Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 07:35 4 702 35

Носят ли съдебна отговорност лекарите, които ваксинират?

  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Във втората поправка на Закона за защитата от инфекции се казва ясно, че при всички здравословни вреди, причинени от ваксиниране срещу коронавируса, може да се предявява иск за обезщетение

Носят ли съдебна отговорност лекарите, които ваксинират? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лекари в Германия започнаха да получават писмени "Уведомления за съдебна отговорност". В тях се твърди, че медиците могат да отговарят по съдебен ред за нанесени вреди от ваксините. Какво се крие зад тази акция?

От няколко месеца вече лекари, които ваксинират срещу Ковид, са обект на атаки от страна на различни хора, отричащи пандемията, както и от антиваксъри. Освен заплахи, хули и доноси вече се използва и друг похват: на лекарите се разпращат „експертни оценки“, в които се съобщава, че медиците носели съдебна отговорност за евентуално нанесени вреди от ваксината.

Организацията „Медици и учени за здраве, свобода и демокрация“ (MWGFD) също е изготвила писмо, което разпраща на лекари и ръководители на здравни служби, училища и общини в Германия. Документът, който не е подписан лично, е озаглавен „Уведомление за лична съдебна отговорност“.

Юридически нонсенс, а съдържанието е повече от съмнително

Дори самото заглавие „Уведомление за отговорност“ звучи абсурдно, защото само определени държавни служби и здравни каси имат право да издават подобни уведомления, при това само за дължими данъчни или социални плащания. Във въпросния памфлет четем по-нататък и следното: „С настоящето писмо Ви напомняме, че носите лична отговорност за вреди, ако поставяте на Вашите пациенти някоя от генно базираните ваксини срещу Ковид-19“.

Източник на информацията не е посочен, което не изненадва, като се има предвид това, че съдебната отговорност е строго регламентирана законодателно: във втората поправка на Закона за защитата от инфекции се казва ясно, че при всички здравословни вреди, причинени от ваксиниране срещу коронавируса, може да се предявява иск за обезщетение. Мярката е общовалидна за цяла Германия. В такъв случай държавата е длъжна да плати лечението на засегнатия, а също така и пенсия, ако това се окаже необходимо.

Докъде се простира отговорността на лекаря?

Това обаче не означава, че лекарите не носят никаква отговорност: ако например сгрешат дозата от ваксината, объркат я с друга, или не преценят правилно рисковете, свързани с предходни заболявания, те носят отговорност за това – както впрочем и при всяко друго лечение.

Германският лекарски съюз съветва по този повод членовете си да се придържат към препоръките на Постоянната комисия по ваксинациите (STIKO), които служат за стандарт в бранша. Друга препоръка към лекарското съсловие е да информират най-подробно пациентите преди ваксинация за възможните рискове и странични ефекти, както и по възможност да искат писмено съгласие от пациента, че желае да се ваксинира.

Съмнителни изследвания, анонимни източници

В писмото на MWGFD се твърди още, че ваксините са ненужни, неефикасни и дори опасни. Като аргумент се посочват основно непотвърдени изследвания или анонимни източници. Въпросната организация и преди e била уличавана в разпространение на фалшиви информации – последното „научно изследване“, финансирано от въпросния съюз, беше оттеглено от специализирано списание заради „масивни методически и съдържателни грешки“.

Няколко месеца след основаването на съюза му беше отнет статутът на организация с идеална цел, заради това, че не преследва целите, записани в устава му, а изцяло политически. Това решение междувременно беше потвърдено и от Федералния финансов съд в Мюнхен, който е най-висшата съдебна инстанция по данъчните и митническите спорове.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НС ВЛАСТ

    68 6 Отговор
    Всички лекари носят съдебна отговорност. Които са се отървали - пращам Зоро да ги посети. Особена отговорност носят тези ликуващите Ковид. Толкова измрели на денонощие показва, че не си гледат работата както трябва. За всеки умрял да се сезира Простатурата да има работа и пачки за Невидимата Съдебна ВЛАСТ.
  • 2 Само

    89 3 Отговор
    истинските виновни са привилегировани да не носят никаква отговорност !

    Коментиран от #25

  • 3 Кольо

    91 3 Отговор
    Медиците ако носеха отговорност нямаше да сме на тоя Хал...
  • 4 Активист на БКП

    110 2 Отговор
    По-важното е, че ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ не носят отговорност!!!🇱🇷
  • 5 Дилдо

    51 1 Отговор
    Би трябвало, но като всички знаем как лобират за трета игла едва ли
  • 6 Covid

    82 5 Отговор
    Масовата ваксинация срещу измисленият вирус с експериментални препарати наричани ваксини е престъпление
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    56 2 Отговор
    Ха, че "дойче веле" в прав текст казва, че държавата държи "чадър" над медиците за действията им...Статията трябва да я прочетат всички ипохондриците-ваксъри...
  • 8 ЕВРО НЮЗ

    29 2 Отговор
    Братята Роми раздават най справедливото правосъдие 😂😂😂😂
  • 9 Уса

    53 1 Отговор
    Трябва да носят отговорност,защото участват в експеримент,като изпълнители а не потърпевши.Бъркащите в носовете също трябва да носят отговорност и при доказани злополуки да бъдат съдени.В сащ хората сами си бъркат в носа,защото медиците бягат от отговорност а злополуки имаше и осъдени
  • 10 Мими

    5 26 Отговор
    Е й, пак лекарите виновни, за какво са виновни или някой трябва да отнесе негативите и лекарите са най-удобни, ми карайте си без лекари бе.....

    Коментиран от #29

  • 11 вввввввв

    55 3 Отговор
    Така е, защото се увеличават заболяванията след ваксинация. Само преди дни в Германия, а преди това и във Франция, здравните власти препоръчаха (което е равно на забрана) да не се прилага ваксината на Модерна на лица до 30 години. Причината - множество случай на инфектиране на сърдечния мускул, непосродствено след ваксинация. И ако в Германия и Франция имат достатъчно развита здравна система, питам се, в разградения двор България кой ще гарантира, че хората с развити заболявания след ваксинация, ще получат адекватно лечение?

    Коментиран от #19

  • 12 sss

    39 2 Отговор
    "Другa прeпoръкa към лeкaрcкoтo cъcлoвиe e дa инфoрмирaт нaй-пoдрoбнo пaциeнтитe прeди вaкcинaция зa възмoжнитe риcкoвe и cтрaнични eфeкти, кaктo и пo възмoжнocт дa иcкaт пиcмeнo cъглacиe oт пaциeнтa, чe жeлae дa ce вaкcинирa."

    Редовното прехвърляне на отговорност върху индивида, а нагоре по веригата всички са светии :)
  • 13 Мислещ

    36 2 Отговор
    Ами благодарим за потвърждението, че никой, освен самите ваксъри, НЕ носи отговорност. Сами го казахте, подобни претенции за отговорност от докторите са "абсурдни".
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    27 2 Отговор
    В Германияяяя има много фалшиво поставени инжекции.за да вземат сертификат за пътуване.След време ще се носи съдебна отговорност от тези въвели -сертификатите.ще сте живи да го видите!
  • 15 Как установиха

    36 2 Отговор
    , че организацията разпространява фалшива информация? Щом бълвочите, набедени за ваксини са толкова ефективни, отменете "информираното съгласие" на пациентите и доктори, политици, агитиращо задължаващи масовото набождане да поемат отговорност за действията си. Така ще уверят хората, че не лъжат. Защо е засекретен договорът на ЕК с биг фармата? Какво престъпление крият?
  • 16 Уведомления за съдебна отговорност

    21 1 Отговор
    До DW, „С настоящето писмо Ви напомняме, че носите лична отговорност за вреди, ако рекламирате на Вашите читатели някоя от генно базираните ваксини срещу Ковид-19“!
  • 17 UFO

    20 1 Отговор
    В Германия може да получиш обезщетение дори инвалидна пенсия ако ковид химията ти увреди здравето, а тук те бодът разни доброволци с основно образование по молове и спирки , и на никой не му пука здравословното ти състояние позволява ли такава ,, ваксинация” . Важното е ,че овцете сами си подписват съгласието и парите се усвояват.
  • 18 оооооооо

    15 1 Отговор
    Лекарите станаха лицемери,непокисти и изцяло под влиянието на финикийските знаци....за пари осакатяват здрави хора,за пари ще те направят хронично болен ,само и само да цедят тебе и ДЗК....ваксинират за по 10лв на игла от касата....срам! Помислете за каква бройка е борбата и за колко милиона....?
  • 19 И докога така?

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "вввввввв":

    Предупреждение в Германия за "Модерна" да не се прилага при лица под 30 г., заради опасността от сериозни увреждания. Колко ли млади хора по света вече са увредени? А у нас? Нещо да се съобщава? За "Астра-Зенека" знаем. Колко от ваксинираните у нас преди това са изследвани, прегледани обстойно от личния си лекар, за колко е преценено, че това ще им навреди? Напротив, агитират се. При положение, че не е изключено заразяването им след това и пренасянето от тях на вируса? Съвсем невинно, защото, нали така, те "боледуват леко" и имат сертификати, допускащи ги навсякъде?

    Коментиран от #28

  • 20 Геро

    11 1 Отговор
    Ако лекарите ваксиниращи със измислената, вече тествана на всички съгласили се да бъдат ваксинирани с нея, ковид ваксина носеха някаква отговорност, не съм сигурен че щяха да пропагандират толкова смело за масова ваксинация!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БРЦК

    7 1 Отговор
    Много лекари ще изгорят в този огън
  • 23 Питайте Кунчев

    8 3 Отговор
    Тройно набучен и с тръбата в гърлото.Ако беше обикновен човек, щеше да е безименен и част от статистиката, станал жертва на глупостта си да вярва, че "ваксините спасяват" и отлетял към небето.
  • 24 питам

    6 2 Отговор
    кунчев верно ли е умрял?
  • 25 ARGON

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Само":

    Така е. Дойче Зеле - сатанинска еврейска медия за лъжи, дезинформация и пропаганда. Истинските виновници са еврейските банкери-глобалисти.

    Коментиран от #30

  • 26 От страни

    6 1 Отговор
    Ква ти отговорност като подписваш че не носят те отговорност, било то за рперация било то за лекуване на кодида.

    Коментиран от #27

  • 27 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "От страни":

    Пусти смартфон - ситни копчета. Сорри.
  • 28 От страни

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "И докога така?":

    Като си помисли човек подобре е Астрата - по калпава е ма пък е въз основата на аденовируси а не като на Модерната въз основа на РНК. То верное че Астрата е въз основа на аденовируси на маймуна, но по добре маймуна отколкото зомби-апокалипсис след ГМО вакса.
  • 29 От страни

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мими":

    Не лекарите, а държавата трябва да носи отговорност, за това става дума - лекарите са спринцовки в ръцете на държавата. Отговорност такава, че като се вакснеш и умреш държавата да плати на твоето семейство 500 хиляди лева. А не да почне да ти тика носа в твоя подпис че сам поемаш отговорноста. А като държавата не толкова сигурна в ваксите да не натиска тогава хората. То нали се разбра че ваксата не спасява от заразяване, нито спира пренасянето само ти дава по леко искарване - що се плашат тогава - нека ми е по зле на мен, да искарам по тежко.
    При нас един загина на обекта, падна плоча връз него та остана само главата, фирмата плати на семейството 750 хиляди лева. Що държавата да не отговаря за ваксата?
  • 30 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "ARGON":

    Има такава шега - СМИ - средство за масова информация, СМРАД - средство за масова реклама агитация и дезинформация.
  • 31 big

    8 1 Отговор
    Аз не знам какво носят, но факта, че се подписва декларация е красноречив! Ако всичко е наред с лекарите и ваксините, защо се подписва?
  • 32 Киро

    4 1 Отговор
    Никои не носи нищо нали за това те карат да подписваш аз имам автоимуно заболяване нифротичен синдром сега ако се ваксинирам и гътна еми едно голямо сори
  • 33 1100

    3 1 Отговор
    Те ,лекарите, дипломи едвам взимат/не беше така преди 10.11.1989 г/,Вие искате да носят отговорност.А, това информирано съгласие-подписваш се ,че няма да съдиш нито фирмата производител на фалшивите ваксини, нито лекарят ,който Ви ваксинира.Ето как, се върнахме,към забравената дума фашизъм.Нито имаш право да протестираш,нито имаш право на мнение.А, имало демокрация.Защо при 95% ваксинирани в Израел,евреите умират след ваксинация,масово?Защо ,същото положение е в Англия,Швейцария/която не искаше да ваксинира народа си и я натиснаха от ЕС.Какви безмислици ,произнася,безкрайно неграмотната в медицинско отношение Урсула фон дер Лайен/язък да професията акушерка,/у нас се учи 2 години във Филаретова/,за ваксините.Наблюдателни българи ,са забелязали,че при фалшива ваксинация ,иглата потъва в спринцовката и ваксина ,не се поставя.Защо криете броя умрели от ваксините Модерна, Йянсен ,Пфайзер Байонтех, Астра Зенека,ЗжонсънДжонсън в световен мащаб?.Поне,някой от вечно обидените и недоволни журналисти,ще има ли смелост да каже приблизителна цифра,умрели от ваксините,които изброих ,по-горе?Или ще четем пак ,чужда преса/без Дойче Веле-кой ли им плаща за лъжите;няма да се очудя ако са евреи;те собственият си народ не пожалиха.До гуша ни дойде от мошеника Иван Костов, псих.. Филип Димитров, джендър и радетел на Истанбулската конвенция, Станишев,и за капак Б. Борисов ,който за паница леща ни продаде на тъпите сащ.Резултатът е видим:без Руска ваксина/ни(5на брой),насила и
  • 34 1100продължение

    4 1 Отговор
    Резултатът е видим:без Руска ваксина/ни(5на брой),насила и заплашвани българи ваксинирани/никой не мисли дали ще умрат /случая Г.Коритаров/,деца с неправилно взети носни секрети, платени агитатори за ваксиниране.И всичко това облечено в розов станиол,а човеците "огън да ги гори".
  • 35 1234

    1 0 Отговор
    Ще дойде ден ще има много осъдени лекари по света, тове го пишат тез който създадоха вироса
Новини по държави: