Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 16:05 2 971 31

Украйна обвинява Русия: Търсите специални условия за "Северен поток 2"

  • украйна-
  • русия-
  • северен поток 2-
  • газ-
  • газпром

Киев и Варшава активно се противопоставят на сертифицирането на Nord Stream 2 AG, както и на германското ѝ дъщерно дружество като независим оператор на газопровода

Украйна обвинява Русия: Търсите специални условия за "Северен поток 2" - 1
Снимка: shutterstock

Русия се опитва да намери пропуски в европейското законодателство и да създаде преференциални условия за "Северен поток 2". Това коментира украинският външен министър Дмитро Кулеба.

"Ние настояваме и не сме сами, с нас са редица страни членки на Европейския съюз, Европейската комисия, че "Северен поток 2" трябва да отговори не само на буквата, но и на духа на Третия енергиен пакет на ЕС. Само тогава "Северен поток 2" няма да се превърне в северно оръжие", настоя той в ефира на телевизия "Украйна 24".

Кулеба отново свърза сертифицирането на "Северен поток 2" с "натиска, който Русия оказва сега на няколко фронта на хибридната война".

"Има и криза с граждани, които бяха доведени до границата с Европейския съюз, и влошаване на ситуацията по украинските граници, (...) увеличаване на руската пропаганда и дезинформация в страните от ЕС, и действия на Русия за парализиране на Нормандския формат и минския процес - всичко това са елементи на една игра. Ние обсъждаме това с нашите партньори и те са съгласни с нас", добави той.

"Северен поток 2" е газопровод с капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от Русия по дъното на Балтийско море до Германия. Сега неговият оператор - компанията Nord Stream 2 AG - е с единствен акционер руската държавна корпорация "Газпром".

Киев и Варшава активно се противопоставят на сертифицирането на Nord Stream 2 AG, както и на германското ѝ дъщерно дружество като независим оператор на газопровода. Те настояват, че проектът трябва да отговаря на обновената Газова директива на ЕС. Става въпрос по-специално за разделяне на компаниите, които се занимават с добив и транспорт на газ.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jaky

    84 5 Отговор
    Омръзна ми от Украйна и Тайван навсякъде крави на дъното и конфликти
  • 2 BOBO

    71 3 Отговор
    КУЧЕТО СИ ЛАЕ КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ
  • 3 Леонсио

    64 3 Отговор
    Много ме интересува укайна забравена от бога земя.
  • 4 нещстници

    29 1 Отговор
    на дух се духа, не се отговаря с ценности...
  • 5 Kcaniba

    44 3 Отговор
    Една детска гатанка , много добре отразява действителността на украигски олигарст и полските корупционери, в цялата работа - А и Б, сидели га трубе! А упало, Б пропало, кто остался на трубе!?!?
  • 6 гадно

    67 2 Отговор
    Укрите не разбраха ли, че каквото и да се случи със северен поток те вече винаги ще са на сухо.
  • 7 Деменция

    59 2 Отговор
    Урките съвсем са си повярвали, не ги смятат за хора те акъл раздават - тъпа нация!Когато бяха руснаци получаваха на готово, сега умници тъпи!
  • 8 Ммм...да

    54 1 Отговор
    Тази зима ще бъде дълга за простите урки.Много дълга и кошмарна.Вовката ще им го набие четвъртит,да не им превърта !
  • 9 тикви

    36 1 Отговор
    Украинките напълниха вертепите с украински газ!
  • 10 Privat Spase

    50 3 Отговор
    Някой виждал ли украинска картичка на полуостров Крим от последните 7 години? Картичка за проф Герджиков по случай 2 Февруари Гейов ден!
  • 11 Украинци и Поляци Реват за Северен 2

    53 1 Отговор
    Поляците, се Прецакаха с Газовия хъб за Втечнен газ, няма го Газа, отиде в Китай!! А Газта за Германия и Европа, заобикаля Украйна и Укрите, няма от къде да крадът?? За това е тоя Рев!! Руснаците са готови да продължават да плащат Транзит ни такси на Украйна, без да минава от там газ!!!! По скъпо им излиза, като минава газ и от нея се краде???

    Коментиран от #18, #23

  • 12 ПЕНКО

    32 1 Отговор
    КОЙ НАРУШАВА ПАЗАРНИЯ ПРИНЦИП НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ СВЯТ : " ИМАШ СТОКА -ПРЕДЛАГАШ ... ИМАШ ИНТЕРЕС -КУПУВАШ - ПЛАЩАШ ПРИ ДОСТАВКАТА " !!!!!!!!!??????????САНКЦИИ -А -А ---АМЕРИКЪН САНКШЪН -А-А-А --ЧИЙ Е ХИБРИДЪТ !?!?!?!?
  • 13 отан

    29 1 Отговор
    укрите и поляцине нямат думата за Северен поток2
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мисля си

    21 0 Отговор
    Предлагам Укропистан да ни плаща дивиденти за всеки ден висока цена на газа.
  • 16 Трол

    24 0 Отговор
    Представяте ли си какви куфарчета и шкафчета летят от Укропия към корумпетата от ЕС.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 То е ясно

    23 1 Отговор

    До коментар #11 от "Украинци и Поляци Реват за Северен 2":

    за какво реват.
    Изумителна е обаче наглостта на укрите.
    Хем искат през тях да минава газ, хем по всякакви поводи се държат зле с Русия, хем са и достатъчно неумни за да разберат че САЩ и ЕС само ги използват.
  • 19 Сивата чапла

    20 2 Отговор
    Нещастници!

    Унищожиха си икономиката като нас,
    повярваха на задокеанските боклуци.

    Много красиви хора са украинците, умни и работливи,
    но не случиха на политици!
  • 20 Ех Дмитро

    14 0 Отговор
    ти ще си вземеш заработените доларче и ще се изтеглиш някъде по-далеч от народната украинска любов (впрочем къде е Яценюк?) обаче не ти ли пука поне малко за народа бе?
    Май не.

    Коментиран от #25

  • 21 Гърнето

    12 0 Отговор
    Обикновените украйнци,по нищо не се различава от нас-българите.Поголовно обедняване всяка година-по лошо.Безработица страшна.Ходил съм там,през периода 2010-12 г.Бяха държава с много добър стандарт.За 6 години(след Мегдана) гривната се срина с 283%.Цената на газ,за домакинствата(там,както и в Белорус,отопление,готвене е изключително на газ) скочи 7 пъти.Дори семейства от "средна ръка"( имам такива приятели там),който преди не се замисляха за битови сметки,сега са на ръба на оцеляване.За пенсионерите избощо не ми се говори.Тотална мизерия-карат на сланина,картофи нещо като нашата леща. Но всичко мълчи,и не смее да каже дума.Дори родителите,който имат синове-наборни войници,не смеят да се обадят.А треперят,за живота им,когато ги пращат на линията с ДНР и ЛНР.Не упреквайте обикновения народ.И там една дузина олигарси стъпили негласно в политиката,през техния ПАРЛАМЕНТ-"Рада",държат цялата власт в ръцете .Зеления е пионка и в техните ръце,и в ръцете на оборския посланик.както и цялата му клика.Иначе,спокойно мога да деларирам,че укррайнеца е по гостоприемен,и по дружелюбен от руснака.В пъти!Те като душевност са много по близко,до нас-българите.Докато руснака,е притворен,мнителен,и му трябват години,за да те допусне близо до себе си.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Kcaniba

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гърнето":

    така е, но, 2% нацисти ги окупираха и УССР - Украина, се превърна в бандеровска окраина!! Същото е било и в с Германия през 20-30-тте на мин век!!! Така че, ако бяха тръгнали по пътя на ЛНР и ДНР, бих ги разбрал, но днес, те са подлежащи на мобилизация убийци на децата на Донбас!!!!
  • 23 НОЖА И ХЛЯБА

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Украинци и Поляци Реват за Северен 2":

    тръбата немско-руска. Газта Руска. НАПЪЛНО НОРМАЛНО Е ДА ТЪРСЯТ СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ. ВИЕ ПИНДЮВЦИТЕ ОТ ОКРАИНА И ПОЛША САМО ЩЕ ГЛЕДАТЕ И ЩЕ ПРЕГЛЪЩАТЕ. ЗАЩО СЕ МЕСИТЕ В ЧАСТНИ РУСКО-НЕМСКИ ДОГОВОРИ И ИНВЕСТИЦИИ. АМИ ПОСТРОЙТЕ СИ ТРЪБИ ДО РУСИЯ И ЩЕ ВИ ПУСНАТ ГАЗ АКО СИ ПЛАЩАТЕ!!!!!
  • 24 Калбо

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гърнето":

    Имаш голяма грешка те са един и същи народ и една и съща кръв и няма няма разлика между тях както еднакви са даже мога да ти кажа че украинците са малко по агресивен и по-големи нарушители на закона Беларус Украйна и Русия те са един и същи народ както България и Македония аз да ситуацията в Украйна всичко зависи от народа ако не са доволни нека да протестират да излязат както излязоха на майдана сега пак отново да излязат и да свалят тази власт която не им харесва
    Въпреки че майдана беше организирана от съединените щати това е доказано но сега украинският народ възможността сам да се справи с тези мошеници които са на власт
    Никой няма да посмее да стреля срещу въстаналия народ така че всичко в техни ръце
  • 25 Калбо

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ех Дмитро":

    Яценюк е в Америка те му напълниха банковата сметка американчетата за добре изпълнената работа изчезна в Америка да ви кажа един куриоз един немски журналист го интервюира и яценюк се издъни като каза че руснаците са нападнали Германия и журналистът го попита ти добре ли си
  • 26 Укропия

    7 0 Отговор
    Укропия е добър пример за всички решили да повярват на западните ценности. Американците ще са като всяка една империя. Работата върви добре докато не спираш да поробваш нови територии. Когато спреш да поробваш започват вътрешни кавги за разделяне на награбеното.

    В момента са на този етап. Следващия етап е колапс на империята.
  • 27 ДазДраПерМа

    2 0 Отговор
    даже утре да измислят седми енерго пакет и да го обновят с пет нови газови директиви тръбата от кръгла квадратна няма да стане, 50% ще транспортира Газпром а останалите който иска, вече са дали заявки роснефт и новатек. Може и още да се наредят на клона например тотал и шел си точат зъбите

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 28 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "ДазДраПерМа":

    Случайно ако не знаеш , Газпром има монопол за износ на газ по тръбопроводи ! Определен със закон ! Поради което досега други компании от Русия не изнасяха по тръби ! Ако вожда отмени този закон , трябва да го отмени тотално , тоест всички компании (руски или чужди) да имат право да изнасят по тръби от Раша !! Щото сега оправданието е , че това е заварено положение , но нов закон ще трябва да е съобразен с международни споразумения , които Раша е ПОДПИСАЛА !!! И тогава кое ще пречи на американски компании да купят газ в Раша и да го изнесат ПРЕЗ УКРАЙНА за Европа ???? Ти да видиш , как русопитеци не вдяват грам , ама ръсят мозък , хаха !!
  • 29 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "ДазДраПерМа":

    А ако още повече не вдяваш , на никой в Кремъл не му пука дали ще се изнася газ от Раша , ако той (вожда) не може да казва кой да го купи , къде да иде този газ и откъде да мине !! Печалбите от газ са смешни , вденете го най-после , единственото важно е чрез него да се печели влияние , че някой си частник в Раша , да не говорим чужд , щял да спечели някой долар , от това файда вожда няма , ама хич !!
  • 30 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "ДазДраПерМа":

    Още повече , ако не ти е известно , дори парите на Газпром от прадажбите на газ НЕ СЕ ВРЪЩАТ В Раша !! Схемата е същата , като с нашия Лукойл ! Има швейцарско дружество , "дъщерно" , хахаха , при това не едно , което уж купува газа от Газпром и го продава на крайните клиенти като прибира парите , а на "майката"се фактурира цена колкото да си покрие разходите и плати данъците ! Другите пари знаеш къде отиват и как се разпределят ! И как Нефтохим е все на загуба !!!
  • 31 Костова

    1 0 Отговор
    Знаехме, че газа, който тече по тръбите бива демократичен и недемократичен (демек руски).Сега научаваме от Кулеба, че газопроводите още са носители на някаква духовност. Те, украинците настояват,че Северен поток 2 трябва да отговаря не само на буквата на закона, но и на духа на третия енергиен пакет на ЕС. А един поток е духовен, ако само украинците печелят от него.
Новини по държави: