Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 10:31 6 212 25

"Файненшъл таймс": Ето кои са потенциалните коалиционни партньори на ПП

  • продължаваме промяната-
  • файненшъл таймс-
  • кирил петков-
  • избори-
  • българия-
  • бсп-
  • има такъв народ-
  • харвард

Българите дадоха неочакван изборен тласък на новата центристка политическа сила

"Файненшъл таймс": Ето кои са потенциалните коалиционни партньори на ПП - 1
Колаж: БГНЕС

Британският в. "Файненшъл таймс" публикува днес репортаж, посветен на изборите в България. Заглавието е "Нова центристка партия прави пробив на изборите". Авторът и отбелязва, че лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са възпитаници на Харвард и са изградили репутацията си като министри в служебното правителство, предаде БТА.

На вчерашните избори българите дадоха неочакван изборен тласък на новата центристка политическа сила, която може да сложи край на политическата безизходица, която почти напълно парализира управлението в балканската държава и през последните седмици я остави изложена на най-смъртоносната вълна на коронавирус, пише още изданието. След третите парламентарни избори в страната през тази година екзит половете показват, че ПП събира около една четвърт от гласовете - почти колкото десноцентристката партия ГЕРБ на Бойко Борисов, пише преди няколко часа изданието и припомня, че бившият премиер е бил свален през април след нарастващите народни протести срещу корупцията по време на повече от десетте му години на власт.

През април т.нар. протестни партии и традиционни опозиционни сили не успяха да се договорят за коалиция, а нови формации като "Има такъв народ" на чалга певеца Слави Трифонов, не успяха да сформират правителство и след победата си на изборите през юли. Бедната седеммилионна държава от ЕС се бори да повиши най-ниския процент на ваксинирани срещу коронавирус в блока, но все още по-малко от една трета от българите са напълно ваксинирани, а новата вълна от варианта Делта доведе до най-голяма смъртност в света, пише британския вестник. Това даде допълнителен тласък на ПП, основана от възпитаниците на Харвард Кирил Петков и Асен Василев, които бяха в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, и си създадоха добро име с решителни действия, особено срещу корупцията, констатира "Файненшъл таймс".

Докато партия ГЕРБ е отбягвана от повечето други партии, ПП има няколко потенциални коалиционни партньори, включително либералната "Демократична България", популистката "Има такъв народ" и социалистическата партия. Ако се обединят, партиите ще имат парламентарно мнозинство от около 55 процента, показват резултатите от екзит пол изследванията, пише британският вестник. "Файненшъл таймс" припомня казаното от Петков за вестника преди гласуването, че ПП е провела предварителни дискусии с някои от другите политически сили. Докато с "Демократична България" беше лесно, другите може да е по-трудно да бъдат привлечени в коалиция, цитира вестника оценката на Петков. На предизборно събитие в центъра на София той каза, че по принцип ПП може да работи или с ИТН, или със социалистите, но при две условия - смяна на главния прокурор и създаването на силна агенция за борба с корупцията. "Искам през следващите четири години да станем успешен пример за това как малка държава изкоренява корупцията за свръх кратко време", припомня изявлението му "Файненшъл таймс".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербераси долни

    43 19 Отговор
    Нека ИЗ"чагъркането" да започне сега.

    Коментиран от #9

  • 2 Последния Софиянец

    7 39 Отговор
    С Кирчо ще управляваме сами!

    Коментиран от #21

  • 3 ЕВРО НЮЗ

    55 22 Отговор
    Продължават Плячкосването от новата смяна Еничари посочени от Окупатора
  • 4 Тиквата и като визия

    36 9 Отговор
    и като менталност / манталитет-набор от психо културни дадености/ е Унижение за хомо сапиенса от 21 век..
  • 5 Главанака

    43 11 Отговор
    Получи гъзобрък! Как е герберасти, квичете?! :)))))
  • 6 Хахахахах

    49 10 Отговор
    Абе вярно ли Кьовеши ще разследва Бойко и още 5 министъра от неговия кабинет!!! Защо не пишете мисирки???
  • 7 Абе къде е

    21 4 Отговор
    гешо бе?
  • 8 Лош материал

    25 27 Отговор
    България в Африка ли се намира,че президента ни е генерал ?

    Коментиран от #20

  • 9 Лесно

    35 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гербераси долни":

    Ли ти е да не си умен...!!!??? Глупаците продадохте държавата на американски соросоиди , еврогееве , ваксинатори , и олигархични структури на " новите " . Ако след година напишеш , че си започнал да живееш по добре , ще ти се извиня лично...

    Коментиран от #14

  • 10 нашия

    24 0 Отговор
    в. "Файненшъл таймс"...т.е. в. Правда на западното полукълбо е написал статия за възхвала на добре дженаризираните си възпитаниц с някои насоки за работатаим дори...точно като комунистически весник....разлика няма...
  • 11 букфейс

    25 1 Отговор
    В България има само агенции и дирекции и нито една служба която да служи на хората.

    Коментиран от #15

  • 12 ПППППП

    20 6 Отговор
    Имах много високо мнение за Харвард, жалко.
  • 13 Анти

    24 4 Отговор
    Потенциалните партньори са:А Херо Мустафа,Б Антъни Блинкен,В Бай Дън,Г Урсула фон дер-срам е е да го кажа.
  • 14 Алфа херинга

    16 6 Отговор

    До коментар #9 от "Лесно":

    Чакай малко бе! Бойко докато се хвалеше, че е авер с цяла Европа и с Щатите, защо не скачахте да викате, че е Соросоид? Клякаше на Меркел за всяко нещо и предаваше националния интерес за някоя друга евросубсидия повече, ама му целувхате г.ъ.з.о., защото имаше келепир и за такива като тебе. Сега, като усещаш че далаверата е на път да спре и почваш да се пениш.

    Коментиран от #18

  • 15 ПППППП

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "букфейс":

    Да, защото България не е държава със закони, а е корпорация с корпоративен устав вместо закон.
  • 16 бай Иван

    11 5 Отговор
    Сега,ако си мислите че България ще цъфне с Асенчо и Кирчо ,много се лъжете .
  • 17 Анонимен

    8 6 Отговор
    Оглупели сте от злобата срещу Бб и не виждате какъв яд си докарахме на главата. Обикновения човек какво го грее кой е в затвора, той иска работа и нормален живот. Сега тия новите евролюбци като ни затворят и набодат като добитък ще си блеете и какво ще ви грее, че евентуално Бойко ще му се търси отговорност. Да ама и да осъдят Бойко, това няма да ви спаси от страничните ефекти на 10 отровни игли, които ще ви ударят тия "умни и красиви" момченца!
  • 18 Щит

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа херинга":

    И кой е този национален интерес? Щото евросубсидията и европарите са тези които държат държавата да не фалира.
  • 19 Ангел лудия

    5 3 Отговор
    Работата е съмнителна ,, пак нови избори се задават , на пролет
  • 20 пациент

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Лош материал":

    във времената, когато франция не беше в африка (за разлика от сега), имаше за президент генерал.
    капиш, умко?
  • 21 Патето Яки

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Поздравления..... И дългия чалгар искаше сам да управлява. Колко депутата има Кирчо "почтения", станаха ли 121. .............Дано в траволтовата глава да има нещо разумно и да не реши да управлява сам с 60 депутата............ Днес да почерпиш като раздаваш пиците безплатно на раята .
  • 22 туше

    3 1 Отговор
    800 ДНИ/царя и "свръх кратко време/ПП
  • 23 билгарин!

    4 3 Отговор
    ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ КОИТО НАПРАВИХА ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ТОВА......Вече и господ не може да ви спаси.Колко е бил прав пр-....... за 80%
  • 24 Баба Станка

    3 2 Отговор
    най умните , Мекерета на България
  • 25 1111

    2 1 Отговор
    Радвайте се хора, с Кирил и Асен ви се падна 6 от тотото. Умни, млади хора. Ако бяха преди 32 г пидобие, днес щ яхме да сме като швейцария. Много се краде с бспдпс и 2009 с бкпдпс и бкпгерб. Лъжа ли е.