снажен мъж - техник - специалист по някаква апаратура. По-пияна свиня от него не съм виждали в живота си. Поркаше нон-стоп всякакъв алкохол......
    Мога ли да кажа, че в Щатите има само пияндета, че цялата нация е от пропаднали алкохолици ? Разбира се - НЕ !!
    Работих със съветски граждани - предимно руснаци. За 20 /–двадесет / години от приблизително 120 човека, само един не изтрезня - бивш миньор в Карелия.
    За това, че Толя /Анатолий/ продаде за пиене и работния си комбинезон и не го видях трезвен, трябва ли да съдя, че всички руснаци са алкохолици ? Разбира се - НЕ !!
    Така, че дръжте се и не бъдете категорични в съжденията си. Всички хора по Земята са хора като нас самите !!
  • 15 незнайко

    2 0 Отговор
    Почти е същото както ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС в БЪЛГАРИЯ ( в по съвременен вариант ) !!! Турците хукнаха към Турция а после се върнаха !!!
Новини по държави: