Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 10:33 4 605 65

Ваксината срещу Ковид-19: най-важното за бустерната доза

  • израел-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пфайзер

В Израел само 7% от всички пациенти с тежка форма на Ковид-19 са били ваксинирани вече с трета доза ваксина

Ваксината срещу Ковид-19: най-важното за бустерната доза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колко важна е бустерната доза? Кога да ни бъде поставена? И какво показва примерът с Израел? Тук сме обобщили най-важното, което трябва да знаем за подсилващата доза от ваксините срещу Ковид-19:

Какво означава бустерна доза ваксина? Това е допълнителна подсилваща доза от одобрените ваксини срещу Ковид-19, т.е. получават я напълно ваксинираните лица. В случая с ваксините на BioNTech и Moderna, от които се поставят по две дози, бустерната ваксина се явява трета доза.

Защо се налага трета доза?

След време ефектът от ваксинацията постепенно отслабва. Колко дълго се усеща защитното действие зависи от различни фактори - например от вида на ваксината, имунната реакция и възрастта на ваксинирания. Данни от Великобритания и Израел сочат, че защитата от ваксината намалява по-бързо сред по-възрастните хора. А едно британско изследване показа, че колкото по-отдавна е била направена ваксинацията, толкова по-голяма е вероятността от зараза с коронавирус.

"От медицинска гледна точка поставянето на бустерна ваксина има особено голям смисъл, когато става дума за по-възрастни хора от всички рискови групи", подчертава берлинският инфекционист Лайф Ерик Зандер. В края на юли Израел беше първата страна в света, която систематично започна да поставя трета доза ваксина на своите граждани. Резултатът: от началото на септември броят на новите инфекции там рязко намаля.

За кого е необходима бустерна ваксина?

Постоянната комисия по имунизациите в Германия препоръчва бустерната доза за всички хора над 70 години, както и за настанените в старческите домове, а и за тамошния персонал. А здравните министри на германските провинции са дори на мнение, че бустерната ваксина е принципно необходима за всички над 60-годишна възраст.

Теоретично погледнато обаче, бустерната доза е подходяща за всички над 12-годишна възраст. Германската канцлерка Ангела Меркел заяви по този повод следното: "Не бива никой да бъде възпрепятстван да получи подсилваща доза ваксина. Във всички случаи сме длъжни да направим нещо, така че хората да могат да получат третата доза.".

Кога се поставя бустерната доза?

Постоянната имунизационна комисия в Германия препоръчва на всички хора, които са ваксинирани с Johnson & Johnson, да подсилят своята защита срещу Ковид-19 с бустерна доза от някоя друга mRNA-ваксина - и то четири седмици след еднократната си ваксинация. Според Комисията, това се дължи на "сравнително ниската ефективност на въпросния препарат спрямо Делта мутацията". А на хората, които са имунизирани с векторната ваксина на AstraZeneca, се предлага възможността шест месеца по-късно да получат подсилваща трета доза от някоя mRNA-ваксина. Същото се отнася и до онези, които са ваксинирани с Moderna или BioNTech.

Какво показва примерът с Израел?

Ран Балицер ръководи изследователския отдел на израелската здравно-осигурителна каса Clalit. Той е убеден, че тъкмо големият брой поставени вече бустерни дози е довел до сегашния спад в броя на заразите. "Израел беше първата държава, която тежко усети отслабващата защита на ваксините само пет месеца след тяхното поставяне", казва той. Това съвпадна и с появата на много по-заразната Делта мутация. Затова Израел беше и първата държава, която започна с масовото поставяне на бустерни дози с цел да защити своето население.

В Израел само 7% от всички пациенти с тежка форма на Ковид-19 са били ваксинирани вече с трета доза ваксина. Всички останали са били или неваксинирани, или пък са били ваксинирани, но без трета бустерна доза.

Рони Гамзу, ръководител на болницата Ичилов в Тел Авив, също е убеден, че третата доза е необходима. Той дори я препоръчва на всички хора над 40 години, защото наблюдава голям брой тежки форми на Ковид-19 и сред по-младите пациенти.

Междувременно 4 милиона от общо 9 милиона израелци са получили трета бустерна доза ваксина - включително деца и младежи над 12 години. И още нещо: Израел отнема т.нар. зелен сертификат на онези свои граждани, чиято последна доза е била поставена преди повече от 6 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    68 8 Отговор
    А вече се прокрадват и слухове за 4-та доза.

    Коментиран от #29, #36

  • 2 Истината

    52 6 Отговор
    Къде са Кунчева и Фандъкова?
  • 3 честен ционист

    58 3 Отговор
    Най-важното е, че в Израел, който не сложи бустера му късаме сертификата.
  • 4 бай Ганьо

    29 83 Отговор
    По един самолет хора губим на ден , ма няма пък да са ваксинирам ей тъй на инат и на пук на света - Булагар-Булгар !
  • 5 Егати смеха

    55 9 Отговор
    Само тия от ДВ могат да си задават въпроси сами и сами да си отговарят. Уникални са.

    Коментиран от #43

  • 6 През

    43 9 Отговор
    6 месеца боц за сертификат, след като всички са съгласни може и кожен през ден и после да ви черпят фафла
  • 7 SH BG

    42 9 Отговор
    Явно наркокартелите са се преориентирали към производство и разпространение на инжекции от намсиквото...!!!

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 8 Автомонтьор

    33 5 Отговор
    Идва зима!какво масло(ваксина)да сложа:10/40 полусинтетика или 5/30 пълна?

    Коментиран от #18

  • 9 Фарс

    47 7 Отговор
    Изглежда най-важното, което трябва да знаем за експерименталните препарати е това, че трябва да бъдат поставени. Всичко останало, което ги компрометира не е наша работа.
  • 10 ДоАнтиваксърите

    21 60 Отговор
    Италия е с 10 пъти по-голямо население от България , а има 3 пъти по-малко жертви на ден , що така бе анти ваксъри ?

    Коментиран от #12, #13, #14, #16, #24, #30, #58, #59, #60

  • 11 МДААА

    29 13 Отговор
    Установено е, че някои партиди „ваксини“ срещу COVID са далеч по-смъртоносни от други
  • 12 ЕЙ ЗА ТОВА

    20 8 Отговор

    До коментар #10 от "ДоАнтиваксърите":

    Ново разследване разкри данни, показващи, че определени партиди „ваксинации“ с коронавирус са по-смъртоносни от други.
    Тези изключително смъртоносни партиди бяха разпределени в цяла Съединените щати, а не само в една област или регион. Много от тях също бяха въведени рано, около времето на „въстанието“ на Капитолия.
    Тези данни са публично достъпни, но трудни за извличане поради начина, по който се въвеждат в Системата за докладване на нежелани събития от ваксини (VAERS). Той обаче е там за тези с ноу-хау да го анализират.
    Burning Platform го раздели с помощта на система, наречена Postgres. Използвайки този метод, беше разкрито, че разпределението на смъртта в много инжекции на Moderna и Pfizer-BioNTech е навсякъде по картата.

    Коментиран от #33

  • 13 4437

    27 6 Отговор

    До коментар #10 от "ДоАнтиваксърите":

    Щото там ваксинираните вече умряха.
  • 14 Истината

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДоАнтиваксърите":

    Кога са им изборите?
  • 15 защо

    33 7 Отговор
    сега кажете за БРУТАЛНИТЕ странични ефекти и смърт след "ваксините"
    !
  • 16 Перфеме

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДоАнтиваксърите":

    Фачо за маркучо
  • 17 Билио

    18 3 Отговор
    Големи психопати сте всички с малко повече власт.Да вземем да си сложим по един абокат и да не се мъчите повече да ни лъжете,кое,колко и как е!!!
  • 18 Кики

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Автомонтьор":

    Абе слагай ваксина на мотора и да не ти дреме, и гледай да му изкараш зелено тескере

    Коментиран от #23

  • 19 МДААА

    21 2 Отговор
    Ново изследване, публикувано в списанието Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), разкрива, че шиповите протеини на коронавируса на Ухан (Covid-19) „значително“ инхибират способността на увредената ДНК да се самовъзстановява, процес, който е „необходим за ефективен V(D)J рекомбинация в адаптивния имунитет."
    При някои хора ефектът е незабавен. За повечето ефектите вероятно ще дойдат по-късно под формата на разрушена имунна система, която вече не е в състояние да се бори с болести, включително често срещани заболявания като настинка и грип.
  • 20 МДААА

    18 2 Отговор
    така наречените „ваксини“ са или заредени с шипови протеини (Johnson Johnson, AstraZeneca), или са програмирани да задействат производството им вътре в тялото (Pfizer-BioNTech, Moderna), следните разкрития се отнасят директно за ударите.

    Коментиран от #27

  • 21 Бгг

    41 4 Отговор
    Ей тия ваксини ако бяха ефективни няма да трябва втора, трета и тридесет и трета доза.
    Хора мислете само така ще разберете , че ви лъжат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ази съм от село

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кики":

    зелено тескере имам от ГО...;)ще важѝ ли у германията?
  • 24 АРИСТОФАН ОТ ТУТРАКАН

    5 20 Отговор

    До коментар #10 от "ДоАнтиваксърите":

    А ТИ ЗАДАВАШ ТАКЪВ СЛОЖЕН ВЪПРОС КЪМ АНТИ ВАКСИТЕ,ЧЕ ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ ПЕТ ГОДИНИ МИСЛЕНЕ И ТЮХКАНЕ ЗА ДА ОТГОВОРЯТ🔌ТОВА ВСЕ ЕДНО ДА ГИ ПИТАШ ЗА ЯЙЦЕТО И КОКОШКАТА😉ТЕ ЩЕ ТИ КАЖАТ: КИНДЕР СЮРПРИЗ☝

    Коментиран от #50

  • 25 Възраждане 5

    20 3 Отговор
    Здравният Инспектор на Републиката Кунчев
    тройно ваксиниран, с изтекла още на 26 карантина се крие!
    Защо не е на работното си място?
    Като е ваксиниран и карта леко вируса да се покаже да го видим,
    колко му е помогнала ваксината 3-те дози
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ДАА ДА ДА ☎

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "МДААА":

    НАПРАВО ПРОГРАМИРАНИ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ЕЛЕКТРО МОБИЛИ😉

    Коментиран от #44

  • 28 Рошко

    15 2 Отговор
    Най важното е че след бустерната следва направо абонамент
  • 29 Мьодлинг

    10 22 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Ти какво ? И една доза нямаш и завиждаш ли? Аз си бия противогрипна всяка година от 30 години на сам. Тая ваксина по какво се различава от другите? Естествено, че ще има и трета доза. След време ще има и реимунизация. Писна ми да ви обучавам. Върни се и прочети статията отново и отново и отново, докато в дървените, антиваксърски и протестърски глави ви влезе нещо.

    Коментиран от #48, #54, #56

  • 30 коко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДоАнтиваксърите":

    Техните жертви бяха в началото като пълнеха камионите. Хора не останаха.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 сара

    11 0 Отговор
    Бих искала ваксините да помагат, както е редно. Това, което се прави обаче никак не убеждава в този резултат. Най-страшното според мене е, че никой не знае какво да прави.
  • 33 Жукич

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "ЕЙ ЗА ТОВА":

    Ух на мама умничкия. Ама ти си сътворил голям шедьовър бе. Така ли ти казваше мама когато ти сменяше пелените бре объркан индивид. Прочете ли какъв идиотизъм си написал ?

    Коментиран от #46

  • 34 Агент Алберт

    17 1 Отговор
    Подсилващата доза е за оцелелите след първите две.
  • 35 Данито

    2 0 Отговор
    Да ви ваксинирам behind
  • 36 Може да има съвсем скоро хора с четвърта

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    доза в Израел. Който е получил 3та през юли до февруари март ще трябва да си сложи и 4та.Иначе няма да има зелен сертификат. Нормално е ваксинирани да не се считат защитени шест месеца след втора доза. Както и преболедувалите преди повече от 6 месеца. Рано или късно всички държави ще стигнат до този извод. Евреите първи се ваксинираха масово с 2 и разбраха, че имунитетът не трае особено дълго.И че е добре да има маски и соц. дистанция и занапред. Такава е реалността, колкото и да не ви харесва.

    Коментиран от #40

  • 37 Стойчев

    17 1 Отговор
    Здравният Инспектор на Републиката Кунчев тройно ваксиниран, с изтекла още на 26 карантина се крие! Защо не е на работното си място? Като е ваксиниран и карта леко вируса да се покаже да го видим, колко му е помогнала ваксината 3-те дози
  • 38 Ковидпсихопат

    18 1 Отговор
    Това не са ваксини,а лаболаторни препарати,дори на сайтовете на самите компании го пише!!! Препарати в разработка,които дори не са изпробвани върху животни,а директно на хората,те са опитните зайчета!
  • 39 samo

    19 0 Отговор
    Цели 7 процента от тежко болните са ваксинирани цели 3 (три) пъти?
    И това са официалните данни, които се чудят как да правят реклами.
    Все едно още по телефона продавача на колата да ти каже, че е "леко" блъсната.
  • 40 не става

    14 0 Отговор

    До коментар #36 от "Може да има съвсем скоро хора с четвърта":

    Това не може да е решение. Явно стратегията е сбъркана.
    Как ще кажеш, че това е реалността и до там?
    Децата ще се раждат и ще живеят до края на дните си с маски и боцкания за едно еиднствено заболяване?
    По-добре човечествотро бързо да промени стратегията.
  • 41 &^^%%

    11 0 Отговор
    Всеки ден по 300 пъти на ден тази пропаганда. Отблъскването е факт. А за другите болести хората кога ще получат същото обгрижване?
  • 42 Землянин

    2 8 Отговор
    Старият Ганю беше един от най-простите на европата, но новият е безспорният лидер на континента, нека да продължаваме със същото темпо....
  • 43 DW-пропаганден машинен

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Егати смеха":

    Така според DW се промива мозъци на малоумни! Тази гьобелсова "медия" това работи и затова им се плаща!
  • 44 ЕЙ ТРОЛ

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "ДАА ДА ДА ☎":

    НЕ ПРОИЗВЕЖДАЙ СПАМ! АКО ИМАШ НАУЧНИ ФАКТИ ПРОТИВ-ИЗЛОЖИ ГИ,ако нямаш връщай се в дупката от която си изпълзял!
  • 45 за ХОРАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Доктор":

    ...и мишките

    Бездарно! Няма рима, госин дог-тор...
    ...а когато чуеш камбаната,
    не питай: "за кого бие",
    защото идва промяната
    и без свобода, без хлеб
    тя бие точно за теб.
  • 46 ХАХАХА

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Жукич":

    Да го джакаш може ли,А? Трол нещастен неолиберастки. Или ме обори с някакви научни факти или блоу ъп яко под вода, да не се дига прах!
  • 47 На Уж

    14 0 Отговор
    Примерът с Израел показва, че изиграха най-голямото театро в човешката история, с участието на всички граждани от една държава.
  • 48 Ти си слагаш

    17 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мьодлинг":

    противогрипни ваксини от 30 години. Но си имал лично желание да го сториш. А сега ни принуждават, като животни да ни жигосат и на всеки да му сложат номер. Схващаш ли разликата или имаш нужда от по-дълго обяснение?
  • 49 Ковидпсихопат

    13 0 Отговор
    Маските започват да падат!
    Китайската лаборатория по биология във Ухан е част от Glaxosmithkline, която (случайно) принадлежи на Pfizer! този, който прави вирусната ваксина, която (случайно) е пусната в биологичната лаборатория в Ухан и (случайно) е финансирана от д-р Fauci, който (случайно) рекламира ваксината!
    GlaxoSmithKline се управлява (случайно) от финансовия отдел на Black Rock, който (случайно) управлява финансите на Open Foundation (Фондация Soros), която (случайно) управлява френската AXA!
    По случайност Сорос притежава германската компания Winterthur, която (случайно) построява китайска лаборатория във Ухан и е закупена от германския алианс, който (случайно) има Vanguard като акционер, който (случайно) е акционер на Black Rock, който (случайно) ) контролира централните банки и управлява около една трета от глобалния инвестиционен капитал.
    Black Rock също (случайно) е основният акционер на MICROSOFT, собственост на Бил Гейтс, който (случайно) е акционер на Pfizer (който помните ли? Той продава чудодейна ваксина) и (случи се) сега е първият спонсор на СЗО!
    Сега разбирате как мъртъв прилеп, продаван на някакъв пазар в Китай, е заразил ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА!

    Коментиран от #51

  • 50 Анти “ваксър”

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "АРИСТОФАН ОТ ТУТРАКАН":

    Абе тАпир , ти си профан от путракан . Ходи си шибни поне 6 бустера и си лягай. Хич не ни трябва на нормалните да ви се обясняваме на полу идиотите дето със 100 си го набихте с “ ваксините “ . До 3 години ще имате необратими физически усложнения като например отсъствие на имунна система . Психическите увреждания са ви доказани щом сте се боцнали .
  • 51 Браво

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Ковидпсихопат":

    Кво им отваряш очите , нека си умрат доброволно в страшни мъки .
  • 52 Дойче Зеле

    5 0 Отговор
    Тия определиха какво трябва да знаем , евала !!! Но за съжаление няма да им се получи жалката пропаганда . Факти , вие кво им давате гласност на тия тъпотии ?
  • 53 дидо

    7 0 Отговор
    ако не се ваксинираш тежко искарват заболяването около 4-5 %.....ако си ваксиран с 3 игли тежко искарват заболяването около 7% от ваксинираните по официални данни..... т е ако си ваксиниран тежко искарват заболяването с 3 % повече от вакснатите...е за къв уи ни е да се ваксаме а ? при това тук въобще не слагат смъртните случаи при вакснати....понеже и те са повече от невакснатите
  • 54 Питам

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мьодлинг":

    Ако щеш си бий през ден инжекции.Ко ма грее мен ,тая работа?И кой си ти,че да се грижиш за моето здраве.?Упълномощен си от някой,ли?
    Използването на разни епитети ,по адрес на хората с различно мнение от твоето ,показва крайна простотия.Това не се лекува с никакви ваксини.Но...пробвай...за всеки случай.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Баден

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мьодлинг":

    Много гледаш ОРФ и Мюкщайн.
  • 57 Гост

    4 0 Отговор
    От кога експериментално нещо си, се нарича "ваксина".
  • 58 aaa

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДоАнтиваксърите":

    питай тези дето хвърляха маските по времето на БОЙКО , а сега е министър и президент .... тези от вутри вън...и
  • 59 Ваксан

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДоАнтиваксърите":

    , ти какво си се загрижил за нас? Нали си си сложил ваксата и си доживотно защитен срещу ковид..Нас не ни грижи, или ще умрем или ще се оправим..Но съм сигурен, че моят имунитет на преболедувал е по-добър от твоя дето ще се крепи на ваксване през през 6 месеца.
  • 60 Защо ли

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДоАнтиваксърите":

    Всичко е интерпретиране на данните. Сега ваксинираните в Италия, които умират с ковид, ги водят като смърт по други причини - инфаркти, инсулти, рак и т.н. По този начин се представя друга картина. Те и сега и по официалната статистика у нас отчитат, че 7-10% от смъртните случаи на болни с ковид са ваксинирани. Защо така бе ваксърче?
  • 61 копи пейст

    4 2 Отговор
    дeбили дa нe чeтaт!
    НAУЧEН УЖAC: Прoтeинът oт вaкcини влизa в клeтъчнитe ядрa, пoтиcкa двигaтeля зa възcтaнoвявaнe нa ДНК нa чoвeшкoтo тялo, щe oтприщи eкcплoзия oт рaк, имунoдeфицит, aвтoимунни нaрушeния и уcкoрeнo cтaрeeнe
    Тoвa oткритиe мoжe дa бъдe oпиcaнo caмo кaтo иcтинcки „ужac“ в нeгoвитe пocлeдици. Зaшeмeтявaщo нoвo изcлeдвaнe, публикувaнo в Virusеs, чacт oт издaниeтo SАRS-СоV-2 Hоst Сеll Intеrасtiоns нa MDPI (Оpеn Ассеss Jоurnаls) рaзкривa, чe вaкcиннитe шипoвe прoтeини нaвлизaт в клeтъчнитe ядрa и причинявaт хaoc върху мeхaнизмa зa възcтaнoвявaнe нa ДНК нa клeткитe, кaтo пoтиcкaт възcтaнoвявaнeтo нa ДНК c тoлкoвa мнoгo кaтo 90%.

    Изcлeдoвaтeлcкaтa cтaтия e oзaглaвeнa „SАRS–СоV–2 Spikе уврeждa възcтaнoвявaнeтo нa уврeждaнe нa ДНК и инхибирa V(D)J рeкoмбинaциятa In Vitrо“ и e aвтoр нa Джиaнг и Я-Фaнг Мeй oт кaтeдрaтa пo мoлeкулярни биoлoгични нaуки, Thе Wеnnеr– Grеn Institutе, Stосkhоlm Univеrsity, SЕ-10691 Stосkhоlm, Swеdеn, и кaтeдрaтa пo клиничнa микрoбиoлoгия, вируcoлoгия, Umеå Univеrsity, SЕ-90185 Umеå, Швeция
  • 62 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    ПФАЙЗЕР при нкой хора дава странични реакции,които са много по опасни от преболедуване!Говор за тренирани хора,които след пфайзер...сдават!Не казвам,че загиват,но са зле!колкото до "БУстер""...Ще има да си говорите за 4та,5та ""бустер"",докато накра ви тръшне обикновен грипен вирус,защото ще сте .........имуна си!Бъдете Мислещи и не вярвайте на хора,които получават пари от власта да ви манипулират!Истинските манипулатори са тези с титли от държавата,които неспирно грачат-Ваксина,пренебрегвайки основния имун създаден от милиони години-Клетъчен имун!В момента съм на 12 дни от това да направя година след срещата с "НЕЩОТО"!Никога не съм бил по здрав!Същото е и с всички в къщи!Не мога да замина не в момента, но в начало декември за Германия,защото съм човек държащ на принципа!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Бодак

    3 0 Отговор
    PRопагандчиците на Kовид - пропагандата още не са вдянали, че колкото повече пропаганда се изсилват да правят, толкова по-малко им вярват
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.