Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 01:10 5 272 20

Проф. Красимир Калинов пред ФАКТИ: Все още е трудно да се каже дали ГЕРБ е отстранена

  • проф. красимир калинов-
  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • машинно гласуване-
  • машини-
  • социологически проучвания-
  • социологически агенции

"Вярвам, че тези младежи Асен Василев и Петков от все сърце ще се стремят да се случи тази промяна, защото тя в интерес на всички", каза социологът

Проф. Красимир Калинов пред ФАКТИ: Все още е трудно да се каже дали ГЕРБ е отстранена - 1
Снимка: ФАКТИ

"Проблемът с електоралните нагласи не е социологически. Той е ако щете социална психология, личностна психология и т.н. Демонстрираното желание да се направи едно действие - да се гласува за определена партия, и действието като такова по време на избори, са различни неща. Така че това, което се регистрира, особено в тази епидемична обстановка, няма как да не бъде изкривено. Това, което ме учудва, е, че изкривяването е много голямо. 8% са твърде много, за да кажем, че са попаднали близо до целта". Така пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ социологът и математик проф. Красимир Калинов коментира факта, че социологическите агенции тотално се провалиха в прогнозите си за крайния изход на парламентарните избори, давайки убедителна преднина на ГЕРБ, която в крайна сметка остана втора след "Продължаваме промяната".

По думите на проф. Калинов, в бранша има неумение да се правят извадки и някои социологически фирми правят откровени манипулации.

"На хората в България им омръзна да бъдат проучвани и разпитвани и все още има един елемент на страх и криене на бъдещо поведение", отчете още той.

"Определено има няколко фактора, които ме притесняват. Очакването на Месията е един от тези фактори. Един народ, докато сам не си помогне, няма кой да го спаси и да го извади от блатото. Другото тревожно е отношението на хората към държавата", посочи социологът.

Дали е тревожна и избирателната активност, попита го Лили Маринкова, а проф. Калинов отговори така:

"Изключително. Когато става въпрос за тези избори, има две тревожни неща. Едното е избирателната активност, а другото са машините за гласуване. При това равнище на избирателна активност, правителството и Парламентът са непредставителни. Кого представляват? 10% от населението".

По отношение на броенето на разписките от машините, проф. Калинов заяви: "Безсмислена работа. Това е смешна работа. Фактически то обезсмисля машинното гласуване".

Социологът и преди е казвал, че е противник на машинния вот, като сега допълни, че според него не само може, а и се правят манипулации посредством този начин на гласуване.

"Има много неща с машинното гласуване, които не са ясни. Няколко пъти чрез Вашия сайт, чрез БНР и на други места задавам въпроса: някой отворил ли е машините да види дънните платки? Защото тези машини дават възможност за директен контакт с интернет с чип вътре на дънната платка. Досега това не е проверено. Одитите, за които разправят, са чисто формални. Погледне компютъра, пусне една програма и казва, че всичко е окей. А цялата технология на манипулацията може много елегантно да се осъществи чрез интернет. Достатъчно е на няколко основни компютри да имат връзка с интернет. Може да се манипулира и флашката, която се носи в Районната избирателна комисия. Никак не е случайно, че почти всички страни в Европа се отрекоха от този начин на гласуване (с изключение на няколко кантона в Швейцария и част от Белгия). В България ги въведохме машините, и то ги въведоха тези, които сега най-много говорят срещу тях. ГЕРБ гласува да се въведат експериментално и след това за постоянно. Инициатор на това нещо е "Да, България".

"И има нещо много по-страшно за мен - това е монополът, който изведнъж "Сиела Норма" установи върху машините. Това да има частен монопол за начина на гласуване е нещо страшно, както забелязвате. Защото той в какви договорки и отношения е влизал с управляващите, ние не знаем", добави социологът.

"Все още е трудно да се каже дали ГЕРБ е отстранена, защото зад гърба си тя има едни 500-600 000 гласа, които не са случайни. Хората в административния апарат - в държавния, в общинския, те са подкрепящите ГЕРБ. Там няма ерозия", коментира той, съгласявайки се с това, че в големите градове за ГЕРБ има ерозия.

"НДСВ не успя да се внедри толкова дълбоко, колкото ГЕРБ се внедри в държавата", смята проф. Красимир Калинов.

Той коментира и силния резултат за ДПС на парламентарните избори, отчитайки голямата помощ от страна на турската държава за Движението.

"Призиви от типа "Нито глас за Пеевски" обикновено се обръщат в своя антипод по силата на националния характер - "Няма те да ми казват какво да правя". А и знаете, че ДПС електоратът е дисциплиниран, по-особен, той не разсъждава и очаква да му се каже какво да прави", каза проф. Калинов.

Социологът не смята, че е възможен обрат на резултата в полза на проф. Анастас Герджиков на президентския балотаж и в неделя.

"Вярвам, че тези младежи Асен Василев и Петков от все сърце ще се стремят да се случи тази промяна, защото тя в интерес на всички. И на тяхното поколение, и на бъдещите поколения".

Според него е добре да изчакаме гласуванията в Народното събрание, защото едва тогава ще стане ясно кой за какво е там. Проф. Калинов даде Слави Трифонов като пример за партиен лидер, който е декларирал, че работи за, но всъщност е работил против промяната.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Без лидер

    28 4 Отговор
    По лицето на Бою може да се познае, че са пътници. Злобата и безсилието надделяват в израженията му.

    Коментиран от #4

  • 3 Келеме

    9 20 Отговор
    Като го гледам този подпухнал от грижи социолог ми се струва,че е събутилник на Дамаджан Рашко.Може и да е обратно,знам ли?
  • 4 ОПГ ПП

    21 18 Отговор

    До коментар #2 от "Без лидер":

    От къде Киро и Асен извадиха толкова кинти и КОЙ им ги снесе за такава мащабна предизборна кампания и купен вот ?

    Коментиран от #5, #13, #16

  • 5 Закс

    16 9 Отговор

    До коментар #4 от "ОПГ ПП":

    ГЕП ги финансира със своите действия !
  • 6 УФ бе

    21 14 Отговор
    Тези така наречени "младежи" са от котилото на сорос напомнят ми за едни други изключително крадливи "царски" младежи.Ще доокрадат каквото могат а, раята се е запьтила кьм по добрия свят....победители на тези избори за кой ли пьт са турците евалла.
  • 7 нашия

    16 8 Отговор
    Проф. Красимир Калинов -"вярата " е ирационално понятие.....за машините че са манипулируеми си прав и за някои други неща също,НО не ви ли пеитеснява /сам твърдите/ ,че ще разберем кой кой е ЧАК при гласуването в парламента/не е ли твърде късно/,значи сме гласували за КОТКА В ТОРБА...никой не знае каво ще направят депутатите за които е гласувал...а те не са отговорни пред иабралите ги с нищо....дори да са събрали поскрепа с едни обещания могат да направят точно обратното и избирателя вече няма думата.....А младежите в които "вярвате" дори не казаха какво мислят да правят по конкретни важни въпроси....те казаха .че са за всичко добро срещу всичко лошо и това е цялата им платформа.....вярата ви ще ди остане само гола вяра професоре....с уважение
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 проф Калинов правиш се на Луд??

    6 4 Отговор
    В Европа се отказали от Машинното гласуване!! Там няма мошеници, като Цветанов М Константинов. Борисов няма Ромски секции и Турски такива където пишат протоколи каквото им наредят тези които Плащат!! Социолозите на всички е ясно, че пишат това,, което съм и написали преди това партиите и коалиции те!! Всички жънеха пари, всички са Меркантили, а никакви социолози!! А ти Калинов си на Хранилка на ГЕРБ и ДПС!! Ревеш за хартиените бюлетини??? Ясен си!! Ние сме България, в Европа се влиза затвора за Изборни далавери!! Тука Прокоратурата е Чадър за Нашите хора, това е разликата!! Само Географски сме в
    ЕВРОПА!! ТУКА СА ОЩЕ ЖИВИ Хархъза, Дочоло и Бочоло, Бай Ганьо!! Не си Луд а ти Плащат да пишеш против Машинното гласуване и да Ревеш за хартиените Бюлетини!!!
  • 13 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "ОПГ ПП":

    Абе имаше тука един дето викаше “ МАЧКАЙ БОЙКО” и други такива глупости , та да питам, къде се скри????
  • 14 Ами ...

    5 5 Отговор
    Не, ГЕРБ не са отстранени. Но отстраняването може са започне.
  • 15 Бай Онзи

    1 6 Отговор
    Кво ми дреме дали е отстранена гейб ? Знам че никога повече няма да управляват ! Това се искаше ! Ако трябва още пет пъти ще ходя да гласувам , но тиквун ще забрави какво е да краде и командва с народна пара !!!

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Комунист

    2 0 Отговор
    Щом стигнах до "гост на Лили Маринкова" ,спрях с четенето.Не си струва изгубеното време.
  • 18 Да ,сега

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Онзи":

    ГЕРБ го няма и много съм щастлив ,че съм под мъдрото ръководство на другаря Радев. Нищо ,че сега не мога да си позволя да купя и половината от това, което беше при Боко. Може да вдигна цените и да раздели народа на важното е ,че начело е Фърчилков.
  • 19 НЯКОЙ

    2 1 Отговор
    Социологията и политологията у нас се ползват от голямата част специалисти за обслужване на определени политически лидери, което е осъдително.
    Едва ли някой ще вярва вече на социологическите проучвания, след няколко поредни провала.
    Що се касае до политолозите - те съвсем ясно се откроиха кой за кого играе, а истинските професионалисти са малцинство!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.