Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 11:58 6 948 38

Фактите дотук: най-важното за изборите на 14 ноември

  • продължаваме промяната-
  • избори-
  • факти-
  • парламентарни избори-
  • герб-
  • кирил петков-
  • бсп-
  • дпс-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • мустафа карадайъ

Мнозинството българи са апатични и разочаровани

Фактите дотук: най-важното за изборите на 14 ноември - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Промяната "изяде" партиите на протеста, но "Продължаваме промяната" ще лидира при съставянето на бъдещо правителство. Партиите на статуквото не олекнаха откъм избиратели. Настоящият президент ще е новият президент - след предстоящия втори тур. Мнозинството от българските гласоподаватели остава безучастно към демократичния изборен процес. Това са първите изводи от приключилите вчера избори 2 в 1 в България. На 14 ноември се състояха и президентски, и парламентарни избори - трети поред за годината, но избирателната активност беше рекордно ниска. Но и как да е иначе, след като мнозинството българи са в плен на апатията и разочарованието? Те не чуха в кампаниите на политическите сили решения за същинските проблеми - за високите цени и инфлацията, за енергийния натиск или за кризата в здравеопазването, породена от COVID-19.

Как статуквото се укрепи

Партиите на статуквото до голяма степен запазиха непроменени резултатите си от вота на 11 юли. Те имат предимството да разполагат с твърди ядра, които бяха мобилизирани в максимална степен за изборите през ноември. ГЕРБ успяха със своите, но какво от това - обстоятелствата сочат, че ще останат извън властта... ДПС мобилизираха над два пъти повече избиратели в Турция, отколкото за вота през юли т.г. и това ще увеличи резултата им и преднината пред социалистите. Но като цяло относителната тежест се запазва, обясни публично след края на изборния ден лидерът Мустафа Карадайъ. БСП не сполучи да разшири електоралния си обхват и да си върне позицията на втора политическа сила, която изглежда безвъзвратно загубена от 4 април насам. Вероятната четвърта позиция на социалистите ще отпуши нова вълна от призиви за оставката на лидера Корнелия Нинова и този път отделните фракции в БСП могат и да се съюзят, за да я отстранят. Вторият мандат на президента Румен Радев със сигурност ще улесни процеса.

Лидерите на промяната

За първи път формация, тръгнала от назначено от президента правителство, успя с лекота, за броени месеци, да стане фаворит на избори. От "Продължаваме промяната" вече обявиха, че предлагат Кирил Петков за премиер, Асен Василев - за министър на финансите, и започват преговори с всички, без ГЕРБ и ДПС, още преди връчването на мандата. "Всички" означава "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП. Очаква се гласовете от чужбина да добавят още към техния резултат. Като плюс за съставяне на редовен кабинет анализатори отчитат диалогичността на Петков и Василев и липса на "червени линии" по отношение на БСП. Те с никого не се карат, дори Бойко Борисов не са атакували персонално, отбеляза Андрей Райчев от "Галъп". На фона на досегашните конфликти при опитите за съставяне на правителство, сегашната ситуация дава повече оптимизъм.

Но предишният фаворит - партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", се е сринала до предпоследно място, а избирателите на обединението "Демократична България" (ДБ) почти са се преполовили. При все така ниска избирателна активност всички тези хора - особено младите до 30 години, висшистите, са се прехвърлили към "Продължаваме промяната". Според Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", близо 40% от хората, сменили предпочитанията си за кого ще гласуват в последните десет дни, са били избиратели на ДБ. Дали за ИТН и ДБ това е наказанието заради неспособността им да превъзмогнат различията и егото си и да съставят правителство в някой от предишните два парламента? Със сигурност и това е допринесло, но роля изигра и заглъхването на кампаниите им, както и фактът, че не реагираха с предложения за разрешаване на здравната, енергийна и икономическа кризи.

Докато ИТН използваха облъчването на избирателите през телевизията си, ДБ заложиха на активности във Фейсбук и спорадични видеа. ПП обаче комбинираха дигиталния политически маркетинг с множество срещи на живо, някои продължаващи по 3-4 часа, обикаляйки България с автобус по американски маниер.

Радев спечели (и) парламентарните избори

Социологическите проучвания разкриха, че избирателите на ДБ са се разделили при гласуването за президент. По данни на "Галъп интершенъл" 36% от тях са гласували за подкрепения от ДБ кандидат Лозан Панов, 37% - за Румен Радев, 14 на сто - за проф. Атанас Герджиков, зад когото са ГЕРБ-СДС. Тази разцентрованост пролича и в кампанията на Панов, който в последните си изяви се обърна дори срещу подкрепилата го политическа сила. Председателят на Върховния касационен съд се представи слабо, нареждайки се след Румен Радев, Анастас Герджиков, Мустафа Карадайъ и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. В социалните мрежи сподвижници на "Демократична България" дори обвиниха Панов за слабия резултат на ДБ.

Но анализатори признават, че истинският фаворит на тези избори е Румен Радев. За първи път три различни парламентарно представени партии публично подкрепиха държавен глава, а освен това имат шанс и да съставят правителство. Въпреки ниската избирателна активност, за Румен Радев и вицепрезидента му Илияна Йотова гласуваха повече избиратели на първи тур - над 1.2 милиона, отколкото на първия тур за първия му мандат, подкрепен от БСП, когато получи 973 754 гласа. Сега Кирил Петков и Асен Василев ще трябва да мобилизират избирателите си да подкрепят Радев на балотажа и Петков вече обеща да го направи.

Сред изненадите на тези избори е "Възраждане" с шансове за парламентарно представителство в 47-ия парламент. Партията, противник на НАТО и на ваксините срещу COVID-19, която настоява за референдум за излизане от ЕС, успя да прескочи бариерата, мобилизирайки антиваксърски гласове.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    52 17 Отговор
    Това вече е началото на края за ГЕРБ,
    на изборите след 4 тодини ще имат не повече от 10%...

    Коментиран от #7

  • 2 ТаУмВзе

    32 10 Отговор
    Олигархична диктатура, не пада с изборчета, а по заповеди на краварите. Промяната ще продължи, до пълно заличаване на България.

    Коментиран от #27

  • 3 Сандо

    28 5 Отговор
    Докато чакаме и слушаме какво ще кажат от чужбина за нас,ще си останем стадо овце.Особено унизително е когато тотално компрометираната ДВ е наша пътеводна звезда.Ние сами си убиваме бъдещето.

    Коментиран от #9

  • 4 !!!?

    32 27 Отговор
    "Промяната" - ПП на лъжците, сменя партията на крадците !!!?
  • 5 Дългият

    39 19 Отговор
    Като го слушам банкянския как се поти, заеква и срича на фона на мъртвата тишина в залата на победа сме. Честито приятели.
  • 6 Гербер

    10 25 Отговор
    Баце пак ще дойде на бяло магаре и ще ръководи държавата за да строи магистрали.

    Коментиран от #12, #36

  • 7 Хахаха

    15 26 Отговор

    До коментар #1 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Това е края на България. Началото беше сложено преди година и 2-3 месеца.
  • 8 гост

    20 26 Отговор
    За пръв път чевам за партия Възраждане , ако знаех по рано за идеите й щяха само от нашата рода да имат 100 гласа

    Коментиран от #24

  • 9 Да те питам

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Кво е това ДВ?
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    19 6 Отговор
    Изв. ама на " партиите на статуквото не олекнали ... " спрях да чета ‼️ Покажете БРОЯ ГЛАСОВЕ за ГЕРБ и ще видите колко ЛЪЖЕТЕ ‼️ Та ГЕРБ дойдоха на власт с 16,5% от гласовете на всички, а сега имат под 8% ‼️
  • 11 Хахаха

    21 6 Отговор
    ЕС и лакеите им от ДВ ще се пръснат от яд, че Възраждане влезе в парламента:) Ако бяха спечелили изборите още днес щеше да има извънредно заседание в Брюксел, а САЩ щяха да разполагат войски в Гърция и Румъния с цел сплашване.

    Коментиран от #18, #21

  • 12 БАЙ Х@Й‼

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гербер":

    Пропусна и с оранжев К•А•П•У•Т ‼️
  • 13 Андро

    31 10 Отговор
    Рашков блокира ромските гета и Герб са спече. И на президентските Радев ще отнесе с 200 този ректор на ректорите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пандев

    9 16 Отговор
    Честито на всички македонци! Изборите приключиха, остава формалното започване на преговорите за присъединяването ни към ЕС.
    Македония не само че не отстъпи, не направи никакви компромиси, напротив, България претърпя тотална загуба във всяко едно направление.
    Нека пазим Македония, историята и езикът си-
    Благодаря на всички македонци от България!
  • 16 ИНФО ЗА ГЕРБ

    11 5 Отговор
    Раждаме се, живеем и умираме. Това е пътят, който ни е отреден на тази земя. Няма значение кога и как е настъпила. Винаги е тежко да се сбогуваш с любим човек.

    Това е изключително емоционален и труден момент, пред който са изправени близките на покойника. Те трябва не само да организират погребението, но и да изпратят покойника достойно и подобаващо. Заради мъката от загубата, много хора са объркани. Не знаят какви погребални обреди трябва да се извършат и какви документи се изискват.

    В този случай Ви препоръчваме да се обърнете към погребална агенция за цялостната организация на погребението и погребалните обреди. След установяването на смъртта, избраната от Вас агенция ще се погрижи за тялото на Вашия близък. И в зависимост от желанието Ви, могат да се погрижат за всички погребални обреди или част от тях.

    Погребалните обреди са свързани със смъртта и самото погребение. И условно можем да ги разделим на – обреди за подготовка на мъртвеца за погребението, обреди, свързани със самото погребение и следпогребални обреди.

    Подготвянето на починалия за прощаването на близките с него и изпращането му до гроба започва с къпане и бръснене, ако е мъж. Това е първата част на обредите за подготовката. След това, починалия ритуално трябва да бъде очистен с вода и облечен с официални дрехи, предоставени от близките. Обредите по подготовката завършват с поставянето му в ковчега.

    Следва, най-емоционалния момент – самото погребение и погребалните обреди, с

    Коментиран от #37

  • 17 сигурно

    17 6 Отговор
    ГЕП и ДПС е бъдат изринати о вси4ки пе4еливши местенца в държавата , и е ровят в кофите за боклук
  • 18 нннн

    14 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Честито! Най- после ще видим и българска партия в българския парламент.
  • 19 та те така

    11 7 Отговор
    Тия тулупи , включая и двамата от фотото , защото те са знакови , с огромен принос , ошашавиха , отвратиха хората , за това само пцюят и си седат дома . Грехът им , на хората , защото тия са от уродите , е че не отчитат , че тия ще си играят спектаклите и нема на им пука , защото нито ще останат гладни , нито жадни , а в техните ръце нещата определено няма да се оправат , нито защото го могат, нито защото им в интереса , те така са си дабре , даже охолно добре.
  • 20 гост

    29 6 Отговор
    Поголовно уволнение на калинките и съкращаване на раздутите щатове.Изчегъртване до дъно в съдебната система.Разбиване на мрежите от зависимости и всеки каквато родина има да си ходи в нея!
  • 21 дада

    12 9 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Глупости!Никой не се пръска от яд а възраждане!Обаче да, ще има пръскане от яд на тия гласували за тях!Както стана с избирателите на атака,вмро,нфсб......та още от сега да пиам избирателите на възраждане .....абе вие не чухте ли за скандала за апартамент и кола от субсидията!??? И това е преди да влязат в парламента!!....еее да сте чули!

    Коментиран от #38

  • 22 0808

    13 2 Отговор
    ... от 4 българи един гласува, толкоз народът е уморен от тези маскари..Всичките..
  • 23 Sieg

    21 7 Отговор
    Абе никъде Боко не е усмихнат, весел, какво става?
  • 24 Грета Тунберг

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Скъпи, аз също харесвам партия Възраждане.За довечера имаш кекс бонус от мен и вълшебната флейта.
  • 25 простак си буци

    21 5 Отговор
    Селяндуринът от Банкя няма ли да се научи , че ръкавелите на ризата се закопчават или се размъкнат ще си ходи , не че е от голямо значение , но с тези претенции да е ръководен фактор в територията не върви . Дори индианските вождове са по-спретнати в техния си смисъл на етикет.
  • 26 Снощи

    26 8 Отговор
    С кеф ударих една ракия за поредната победа над герберастията и с още по голям кеф гледах изкривената от злоба мусура на чекмедже демократа.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 КЪРПАЧА

    8 5 Отговор
    ДЕБЕЛАКА СИ ОТИВА/2/, ГЛАВАНАКА СИ ОТИВА/2/ , СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА. - ХАЙДЕ КРЪПКО ПО ПЛОЩАДИТЕ ДА ПЕЕШ НОВАТА ПЕСЕН. ЗА ГЛАВАНАКА ОТ БАНКЯ!!!! ХАЙДЕ ПАРЦАЛ ПО ПЛОЩАДИТЕ И ПОДЛЕЗИТЕ ДА ПЕЕШ И ДА СЛОЖИШ КУПИЧКАТА ЗА СТОТИНКИ!!!!!
  • 29 МАФИЯ НА ББ

    11 5 Отговор
    РАЗБОЙКО ШОПА ДЪРВЕНИЯ, СЕ УДАВИ В ИСКАРО!!!! ТОЛУПЕ СЛЪНЦЕТО ДНЕС ПАК ИЗГРЯ И НИ ТОПЛИ И БЕЗ ТЕБ КРАДЕЦО НЕДЕН!!!! ГОТВИ СЕ ЗА СЦЗ, ЗАД РЕШЕТКИТЕ.... КРАЙНО ВРЕМЕ Е СРЕТАН ДА ИЗПЪЛНИ ЗАКАНАТА!!!!!
  • 30 3439

    9 4 Отговор
    Довиждане толуп
  • 31 IDte

    9 4 Отговор
    Както каза другия идеиоут Биков - има СМЕХ, СМЕХ!!!
    И е прав! Бая им се смеем!
  • 32 Соцагент007

    11 9 Отговор
    Айде,честито на баламурниците.Имате си ново НДСВ с нови Милен Велчев и Ники Василев.Пак ще ревете,но няма да е след 800 дни.По-рано ще е.А за марионетката Румен какво да кажем,освен че,Първанката беше по-независим от Москва.

    Коментиран от #34

  • 33 123

    5 1 Отговор
    Журналиста от DW,каква е тази дума лидира?Да те лидират м..афите!
  • 34 Няма значение

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "Соцагент007":

    какво ни чака другарю гербераст , искаме да видим вашия крадлив чекмеджан при бай Ставри след деинсталирането на главния му каскет.
  • 35 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    1 1 Отговор
    ААААА , ИЗЯДЕ ВИ ВАС И ДПС , С ДРУГИТЕ ЩЕ ПРАВИ ШИРОКА КОАЛИЦИЯ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!!!.
  • 36 БАЙ СТАВРИ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гербер":

    ЩЕ ДОЙДЕ НА ЧЕРНО КЛЮСЕ ТУК ПРИ МЕН В ЦЗС !!!.
  • 37 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "ИНФО ЗА ГЕРБ":

    МИСЛЯ ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОСЕТИШ ПСИХИАТЪР , ДА ТЕ ИЗЛЕКУВА ОТ ГЛУПОСТТА ТИ КОЯТО СИ НАПИСАЛ !!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!!!.
  • 38 Ицо Камата

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "дада":

    АБЕ ТО ИМА И АПАРТАМЕНТ ГЕЙТ , КУМ ГЕЙТ , СУДЖУК ГЕЙТ , ТЕРАСА ГЕЙТ , КЪЩА В БАРЦЕЛОНА ГЕЙТ , АМА СИ ТРАЕТЕ НАЛИ ? ИЛИ ЗАБРАВИХТЕ МАЙ , ГОЛЯМА РАБОТА , ЕДИН АПАРТАМЕНТ И ЕДНА ТЕНЕКИЯ ЗА ПРЕВОЗ , МОЖЕ ПЪК И ТОЙ ДА ГИ Е СПЕЧЕЛИЛ ПАРИТЕ КАТО МЕН ОТ ФУТБОЛ , НА КАМПНОУ ИЛИ Е БИЛ ТОРЕАДОР НА БИКОВАТА АРЕНА В КАТАЛУНИЯ !!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️!!!!.