3 Ноември, 2021 14:31 1 798 18

Кристалина Георгиева: Загуби на земя и доходи ще увеличат климатичните бежанци

  • кристалина георгиева-
  • климат-
  • икономика-
  • бежанци

Ако не поемем отговорност за нашата собствена съдба през това десетилетие, няма значение колко са хубави плановете ни за 2050 г., защото те няма да се осъществят, предупреди Георгиева

Кристалина Георгиева: Загуби на земя и доходи ще увеличат климатичните бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Адаптирането към бързо влошаващите се последици от климатичните промени ще изисква не само повече средства за инфраструктура, посеви и други системи, но и много по-бързо намаляване на парниковите емисии, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за Фондация "Томсън Ройтерс" на конференцията на ООН за климата в шотландския град Глазгоу.

Увеличаващите се загуби на земя и доходи ще засилват миграцията, предупреди тя и допълни, че хората ще опитват да достигнат места, където ще имат повече сигурност.

"Климатичните бежанци вече са част от потока хора, който напуска Африка и бройките нарастват", предупреди Кристалина Георгиева.

Но до момента световните обещания за намаляване на емисиите представляват между една трета и две трети от необходимото за оставане под целта от два градуса по Целзий на затопляне, което е по-малко амбициозната цел на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., отбеляза Кристалина Георгиева.

Това води до бързо нарастващи разходи за адаптация към екстремните метеорологични явления и по-високите нива на световния океан, като Програмата на ООН за околната среда изчислява, че до 2030 г. развиващите се държави ще се нуждаят годишно от суми между 140 и 300 милиарда долара, за да се справят с последиците. Най-малко 30 до 50 милиарда долара от тази сума е необходима само за Субсахарска Африка, според изчисленията на МВФ.

Покачването на нивото на световния океан и наводненията вече костват 3,8 милиарда евро годишно на Западна Африка, а общите разходи на континента са от порядъка на 7-8 милиарда долара годишно, заяви президентът на Африканската банка за развитие Акинвуми Адесина.

Това включва два милиарда долара щети в Южна Африка от циклоните през последните години, както и загуба на милиони хектари посеви от скакалци и други последици от наводненията в Източна Африка. Същевременно все по-голяма част от територията на Сахел се превръща в пустиня, отбеляза той.

Промяната на курса ще изисква глобални финансови промени за стимулиране на намаляването на парниковите емисии, каза Кристалина Георгиева. По думите ѝ са необходими и големи частни инвестиции в подкрепа на чистата енергия, укрепването на климатичната устойчивост и други необходими промени.

Миналата година инвестициите, свързани с климата, нараснаха в световен план с 50 процента, но все още съставляват само четвърт от един процент от общите инвестиционни фондове от 49 трилиона долара, отбеляза Георгиева.

Приемането на по-добри стандарти в обявяването на рисковете за финансовата стабилност, свързани с климата, ще бъде от ключово значение, каза Кристалина Георгиева и допълни, че МВФ работи по въпроса заедно с други институции, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Тя призова всички страни да действат възможно най-бързо за справяне с климатичните заплахи и да увеличат усилията за намаляване на емисиите.

"Богатите държави трябва да направят повече, нововъзникващите пазари трябва да направят повече, на бедните страни трябва да се помогне да направят повече", заяви Кристалина Георгиева.

"Ако не поемем отговорност за нашата собствена съдба през това десетилетие, няма значение колко са хубави плановете ни за 2050 г., защото те няма да се осъществят", предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повтаря

    27 0 Отговор
    като папагал !

    Коментиран от #15

  • 2 Кристалино

    25 0 Отговор
    ами то тогава в Софето пълно с "климатични бежанци" каквото и да значи това!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Ужас

    15 3 Отговор
    Загубата на доходи на населението не само ще увеличи бежанците. Ще ни вземат не само замята а и жилищата в които живеем. Българи! Сънародници! Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен
  • 4 Рим

    20 1 Отговор
    Когато си роб, народността и месторождението нямат значение. Комунистката би трябвало да го знае.
  • 5 Врачка

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кристалино":

    Бабичката е изтрещяла
  • 6 Е тая история може да е

    11 0 Отговор
    И по-дълга от Ковид19.
    Тия щамове вече и децата ги научиха че са без край ..
  • 7 сара

    14 0 Отговор
    Ето на тоа му се казва фалшив герой.
  • 8 пфууу

    17 0 Отговор
    Ти коя беше ма пача. Кой ти слуша повърнята пък на теб - единствено смешната и корумпирана медия в БГ, ти лиже ..................
  • 9 Гост

    17 0 Отговор
    От пЛандемията, понеже взе да лъсва целата лъжа и многото шум за нищо покрай тоя ковид, сега прескачат към климатдемията. Ся пък заради климата ще ни затварят и ще ни намилат всеки ден колко умрели от жега и колко от студ, колко се удавили в наводнения и колко са изсъхнали от жажда и ще ни тряскат данъци за климата. А пък не се сещат да поспрат Хаарп лицемерите. Има ли още наивници дето да вярват и на тая лъжа, освен онаа изгърмяла шведка Тулумберг?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Скравена

    17 0 Отговор
    Тая наистина е голям Б-О-К-Л-У-К!!! Като тръгнаха керваните преди няколко години директно се изцепи в ефир:
    Българите НЕ трябва да се конфронтират с бежанците, защото те ще останат в България за много дълго времи и ще допринесът за подобряване на ГЕНОФОНДА ни!!! БОКЛУК!!!
  • 12 Ами ...

    7 0 Отговор
    Пак ли ще спасяваме планетата? 😀
  • 13 Истината днес

    5 0 Отговор
    Мадагаскар за 30 години двойно население и умирали гладни и така е в цяла африка а и в азия почти ...правят само деца и нищо друго .
  • 14 Смех

    2 0 Отговор
    Политико-климатичните бежанци.. или направо политическите бежанци.. никой не бяга от лошо време.. хората бягат от лоши правителства диктатори и фашизъм...
  • 15 бл.134:в Зап. парк

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Повтаря":

    5000 лева минимална работна заплата
    ...Или се махайте от парламенто0
  • 16 свиреп ОХЛЮВ

    0 0 Отговор
    Таз жена много ги разбира нещата ! Питайте китайците , та даже и Борисов. Те знаят най-добре !
  • 17 Майк Алън Патън

    1 0 Отговор
    На тази жена й е лесно да говори като взема такава космическа заплата ! Ситият вярва ли на гладния ?
  • 18 БПФ

    0 0 Отговор
    Какво покачване на световния океан, дъртaчко дeбилнa ???? Той се покачва с по ТРИ МИЛИМЕТРА на година !!! Гнъсна коминиcтическа отpeпка, сталинка недобита !!!

    Ей-тая искаше да ни напълни държавата - НЕЙНАТА родна страна с диви мигри от Нeгрия и Талибaния !!!