Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 19:22 12 833 97

"Обречени на успех": чуждите медии за Кирил Петков и Асен Василев

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • продължаваме промяната-
  • чужди медии-
  • успех-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • герб-
  • бсп-
  • слави трифонов

Сега България има шанс да постави ново начало

"Обречени на успех": чуждите медии за Кирил Петков и Асен Василев - 1
Снимка: БГНЕС

Немскоезичните медии и днес обръщат голямо внимание на резултатите от третите за тази година парламентарни избори в България. Редом с текущата информация се появиха и редица задълбочени коментари, някои от които ще цитираме със съкращения. Основните акценти са победата на "Продължаваме промяната" (ПП) и очакванията за реформаторско правителство, което сериозно да подхване борбата срещу корупцията и срещу пандемията.

"Сега България има шанс да постави ново начало"

Отличният познавач на българската политика Михаел Мартенс е озаглавил коментара си във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) така: „Обречени на успех“. В него авторът пише: „След разпадането на комунизма преди три десетилетия българската демокрация видя да идват и да си отиват многобройни предполагаеми изцелители. Относителният успех на партията „Продължаваме промяната“, която на третите парламентарни избори през тази година спечели в неделя над една четвърт от подадените гласове, ни дава повод - редом с основателния скептицизъм - да изпитваме и предпазлив оптимизъм. Партийните лидери Кирил Петков и Асен Василев още като министри в служебното правителство доказаха, че наистина искат да се преборят с корупцията и разхищенията, под които пъшка България. Ако успеят да направят коалиция и ако Петков като най-вероятен бъдещ премиер наистина бъде в състояние да диктува политиката, България действително би могла да постави ново начало. Ала пътят дотам е дълъг. Ако политическите актьори в София отново направят същите грешки, както след изборите през април и юли, и наблегнат на различията помежду си вместо на общите си цели, тогава над тях отново ще надвисне заплахата от провал. И българите ще трябва отново да се упътят към урните. Включително и поради това на Петков и на неговите съмишленици може само да се пожелае да постигнат успех. Защото няма друга държава-членка на ЕС, която да се нуждае от борба срещу корупцията на високо и най-високо равнище толкова спешно, колкото България", пише Мартенс в коментара си за ФАЦ.

И „Зюддойче Цатунг“ коментира събитията в България. Под заглавие „Плаха надежда“ германската журналистка Катрин Калвайт между другото пише: „Българите вече месеци издават картбланш на политиците. Мнозинството избиратели очакват радикални промени, прекратяване на корупцията, нов морал и функционираща държава. Тъкмо за това през лятото на 2020 хиляди излязоха на улицата. Писнало им беше от един министър-председател, когото заснеха със златни кюлчета, пачки пари и оръжие в спалнята. Този премиер подслушваше конкурентите си и закриляше главния прокурор, който не гледа особено сериозно на наказателното преследване срещу мафиотите и олигарсите. Въпреки постоянните упреци заради корупцията, досега Брюксел обикновено оставяше Бойко Борисов на мира - просто защото той поне не поставяше под въпрос правилата на ЕС. Борисов обаче и досега се смята за покровител на същата тази мафия.

Но кой в България може да наложи промяната, кой може да овладее COVID-кризата? България има най-нисък процент ваксинирани в целия ЕС. На трите парламентарни вота през тази година (…), една четвърт от гласовете отиваха при Борисов, който се самоинсценира като мачо и човек на делата. (…)

И все пак на третите избори, тръгвайки от нулата, една четвърт от гласовете спечелиха двама експерти, които имат сериозно излъчване, получили са образованието си в чужбина и не допуснаха никакви големи грешки като министри в служебното правителство. Това е поредният опит на българите да излъчат в ръководството на страната необременени хора, които са реформатори не само на думи. Дали Кирил Петков и Асен Василев ще оправдаят очакванията, с които са натоварени - това не е ясно. Също толкова неясно е дали изобщо ще съумеят да сглобят коалиция. Защото трябва да си сътрудничат с политически сили, които в миналото се показаха като неблагонадеждни и с популистка нагласа. А освен всичко друго трябва да се преборят с една могъща номенклатура и с подкрепящите я мафиотски структури, което ще се окаже изключително трудна задача за нова партия без каквито и да било организационни структури и без широка собствена база.

Въпреки това обаче някаква плаха надежда се надига особено сред по-младите избиратели, на които им писна да градят бъдещето си в чужбина, понеже положението в собствената им страна е непоносимо. Именно те разчитат на новите. Но: две трети от българите изобщо не гласуваха, защото очевидно вече са изгубили надежда, че сред партийния пейзаж в страната все пак може да разцъфне някаква конструктивна сила. Редом с това само една четвърт от хората са ваксинирани срещу COVID-19, а в страната избуяват теории на заговора, което също показва, че хората са охладнели към държавността и изпитват голямо недоверие към утвърдените политически сили“, пише журналистката Катрин Калвайт.

"За много българи това може да се окаже въпрос на живот и смърт"

По повод резултатите от изборите Барбара Йортел, която също отблизо следи българската политика, коментира в „Тагесцайтунг“, че хората в България явно не са изгубили вкус към експериментите. „Но резултатите носят и още едно послание. Няма никаква полза само наглед да взимаш на сериозно грижите и неволите на населението, а после да бягаш от отговорност. На шоумена Слави Трифонов му се наложи да разбере именно това. (…) Но и сега няма повод за прекален оптимизъм. Защото и този път няма да е лесно да се сглоби стабилно мнозинство. Ако получи мандат за съставяне на правителство, ПП ще трябва да вземе на борда и социалистите - една формация, която по-скоро държи на стакувото. Но независимо от различните си пристрастия всички участници би трябвало да са наясно, че „както досега“ повече не може. И това се отнася не само до корупционните далавери на властниците, срещу които през 2020 десетки хиляди протестираха в продължение на седмици. То се отнася и до актуалните проблеми - най-вече до пандемията. (…) Включително и заради това в страната бързо трябва да се състави работоспособно правителство. За много българки и българи това в крайна сметка може да се окаже въпрос на живот и смърт.“

Кореспондентът на германската обществена медия АРД Клеменс Ференкоте също пише, че сега непосредствената задача пред Кирил Петков е да състави правителство, което да има за цел да се бори срещу корупцията и да проведе съдебна реформа. Авторът предлага на публиката си и щрихи към портрета на Петков: „Високият и строен 41-годишен мъж е прагматик. Той е човек, който търси решенията. При това с лекота. (…) Петков притежава дар слово и е убедителен в изявите си. Заедно със своя приятел Василев той е убеден, че държавата-членка на ЕС е била лишена от милиарди данъчни постъпления, които са потънали в тъмни канали по време на десетгодишното управление на бившия премиер Бойко Борисов.“

За същото става дума и в обширна статия на швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“. Авторът Фолкер Пабст пише, че Борисов е изцяло дискредитиран за хората, участвали в протестите. Дискредитиран е за финансово независимата средна класа, възникнала благодарение на бурно развиващия се IT-сектор и на други отрасли, които не зависят от държавни поръчки. Тъкмо към тази прослойка принадлежат Петков и Василев, отбелязва авторът на статията и коментира:

"Най-голямата изненада"

„Но консервативната партия ГЕРБ разполага с лоялен електорат. Според всички прогнози тя пак трябваше да стане първа сила. И най-голямата изненада на тези избори беше, че я победиха новаците от „Продължаваме промяната“. (…) Преговорите изобщо няма да бъдат лесни. Защото мнозинство може да се сформира само ако всички политически сили, които влизат в сметката, се впрегнат заедно в колата: либералните реформатори от „Демократична България“, протестната партия на шоумена Слави Трифонов и социалдемократите (БСП - бел.ред.). Но бидейки част от политическия истаблишмънт, БСП са като червен плащ за бика - както за ДБ, така и за Трифонов. А шоуменът, който има нагласата на анти-политик, освен всичко друго досега почти не демонстрираше готовност за компромиси. За лагера на реформаторите обаче друга алтернатива няма. Петков и Василев категорично изключват каквото и да било сътрудничество не само с дългогодишната управляваща партия ГЕРБ, но и с партията на турското малцинство ДПС. Като решаваща в случая е не етническата идентичност на третата парламентарна сила, а нейното превзето от олигарси ръководство, което чрез многогодишното си участие във властта има съществен принос за проблемите на България с върховенството на закона. (…)

Силен натиск в момента упражнява очакването, че този път коалиционните преговори трябва да доведат до успех. (…) Страната спешно се нуждае от ясно структурирана власт, при това не само заради борбата срещу пандемията. Заради високите цени на газа, които засягат цяла Югоизточна Европа, и тук надвисва заплахата от проблеми през зимата. А без дееспособно правителство с ясни приоритети милиардите от фонда на ЕС за възстановяване може повече да навредят, отколкото да помогнат“, пише в края на статията си Фолкер Пабст.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6246

    71 30 Отговор
    Нов бардак със стари к.... няма как да стане!Това не е пътя на България.Това си е старата схема пълня си джобовете еднолично.
  • 2 Майна

    91 24 Отговор
    Щом ДВ ги ХВАЛЯТ...,душа да ви е яка...,ама хак ви е..

    Коментиран от #13

  • 3 момичето от снимката

    68 22 Отговор
    Защо постоянно се смее. Кирил и той. Нещо подиграват ли се на някого ?

    Коментиран от #15, #41

  • 4 768

    57 30 Отговор
    Продължаваме промяната , а Радев президент.
    Бойко Борисов реве кат крокодил , мутрата хехехехеххе Да живее България!

    Коментиран от #97

  • 5 Последния Софиянец

    63 32 Отговор
    Време е младите учени хора да работят за България вместо да чистят тоалетни в Германия.С толкова лишения сме ги отгледали и изучили.Дайте им шанс!

    Коментиран от #7, #63

  • 6 Делю Хайдутин

    62 1 Отговор
    А фондация Аденауер какво мисли по въпроса!?
  • 7 Майна

    53 17 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Бе ,ти, вярваш ли си,бе...Само след няколко месеца ще ти светне най-после...

    Коментиран от #12

  • 8 Кирчо & Кокорчо

    53 19 Отговор
    А българите са просто Обречени!
  • 9 Тошко

    56 23 Отговор
    Възраждане ще ги отрежат, БСП трябва да ги отреже и ИТН ако ги отреже да видим на какъв успех са обречени

    Коментиран от #11, #57

  • 10 Да подхване

    42 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: борбата срещу корупцията и срещу ПАНДЕМИЯТА !!"
    - Скоро предстои рязко изтрезняване .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 хпф

    34 10 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Тоя Последния Софиянец е нещо психично болен ми се струва

    Коментиран от #17, #19, #77

  • 13 DW-пропаганден машинен

    51 11 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Абсолютно! Щом DW ги хвалят жална им майка на българите! Winter is coming!
  • 14 Дедо Риц

    9 39 Отговор
    Добри дечица !!!Гласувах за тях !!!
  • 15 гост

    64 18 Отговор

    До коментар #3 от "момичето от снимката":

    Смеят се на глупаците дето са ги избрали.

    Коментиран от #20

  • 16 СРАМ

    60 16 Отговор
    В Брюксел питат-- как лице, нарушило закона, ще отстранява главния прокурор!?
    16.11.2021г. 17:25ч

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Последния Софиянец

    9 27 Отговор

    До коментар #16 от "СРАМ":

    Този закон е писан от мафията.

    Коментиран от #23

  • 19 Мяза

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "хпф":

    на реплика - фейк. Оригинала не ръсеше подобни прмитивизми.
  • 20 До лумпе на

    19 35 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Да те успокоя сладък…“Глупаците” според статистиката са избрани с гласовете на хора с най-високо образование…факт!

    Коментиран от #21, #35

  • 21 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "До лумпе на":

    Кажи честно :)

    Коментиран от #27

  • 22 мдааа

    42 2 Отговор
    Германците кога ще поемат и понесат отговорността си за създаването и покровителстването на корупционната хидра - герп?

    Дотогава ако обичат да не ни дават съвети, акъл, или каквото и да е.
  • 23 Повтаряш едно и също тъ'пако

    27 10 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Ако си на повече от 15г.,...със сигурност си...Оли гофрен!
    Финансовата, Политическата и Икономическата ВЛАСТ , от 33г. ..ПРОДЪЛЖАВА да е в ръцете на...ДС-ДРУГАРИТЕ! Мога да се обоснова с факти и доказателства, макар,че не си струва заради късоумец като теб!
    Отговори си сам кои и къде са ДС агентите, петолъчките, Ком-фамилиите, Милиардерите назначени от БКП,..и едва тогава запознавай ФОРУМЦИТЕ със..собственото си малоумие
  • 24 Дойчо Велев от Смръдляне

    7 3 Отговор
    Неема, нужда от коментари.
  • 25 Умирающ

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Дреме ми на мура, като умра дали ще ме погребват. Тогава ще ми е все тая. Вие преживелите да му мислите как бавно и мъчително идвате към мен.
  • 26 мата хари

    10 4 Отговор
    Борисов ще се опита да ги подкупи като ги покани в спалнята с чекмеджето.
  • 27 Ремплика

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Чесно сладък…ти не си от тях и никога няма да бъдеш!
  • 28 "МАКЕДОНСКИТЕ" МЕДИИ..ТВЪРДЯТ:

    17 3 Отговор
    ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА БЪЛГАРИЯ Е...ДАНИЕЛ ЛОРЕР!
    ДА НЕ СИ ПОМИСЛИ НЕКОЙ, ЧЕ... ФАТМАШКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ РЕДИ ОТ...МУСТАФАТА?!?
    ХАХАХАХА НАПРОТИВ,..ПРЕГОВОРИТЕ СА..."ОТКРИТИ" ЗА ЖУРНАЛИСТИ И..."НЕ СА КОМЕНТИРАНИ"... ИМЕНА НА МИНИСТРИ...... АААААААААААХАХАХАХАААААА
    ....А....ЧЕСТИТО
  • 29 Доко

    15 7 Отговор
    Задължителна ваксинация за държавните служители и длъжностни лица на бюджетна издръжка. Включително и комисии в изборните секции.
  • 30 Сатана

    21 7 Отговор
    Да загробваш държавата с по 500 000 000 лв всеки месец успех ли му викате бе?
  • 31 Джиро

    23 2 Отговор
    Тия дали не ни ги избраха удобно и програмирано от една голяма братска нам държава? Не изглеждат ли много системни? Това ли ще са хората, който ще подобряват конституцията и законите ни? След опитите на предишните управляващи в крак със световната мода...! Докъде сме готови да стигнем в избора си на послушание? Кога някой наш избранник ще си свърши работата защитавайки интересите на хората в РБ? ...
  • 32 Курд Околянов

    23 3 Отговор
    Кирил Петков е българския Ципрас. И не само, защото не носи вратовръзка. Политиката му ще е същата. И Ципрас започна с обещания за социална политика, за отхвърляне на исканията на западните кредитори и дори за излизане от Европейския съюз. А след това им стегна коланите до припадък. Е, след това го смениха с Мицотакис, но той си свърши работата.

    Коментиран от #39

  • 33 сдерхц тфд

    21 10 Отговор
    Катои видя някой 2021 година да ми говори за ДС, другари и червени куфарчета ми става толкова смешно че не мога да повярвам колко изостанали с времето и мисленето хора все още има.

    Момченца и момиченца, в днешно време света се управлява не от комунистите от БКП или кредитните милионери, а от американското посолство и престъпника Джордж Сороссс. Представете си щом го изгони собствената му родина за какво става дума. Тези двамата хубавци са индоктринирани както голяма част от политическия, медийния и експертен елит на България в идеите на глобализма, неолиберализма, джендъризма, пеерастията и атеизма. Те мразят всичко национално, християнско и независимо. Целта им е да прокарат неолибералния фашизъм на Новия световен ред, четвъртата индустриална революция или великото зануляване както е известно в последно време. Те ви налагат да се бодете с отрови и ви лъжат че помага. Те ви набихха зелени сертификати, а утре ще ви кажат че ще има и истанбулска конвенция и хомо-бракове и осиновявания на деца. Те ще унищожат и последното останало от държавата като ви сложат на въжето с влизането в еврозоната. Тогава от ЕС ще ви налагат каквото си пожелаят и няма да има мърдане защото ви държат финансовата система. За македония естествено ще клекнат и предадат историята и културата. Децата ви ще бъдат набодени принудително и няма да кажете и гък защото не се научихте 30 години че за "демократи" либерали не се гласува а само и единствено за националисти. За хора обичащи дъ
  • 34 ПО УБАВИ СА ОТ

    5 7 Отговор
    БОРИСОВ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ НО СА И ПО УМНИ И КОЛКО ЩЕ КРАДАТ ,ПО МНОГО ОТ БОРИСЧОВ ИЛИ НЯМА ДА КРАДАТ И ВСИЧКО ЩЕ ОСТАНЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ И ПЪРВО ДА НАХРАНЯТ ГЛАДНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ НИЕ БЪЛГАРИТЕ И ОТ ГЛАД ДА УМРЕМ НА КОВИДАРИТЕ НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДЕМ , И ВНИМАВАЙТЕ С ЛУКА ЧЕ КАТОГО СГАЗИТЕ
  • 35 Да но...

    23 4 Отговор

    До коментар #20 от "До лумпе на":

    Образованието не е критерии за здрав разум!
  • 36 Хахаха

    15 0 Отговор
    Обречени на гибел с "обречените на успех" - българския народ, не чужди медии.
  • 37 Механик

    21 4 Отговор
    Щом дойчевеле славослови новите "момчета", занчи нищо добро не ни чака.
    Проблемът на българина е, че го кара на принципа на "Само Левски. Долу ЦСКА" и обратното. Българинът се държи като футболен фен.
    Нищо. Ние сме свикнали да ни предават избранниците ни.

    Коментиран от #38

  • 38 аххх

    13 2 Отговор

    До коментар #37 от "Механик":

    Много точно казано. Мисли си че това е някаква игра но за разлика от футбола това го засяга пряко и ще го удря със страшна сила съвсем скоро.

    Коментиран от #43

  • 39 То паааа

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Курд Околянов":

    Мицотакис да не е нещо по-различно бре:)) Единствената разлика, че Мицотакис си е от глобалната мафия.
  • 40 Митко

    14 4 Отговор
    Книгите за прочит: "Тя танцува само едно лято"- главни герои чалгарите."Свирепа зима"-главни герои хората на Иво Прокопиев (Миналите покрай харвард "Продължаваме измамата")
  • 41 Това е

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "момичето от снимката":

    първото правило при комуникация. Трябва да предразположиш и да покажеш, че имаш желание за комуникация и можеш да слушаш! А коментар като- подиграват ли се, са показание за страх, комплекс и че няма готовност за комуникация
  • 42 безпартиен

    22 4 Отговор
    Мислех,че Борисов е артист и то заслужил!Сега обаче мисля,че тези са по-добри и то народни артисти!Не се радвайте на малко прасенце и на нов началник,че не се знае каква свиня ще стане!

    Коментиран от #44

  • 43 Механик

    16 3 Отговор

    До коментар #38 от "аххх":

    Изтрезняването ще дойде бързо. Просто няма да имаме сили, обаче, да дадем отпор.
    Руснаците имат една приказка : "Недолго музыка играла. Недолго фраер танцевал."
    То дори не е приказка, ами си е баш стихотворение. Ама който слуша чалга и чете жълти вестници, от къде да знае.
  • 44 Механик

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "безпартиен":

    Знае се, знае се! Само шилета катопоследния софиянец не знаят,щото им е трудно да мислят.

    Коментиран от #46

  • 45 Ъхъъ

    11 11 Отговор
    ГЕРберастчетата тук по добре да мълчат защото техния вожд загроби държавата с 40милиарда евро за 12години.
    От тези пари нищо не се постигна, нито реформи нито нормални пътища. Всичко беше заграбено и замина за Руско-Турски олигарси. А вие тъпи ми кретенчета стойте и гледайте само, ако не ви харесва си разкарайте парцалките от територията корумпета, ромчета и турчета … баста

    Коментиран от #47, #49

  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 2 Отговор

    До коментар #44 от "Механик":

    В България явно всяка нова генерация, трябва да си прекара поне по една "ВИДЕНОВА ЗИМА" за да поумнее...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ЕВРО НЮЗ

    7 3 Отговор
    Заглавието на DW, внуците на Гьобелс ми стига... А моето лично мнение е за успеха на Краварския Еничар са подготвени ято мисирки и тонове мастило.
  • 49 ПРИПОМНЯНЕ

    14 13 Отговор

    До коментар #45 от "Ъхъъ":

    „ФAКТИ"-НE ЦEНЗУРИРAЙТE ФAКТИТE. Eтo кoлкo много е "заграбеното"
    Данни за управлението на България 2009г- 2021 г.:
    1.ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ - 3.32% на година!
    2. Рейтингови агенции за ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ на България- "Moodys" и "Fitch" до: "ПОЛОЖИТЕЛЕН-СТАБИЛЕН"!
    Такава оценка България получава за ПРЪВ ПЪТ в икономическата си история!
    3.Минималната Работна заплата:
    2009 г.- 220 лв.
    2020 г.- 650 лв!
    УВЕЛИЧЕНИЕ ТРИ ПЪТИ!
    4. СРЕДНА работна ЗАПЛАТА:
    2009 г. - 520 лв!
    2020 г. - 1371 лв!
    Повишение ДВА и ПОЛОВИНА ПЪТИ!
    5.Минималната пенсия -
    2009 г - 140 лв.
    2021 г. - 300 лв. + 50 лв
    УВЕЛИЧЕНИЕ ДВА ПЪТИ и ПОЛОВИНА!
    6.Безработицата:
    2009 г - 14.8%!
    2019 г.- 3.8%!
    НАМАЛЕНИЕ ТРИ ПЪТИ!
    6. БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ на България
    2009 г - 52 млрд. лв!
    2020 г - 128 000 000 000 лв.
    За 10 години България е станала ДВА ПЪТИ ПО БОГАТА !
    7.За 70 г при ШЕСТ Министър-Председатели се построиха 360 км магистрали!!!
    Бойко Борисов за 12 години ПОСТРОИ 560 км магистрали!
    ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от колкото всички останали за 70 г !
    8.За 12 г се построиха ПОВЕЧЕ Метро-път и ПОВЕЧЕ Метро-станции от колкото за 80 г, от когато е направен Първият "Проект за Метро на София"!

    Коментиран от #51, #52

  • 50 Дудю

    17 3 Отговор
    Сега е ред да изчегъртат Радев!
  • 51 Хммм

    13 5 Отговор

    До коментар #49 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Не зная тези статистики кой и къде ги е натъкмил, но до 2009г работех в България в частния сектор. Чистият месечен доход ми беше равен на три минимални работни заплати. Сега бивши колеги, които все още работят там получават чисто по 1,5 минимална работна заплата. Сам пресметни колко увеличение имат наа дохода:))

    Коментиран от #53

  • 52 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    14 4 Отговор

    До коментар #49 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    А ДА ВИ ПИТАМ , ЗА 12 ГОДИНИ ЗАЩО НЕ ПОСТРОИХТЕ НЯКОЛКО МЕГА ЗАВОДА , НАРОДА АСВАЛТ ЛИ ЩЕ ЯДЕ , МЕТРО ЛИ ИЛИ ЧУШКОПЕЦИ??? , НЕ МИ ОБЯСНЯВАЙ ГЛУПОСТИ , КОЛКО Е НАПРАВИЛ БОРИСОВ , А КОЛКО Е ОТКРАДНАЛ , ЗАЩО ТОВА НЕНАПИШЕШ , ИНАЧЕ И ТИ КАТО НЕГО БЕЗРАБОТИЦА НЯМА , ИКОНОМИКАТА Е ОКЕЙ , А 3 МЛН. ДУШИ НАВЪН РАБОТЯТ , ДОРИ И ЗАВОД ЗА ВОЛКСВАГЕН НЕ ДОПУСНАХТЕ ТУК ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА , КАМО ЛИ ФОРД ИЛИ КАДИЛАК ЕСКАЛЕИП , ДОКАТО СИ ГИ МЕРИХТЕ ПИШКИТЕ 12 ГОДИНИ , ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ Г-ЖА МЕРКЕЛ БЕШЕ НА ТИ С БОЙКО , РУМЪНЦИТЕ ОТВОРИХА ОЩЕ ЕДИН ЗАВОД ЗА ЕЛЕКТРО ПИКАПИ ФОРД F250 РАПТОР НА ТОК , ОТ ТУК НАТАТЪК Е ВАЖНО КАКВО ЩЕ СЕ СЪТВОРИ , ЗАЩОТО Е ВАЖНО ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И ТЕЗИ КОИТО ДОМИНИРАТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ , НАЩЕ СЪНАРОДНИЦИ , АКО НОВИТЕ ИМАТ АКЪЛ ДА ВКАРАТ МНОГО ЧУЖДИ ИВЕНСТИЦЙИ И ДА СИ СЕ ЗАВЪРНЕ НАРОДА НА СВОЯ ЗЕМЯ , ЕДИН ДЕН ТОВА ЩЕ ИМ СЕ ОТПЛАТИ С ДЪЛБОКА БЛАГОДАРНОСТ И ДУШЕВНОСТ ОТ НАРОДА , И ТО ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ И ОБЛАСТИ , КАТО ЕДНИ МОДЕРНИ СТРОИТЕЛИ НА ЕДНА МОДЕРНА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ , НА КОЯТО ВЕЧЕ 32 ГОДИНИ НЕ СМЕ ИМАЛИ ДО СЕГА !!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!.

    Коментиран от #55, #92

  • 53 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 6 Отговор

    До коментар #51 от "Хммм":

    1. Душицо объркана, явно нищо не вдяваш от написаното, стой си там в чужбина където си...
    2. Част от същите данни ги има в сайта на "Националния статистически институт"...

    Коментиран от #54

  • 54 Хммм

    6 4 Отговор

    До коментар #53 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И на кой да вярват моите бивши колеги сега? На джоба си или на този институт?

    Коментиран от #56

  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 6 Отговор

    До коментар #52 от "БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО":

    Разбирам те и ти съчувствам брате...Мъ нидей да съ дразниш ...защото аз съм милозлив човек и не искам да ми тежиш на съвеста, ако се гътнеш от дамла.

    Коментиран от #78

  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "Хммм":

    Как на кой, на ТЕБЕ...Това което си написал означава само, че разликата между минималната и средната заплата е намаляла, което е добре за младите хора без стаж...
  • 57 Киро

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Тошко":

    Вече е направил коалицията!Без ГЕРБ,ДПС .А Костя Кондома никой за нищо няма да го пита.Ама си имаме един палячо в парламента.

    Коментиран от #90

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Анонимен

    8 4 Отговор
    Отвращавам се като гледам как медиите на тия, които ни изядоха държавата и душицата, потъркват доволно ръчички пред факта, че техните поставени лица ще се сдобият с власт тук. Официално да кажем чао на родината си и всичко българско и да се приготвим да станем нископлатена, робска колония на шпрехащи индивиди...
  • 61 12345

    4 6 Отговор
    Ще им е много трудно да направят коалиция и да борят корупция с крадливата шайка на БСП наследник на БКП (въпреки чистките които направи Нинова) , а какво да говорим за изградения от ДС чрез Кукубенд- Трифонов. Те в един момент ще ударят контрата.Виновни сме всички ние ,че не дадохме на ПП старт с поне 51 %.
  • 62 Майна

    5 5 Отговор
    Полицейски произвол! В София, днес след обяд в района на Окръжна болница (около 16 часа, локалното на Цариградско шосе) , масово се спираха коли и водачите им бяха малтретирани от поданиците на Рашков и неговия кукловод Радев! Няколко безкрайно тъпи физиономии облечени в униформи се гавреха с изрядни водачи и обискираха пътуващите в автомобилите. Спираните коли бяха повече от невзрачни, сериозните лимузини не ги закачаха, защото знаеха, че ще ги целуват студени. На обикновените шофьори им вземаха пари, а жените бяха опипвани. Има качено видео в тубата, тук обаче няма как да сложа линк. Това ли е демокрацията на ушатия чорап?

    Коментиран от #70

  • 63 миризлив пръч

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Софиянецо,нищо не си разбрал. Цялата далавера е в полза на хамериканците.Отдавна натискат да разположат в БГ ядрени бойни глави.Както и в Румъния,но те отказаха категорично.Но ние нали сме подай гъзица,и по точно РР,може и да ни ги натресат.Тече и обучение на персонал.Затова и купиха F-16.Не разбра думите и на Баце че нашето Черно море остава за платноходки и хавлиики на плажа,демек ,няма да позволи това да се случи.Но сега си имате РР,КП и АВ и това ще стане.Така че България е продадена и тотално съсипана.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 КироП

    7 3 Отговор
    Тия двамцата са външен проект - пионки дето да изпълнят няколко пагубни за България поръчки (клякане на Македония, закриване на Марица Изток, набутването ни в еврозоната, ИК, ...) и след 2 годинки ще си гледат постове в Световната банка и Еврокомисията.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "Майна":

    Браво,нека ви.Нали си ги обичате.И рашото и Кауня.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 какво мислите

    7 1 Отговор
    Дали в българия или в германия еврата са си евра. Г-н Прокопиев има доста от тях прибрани от нас. Да не си мислите че немските журналисти са много по различни от нашите? И те имат кредити. Дори по-големи.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 цървулан

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "хпф":

    Остро полиморфно психотично разстройство с шизофренни симптоми е заболяване, което се характеризира с многообразна и рязко променяща се клинична картина. Тя включва психични промени като халюцинации, заблуди и налудни идеи, катко и объркани възприятия, бързо променящи се за ден или час. Освен тази вариабилност, в повечето случаи са очевидни и типични симптоми на шизофрения. Ако последните продължат за дълъг период, диагнозата трябва да бъде преразгледана и променена на шизофрения.
    ТОВА Е ДИАГНОЗАТА НА МИЛИЯ ПОСЛЕДЕН СОФИЯНЕЦ.
  • 78 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Я АЗ ДА ТЕ ПОПИТАМ , С КАКВО ТОЧНО ТЕ ПОДРАЗНИХ ЛИЧНО ТЕБ ??? , ДА ЛИ СИ ОТ ОНЕЗИ ЧЕДА КОИТО ГЛЕДАТ КАК ДА ПЛЯЧКОСА НЯКОЙ МИЛЯРДИ НА ГОТОВО ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ИЛИ СУБСИДИЯ , НА КОЕТО БЕЗ ДА СИ ДАВАШ СМЕТКА ЧЕ МОЖЕ ТЕЗ МИЛЯРДИ ЕДИН ДЕН ДА ТИ ГИ ОТНЕМАТ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА , ИЛИ ДА ГИ ВРЪЩА ВАШИЯ ВНУК ИЛИ ПРА ВНУК , ПИТАШ ЛИ ГИ ХОРАТА КОИТО ГАСТРОЛИРАТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ КАК СЕ ЧУСТВАТЕ , КАТО СА СИ ОСТАВИЛИ ДОМОВЕ И СЕМЕЙСТВА , РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ , ДА МОЖЕ ДА НАМЕРЯТ ПРЕПИТАНИЕ , ВМЕСТО ТОВА ДА ЖИВЕЯТ ТУК И ДА ТВОРЯТ , НА СВОЯ ЗЕМЯ,ЗА ДА МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТНОВО ДА ДИША ДЪЛБОКО С ХРИЛЕТЕ СИ И ДА ПРЕОБЛАДАВА ЖИВОТ СРЕД ХОРАТА МЛАДИ И ДА ИМА ОБИЧ И ВЕСЕЛИЕ ? !!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!.
  • 79 БАЙ СТАВРИ

    5 2 Отговор

    До коментар #65 от "Излекуван":

    АЗ ЛЕКУВАМ ГЕРБЕРАСТИ БЕЗПЛАТНО !!!.
  • 80 КОЙ

    7 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: дългогодишната управляваща партия ГЕРБ, но и с партията на турското малцинство ДПС.
    Ето и немците пишат че ДПС е етническа партия.Гешев спи ли какво ли?
  • 81 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    7 1 Отговор
    НЕКА БЪЛГАРИЯ ДА Я ПРЕБЪДЕ , КАТО ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ , ТОЧКА!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!!!.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Некой

    1 1 Отговор
    Ало Факти,вие сте бо…..ци!!!
  • 84 Предпоследния Софиянец

    1 0 Отговор
    И чуждите медии пак не са разбрали,че са говорили подобни тъпотии,пък проверих няколко от изброените и не намерих подобни коментари🤣🤣🤣🤣🤣
  • 85 МмАаНн

    5 1 Отговор
    Уж политически анализ, но въртят и сучат и все "пандемията" та "пандемията". А тя е най-малкият проблем не само у нас, но и в Европата. Проблемът е главно в стагнацията на световните икономики и корумпираните правителства повсеместно, за което "пандемията" се оказа удобно прикритие и отсрочване на неизбежния крах.
  • 86 дфгх

    5 0 Отговор
    Бойко иска да подкупи и купи Киро, дали е вярно, не знам! Новината е в "Народ.бг" ,но там новините невинаги са вярни.
  • 87 СВОБОДА ЗА БГ

    5 2 Отговор
    ОБРЕЧЕНИ НА СМЕХ ,ТЕЗИ ДВАМАТА ПРОАМЕРИКАНСКИ СОРОСОИДНИ ПЛАЗМОДИИ КАЗАХА ,ЧЕ ЩЕ ЗАТВАРЯТ ХОРАТА В ЗАЛА АРЕНА АРМЕЕЦ ПОД КАРАНТИНА .
  • 88 СВОБОДА ЗА БГ

    5 3 Отговор
    ТЕЗИ ДВАМКАТА СОРОСОИДНИ ОПОСИУМИ КАЗАХА ,ЧЕ ЩЕ ЗАТВАРЯТ НЕВАКСИНИРАНИТЕ В ЗАЛА АРЕНА АРМЕЕЦ ПОД КАРАНТИНА .ФАШИСТКИТЕ ПОСЛУШНИЦИ НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО
    ЩЕ ЕКСТЕРМИНИРАТ ХОРАТА ЛИ КАКВО ?
  • 89 СВОБОДА ЗА БГ

    3 4 Отговор
    ТЕЗИ ДВАМКАТА СОРОСОИДНИ ОПОСИУМИ КАЗАХА ,ЧЕ ЩЕ ЗАТВАРЯТ НЕВАКСИНИРАНИТЕ В ЗАЛА АРЕНА АРМЕЕЦ ПОД КАРАНТИНА .ФАШИСТКИТЕ
  • 90 53269

    6 4 Отговор

    До коментар #57 от "Киро":

    От тия двете ПП по-големи палячовци не сме имали! Продажбата Продължава.
  • 91 грух

    7 3 Отговор
    миналата година ни спретнаха Майдан, като в Украйна и сега чуждите агенти пионки се готвят да ни управляват, съгласно сценария на лудите говеда.Това е истината.Но, за разлика от Зеленски, който е професионален клоун, нашият канадски измамник е обикновен смешник и НЯМА да успее.
  • 92 оожгг

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО":

    Хубаво си го написал и правдиво! Но, вервай ми, тия новите Не СА ДОПУСНАТИ ДО ВЛАСТТА, ЗА ДА НАПРАВЯТ ДОБРИ ДЕЛА ЗА НАРОДА НИ! А ТОЧНО ОБРАТНОТО, ЩЕ РАБОТЯТ УСЪРДНО В ПОЛЗА ВРАГУ! Бъди сигурен!
  • 93 време за бягане

    3 2 Отговор
    Едно неясно и доста несигурно начало. Начало сътворено с потъпкване на основния закон на държавата. Аз напуснах 1990 г и днес благославям този ден. Слушах по радиото на SSB 1994-1996. Сега има интернет. През 2018 правех планове да се върна, но "Майките с уврежданията на Мая" и постоянните кавги на Корнелия Нинова в НС ме въздържаха. Тъй ще си отидем докато чакаме Бандата на Румен да си отиде и да чакаме нещата да тръгнат добре за да можем на стари години да спрем да се лутаме.
  • 94 Кочан

    2 2 Отговор
    Според мен, най-голямата заблуда е че тези хубавци са прозападни. Това е брутална, нагла заблуда налагана от медиите за да въвлекат България в капана. Това са онези синковци на неявни комунисти които БКП наричаше "безпартийни комунисти". Време е хората да се осъзнаят преди Радев да си оплете кошницата. Защото после ще влезем в цикъл познат ни от Жан Виденов на друго ниво по спиралата на развитие на обществото.
  • 95 Мод

    0 2 Отговор
    Шефа не Еконт им спонсорира щедро предизборната кампания.
    Сега го спрягат за министър на транспорта.
    Ако оставим на страна конфликта на интереси, и разчистването на дребните куриерки фирми,ми прилича на едно изказване на Доган:
    Много бизнесмени ни покрепят,и ние им помагаме.
  • 96 petar svilenov

    0 0 Отговор
    КАКИЧКАТА С ЦАЙСИТЕ СИ Я БИВА.УМНА Е .НАПРАВО ЗА ВЪНШЕН МИНИСТЪР.НЕ КАТО ОНАЗИ ПАЗАРДЖИКЛИЙКАТА С ПОДПОРНАТА СТЕНА НА ,,АЛЕПУ,,
  • 97 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "768":

    Искате умни хора да ви управляват а президента същия Другар на Ким чен / сев корея / мадеро / веницуела/ и лукашенко / белорусия / Явно бръмбара къде ще ни заведе ......