Last news in Fakti

5 Декември, 2021 10:00 4 467 42

Шанс за България: младостта и естетиката срещу политическия "Джурасик парк"

  • кирил петков-
  • джурасик парк-
  • кабинет-
  • правителство-
  • асен василев-
  • пп-
  • продължаваме промяната-
  • млади-
  • възраждане-
  • делян пеевски-
  • корнелия нинова-
  • дпс

Политическите динозаври ще продължат да съществуват и в променената среда

Шанс за България: младостта и естетиката срещу политическия "Джурасик парк" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откриването на 47-то Народно събрание беше забележително със следния факт: стана ясно, че българският политически “Джурасик парк” най-после е сериозно заплашен от изчезване. Промяната в случая не идва от сблъсък с някакъв гигантски метеор, който мигновено да го изтреби, а от постепенни изменения в политическата среда, водещи до намаляване на жизнените му функции и ограничаване на хранителните му ресурси (при все още запазен апетит).

Политическите динозаври от първия ред

Някои от промените са поколенчески и естетически. Един поглед на първия ред на новия парламент беше достатъчен да се установят тенденции. ДПС се бяха издокарали с Йордан Цонев и Делян Пеевски, БСП се бяха пременили с Корнелия Нинова. ГЕРБ от известно време крият своя основен динозавър извън парламента (и това е може би правилна стратегия), но неговата фигура и нетленно присъствие така или иначе осмисля съществуването на тази формация и не позволява развитието на алтернативно лидерство в нея.

На този динозавърски фон, голямата група на "Продължаваме промяната" (ПП), ДБ и ИТН изглеждаха еволюционно различни. И дотолкова еволюционно различни, че никой май не се сети да ги заклейми като “жълтопаветници”, “хипстъри”, “рапъри”, “канадци”, “харвардци” или нещо друго противонародно и противоестествено. Просто природата – в случая политическата природа – изглежда се променя. Идва нещо ново, което носи нови възможности и нови рискове. Но така или иначе то сменя правилата на играта и прави политическите динозаври да изглеждат неадекватни.

Младостта и естетиката са на повърхността, но и те не са определящи за същността на промяната. Най-малкото защото лесно може да се фалшифицират и компенсират с мимикрия. Корнелия Нинова и БСП не избраха този път и гордо се идентифицираха с динозавърското си наследство, без да го крият и гримират. В преговорите за съставяне на правителство БСП даже се върнаха към първите серии на собствения си “Джурасик парк”, като пратиха на преговори Румен Гечев, Емилия Масларова, Румен Овчаров и Таско Ерменков – все лица от ледената епоха “Виденов”. Наистина е забележително, че за четвърт век Левицата не можа да отгледа ключови експерти по икономика и енергетика, които да заместят тази ударна група. В сравнение с нея дори ДПС изглеждаха някак подмладени и осъвременени. ГЕРБ са основните, които заложиха на скриването, грима и извеждането на камуфлажни манекени на преден план. По този начин създават впечатление за някаква промяна, но при тях Т-рексът винаги наднича от близките храсти и дава своите вещи наставления: например, “отсъствие от парламента само при брак, развод и смърт!”

Основни характеристики на българското политическо динозавърство

Младостта и естетиката настрана, политическото динозавърство в България има няколко същностни характеристики:

Генезис през службите (комунистически и пост-комунистически):

Много от политическите лидери на прехода се оказаха по един или друг начин свързани със службите. Един се появява на сцената с препоръки от Бриго Аспарухов, други направо са били сътрудници на ДС (макар че, разбира се, “работили за родината”), трети са свързани като с пъпна връв за ДАНС, КПКОНПИ и главния прокурор, и т.н. Изглежда пред България се появява отново възможността за лидерство от друг тип. Поне от това, което знаем досега, нито ПП, нито ДБ, нито ИТН имат подобна генеалогия – напротив, ДБ всъщност систематично са се противопоставяли на тези тенденции, а другите две партии имат съвсем различна логика на поява. БСП е слабото звено от тази гледна точка и социалистите трябва да са много внимателни, ако не искат да торпилират възможната четворна коалиция. Идеята за назначаване на Бойко Рашков за редовен министър на вътрешните работи също има динозавърски привкус, от който новото управление трябва да се пази.

Зависимости и лоялности:

Динозаврите се обграждат със свита, която е съставена на принципа на лоялността. Основното за свитата е, че тя е вплетена в някаква хранителна верига и йерархия – най-големите отгоре, по-малките – по-надолу. Едно от големите постижения на ГЕРБ беше конструирането и институционализирането на устойчиви вериги от този характер, които се простират от правителството, през институции и агенции (като пътната) и стигат до регионални бизнеси и власти (а и до национални и местни медии). Т-рексът на върха на веригата сега е в отстъпление, но тя продължава да функционира на по-ниски нива. Историите в ДКК и в автомагистралите са показателни за жизнеспособността на тези вериги, макар че е рано да се дават категорични оценки за тях. Но е ясно, че в цели сектори на икономиката изпълнители са били подбирани не на конкурсен принцип, а по други критерии. ГЕРБ твърдят – противно на всяка икономическа теория, че по този начин постигали най-ниска цена на строителство. Дори и да приемем, че това е вярно, единственото обяснение на този куриозен факт би било, че става дума за единна, координирана хранителна верига, в която най-големият определя порциите на всяко по-долно ниво. Ако новата парламентарна екосистема, която се готви да управлява, не иска бързо да се превърне в динозаври, е добре да си вземе бележка и нито да участва, нито да създава подобни вериги.

Автохтонност и древност

Последната същностна характеристика на политическото динозавърство е убеждението, че видът им е древен, автохтонен, несъвместим с нищо съвременно и модерно. Политическият динозавър може да бъде разпознат по битките му с “джендъра”, “Европа”, “колонизаторите” и т.н. Според него българинът е също такова същество, чиято култура е коренно различна от тази на европейските му събратя и всяко чуждо влияние върху нея може да я обезличи или, не дай Боже, унищожи.

Политическото динозавърство няма да изчезне бързо

Новото мнозинство в парламента – особено в частта ПП, ДБ и ИТН – е всъщност демонстративно опровержение на точно тази теза. България може да бъде модерна европейска страна, може да се управлява по съвременен начин и от това не само нищо няма да се загуби, но напротив – всички може да спечелят. Включително и тези, които вярват в автохтонността и уникалността на собствения си вид. Политическото динозавърство, обаче, ще продължи да съществува и в новата среда и дори има изгледи да се подмлади. Тези, които са харесвали пламенните парламентарни речи на Волен Сидеров от 2005 г., сигурно са се обнадеждили от появата на “Възраждане” и нейния лидер. Защитниците на уникалността на вида ни са налични и изглеждат в добро здраве в антиваксърската и про-Путиниска ниша. Политиката не е биология и няма неизменни алгоритми и обречени видове. Все пак водещото е изборът, който се прави от свободни хора, включително лидери на партии. Някои може да се променят или поне да поискат да се променят. Други ще продължат да се крият и мимикрират. Трети, могат гордо да отстояват динозавърството си. Добре ще е втората и третата група да помогнат на страната, като поотстъпят встрани.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    50 10 Отговор
    А отзад надничат младите и естетични Байдън и Мустафа...
  • 2 гост

    29 17 Отговор
    Наистина, 12 Милиарда нов дълг е нещо ново и различно!

    Коментиран от #7

  • 3 3333

    41 13 Отговор
    По-голяма безсмилица и тъпня не бях чел.
  • 4 нашия

    27 17 Отговор
    сега поне "феновете" на Кирчо и Кокорчо като четат хвалебственото слово на Дойче Зеле дано им стане ясно как жестоко са били излъгани ......
  • 5 Пич

    36 15 Отговор
    Опитът , и наблюденията ми са ме научили , че щом DW се опитва да ни пробута нещо като много добро , то е много лошо... Така че , не очаквам нищо добро от Кирчовци и комунисти...
  • 6 русенец

    41 4 Отговор
    То и при НДСВ имаше млади, добър бизнес си направиха.

    Коментиран от #24

  • 7 нашия

    16 9 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    ама ти чак сега ли се усети бе приятел....другия пут пак гласувай по инерция ....

    Коментиран от #15

  • 8 3333

    26 7 Отговор
    антиваксърската... ей научихте една дума и вие и сте я захапали като питбули бе. Задайте си въпроса защо хората са антиваксъри, или ви е трудно да мислите самостоятелно.

    Коментиран от #31

  • 9 Журасик

    9 7 Отговор
    Да бе, тиранозаври срещу велосираптори.
  • 10 Чудесно

    9 25 Отговор
    и обективно мнение в сериозната преса ! Най - после !
  • 11 Българка

    30 11 Отговор
    Присъствието на Делян Пеевски и то на първи ред в НС е срам и позор за България, което предизвиква и гняв. Неговото нагло самочувствие на недосегаемия, който високомерно ни се присмива, надявам се много скоро да се пречупи след отстраняването и разследването на Цацаров и Гешев. Очаквам лицето на корупцията заедно с чадърите и бухалките си Гешев и Цацаров да заменят костюмите си със затворнически екипи. И да, дори визуално в това НС има надежда за промяна
  • 12 Смешно и трагично

    20 9 Отговор
    Спас Кьосев 2 прецедателя е на комунето внуко Там е на Леонид Кацамунски внуко на Овчара щерката Теди крадеца Явор Божанков на 30 г.Белатабрада на стареца комунист внучка. Абсолютно подготвени от години.Прехода продължава от поколение на поколение.Ще има много много хора които ще бягат от тези продажни души
  • 13 Дон Санчо

    18 1 Отговор
    От политическия Джурасик, до реалния,
    има само едно подхлъзване.Няма как,
    обаче,след като ни заглобят да им го
    върнем.Явно ,няма ли обратен рефлекс,
    няма държава.Справка Костов ...и сие.
  • 14 Кириле

    19 11 Отговор
    Спас Кьосев 2 прецедателя ли е промяната?На комунисто внуко.Кириле айде към Канада не си нужен тука

    Коментиран от #27

  • 15 00 две нули

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "нашия":

    АБЕ НАШИЯ, ти въобще имаш ли си представа от държавен бюджет
    и какъв ще е тай при неработеща икономика,..Нали искаш пенсии,нова минРЗ, здравеопазване...Или ще кажеш, че имаш по-вече акъл от тези за които сме гласували

    Коментиран от #20

  • 16 майката на костов

    23 6 Отговор
    Новата опорна точка на гейсоросоидите е "младост", все едно досега са ни управлявали геронтократи! Това, че "младите" са измамници и крадци се счита за огромен плюс!
  • 17 Даниел Смилов и DW!! Как не пропуснахте

    18 6 Отговор
    Веднъж да ПЛЮЕТЕ по Путин!?? Това вие Задължително Условие, зада ви Плащат!!
  • 18 АМОН

    19 9 Отговор
    Революцията изяжда децата си“ е крилата фраза, перифраза от драмата „Смъртта на Дантон“.

    КАКВА ЩЕ Е СЪДБАТА НА ТЕЗИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ НАПРОЛЕТ?

    Вероятно неразличаваща се от тази на АРЖЕНТИНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО през 2001 година.
    След излизането от валутният борд и разпада на държавата им, тогавашният президент се спаси бягайки с хеликоптера.

    Радев има по големи шансове за спасение бягайки със самолет.

    ТЕЗИ ЮПИТА НЕ СА НИЩО ДРУГО ПО РАЗЛИЧНО ОТ ЦАРСКИТЕ.
    ЧАКА НИ ТЕЖКА ЗИМА.
    ВЪВ ВОЙНА СМЕ.
  • 19 яяяяя

    17 4 Отговор
    Смилов е еманацията на всичко най отвратително!
  • 20 нашия

    14 8 Отговор

    До коментар #15 от "00 две нули":

    едно е сигурно ,че не съм по-тъп от тях,а 100% е гарантирано ,че не се продавам като тях и не продавам РОДА си...............
  • 21 вервам

    18 5 Отговор
    Младостта и естетиката на отрочетата на динозаврите. Колко от тях не са от комунистическо котило?
  • 22 ха ха ха

    14 11 Отговор
    Тия са по-зле от всички досега взети заедно! ... даже и на външен вида плашат 🤣
  • 23 пак същите

    14 8 Отговор
    Пълни глупости! И новите са същите като старите. Никаква промяна не носят. От няколко дена се натрапват хвалебствия и "Оди на радостта", които заслепяват нормалния разсъдък на хората.
  • 24 АМОН

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    ТЕЗИ СА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ ЮПИТА, КОИТО ЩЕ ДОЗАТРИЯТ ОНОВА КОЕТО Е ОСТАНАЛО ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.

    НИЩО ДРУГО НЕ НИ ОСТАВА ОСВЕН ДА БЯГАМЕ В ТУРЦИЯ И ДА ПАЗАРИМ ОТ ТАМ ЕВТИНИ ХРАНИ И ЛЕКАРСТВА НА ЦЕНИ ДО ТРИ ПЪТИ ПО НИСКИ ОТ НАШИТЕ.

    ДОКЪДЕ НИ ДОКАРАХА ТЕЗИ НАШИ БЪЛГАРСКИ ИЗЕДНИЦИ.

    ТУРЦИТЕ ДА СПАСЯВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ОТ ГЛАДНА СМЪРТ!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българка

    10 2 Отговор
    Да вляза в тона, аз също гледах НС, автора се е поувлякъл по големи хищници. Аз видях друго. Видях няколко поколения червени птеродактили, водени от ранена птеродактилка. Стадо дебелочели гербави тревопасни омесени със сини крокодили. Рояк лилави мършояди и това сме го виждали отдавна и знаем какви са им характерите. Но изпълзяха и едни шарени змии с цветовете на дъгата, без определено полово разричие, а точно зад тях е Т- рекс боядисан в червено сини ивици и звезди. Кое ще е по-добро за нас зеленчуците??
  • 27 Бай Шиле

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Кириле":

    Пич,май и на тебе "комунистите са утепали дедо ти"?
  • 28 Индиански войни

    4 1 Отговор
    Чингачгук и Хоукай взеха скалпа на Винету.
  • 29 !!!?

    11 5 Отговор
    Автора защо е пропуснал да каже Радев от кои рептили е, като той е в основата на настоящето политическо инженерство, а с Кримнаш - откровен про-Путиновец !!!?
  • 30 Авторът

    7 0 Отговор
    Знае думата автохтонност, но не си дава сметка, че автохтонни в българската политическа менажерия са само кадрите на ДС.
  • 31 4444

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "3333":

    Аз пък съм си абсолютен ваксър...!Ваксам си яко...обувките с вакса...-,,Черен Петър"...😝!
  • 32 Комон Сенс

    6 0 Отговор
    Не само младост и естетика, ами и хигиена във всичките и разновидности - нентална, корупционна, духовна...
  • 33 Матей

    6 2 Отговор
    ДВ почнаха да изтипосват напълно безвкусни фейлетони и памфлети,с тяхната груба образност и натуралистичност.Ккави модернисти са ПП ,ТЕ СА КВИНТЕСЕНЦИЯТА НА АМЕРИКАНИЗМА,надграждане на бойковизма.Петков още не е назначен и се обяви за цар,другите вече си знаят министерствата,всичко е спазарено не в мола.Започнаха да се свалят маските и да си показват своите озъбени морди,готвят се да сринат крехкото стопанско вегетиране на страната в услуга на американския империализъм.
  • 34 Коко

    10 0 Отговор
    Много подвеждаща статия.Няма никакво значение млад ли си стар ли си за да ръководиш държавата.Значение има какво можеш и на кого слугуваш .В нашия случай незнам какво могат но знам на кого слугуват.Така че дано не се разберат такова подставено правителство е пагубно.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 кир

    2 2 Отговор
    какви млади , какви пет лева , кирчовци които не са ходили в казармата и не знаят да различат лява от дясна гета и старото не ги е действал и той не е действал дихателите те са само стойкаджие , народа ни е бил много мъдър мъж който не е ходил в казармата не може да се ожени в селото и му търсят булка от друго село , жална и майка на нашата родина
  • 38 Ivan

    1 1 Отговор
    Цацаров има всички основания да се притеснява.

    Списъкът с причини е дълъг и мрачен. Започва се още с номинацията му от масонска ложа „Слънце-Ориент“ за главен прокурор. После за ръчичка го хвана Делян Пеевски и го заведе на сгледа при Цветан Цветанов, тогава вице-премиер и вътрешен министър. И сватосването се случи.



    Костинбродската афера и гръмките твърдения на Цацаров, че има извършено престъпление, има и доказателства за незаконното отпечатване на близо 400 хил. бюлетини за изборите. Така твърдеше, докато Борисов не спечели изборите. Тогава Цацаров се преориентира, а обвиненията за аферата отпаднаха едно по едно. Когато първият кабинет на Борисов подаде оставка, Цацаров натисна с обвинения втория в ГЕРБ Цветанов. Прегрешенията на Борисов, които той се заканваше да извади от фризера си останаха там и така се бетонира дружбата между двамата.



    Последва „звездният“ миг на Цацаров – погрома срещу КТБ. Банката бе ударена по брутален начин, след което активите й бяха разграбени, голяма част чрез главния свидетел Бисер Лазов, който години наред захлебвал покрай собственика Цветан Василев, а после почнал да захлебва под „чадъра“ на прокуратурата.



    Да не забравяме и гоненията на всички, които не са съгласни прокуратурата да бъде репресивен орган а ла Вишински. Преследване, повдигане на обвинения и съдебни процеси срещу всички несъгласни. Спомнете си срещата в ЦУМ между Георги Гергов, Сотир Цацаров и Сашо Дончев, по време на който Цацаров н
  • 39 Ivan

    1 1 Отговор
    Сотир Цацаров и Сашо Дончев, по време на който Цацаров недвусмислено обяснил на издателя на „Сега“ Дончев да внимава в картинката…



    Цацаров години наред прикрива цигарената контрабанда от България към Близкия Изток, от която са се облажвали не само наши мафиоти, но и терористи.



    Пак той е в основата на неразследването и премълчаването на действията на агенти на руското ГРУ, шетали безнаказано на българска територия. Никакви усилия и за разкриването на отравянето на трима българи с „Новичок“.

    Германското списание „Шпигел“, септември 2020 г.: „Българското правителство и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи. От статията се разбира също, че освен Борисов и Цацаров в депортирането на Абдуллах Бююк са участвали и българските спецслужби.

    Цацаров откри Иван Гешев. Първо го заточил за няколко месеца в Перник, защото го спипали в крачка да прави нещо, което е забранено, а после го върнал и му обещал светло бъдеще, ако свърши едни „мръсни поръчки“. Точно попадение...



    В комбина с деградирали управници Цацаров и Гешев превърнаха закона в „инструмент на Господ“ за размазване на неудобните и смъкване милиони от заможните.



    Когато избухнаха протестите през лятото на 2020 г. Цацаров е разбрал, че краят идва. Изчака известно време, за да види накъде ще тръгнат нещата и като видя крахът на Б
  • 40 Ivan

    1 1 Отговор
    Когато избухнаха протестите през лятото на 2020 г. Цацаров е разбрал, че краят идва. Изчака известно време, за да види накъде ще тръгнат нещата и като видя крахът на Борисовия модел, е стартирал планът за спасяване.



    И започнаха акции на КПКОНПИ във Варна, Стара Загора, Враца – все любими центрове на Борисов. Проверяват се поръчки и сделки, за които Цацаров не се е сещал досега.



    Елементарно, но Цацаров няма много варианти. Междувременно започнал да предлага сделка на разни хора и кръгове с влияние. Искал скромно да се оттегли във Върховната касационна прокуратура, например. За това ще говорим тепърва.



    Сотир Цацаров панически се опитва да напусне кораба на престъпната власт, за която доскоро даваше всичко от себе си. Делата му обаче са като камък на шията.



    За огромно разочарование на г-н Цацаров това няма да стане. Жертвите му, а те са много, няма да допуснат да се скрие. Законът, копнее за него, като за човек, който има нужда от адвокат…



    Вчера в Народно събрание се чу, че смяната на Цацаров е приоритетна.

    Бил се „панирал“ от страх, допълват някои.



    Панировката е… Продуктите се поръсват със сол и черен пипер, овалват се в брашно или в галета, топят се в разбити яйца и се пържат в силно нагрято олио. Брррр…



    Идва краят на мрака.



    Емил Азар
  • 41 АЛООООО

    2 0 Отговор
    АБЕ ПИК ЩО НЕ СЕ ПРЕКРЪСТИТЕ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ТОЛКОЗ ЛИ НЯМАТЕ ПАРИ ДА ПЛАТИТЕ ЗА НЯКОЕ И ДРУГО РЕПОРТАЖЧЕ КВО ПРАЙ НАШ МИЛЕН ПОНЕ ДА СЕ ПОДПИСВА ПОД ПРЕПИСАНОТО ИЛИ ГО Е СРАМ
  • 42 Дедо Пене

    1 0 Отговор
    Смилов, Смилоов и ти не си младеж, за да се хвърляш на килима с комплиментите!!! Младостта и високата компетентност, и лоялността към държавата са позитив но без опита и уменията на възрастта увисват в пространството! ПОЛИТИКАТА Е МРЪСНА РАБОТА И ЗАТОВА ТРЯБВАТ ХОРА С ЧИСТИ ДУШИ! А НЕ КРАДЛИВИ, МИЗЕРНИ БЪЛГАРЧЕТА