Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 08:15 2 543 30

Голям брой държави спират употребата на въглища

  • глазгоу-
  • среща-
  • споразумение

Ново споразумение

Голям брой държави спират употребата на въглища - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Ново голямо споразумение беше сключено на климатичната среща в Глазгоу, съобщи Гардиън.

Споразумението включва голям брой държави. То предвижда те да прекратят употребата на въглища през следващите двадесет години.

Водещи потребители не са дали съгласие за документа. Това са Австралия, Индия, Китай и САЩ.

Отчита се, че употребата на въглища е спаднала. Повече от една трета от производството на електричество в международен план идва от тях.

Някои държави настояват бързо да се действа по въпроса. Това може да стане чрез разширяване на екологични източници на енергия.

Проведени ще бъдат дискусии по темата.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глобалфарм

    51 3 Отговор
    Спираме въглищата и минаваме на зелени сертификати до редуциране на населението в планираните граници

    Коментиран от #29

  • 2 док

    28 6 Отговор
    Въглищата трябва да бъдат сменени с газ и атомни електроцентрали. Бългерията ошушкана и бедна е далече от това решение. Питайте Зуека.
  • 3 антрашпиц

    38 0 Отговор
    Такова лицемерие до сега не еше постигано..Как например Бразилия ще спре изсичането на горите си,след като това за тях е бизнес за милиарди?Ами БГ?Кой ще спре тук дървената мафия?
  • 4 Сандо

    48 0 Отговор
    Бедните държави ще стават по-бедни,богатите и силни ще правят каквото е в техен интерес.Лицемерие,та чак дрънчи!И Тунберг като нужния фон за хора на наивниците.
  • 5 Гиги

    47 2 Отговор
    Поредната тъпотия, като замърсяването от автомобили, по улиците роми с метли от храсти, имитират работа. Никой не мие улици, всичко е прах и кал, горят боклуците на Европа, после прахови частици, еко стикери пари, синя, Розова зона, то улици няма.

    Коментиран от #13

  • 6 Пуtkin

    25 2 Отговор
    Само да врътна кранчето и друга песничка ще запеете доста по-различна от Гретината .
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    39 1 Отговор
    ПЛАН-ЪТ върви по план ‼️ Първо ни спряха новата АЕЦ, сега спират въглищата, а после искат да караме коли на ток ....
  • 8 Ами ...

    11 0 Отговор
    А още по-голям брой не ги спират.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    няКOЙ мнoгo ce дрaзни oт въглищaтa...Лигнитнитe въглищa в Изтoчнo-мaришкия бaceйн ca c рaдиoaктивнo зaмърcявaнe...Зaщo???. Пo въглeпoдaвaщитe им линии към кoтлитe са разcтaвeни пo 3 брoя ceпaрaтoри зa мeтaл...Зaщo??? Нaхoдкитe oт ceпaрaтoритe никoй и никъдe нe публикувa...Зaщo???
  • 10 Вчера Байдън

    19 1 Отговор
    Искаше да можем да дишаме, обаче не е съгласен ТЕЦ-овете в САЩ да спират.
  • 11 Ще има и още

    25 1 Отговор
    Щастливи ще си затворим въглещните централи, а ТЕ още по-щастливи ще ни предоставят кредити да закупим ТЯХНОТО зелено оборудване, и още кредити да си плащаме зелената ИМ енергия. Едните "партньори" ще стават все по-бедни, а другите - все по-богати. Класика ....
  • 12 БПФ

    19 1 Отговор
    Само дето употребата на въглища РАСТЕ в световен мащаб !!! Изобщо не е спаднала за нещастие. Спадна поради локдаунът миналата година, но тази отново чупи рекорди. Тая сбирщина идиoти, поне да се беше запознала с реалните данни.
  • 13 ГрУЮ

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гиги":

    Да допълня. Навремето като горяхме нафта, въглища, дърва, беше по-чист въздуха отколкото сега. И ядяхме по-чисти продукти.

    Коментиран от #18

  • 14 ЦЕцКа

    14 0 Отговор
    Оня изкукуригалия кравар не подписал Нооо ние богатите със две ръце :(
  • 15 onq s konq

    4 2 Отговор
    Язе съм на дръва и кога намерим некоя гума-също
  • 16 По така

    16 0 Отговор
    Никола Тесла искаше да даде безплатна енергия на човечеството ама алчни хора го убиха карайки го да живее в нищета сега и нас ни обрабтват по същия начин.
  • 17 Статията

    13 1 Отговор
    е манипулираща и лъже! САЩ, Русия, Китай, Индия, Пакистан, Турция, Иран и др. държави ВЪОБЩЕ НЯМА ДА СИ ЗАКРИВАТ централите на твърдо гориво. Първите 2 въобще и дума не са обелвали по темата, а останалите се изказват горе долу почти по един начин: Че още не са достигнали до критична точка на замърсяване. А когато стигнат до там, ще преценят какви мерки да вземат. Никоя от тези държави не плаща и стотинка "зелена" такса както ние. В тази измамна схема на ограбване и принудително затваряне на мощности ни набутаха всички полЮтици, "управлявали" до тук. Целта на тази измама е правене на пари от нищото, разоряване на националните държави, смъртен враг на глобализма. Никой до сега не е обяснил и къде отиват тези пари, и за какво се използват. До сега няма ни една смислена алтернатива на енергийната криза, която ще се стовари върху нас ако се хванем с това безумие.

    Коментиран от #24

  • 18 Всичко

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГрУЮ":

    това е вярно. Само забрави да споменеш за Кремиковци, което тогава работеше И ВЪПРЕКИ ТОВА ВЪЗДУХЪТ ТОГАВА БЕШЕ ПО - ЧИСТ.
  • 19 Въобще

    8 2 Отговор
    Природата на всяка държава произвежда въглероден двуокис и кислород в някакво съотношение. Данък да плащат държавите,които произвеждат повече въглероден двуокис. Русия,Канада,Бразилия,Индонезия,Конго... със сигурност произвеждат повече кислород. България си ликвидира индустрията,а и имаме все още доста гори в сравнение с другите държави в Европа. Въобще не съм убеден,че България произважда повече въглероден двуокис отколкото кислород.
  • 20 Българин

    8 0 Отговор
    Точно българите, ( дето нямаме въглища, а само лигнит в Марица-Изток), нямаме сметка да плачем за въглища и отровни тецове.
    Бъдещето е Втора (отделна от Козлодуй) АЕЦ. Разбира се трябва да си е Държавна, а не политиците ни да се ослушват за чужди "инвеститори" от които да смучат комисионни на народен гръб.

    Коментиран от #21

  • 21 Реалист 2

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Не само, че нищо не губим от закриването на отровните тецове, ами ще спрем да плащаме милиарди глоби/квоти на ЕС, че тровят България и съседките ни.
  • 22 Centyrion

    6 0 Отговор
    Ами те Китай, САЩ и Индия са основните замърсители в световен мащаб.Върхът на цинизма е ,че преди срещата в Глазгоу Борис Джонсън е открил нова въглищна мина.В САЩ Обама беше позатеорил някой производства,но Тръмп ги възобнови.В САЩ противно на очакваното не вдичко е цветя и рози и модерни и екологични производства и технологии.Те за това се опъваха на разни споразумения за климата.

    Коментиран от #26

  • 23 един от многото

    4 0 Отговор
    Минават на кюмур , от махалата!
  • 24 И. АВСТРАЛИЯ И ТЯ ОТКАЗВА

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Статията":

    ЛЪЖИТЕ КОИТО НИ СЕРВИРАТ НИ СА МНООООГО КОВАРНИ..
  • 25 яко ни лъжат

    6 0 Отговор
    ДА ГИ СПИРАТ ТОВА Е ТЯХНА ВОЛЯ, НО ДА НЕ ЗАДЪЛЖЯВАТ ДРУГИ И ТЕ ДА ГИ СПИРАТ ПОД НАИСК КАКТО ЕС ДЕРИБЕЙСТВА НАД БЪЛГАРИЯ,ПОЛША, УНГАРИЯ!!!! НО ЗАЩО ГЕРМАНИЯ ПОИСКА СПЕШНО 500 000 ТОНА ВЪГЛИЩА ОТ РУСИЯ?????
  • 26 СТАТИСТИКА

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Centyrion":

    САМО САЩ УПОТРЕБЯВАТ 1/2 ОТ ДОБИВА СВЕТОВНИЯ НА НЕФТ. Е КОЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЗАМЪРСИТЕЛ????
  • 27 Дон Санчо

    1 0 Отговор
    Е,да ама имаше принцеси и принцове.
    Та си купете сладоледче или пастичка
    с ликьорчеее...
  • 28 Котарана мърморана

    0 1 Отговор
    Дреме ми на писето в сините ми прашки
  • 29 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глобалфарм":

    Честно казано такива като тебе трябваше отдавна да са редуцирани , ама пусто здравеопазване вие го плюете , то ви държи още дишащи за съжаление !
  • 30 грух

    3 0 Отговор
    дааа, а също така и същият голям брой отново започват употребата на въглища.Защото се видя, че вятърните вентилатори са вятър работа.
Новини по държави: