Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 11:33 3 394 62

Путин се зарече да подкрепи Лукашенко срещу чужда намеса

  • русия-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин

ЕС обвинява президента Лукашенко в насърчаване на мигрантите да дойдат в Беларус и умишленото им изпращане към ЕС в отмъщение за санкциите на Общността

Путин се зарече да подкрепи Лукашенко срещу чужда намеса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин обеща да подкрепи беларуския автократ Александър Лукашенко срещу чужда "намеса", след като двамата подписаха поредица от споразумения за по-тясна интеграция между двете страни, информира "Франс прес".

Говорейки по време на видеозаседание с Лукашенко, излъчвано по телевизията, Путин приветства двустранните отношения между Русия и Беларус и обеща да продължи подкрепата на Москва за все по-изолирания Лукашенко.

"Заедно ще се противопоставим на всякакви опити за намеса във вътрешните работи на нашите суверенни държави, а Русия, разбира се, ще продължи да оказва помощ на братския беларуски народ - в това няма съмнение", подчерта Путин от кримския град Севастопол, където той отбелязваше национален празник.

Путин и Лукашенко се договориха през септември за поредица от 28 програми, целящи задълбочаване на интеграцията в рамките на десетилетен план за "съюзна държава" между Русия и Беларус.

Споразуменията бяха подписани днес, съсредоточени главно към икономически и регулаторни въпроси, включително общи политики в областта на данъчното облагане, банковото дело, индустрията, селското стопанство и енергетиката.

Нямаше споменаване на по-щекотливи въпроси около политическата интеграция, като дългогодишни планове за единен парламент или валута.

Путин се превърна в основния политически поддръжник на Лукашенко, след като дългогодишният беларуски държавен глава е изправен пред международен натиск след брутални репресии срещу опозицията.

Беларуските власти арестуваха и хвърлиха в затворите и арестите хиляди хора, след като избухнаха безпрецедентни антиправителствени протести, когато Лукашенко обяви победа на изборите през август 2020 г., за които опозицията настоява, че са били фалшифицирани.

Лукашенко днес благодари на Путин за подкрепата му, като коментира: "Безпрецедентният външен натиск се превърна в сериозен тест на сила за отношенията между нашите страни. Можем да кажем с увереност, че преминахме този тест."

Имаше информации за напрежение между двамата президенти преди срещата, а Лукашенко се пошегува преди подписването, че някои в Русия са питали "дали ще подпишем или не".

Путин каза на Лукашенко, че трябвало да се направи повече, за да се създаде единно миграционно и визово пространство и изглежда е изразил недоволство от управлението на Беларус на границите ѝ.

"Задачата за създаване на атмосфера на стабилност и сигурност по външните ни граници е от особена важност", настоя Путин.

През последните месеци хиляди мигранти - предимно от Африка и Близкия изток - преминаха или се опитаха да преминат от Беларус в източните страни от ЕС Латвия, Литва и Полша.

ЕС обвинява Лукашенко в насърчаване на мигрантите да дойдат в Беларус и умишленото им изпращане към ЕС в отмъщение за санкциите на Общността.

Путин, който е на власт повече от 20 години, и Лукашенко, който управлява близо 30 години, имаха нестабилни отношения.

Двамата се опитаха да представят единен фронт срещу Запада, но страните им също имаха редица политически и икономически спорове.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    34 4 Отговор
    Направо руските войски ще разбват враговете на Минск преди руската граница
  • 2 факт

    75 4 Отговор
    Запада е беззъбо куче управляван от джендъри наркомани и умствено увредени които освен да пазят статуквото за да извличат дивиденти друго не правят.
    Запада просто НЕ е достоен противник на Изтока

    Коментиран от #19

  • 3 Перко

    15 64 Отговор
    Тия двамата са си лика прилика.ДИКТАТОРИ!

    Коментиран от #18

  • 4 другарят

    61 1 Отговор
    Да живее новата съюзна държава Русия-Беларус!

    Коментиран от #17, #53

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХОХОХО

    41 4 Отговор

    До коментар #5 от "хаха":

    Трай бе соросоиден педофил!
  • 7 Румен

    5 36 Отговор
    Абе нещо кат Северна Корея. За да разбереш добре ли е една държава,питай пенсионерите.

    Коментиран от #49, #50

  • 8 Бай Манчо

    50 4 Отговор
    Крайно време беше за това обединение , надявам се и други страни от бившите републики да ги последват . Така се запазва суверенитет , а не като в ЕС да те превърнат в пазар и да те "задушат" икономически и финансово .
  • 9 Аха

    8 45 Отговор
    Двама окаяни диктатора се говорили по телефона. И какво от това, днеска са тук утре ги няма.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Путята и Мъдуро

    2 19 Отговор
    Безценно ... ,😁
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха ха хаааа

    3 26 Отговор
    Русоснята зажигают ...🤭
  • 15 факт

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "хаха":

    Педалиносвен на Запад другаде няма.
  • 16 Голям Слон

    37 1 Отговор
    :-)))) Лукашенко бил виновен за мигрантите. САЩ вина няма, ЕС вина няма. За "тирани" Кадафи, Садам Хюсейн и Асад виновни има, но те не са в Европа или отвъд голямата вода. Винаги съм бил против ЕС. Даже 2006-а гласувах против. Но никога не съм предполагал, че толкова нагли и прости кратуни могат да са начело на този дяволски съюз.
  • 17 Хахо

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "другарят":

    Или- Беларусия;Бела Руса Русиябела;Руса Бела...

    Коментиран от #20

  • 18 Гласувай!

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Перко":

    Държавата ни очевидно боледува!
    На кого би поверили лечението и?
    На леви и десни шамани?
    Или на професори от Харвард?

    Гласувай!
  • 19 хххх

    5 31 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Какъв изток бе никаквец ? Запада събира най-силните и развити държави,а изтока събира само отритнатите кучета от запада.Виж ,че всички отритнати мерзавци се намират по между им.Това са начело с най-големия недоносеник Русия,след което са Беларус,Сирия,Таджикистан,Туркменистан,Киргизстан,Узбекистан и тем подобните ви катуни.Отивай да живееш по тея паланки,а не да живееш тук и да обичаш мизерията ама отдалеч ! Запада олицетворява силата и развитието,а изтока мизерията,беднотията и изостаналостта.Русия е с възможностите на малка Белгия.Какъв конкурент може да бъде такъв поминък като Русия ,че не мога да се сетя ? Конкурент на какво са тея дребосъци ? Русия освен да дава леки жени и проституция за запада ,в друго не може да бъде конкурент !

    Коментиран от #21, #47

  • 20 ПОЗОР

    3 10 Отговор

    До коментар #17 от "Хахо":

    Дори Лукашенко премахна мочовците!
    В София още стърчи шмайзера на МОЧА!
    ПОЗОР!

    Коментиран от #54

  • 21 смех

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "хххх":

    Затова ли запада жез Изтока един чип не могат да произведат и чакат за кола по 5 години каро у Корекома навремето.
    Развитите били на запад пълен смех

    Коментиран от #24, #26

  • 22 де факто

    3 22 Отговор
    Трябва да се изринат всички руски/комунистичеки паметници ,даже е силно казано тея черни петна да се наричат паметници.Трябва да се нарежат на парчета и да бъдат пратени за руска сметка обратно в руския обор ! Това е позор в България още да има подобни грешки ! СРАМ !

    Коментиран от #25, #29, #48

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 5974

    2 20 Отговор

    До коментар #21 от "смех":

    Без кой изток ? Нали осъзнаваш ,че повечето западни компании са пратени на изток ,заради ниските данъци и евтината работна ръка бе ,сиромах неграмотен ? И под изтока,ако разбираш Тайван ,Япония и Корея,то те се причисляват към западните държави.Ако не си разбрал мизерните и недоразвити държави са с Русия ,а богатите и развити са със запада.Просто така работи света.Пари и пари отиват и развитие със развитие..

    Коментиран от #28

  • 25 смех

    23 1 Отговор

    До коментар #22 от "де факто":

    много ви пречат руснаците на псевдоучените от зяпад джендърстюдис пяблик рилейшънс европеистика мундус циганикус други тъ пи лятински наименования да се сетя още да еразмус коперникус и тн шитове игеи на думи ауу колко сме интересни
    Пасмина от клоуни
  • 26 Перко

    2 20 Отговор

    До коментар #21 от "смех":

    Кажи ми един руски компютър или белоруски смартфон.Таджикистански автомобил или туркменистански телевизор.Какви чипове те гонят ? Чул си че се правят на изток някъде ,ама къде...

    Коментиран от #30, #31, #34, #37

  • 27 БОЛШЕВИК 🌟

    22 1 Отговор
    Западните отрепки единствено което искат е, да имат марионетки в други страни които да ограбват собствените си народи, и да се отчитат на западните си господари. Обаче с Беларус не им се получи!
  • 28 смех

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "5974":

    е как се причисляват като са на изток ама и с географията си зле освен че си яко т ъп.
    Кво си учил европеистика нали
    Кво беше там мундус ауу колко нАучно муууу
  • 29 Механик

    18 2 Отговор

    До коментар #22 от "де факто":

    Трябва да се изринат всички НПО-та(пета колона на Сорос). Трябва дейността им да се забрани със закон, а участниците и помагачите им да бъдат съдени. И чак тогава ще изриваме руските паметници.
    Защото България трябва да има своя независимост да създава собствена политика, а не разни пъпчиви третополови да крякат и да ни дават наклон на онова нещо.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 смех

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Перко":

    телевизор правят недоразвитите умните правят други неща
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Не е трудно за разгадаване

    17 1 Отговор
    Природните ресурси са притежание /по БОЖИЯ ВОЛЯ/ на Руската Империя,Руския Народ е Платил не морета,а океани кръв за тях.Лукашенко знае че е чешмяна вода без Путин,затова ще е с Него Докрай.Вие,безличните и продажни "ганьовци" се оправяйте сами,умеете го..
  • 37 БОЛШЕВИК 🌟

    17 1 Отговор

    До коментар #26 от "Перко":

    Не е важно къде сега се произвежда колело, барут и хартия, важното е, кой и къде ги е измислил тия неща. А те със сигурност не са измислени от европеец и нито са тръгнали от Европа или САЩ!

    Коментиран от #40

  • 38 az #Контрапропаганда

    19 0 Отговор
    Крим е руска територия! От този материал разбираме, че франсетата са скарани географията.... :)))
  • 39 Да уточним

    13 1 Отговор
    В статията ,говорят за хиляди арестувани и в затворите.Дайте имена и адреси ,че нещо не хваща дикиш.Хиляди,за мен са двама или трима...другото е пълнез от журналята.

    Коментиран от #45

  • 40 Перко

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Задълбочаваш се в плиткото.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Черна котка

    3 7 Отговор
    Споко, скоро ще е по-зле и от диктатура...жалко, че винаги трябва да се иска помощ от "големите" . То и на Русия нямам много вяра и те са в схемата на лихвар1те- евре1
  • 44 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    "ИЗТОКЪТ " ОБИЧА И ПАЗИ "ЗАПАДА " !!!!!!!!! "ЗАПАДЪТ ИМА САМО КЪТНИ ЗЪБИ - С КОИТО ПРЕЖИВЯ "ГЕПЕНАТА " ХРАНА --- НО В "АГЕСИВНОТО" СИ ЕЖЕНЕ - -СПЛОТЯВА "ИЗТОКА " И КАТО НАРОДИ И МЕЖДУНАРОДНО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 45 Черна котка

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "Да уточним":

    Пропаганда. На тия протести е било пълно с тинейджъри, които си мислят, че е супер да живееш в див анархо-капитализъм.
  • 46 От страни

    4 0 Отговор
    Как да не подкрепи - руски зора са и тия и ония.
  • 47 мнене

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "хххх":

    от чики.жия не искаме.
    Кога сте били с жена, а камо ли с рускиня от Москва
    Mного съмнително някога.
    Кога и колко сте живели на Запад или на Изток?
    Вероятно настоящт джендър сте . Lol
  • 48 От страни

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "де факто":

    И утре ще те носи турчина на оная си работа и нема кой да те оттъмне.

    Коментиран от #51

  • 49 123

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Румен":

    Ти що не питаш нашите пенсионери дали са добре и има ли с какво да си платят отоплението и лекарствата.
  • 50 1245и

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Румен":

    ПИТАЙ НАШИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, ПО-ЗЛЕ НЕ СА БИЛИ. ПИТАЙ, ДОКАТО ГИ ИМА, ЧЕ НЕЩО ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ ХОРАТА И ДО ПЕНСИЯ НЕ МОАТ ДА СТИГНАТ. ОТ МНОГО УБАВ ЖИВОТ .... СЕВЕРНОКОРЕЙЦИТЕ СЪС СИГУРНОСТ СА ПО-ДОБРЕ ОТ НАШИТЕ! СИГУРЕН СЪМ!
  • 51 52526

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "От страни":

    ма той "дефактото" си йе тюркеш бре, не загряваш ли. затуй толкоз мрази русия, щото ги драаа като маче от дирек. кога и да са ги фанали, се са ги драли и па ща ги дерат. сал да ги фанат. чалмата пеня пуща, ма друго не мой да направи.
  • 52 Рико

    4 9 Отговор
    Коя съседна държава е заплашвала Беларус? Измислят си врагове за да тровят атмосферата, ако може и в целия свят. Това е великата "геополитика" на Москва.

    Коментиран от #60

  • 53 Рико

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "другарят":

    Те бяха и повече държави под московски контрол и докъде го докараха? Човек ако се спъне веднъж, може и да е наивник, спъне ли се два пъти, означава че е глупак. Пак искат СССР?! Е, нали го имаше.

    Коментиран от #55, #61

  • 54 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "ПОЗОР":

    Първо не ШмайЗер, а е ШмайСер и на паметника войника е с Шпагин
    Та, ако не за друго ,заради такива знайковци , като теб трябва да стой паметника ,с други думи за образователна цел
  • 55 Вагнеровец

    2 10 Отговор

    До коментар #53 от "Рико":

    САЩ разрушиха сесесерето дори и без война.Смятай с днешна мижава русия какво могат да направят..Въобще самата мисъл на разни комунистически полуидиоти тук ,че можело тоя провален режим да се върне ,граничи с глупостта.Тоя социализъм ни донесе само мизерия и изостаналост.Като искат толкова това да се върне да хващат и да изчезват някъде към Северна Корея,Беларус или в който друг васалски на русия обор искат.България ясно показа,че тук място вече за такива няма.При Тошово време не само България,ами целия бивши социалистически блок беше с 100 години назад от Запада.Видихме ли нещо западно гледахме като гръмнати.Запада беше недостижим лукс и като нещо от друга планета.Показваха ни корекомите ,за да видим западните неща които никога няма да имаме.Въобще само идиот човек може да иска този скотски живот да се върне.Такива индивиди са за разстрел.

    Коментиран от #58

  • 56 ужас

    9 0 Отговор
    Тези мигранти самите те искат да заминат за Полша. Защо обвинявате Лукашенко. Искате той да ги задържа, при положение, че Меркел ги кани?
  • 57 Грух

    4 0 Отговор
    Слава на Русия !

    Да живее Путин !

    Да подкрепи и нас !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Русофил плюс

    4 0 Отговор
    "... страните им също имаха редица политически и икономически спорове" - няма проблем! Вулгарната Западна политика на санкции ще помогне за пеодоляване на противоречията между Русия и Беларус....
  • 60 Рикото

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Рико":

    знаеш ли кои са съседните държави на Белорус и на "кой господ се кланят"?
  • 61 разбирам

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Рико":

    че често се спъваш и си удряш главата, внимавай бе човече! Ако са ти казали, че така ще ти се нагъне мозъка и ще поумнееш, не им вярвай, излъгали са те!
  • 62 ГОСТ

    2 0 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТ /ЖИВ/ ПРЕЗИДЕНТ, КОЙТО ОТКРИТО КАЗА НА НАРОДА СИ КАКВА ИЗМАМА Е ПЛАНДЕМИЯТА! Е, БОЛСОНАРО В БРАЗИЛИЯ СЪЩО! ЗАЩОТО НЯКОЛКОТО ДРУГИ ДОСТОЙНИ МЪЖЕ СА МЪРТВИ!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания