Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 08:45 3 873 18

"Ислямска държава": Ние окървавихме Кабул!

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани-
  • ислямска държава

Внезапното оттегляне на международната подкрепа след победата на талибаните доведе крехката икономика на Афганистан до ръба на крах, точно докато тежка суша застраши милиони с глад

"Ислямска държава": Ние окървавихме Кабул! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) стои зад атаката срещу най-голямата афганистанска военна болница в афганистанската столица Кабул във вторник. Джихадистите поеха отговорност за нападението в центъра на столицата. Ислямска държава-Хорасан заяви в изявление по каналите си в Telegram, че "петима бойци от групировката "Ислямска държава" са извършили координирани атаки", предаде АФП.

Най-малко 19 души бяха убити и още 50 бяха ранени при атаката в Кабул във вторник - последната подобна, разтърсила Афганистан, откакто талибаните завзеха властта. Припомняме, че две експлозии, последвани от стрелба, удариха здравното заведение.

"Ислямска държава", която извърши поредица от атаки срещу джамии и други цели след превземането на Кабул от талибаните през август, организира сложна атака срещу болницата през 2017 г., избивайки повече от 30 души.

Атаките на терористичната групировка предизвикаха нарастващи притеснения извън Афганистан относно потенциала страната да се превърне в убежище за екстремистки групировки, както беше, когато терористичната организация "Ал Кайда" нападна САЩ през 2001 г.

Притесненията се влошават от нарастващата икономическа криза, която заплашва милиони с бедност, докато зимата наближава.

Внезапното оттегляне на международната подкрепа след победата на талибаните доведе крехката икономика на Афганистан до ръба на крах, точно докато тежка суша застраши милиони с глад.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    14 6 Отговор
    Не не бяхте вие , стига сте се хвалили на чужд гръб . Който много се хвали нищо не струва
  • 2 руслямска

    8 20 Отговор
    дэржава

    Коментиран от #6

  • 3 Не бяхте вие

    20 9 Отговор
    а началниците ви от сащ!!!
    Случайно ли Бай Пън подари на талибаните оръжия на стойност мириарди (докат наш Боко се молеше за 8 самолетни обещания)?! Не мисля!!!
    Империята на злото си има име - сащ (с любезното съдействие на Израел)!!!
    Т.е. след всички промиващи мозъка холивудски филми, се оказва, че краваропитеците са лошите в тая история!!! Разберете го най-сетне!!!

    Коментиран от #8

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    13 1 Отговор
    Каква е тази държава , без територия с граници, без държавни символи .... ❓ Кой и къде я е признал ❓
  • 5 Режат ръце

    9 4 Отговор
    В Перник има терористична клетка на ИДИЛ и то от християни!Но за ДАНС това не е важно,така им казал Гешев!
  • 6 Неее

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "руслямска":

    амриканска е и нейните отрочета!

    Коментиран от #7

  • 7 порванославните

    1 11 Отговор

    До коментар #6 от "Неее":

    и ислямистите сте братя во елохима

    Коментиран от #9

  • 8 всъщност е

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Не бяхте вие":

    Точно така, създадената и подпомагана от краварника и израел "ислямска държава" е просто инструмента с който мръсните жидо-кравари налагат своите интереси в региона! За това вече има предостатъчно данни и доказателства.......в краварника се надяваха талибаните да им съдействат и да скочат срещу Русия, да вкарват джихадисти в бившите републики на СССР Татарстан, Узбекистан, Казахстан.......обаче Путин много ясно обясни на талибаните какво ще им се случи ако създават проблеми в тези страни и те се кротнаха, което пък разгневи господарите им и сега ще пращат ИД да прави атентати в Афганистан, наред с всичките други зулуми които правят! Целия свят вече е разбрал, че САЩ и Израел са най-големите терористи и всички злини идват от тях. На целия свят са му омръзнали техните репресии и войни, изнудване, санкции, лъжи, лицемерие, наглост и кражби......затова е крайно време тези държави - центрове на злото да бъдат ликвидирани. Висшият Разум на Вселената(БОГ) няма да позволи техния терор и безчинства да продължат вечно и скоро ще видим как поредната империя на злото се сгромолясва.......този процес вече е започнал, но най-лошото за краварника тепърва предстои, затова е добре колкото се може повече българи незабавно да се върнат от там в България защото в следващите няколко години ще бъдат ужасни за САЩ и накрая от тях няма да остане нищо. Това е предсказано с доста голяма точност и още в края на тази година се очаква да започне да се случва с пълната си сила, а до ня
  • 9 А вие

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "порванославните":

    братя на Шейтана!!!

    Коментиран от #13

  • 10 ISIS

    6 2 Отговор
    ТЕ И В БАНКЯ ИМАТ КЛЕТКА !!!
  • 11 Перо

    10 1 Отговор
    Американците направиха това,което преди 32 г.направи Горбачов и сега ЕС и САЩ нямат право на глас! Никой не оцени,че талибаните и населението са неразривно свързани с религия и манталитет! Даже тези,от тях, които се пишат “демократи” и напуснаха Афганистан са чисто икономически емигранти,без никакви промени в съзнанието!
  • 12 Българин

    8 2 Отговор
    В Афганистан две американски военизирани сунитски структори воюват помежду си :
    Едната - "талибани" бе създадена в миналото от Саш за да вооюва срещу Ссср.
    Втората - Идил бе създадена от Саш и Турция за да воюва срещу руския съюзник Сирия.
    Във всеки тероризъм има една и съща основа !
  • 13 оллух

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "А вие":

    окбар к@фир!!!

    Коментиран от #16

  • 14 123443

    1 1 Отговор
    Егати логиката да се избиват помежду си
  • 15 Сали Паша

    3 1 Отговор
    Да живее ташибандката държава! и никога идил
  • 16 Дамигодух

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "оллух":

    и с кефир, и без кефир!
  • 17 Липсва

    3 0 Отговор
    третата тайфа "правоеерни" откачалки - Ал Кайда - и ще си имат класически лИбовен триъгълник.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: