Last news in Fakti

21 Ноември, 2021 07:43 5 088 50

Рогозин: Не е тайна, че отдавна разработваме противосателитни оръжия

  • дмитрий рогозин-
  • роскосмос-
  • сателит-
  • оръжия-
  • спътник-
  • сащ

Те са нещо, което очевидно Русия трябва да притежава, заяви генералният директор на Роскосмос

Рогозин: Не е тайна, че отдавна разработваме противосателитни оръжия - 1
Снимка: БГНЕС

Няма тайна в това, че Русия отдавна разработва противосателитни оръжия. Това съобщи генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в събота. Той направи изявлението в ефира на YouTube канала "Soloviev Live", цитиран от news.bg

"Противоспътниковите оръжия в Русия се разработват отдавна, в това няма тайна. Дойде моментът, когато Министерството на отбраната проведе изпитания", каза Рогозин.

Според него противосателитните оръжия са нещо, което очевидно Русия трябва да притежава.

През ноември, Космическото командване на САЩ съобщи, че Русия е свалила съветския спътник "Космос-1408" по време на изпитание на противосателитно оръжие. Руската федерация на 15 ноември тествала противосателитна ракета, която "улучила руския спътник "Космос-1408" и създала поле от отломки в ниска околоземна орбита".

Космическото командване на САЩ тогава определи действията на Кремъл като незачитане на безопасността в космоса. Създадените сателитни отломки представлявали заплаха за космическите кораби и мисии, принуждавайки ги да маневрират, за да избегнат сблъсъци.

Космос-1408 е изстрелян през 1982 г. Този сателит е предназначен за електронно разузнаване и не работи от много години.

Международната космическа станция остава изложена на повишен риск от орбитални отломки след изпитанията на руските оръжия тази седмица, съобщи НАСА в четвъртък.

НАСА и Държавният департамент осъдиха ракетния удар, заявявайки, че той също излага на риск сателитите и китайската космическа станция.

НАСА заяви, че преразглежда предстояща разходка в космоса и други операции на станцията, за да оцени рисковете, преди да продължи.

Излизането в космоса за смяна антена е насрочена към 30 ноември. Космическата агенция също така планира продължаващи инспекции за потенциални щети.

В момента МКС е дом на четирима американци, двама руснаци и един германец.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    89 5 Отговор
    “ НАСА и Държавният департамент осъдиха ракетния удар, заявявайки, че той също излага на риск сателитите и китайската космическа станция.” хахаха много са загрижени за китайската космическа станция 😂

    Коментиран от #6

  • 2 Отдел " Убииства"

    90 7 Отговор
    От САЩ се оплакват, че Русия незачитала безопасната в космоса? Нагли! Нагли и безочливи! САЩ незачита мира мира и безопасността тук където всички ние живеем, за космоса реве като болна мечка. Рене щот там са напълно безсилни. Русия ги изпревари с няколко века.

    Коментиран от #10, #12

  • 3 Както е тръгнало

    67 3 Отговор
    и в Космоса трафика ще стане като в София,да няма къде да си паркираш ракетата..
  • 4 А с извънземните шо ке праим

    41 1 Отговор
    То и в България, само подводници ни липсват. Имаме си изтребители, фрегати, сега и от сателити ще се пазим. Само за галактическата битка не сме готови, т.е. не ни се казва дали даваме и там пари, засега.
  • 5 123

    4 43 Отговор
    Няма никакви сателитни оръжия. Противопоставянето Русия-САЩ служи за всяване на страх на народите. Всичко е театър. Антихриста от Ватикана контролира Путин и Байдън, правителства и медии.
  • 6 vinety$

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Абе играта стана много тънка и сложна. Имаш 3 велики сили. Света нещо като трикрако столче. Което и краче да се счупи се сриваме групово. Та не се знае в тоя кадаиф кой на кого е боцнал пръстче и къде.
  • 7 отан

    44 5 Отговор
    не лъжете МКС лети по-ниско с около 200 км и по друга орбита близка да екватора .унищоженият спътник е летал по орбита над полюсите

    Коментиран от #30

  • 8 ДДД

    50 2 Отговор
    Показно че хамерикански сателити вече НЕ трябва да снимат над Русия !!! Тъй да кажем национална сигурност не може всеки да им наблюдава войските .

    Коментиран от #24

  • 9 гадно

    54 0 Отговор
    Който може разработва, който не може реве.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 big

    49 2 Отговор
    Разбира се, че не е тайна! Също не е тайна, че американците правят същото, но техния път е малко по-различен. Те построиха и използваха самолет Х-71, ако не греша, който лети в орбита и оттам да унищожава сателитите. Всъщност разработките са засекретени и скоро няма да разберем технологията. В последно време се оказва, че руските учени и техните разработки се оказват много удачни, и те излязоха значително напред: хиперзвуковото оръжие и противо такова, далеч преди американците да имат такова; лазерно оръжие, пак по-качествено и вече влязло в употреба в сравнение с американското, системите за РЕБ и ПРО.

    Коментиран от #23

  • 12 Бухахахаха

    3 43 Отговор

    До коментар #2 от "Отдел " Убииства"":

    Така ги изпревари че вече 2 частни компании извършват туристически чартърщ до избрани дестинации

    Коментиран от #15, #22, #25, #26, #29, #49

  • 13 От страни

    3 32 Отговор
    Тоя що не мога да го гледам? Иди Дмитри Олегович да цунеш Мъск отзад. Щото вика за батути а после се прегръщаш с Мъск.
  • 14 778

    10 0 Отговор
    О, я млък!
  • 15 От страни

    38 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бухахахаха":

    Е и? Сам го каза туристически. И е суборбитален полет, и е три дена акане и пикане в памперс (или в гумените ботуши - тук мненията се разделят). Кво му е готиното? Направи си опит в къщи - увий се с чаршафа и лежи 3 дена и акай и пикай и ще си гогтов за туристическия полет.

    Коментиран от #17

  • 16 Дарт Мол

    32 2 Отговор
    Всичко започна с "Междузвездни войни" . Един блъф на който руснаците се хванаха, разработиха алтернатива и сега берат плодовете. Голям смях падаше от страна на американците, как са издокарали руснаците, но поговорката е който последен се смее, най- добре се смее!
  • 17 Бухахаха

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "От страни":

    Е на вас не може да се угоди..нали елон мъск има договор с наса и извършва трансферите до станцията..

    Коментиран от #41

  • 18 mi6osp

    21 1 Отговор
    Десети успешен опит с ракетен комплекс ПРО Нудол, който е на въоръжение в Русия. За пръв път стрелба по реална цел ,размери на целта 2х4 метра, височина на орбитата на целта 548 - 578км. Целта е неактивен от близо 40г. спътник, чиято първоначална орбита е била на 625 - 645 км. височина. Русия е четвъртата държава след САЩ, Китай и Индия, която сваля свой спътник, но ударените спътници на другите са били на ниски орбити, на 180 до 250км.

    Коментиран от #33

  • 19 Този е тотална

    3 15 Отговор
    щета. Както "оправи" Роскосмос, така ще "оправи" и тази програма.
  • 20 hahaha

    21 1 Отговор
    НАСА кво реват, като техните ракети все още са с руски двигатели
  • 21 787

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: НАСА и Държавният департамент осъдиха ракетния удар, заявявайки, че той също излага на риск сателитите и китайската космическа станция.
    Откога се закахъриха за китайците?!
  • 22 Мухахах

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бухахахаха":

    да бе да частни с държавно участие от НАСА 50% , Пентагона 49% и Мъск 1% !!!!
  • 23 Ха ха ха🤣

    3 31 Отговор

    До коментар #11 от "big":

    Руските учéни, първо да създадат лаптоп по-лек от десет килограма и телефон по-лек от един килограм и тогава да се пробват в орбита, защото още са с технологиите от 60-те години, създадени от пленените германци.
  • 24 Костова

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДДД":

    По-големият проблем, за който са загрижени американците е, че руснаците могат да им смъкнат или блокират сателите, чрез които действуват някои модни и скъпи оръжия. А това си е истински повод за паника, не смешката, че Русия застрашавала китайските космонавти.И китайските и американските космически мисии са били на съвсем безопасно разстояние.
  • 25 Костова

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бухахахаха":

    Какво общо има туризмът в Космоса с опасността да ти свалят някой много, ама наистина много важен сателит?
  • 26 Smooth Jazz

    23 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бухахахаха":

    Само да ти припомня, че първият космически турист е американския мултимилионер Денис Тито, който лети с РУСКИЯ космически кораб Союз ТМ-32 на 28.08.2001 и прекарва в космоса почти 8 денонощия. В момента "космическия" туризъм на краватите изпраща туристите за 10 минути в космоса и ги връща обратно, и това 10 години, след като Русия изпрати първия тирист в космоса.

    Коментиран от #27

  • 27 Smooth Jazz

    20 0 Отговор

    До коментар #26 от "Smooth Jazz":

    Грешка!! 20 години след като Русия изпрати първия турист в космоса.
  • 28 Капитан Блъд

    4 10 Отговор
    Не е тайна че съвсем скоро ще започнете да си ядете оръжията.
  • 29 име

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бухахахаха":

    Аз не знам до къде са им чартърните космически полети, но щом това ти е критерия за развитие, руснаците поне от деситилетие предлагат стратосферни полети за туристи, а още през 2001г. качиха първия не само тяхен, а въобще в историята космически турист Денис Тито в тяхната част на МКС. Добре е да имаш поне малко обща култура преди да дрънкаш като папагал.
  • 30 Чичо Тони

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "отан":

    Искаш да кажеш - ПО-ВИСОКО може би?
  • 31 Чичо Тони

    15 0 Отговор
    На тези височини 99% от спътниците са шпионски.

    Коментиран от #46

  • 32 Centyrion

    20 2 Отговор
    Сега ди представете ако Русия опраска навигационните спътници какъв смях ще падне,с това компютърно поколение.Кораби, самолети всичко приключва.
  • 33 Ерец

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "mi6osp":

    Грешиш ! През 2007 година Китай за първи път прави успешен тест , като унищожава свой спътник , който е бил на орбита 865 км. Тогава са идентифицирани над 3000 отломки , като част от тях все още се реят из космоса.
  • 34 1100

    10 3 Отговор
    И за обикновения човек, без познания в Космонавтиката, в производство и изстрелване на космически кораби, е ясно,че руснаците са първи.Няма нужда Блинкин, някави гейдругари от Брюксел да ни засипват с некомпетентност.За ракетите,за спътници,за противосателитни оръжия имат думата специалисти.Българите,не са специалисти в 99%.Същото се отнася ,за тъпите сащ-имаме 65% неграмотност/мързеливи негри и бели негодници, убийци, лесбийки, гейове, 32 пола,родител 1 и родител 2 /.Когато си тъп,няма да коментираш.В Русия ,работят учени, и не се занимават с пропаганда.С манипулативна пропаганда ни заливат от Американското посолство-Херо МустАка-кюрдка, мюсюлманка, лютеранка,която по престъпен начин кадрува в България.Тази лютеранка,трябва да бъде отзована от България, за намеса във вътрешните работи на България.Слава Богу, България е погребала много такива като нея.Не случихме на нормален,що годе посланик.България има повече от 2000 години История;пропадналите сащ нямат История.И те ще се сравняват и заплашват ,едва ли не Русия, България.НАСА,трябва да оразумее ,че Космоса по Божия Воля е на Русия.Китай ,България, също имат успехи в космонавтиката.Такава привилегия Бог ,е отказъл на сащ.Защо-нямат вяра ,а 25 престъпни секти, причиниха войни, в целия свят-Виетнам, Корея, Ливан, Сирия, Ирак, Либия.Извършиха престъпления ,като гориха цели села във Виетнам с НАПАЛМ.Това,Хитлер ,не си го позволи през ВСВ.В Афганистан,21 години,насилваха,убиваха, гориха разрушаваха, паметници
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 1100продължение

    10 3 Отговор
    В Афганистан,21 години,насилваха,убиваха, гориха разрушаваха, паметници и накрая избягаха позорно.Само Руското Посолство остана/Русия беше в Афганистан 9 години, видяха грешката си ,посипаха си главите с пепел и се изтеглиха ,като последен напусна Генерал Громов/дано не греша името/Кой си признава грешките-само силният ,смелият,отговорният.Нещо от тези ,качества у тъпите американци да има-НЕ!Да ,не пропусна евреите-безбожници, с престъпен нагон, управляващи сащ; И двата народа, заедно извършиха престъпления,от които евреите прибраха милиарди печалба-Бил Гейтс 100 милиарда,печалба за фалшивите ваксини.Ето каква е истината.

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Ерец

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "1100продължение":

    Каква истина пишеш като не знаеш ,че руски Евреи стоят в основите на науките развивани в СССР . Ари Штернфельд - един от основателите на съветската космонавтика , Григорий Шайн - основател на съветската астрономическа научна школа , Йосиф Шклофский - най-големият изследовател на слънцето и космическите лъчения , Яков Зельдович - създател на теорията за процесите в разширяващата се вселена , Семен Хайкин - основоположник на съветската експериментална радиоастрономия … Виталий Гинзбург , Исаак Халатников , Наум Идельсон , Самуил Каплан , Григорий Идлис и още други Евреи са с неоценим принос за космонавтиката на СССР наследена от Руската Федерация !
  • 38 1944

    1 7 Отговор
    а направи ли вече космическия батут , с който ше изстрелва милиарди рубли в задграничните си сметки. май отдавна работи.... за разлика от космическата програма на мултфилм палячовците от кремъл.
  • 39 1944

    0 13 Отговор

    До коментар #36 от "1100продължение":

    русия изби за девет години агресия в авганистан един милион местни а сега станаха първи тавариши с талибаните. краставите магарета се надушват от далеко.
  • 40 Землянин

    1 11 Отговор
    Клоуните на планетата пак вицове разправят. Тия в момента не могат най-елементарни работещи оръжия да направят, спътници щели да свалят. Да си ляга тоз, че водката в повече му е дошла...

    Коментиран от #42

  • 41 От страни

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бухахаха":

    И кво? Три пъти направиха това което русняците го правят стотици пъти.

    Коментиран от #45

  • 42 Хамсал

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Землянин":

    За разсейване на съмненията и от кумова срама можеше поне в една тема, в която не присъства Русия да пуснеш пост! Иначе е прекалено явно!

    Коментиран от #43

  • 43 Землянин

    0 5 Отговор

    До коментар #42 от "Хамсал":

    В другите теми няма забавни русофили...
  • 44 РАКЕТИТЕ СА

    2 1 Отговор
    ЗА КРАВАРИТЕ И АКО ИМАТ КРАВИ НА ЛУНАТА ЩЕ ГИ УЦЕЛИМ ДАВА Е ББАА В КРАВАРИТЕ АКО КЪМ ЗЕМЯТА ПОЛЕТИ КОМЕТА РУСКАТА РАКЕТА НЯМА ЛИ ДА Я УЛУЧИ
  • 45 факти

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "От страни":

    Правили били руснаците стотици пъти....САЩ колкото хора са изкарали в космоса,руснаците и срещу тях да тичат не могат да ги стигнат.Друг е въпроса ,че вие под "космос" разбирате само МКС и това ви е единствената сфера в която можете да изкажете мнение,защото Русия от 30 години насам не е космическа държава.
  • 46 факти

    0 5 Отговор

    До коментар #31 от "Чичо Тони":

    Попринцип военните спътници са в геостационарна орбита на височина от 35 000км.Друг е въпроса ,че руснаците нямат ракета с която да изкарат сателит до такава орбита,камо ли да свалят нещо там.
  • 47 Nnn

    0 4 Отговор
    Пак руснаците демонстрират нескопосана работа! Старлинк на Мъск са около 10 хил. сателитчета и ако трябва да свалят с толкова ракети ще фалират и ще се озоват на бунището на историята до ссср. Вече съвсем не им остана мозък на мужиците след разпада на нерушимия съюз и липсата на украински и прибалтийски специалисти!
    Прочетете ако намерите информация за противосателитното оръжие на сащ което е преминало изпитанията и се въвежда на въоръжение!

    Коментиран от #50

  • 48 Пешо

    0 1 Отговор
    Е те руснаците освен да разрушават се доказаха, че друго не могат
  • 49 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бухахахаха":

    Едната дестинация от които е " Златни пясъци" от Марс,но и тук не позна щото това го направиха македонците преди тях...!!!
  • 50 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Nnn":

    Абе човек,ти у ред ли си....??? Ти знаеш ли колко струва един сателит....??? А сега го умножи по 10 000 ...!!! Можеш ли да смяташ до толкова ...???
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания